Het Rotterdamse handelshuis Nidera raakte in 2015 in opspraak vanwege een frauduleuze biodieselhandelaar waardoor 200 miljoen dollar verdampte. Onderzoek van Follow the Money wijst uit dat dit allesbehalve een incident was.
Handelaren van Nidera hielden er een wolfse mentaliteit op na en gingen al veel vaker hun boek te buiten. Ze hadden bovendien weinig te vrezen van de risk afdeling en het bestuur (de bonus van de topman werd uitbetaald op een Zwitserse nummerrekening).
Follow the Money dook diep in Wall Street aan de Maas.

9 artikelen

Nieuw boekhoudschandaal bij Rotterdams handelshuis Nidera

4 Connecties

Relaties

Brazilië Rogue trader Biodiesel

Organisaties

Nidera
0 Bijdragen

Het Rotterdamse handelshuis Nidera wordt een chronisch hoofdpijndossier voor de nieuwe Chinese eigenaar Cofco. Eerder moest Cofco al 200 miljoen dollar afschrijven vanwege een rogue trader op de handelsvloer in Rotterdam. En nu blijkt dat de boekhouding van de Braziliaanse tak ook compleet uit het lood is geslagen.

En weer viel er een lijk uit de kast bij het Rotterdamse handelshuis Nidera, dat wereldwijd vestigingen heeft. Het bedrijf raakte vorig jaar al in opspraak vanwege een biodieselhandelaar die zijn handelsboek te buiten ging, waarna aan hem een verlies van 200 miljoen dollar werd toegeschreven. Uit onderzoek van Follow the Money – lees hier de longread Wall Street aan de Maas: de wolven van het Rotterdamse handelshuis Nidera over deze affaire – bleek dat allesbehalve een verrassing.

Die afwaardering was hard slikken voor de nieuwe eigenaar Cofco, want dit Chinese agri-concern  (121e plaats in de Fortune 500) had een paar maanden daarvoor nog 1,3 miljard dollar neergeteld voor een meerderheidsbelang van 51 procent in Nidera. De Chinezen konden direct opdraaien voor deze verborgen miljoenenverliezen.

150 miljoen dollar

Nu is er gedonder bij de Braziliaanse afdeling van Nidera. Het komt voort uit een wereldwijd boekenonderzoek op last van Cofco. Nidera’s boekhouding in Brazilië blijkt niet te kloppen. Nidera zelf spreekt in een verklaring op de website over een ‘overstatement’. Hoeveel lucht er precies in de Braziliaanse boekhouding zit, is niet vermeld. Bronnen van de Financial Times spreken over een bedrag van maar liefst 150 miljoen dollar.

Het zou de tweede grote tegenvaller betekenen bij de aankoop van Nidera. Cofco maakte in augustus bekend dat ze haar aandeel van 51 procent wilde uitbreiden naar 100 procent.

Het zou de tweede grote tegenvaller betekenen bij de aankoop van Nidera

Een bron laat per email aan Follow the Money weten dat door de Braziliaanse boekhoud-issue zaken veranderen. ‘This seems to have put a hold on the merger with Cofco's other European operations.' Nidera-woordvoerder Bert Ooms bestrijdt dit. ‘Overal waar we actief zijn, moet er bij het betreffende land toestemming gegeven worden voor de overname door Cofco. We wachten nu alleen nog op de goedkeuring van de Australische overheid en als die er is, kan de volledige overname afgerond worden.’ Cofco blijft volgens Ooms het Rotterdamse handelshuis steunen.

Door het Braziliaanse gat in de boekhouding moest Cofco in ieder geval met een lening bijspringen om ervoor te zorgen dat Nidera niet door haar bankconvenanten ging. Over de hoogte van deze lening doet woordvoerder Ooms geen mededelingen.

'Typisch Nidera'

Uit onderzoek van Follow the Money bleek eerder dit jaar al dat de fraude rondom biodieselhandelaar Tim Remie allesbehalve een incident is bij Nidera dat jaarlijks voor 18 miljard dollar aan bulkgoederen als granen, oliehoudende zaden en tot voor kort biobrandstoffen verhandelde. Het is eerder een symptoom van een organisatie die jarenlang niet in control was. Het gebruikte handelssysteem Intras was verouderd, de marktwaarderingen van termijncontracten vormden één groot vraagteken en controleurs werden door de handelaren weggezet als 'riskhonden'.

Dit soort uitspraken kenmerken dit handelshuis: ‘Nidera is een handelsbedrijf, dus alles draait om geld verdienen. Als er ergens een opportunity is dan springen ze er altijd met twee benen tegelijk in,’ zei een voormalig medewerker die jarenlang de Rotterdamse handelsgeest meemaakte. ‘Volle kracht vooruit, opportunities pakken en de administratie ervan komt later wel. Dat is typisch Nidera.’

'Volle kracht vooruit, opportunities pakken, de administratie komt later wel'

De activiteiten van rogue trader Remie zorgden ervoor dat nieuwe eigenaar Cofco de handelsafdeling biobrandstoffen opdoekte. De eigenaren moesten direct na de overname in 2014 een verlies van 54 miljoen dollar slikken op hun Nidera-belang. Het drama leidde bovendien tot een exodus van bestuurders. Alleen de chief risk officer Tony Walker – een ex-energiehandelaar bij Enron met de bijzondere hobby wingsuit-flying – mocht aanblijven.

Nidera moest bovendien dit jaar nog bijna 2 miljoen dollar overmaken aan voormalig topman Ito van Lanschot, die in 2010 al bij Nidera vertrok. Uit een voorheen onopgemerkt vonnis van de Rechtbank Rotterdam van afgelopen juni bleek dat Nidera zijn bonus over het jaar 2009 en 2010 met terugwerkende kracht moest uitbetalen. In het vonnis viel bovendien letterlijk tussen haakjes te lezen dat de bonussen van Van Lanschot — tot afgelopen zomer vicepresident bij het Duitse agrohandelsbedrijf BayWa — vóór 2009 werden uitbetaald op een wijze ‘die mogelijk niet te verenigen valt met (internationale) belastingregels (op een Zwitserse nummerrekening)’.