Wéér probleemdossier KPMG bij SNS Reaal: 700 miljoen opgeklopte buffer
KPMG zag als controlerend accountant van SNS Reaal niet alleen problemen bij Property Finance over het hoofd. Ook de genationaliseerde verzekeraar Reaal blijkt zich onder het waakzame oog van de accountant jarenlang 700 miljoen euro rijker te hebben gerekend dan het was. Kwade opzet of fout, wil minister Dijsselbloem nu weten.
Het Chinese Anbang neemt verzekeraar Reaal over van de staat, zo werd maandag bekend. Die zich snel in Europa uitbreidende verzekeraar betaalt daarvoor 150 miljoen euro. 'Een stuk minder' dan verwacht, zo reageerde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem tegenover BNR. Dat komt volgens de PvdA’er onder meer doordat 'er minder vermogen in het concern bleek te zitten.' Uit een Kamerbrief van Dijsselbloem blijkt dat Reaal al sinds eind jaren '90 een opgepompte solvabiliteit heeft gemeld aan de buitenwereld. Van de toch al lage solvabiliteit bij de verzekeringstak moet nog eens 700 miljoen euro worden afgetrokken. De solvabiliteit kwam daardoor aan het eind van vorig jaar uit op 136 procent, veel minder dan de 303 procent bijvoorbeeld die Nationale Nederlanden vorige week meldde over het vierde kwartaal.
Wat is er precies aan de hand? Een dochterbedrijf van Reaal had een rekeningcourantkrediet verstrekt aan SNS Bank. De bankdochter van SNS Reaal stond daardoor eind vorig jaar voor 800 miljoen euro in het krijt bij de verzekeraar. Dat bedrag werd meegenomen in de solvabiliteit van Reaal. Maar dit had volgens Financiën niet gerekend mogen worden tot de buffer, omdat er ook een lening de andere kant opging. SNS Bank leende namelijk op haar beurt weer 700 miljoen euro uit aan Reaal. Als onderpand voor die lening diende het rekeningcourantkrediet. Dijsselbloem wil nu weten of bij het opblazen van de solvabiliteit sprake was van 'kwade opzet', of 'gewoon een fout.'
KPMG bijna twee decennia akkoord met jaarrekening
KPMG, sinds de fusie van SNS en Reaal in 1997 reeds de controlerend accountant, heeft bijna twee decennia lang zijn handtekening gezet onder de jaarrekening, waarin om nog onbekende redenen de tegengestelde lening niet is meegenomen bij het berekenen van de solvabiliteit. In de beginjaren zouden de betreffende leningen veel lager zijn geweest, maar de bedragen zouden midden jaren 2000 fors zijn opgelopen, melden bronnen bij Financiën. Dat was in de periode dat SNS Reaal naar de beurs ging (2006) en zijn overnamemachine aanzette met de koop van onder meer Bouwfonds Property Finance (2006) en Zwitserleven (2007). Of er een verband is tussen die expansiedrift en het opkloppen van de solvabiliteit, is onderdeel van het onderzoek.KPMG zag eerder problemen bij Property Finance over het hoofdHet is na de forse verliezen bij Property Finance (PF) opnieuw een klap voor KPMG in het dossier SNS Reaal. Een onderzoek naar de nationalisatie van de bank-verzekeraar in opdracht van minister Dijsselbloem bracht aan het licht dat KPMG weliswaar vraagtekens had gezet bij de overname van PF, maar op sommige punten de plank ook volledig missloeg. Zo zou de kwaliteit van de leningportefeuille 'sound' zijn en zou de accountant het belangrijk hebben gevonden om bij een mogelijke overname 'de ''ondernemende cultuur'' binnen Property Finance te handhaven.' KPMG zette vervolgens jarenlang zijn handtekening onder de boeken, totdat de limiet voor de accountants in 2012 was bereikt: zij dreigden hun opdrachtgever hun handtekening voor het boekjaar 2012 te onthouden, omdat het voortbestaan van de bank-verzekeraar niet was gegarandeerd. Op 1 februari 2013 volgde de nationalisatie. SNS Reaal is niet het enige probleemdossier van KPMG. De accountantsreus kwam de afgelopen jaren ook in opspraak door onder meer de smeergeldaffaire bij klant Ballast Nedam. In dat dossier werd uiteindelijk met justitie geschikt voor 7 miljoen euro. Vorig jaar nam Justitie het Big-4-kantoor opnieuw op de korrel. Ditmaal vanwege vermeende belastingontduiking bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor.
Hoeveel gaat dit de schatkist kosten?
