Weerzien van Facebook-tweeling Winklevoss

2 Connecties
0 Bijdragen

Tyler en Cameron Winklevoss zijn terug als internetondernemers. De ooit door Mark Zuckerberg afgescheepte tweeling investeert 1 miljoen dolar in SumZero, een 'exclusief' sociaal netwerk voor durfkapitalisten.

Tyler en Cameron Winklevoss zijn terug als internetondernemers. De ooit door Mark Zuckeberg afgescheepte tweelingbroers investeren 1 miljoen dolar in SumZero, een sociaal netwerk voor professionele investeerders


Tyler en Cameron Winklevoss komen met een eigen variant op Facebook, maart dan toch weer even anders. De tweelingbroers, die de voorloper van Facebook tijdens hun studententijd aan Harvard bedachten maar tot hun verbijstering zagen hoe Mark Zuckerberg met hun idee aan de haal gingen, zijn gaan investeren in een nieuw sociaal netwerk: SumZero. Dat meldt The Wall Street Journal.


En dit keer weer met een goede oude bekende uit hun Harvard-tijd: internetondernemer Divya Narendra, die de broers ook steunde in hun juridisch conflict met Facebook-oprichter Zuckerberg. In 2008 lanceerde Narendra samen met een ander Harvard-oud-gediende Aalap Mahadevia SumZero, een sociaal netwerk voor professionele investeerders. Met een kapitaalinjectie van 1 miljoen dollars van de broers Winklevoss willen ze dit sociaal media-merk verder uitbouwen.

 

Lego
'The band is back together', zo tekent The Wall Street Journal uit de mond op van Tyler Winklevoss. Beide broers willen zich met SumZero nadrukkelijk laten gelden als actieve investeerders. 'We willen er echt bij betrokken zijn en onze mouwen opstropen', vertelt Tyler.

 

Zijn broer Cameron voegt eraan toe dat met Sumzero zelfs een vroege jongensdroom in vervulling gaat. 'Mijn favoriete kinderspeelgoed was Lego. Ik was er dol op om ermee dingen te bouwen. Dat gaan we nu ook weer doen met SumZero.'


Strenge ballotage

De website SumZero kan bogen op 7500 leden en is uitsluitend bestemd voor investeerders die werkzaam zijn bij onder meer hedge funds en in de private equity-sector. Wie lid wil worden van SumZero, moet langs een strenge ballotage. Circa 75 procent van de aanvragen wordt afgewezen.

 

De meerwaarde van Sumzero valt of staat met het onderling uitwisselen van investeringsideeën. En dan wel op regelmatige basis, wel te verstaan. Want wie na een half jaar niet doorkomt met een nieuw idee op de site, wordt de toegang tot het netwerk resoluut ontzegd. Niet-leden van SumZero kunnen slechts meespreken: voor 129 dollar per maand mogen ze bovendien een gelimiteerd aantal adviezen en ideeën bekijken.

 

Wereldberoemd dankzij 'The Social Network'

De gebroeders Winklevoss zijn wereldberoemd dankzij de film ‘The Social Network’ over de ontstaansgeschiedenis van Facebook. De 'preppy twins' beschuldigden 'nerd' Mark Zuckerberg van het stelen voor hun idee achter Facebook en stapten destijds naar de rechter. Cameron en Tyler Winklevoss en Mark Zuckerberg studeerden tegelijkertijd aan de Harvard Universiteit. Volgens de broers brad Mark de code en het idee achter ConnectU, een verre voorloper van Facebook.

 

 

Filmaffiche 'The Social Network' (2010)

 

 

Juridische strijd tegen Zuckerberg

In 2008 deed Zuckerberg een schikkingsvoorstel van maar liefst 65 miljoen dollar in contanten en aandelen. Hiermee ging de tweeling akkoord. Om toch even later meer geld te eisen in hoger beroep. Maar deze eis werd door de rechter vorig jaar verworpen.

 

Anno 2012 hebben Cameron en Tyler de juridische strijd nog niet opgegeven tegen hun Harvard-maatje Mark. Vorig jaar gaven ze direct aan hun zaak voor te laten komen in het Amerikaanse Hooggerechtshof.

 

 

(L)