Weer brand op olieplatform in de Golf

2 Connecties

Organisaties

BP

Werkvelden

Olie
0 Bijdragen

Een hevig vuur is vrijdagnacht ontstaan op een olieboorplatform in de Golf van Mexico.

Het platform is van Black Elk Energy. Er zijn twee mensen vermist en een aantal personen zijn in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Inmiddels is de brand geblust. Een woordvoerster van Black Elk zegt dat er een reddingsteam onderweg is maar ze wilde verder geen commentaar geven op het debacle.

Volgens de Amerikaanse kustwacht zijn elf mensen met de helikopter opgehaald en naar het ziekenhuis gebracht. Daarnaast zijn er negen mensen geëvacueerd naar andere platformen op zee die dicht bij staan gestationeerd. Zoek en traumahelikopters zijn momenteel het gebied aan het onderzoeken.

Geruchten of speculaties worden niet bevestigd door het betrokken bedrijf maar het is zeker dat er twee werknemers nog niet terecht zijn. De elf opgevangen gewonden hebben heftige brandwonden. Dat heeft een zegsvrouw van het ziekenhuis in Louisiana gezegd. Toen de brand ontstond, waren er 22 mensen aan het werk. Er werd volgens de kustwacht op dat moment niet actief geboord of olie en gas geproduceerd.

De kustwacht zegt dat er weinig risico is op een grote olieverspilling omdat de productie was stopgezet voordat het vuur ontwaakte. Black Elk denkt dat er hoogstens 28 vaten olie in de zee terecht zijn gekomen.

Het potentieel dodelijke incident komt een dag nadat de Britse oliegigant BP een record aan boetes heeft afbetaald - 4,5 miljard dollar - in de nasleep van de olieramp Deepwater Horizon in 2010, waarbij 4,9 miljoen vaten olie in de Golf van Mexico stroomden en 11 werknemers omkwamen. Toen daar een explosie ontstond, was de productie echter op volle gang. Ook was het platform van BP veel dieper in geworteld.

Na het fiasco van gisteren rijst de vraag hoe van het diepzeeboren een veiligere aangelegenheid kan worden gemaakt.

/R