De grote vraag is hoeveel geld de staat misloopt door de boekhoudkundige truc van Reaal en door de onoplettendheid van KPMG. Anbang moet naar verwachting zo’n 770 miljoen euro tot 1 miljard in de verzekeraar pompen om de solvabiliteit op te krikken. Hadden zij meer dan 150 miljoen willen betalen als er geen kapitaalgat van 700 miljoen euro was geweest? Bij Financiën benadrukt men dat de 700 miljoen niet één-op-één kan worden vertaald in een hogere verkoopopbrengst. Volgens een woordvoerder van Financiën moet het probleem in 2013 worden gezocht: heeft de staat bij de nationalisatie niet teveel betaald? Maar dat roept nog meer vragen op. De staat heeft namelijk nul euro betaald voor de aandelen SNS Reaal. Als ze hadden geweten dat de verzekeraar er slechter voorstond, had er in 2013 wellicht juist nog meer geld bijgemoeten. Dijsselbloem laat aan de Kamer weten met 'hoge onzekerheid' te schatten dat de nationalisatie van SNS Reaal de staat uiteindelijk zo'n 52 miljoen euro gaat opleveren. Die magere winst kon alleen worden geboekt doordat de PvdA-minister één miljard euro van de SNS-rekening bij de financiële sector heeft neergelegd. Uit brief minister Dijsselbloem aan Tweede Kamer, 16-02-2015
Rol Van Olphen in opzetten constructie?
Financiën en SNS Reaal zwijgen over de verantwoordelijkheid die topman Gerard van Olphen mogelijk heeft gehad bij het opzetten van deze constructie. Hij werd in 1997 vice-voorzitter van Reaal en werd twee jaar later voorzitter van de verzekeringstak. In 2001 werd hij benoemd tot CFO van het moederbedrijf SNS Reaal. Het is de vraag in hoeverre hij weet heeft gehad, op betrokken was bij, het opzetten van de rekeningcourantstructuur. Volgens de bronnen bij Financiën wordt in het onderzoek niet zozeer naar specifieke personen gekeken, maar zullen betrokkenen wel worden bevraagd.Het is de vraag hoe lang Van Olphen topman blijftOverigens is het maar de vraag hoe lang Van Olphen nog topman is van de financiële instelling. Na de verkoop van Reaal, wordt ook SNS Bank uit de holding SNS Reaal gehaald. De vrijwel lege holding waar Van Olphen dan topman van is, wordt daarna langzaam opgeheven.
Een jonge Gerard van Olphen (midden) in het jaarverslag van SNS Reaal over 2000.
9 Bijdragen
Dr.MakeShift
jefcooper
pubben
jefcooperEen Constitutioneel Hof.
Het is altijd en steeds vaker de burger, de maatschappij dus die opdraait voor de tekorten.
Daar moeten we vanaf.
De Grieken wisten al dat iemand met schulden, slaaf is van de baas en daardoor niet meer vrij is een eigen onafhankelijke mening te vormen.
jefcooper
pubbenpubben
jefcooperWatching the Wheels
jefcooperjefcooper
Watching the WheelsDe accountants van de Chinese koper wisten heel goed dat hun opdrachtgever het tegenovergestelde belang had.
Ik kan uiteraard niet beoordelen aan welke kant het gelijk in overwegende mate lag.
Maar ik gedraag me overeenkomstig, als belastingregels onduidelijk zijn interpreteer ik die in mijn voordeel.
Ik denk niet dat je dit soort dingen echt kan voorkomen.
'Wiens brood men eet, diens taal men spreekt'.
Hilterman
jefcooperLeg de claims neer bij hun verzekeraar. Die beëindigt dan de dekking. Een nieuwe verzekering afsluiten gaat niet. Dan is de rommelende accountant meteen geschrapt.
Nieuw bv of maatschap helpt niet, alle leden van de maatschap zijn hoofdelijk verantwoordelijk en kunnen naar een uitzendbureau om zich te melden als vakkenvuller bij de plaatselijke supermarkt.
Datzelfde systeem kun je ook opzetten voor artsen en medisch specialisten.
Verplichte verzekering. Bij ernstige nalatigheid verliest de beoefenaar zijn verzekering en is niet langer werkzaam in de gezondheidszorg.
Al deze verschijnselen inclusief de wanprestatie van de politiek komen voort uit het steeds weer kunnen ontlopen van de verantwoordelijkheid door de betrokken personen.
Dat komt nu weer keihard naar voren bij de opstelling van minister Kamp.
Inmiddels staat onomstotelijk vast dat de gaswinning oorzaak is van bodemdaling en aardbevingen waardoor de halve bevolking van de provincie Groningen in angst leeft.
De enorme materiële schade laat ik nog even buiten beschouwing.
Voor Kamp is dat niet genoeg, hij wil nog een half jaar doorgaan met gaswinning.
Zulke onverantwoordelijke lieden moeten bij aantoonbaar wanbestuur persoonlijk verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor hun wanbeleid.
Pluk ze wetgeving maar dan voor mensen die niet in staat zijn fatsoenlijk om te gaan met hun verantwoordelijkheden. Heus het helpt.
Molenaer