Weer een miljoenenboete voor Barclays

4 Connecties

Relaties

Libor

Personen

Sipko Schat

Organisaties

Barclays Rabobank
3 Bijdragen

Na de torenhoge schikking in de Libor-affaire, heeft het Britse Barclays opnieuw een miljoenenboete gekregen. De bank moet 470 miljoen dollar betalen vanwege de manipulatie van energieprijzen.

De Britse bank Barclays heeft een boete van 470 miljoen dollar gekregen vanwege fraudeleuze handelsactiviteiten op energiemarkten.  Volgens de Amerikaanse toezichthouder heeft de bank zich schuldig gemaakt gemaakt aan het manipuleren van energieprijzen. Handelaren van Barclays zouden opzettelijk de prijs van energie beïnvloed hebben om zo winst te maken op de derivatencontracten van de bank. Ze namen grote, tegenovergestelde posities in om de prijs dusdanig te bewegen dat de derivatencontracten meer waard werden. 

 
De handelspraktijken hebben volgens de  FERC, de Amerikaanse toezichthouder voor energiemarkten, plaatsgevonden tussen november 2006 en december 2008. Naast de boete voor de bank zelf van 470 miljoen dollar, kreeg ook het voormalige hoofd van de energiedivisie, Scott Connely een boete van 15 miljoen. Drie andere betrokken handelaren kregen elk een boete van 1 miljoen dollar. 
 
Barclays is het niet eens met de beschuldiging. De bank vindt dat deze handelsactiviteiten niet strafbaar zijn en zal zich daarom tegen het besluit verdedigen. Barclays heeft 30 dagen om de boete te betalen, anders zal de zaak voor de Amerikaanse rechtbank verschijnen. 
 
Het is de tweede boete in korte tijd voor Barclays. De bank schikte voor 610 miljoen dollar met de Britse autoriteiten voor de rol in het Libor-schandaal. Vorig jaar kwam de grootschalige manipulatie van de Libor-rente, de belangrijkste interbancaire rente, aan het licht. Naast Barclays, UBS en RBS bleek ook de Rabobank betrokken te zijn bij de rentefraude. 
 
De Rabobank ziet een boete van minstens 440 miljoen dollar tegemoet, iets wat ook consequenties kan hebben voor betrokken topmannen. Bij Barclays sneuvelden drie topbankiers, waaronder CEO Bob Diamond en bestuursvoorzitter Marcus Agius. Het bestuur van de Rabobank lijkt voorlopig buiten schot te blijven. Er vertrokken weliswaar vier handelaren, maar leidinggevenden, waaronder Sipko Schat die direct verantwoordelijk is voor de afdeling waar de Libor-fraude plaatsvond, zitten vooralsnog op hun plek