
In de afgelopen jaren kwam bij verschillende woningcorporaties het ene schandaal na het andere naar boven. Lees meer
Het bekendste geval is Vestia, dat door gerommel met derivaten voor bijna 2 miljard euro moest afboeken. De overige corporaties draaiden op voor de schade en berekenden de kosten door aan de huurders. Ook het Rotterdamse Woonbron en het Amsterdamse Rochdale kwamen in het nieuws door schandalen omtrent risicovolle investeringen en graaiende bestuurders. Peter Hendriks volgt het dossier en doet op FTM regelmatig verslag van de ontwikkelingen in deze sector.
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Grote projectontwikkelaars slaan hun slag in de woningcrisis
Vereniging Eigen Huis dupeert leden met ‘uitgeklede schilderdienst’
Corporatie De Key kaapt huurdersstichting en wil nu ook haar vermogen
Voor de gevallen woningcorporatie Vestia is het einde nabij
Covid en de woningmarkt in vijf grafieken
De woningmarkt zakt weg (en daar kan geen ronkende goednieuwsshow wat aan doen)
Corporatie-coup op het KNSM-eiland of: hoe De Key stichting Loods 6 leegzuigt
© CC0 (publiek domein)
Weg met de duurhuurhypotheek!
Huurders in de vrije sector geven maandelijks 38 procent van hun netto besteedbaar inkomen uit aan wonen. Bij huiseigenaren is dat percentage gemiddeld ‘maar’ 28 procent. Vandaar dat BLG wonen een ‘oplossing’ bedacht: de ‘duurhuurhypotheek‘. Maar is dat wel zo'n goed idee?
Als een jong stel om een hypotheek vraagt, tel je dan als bank dan het inkomen van de vrouw mee voor de gehele looptijd, of bijvoorbeeld alleen voor de eerste vijf jaar? En wat als ze gesteriliseerd is?
Misschien roept deze vraag verontwaardiging bij u op. Toch was dit de inzet van een fel debat in het najaar van 1983. Op dat moment gingen banken er bij het berekenen van de maximale hypotheek immers nog vanuit dat een vrouw zou stoppen met werken zodra zij moeder werd; sterilisatie elimineerde die mogelijkheid. Nadat een paar jaar eerder in Engeland berichten opdoken van stellen die met een sterilisatieverklaring probeerden een (hogere) hypotheek te krijgen, leek het fenomeen nu naar Nederland te zijn overgewaaid.
‘Mensonterend’, noemde de Vereniging Eigen Huis de optie in het Nieuwsblad van het Noorden van 21 november 1983. Ook kwam de directeur van het Bouwfonds Nederlandse gemeenten, ene H. Schipper, aan het woord: ‘Aspirant-kopers worden soms op de mogelijkheid tot sterilisatie gewezen om zo hun zekerheid voor het krijgen van gemeentegarantie te vergroten’. De belofte alleen om geen kinderen te krijgen was volgens Schipper niet voldoende: ‘Mensen kunnen wel zoveel beloven als ze graag een huis willen hebben. Een sterilisatieverklaring komt tenminste van een medicus’.
Dat de ophef om de sterilisatieverklaring ontstond kort voordat de Tweede Kamer over koopsubsidies ging stemmen, zal geen toeval zijn. Bij deze stemming zou worden besloten of de subsidies voortaan alleen nog aan gezinnen verstrekt moesten worden die deze op basis van hun gezamenlijk inkomen ook echt nodig hadden.
Er is een duidelijke stijgende trend in het aantal gezinnen dat in de vrije sector huurt
Vanuit de bouwlobby werd gewaarschuwd dat grote groepen hierdoor tussen wal en schip zouden vallen: een stel waarvan de vrouw werkte, zou immers geen subsidie meer krijgen. Dit terwijl de hypotheekverstrekker er bij het berekenen van de maximale lening vaak vanuit ging dat haar inkomen na vijf jaar zou wegvallen.
Het terugschroeven van subsidie en regulering op de woningmarkt is sinds de jaren tachtig gaande. En altijd leidt dit tot discussie over groepen die tussen wal en schip vallen. Ook altijd lijkt er maar één keuze: óf de overheid gaat weer subsidiëren, óf de maximale hypotheek wordt verhoogd, waarbij de overheid dan liefst garant staat voor eventuele schade die uit overkreditering kan volgen. Gaat de politiek niet op dreigementen over dergelijke doemscenario’s in, dan heeft zij een volledig vastgelopen woningmarkt op haar geweten, met bijhorende dakloosheid en woningnood.
Anno 2019 is er weinig nieuws onder de zon. De overheid heeft het — inmiddels standaard — stel tweeverdieners de pas afgesneden naar een sociale huurwoning, door strikte inkomenseisen te stellen aan wie aanspraak kan maken op zo’n woning. Dit gereguleerde deel van de huurmarkt laat zij ondertussen krimpen ten gunste van de vrije markt.
Ook nu hebben we te maken met een groep die tussen wal en schip valt, omdat zij niet langer in een sociale huursector terecht kan en koopwoningen voor hen te duur zijn. Deze groep ziet zich genoodzaakt om een huurwoning te zoeken in de dure vrije sector, iets wat qua budget lang niet voor iedereen haalbaar is.
Nu is er in principe niets mis met huren, ook niet in de vrije sector. Zeker als je voor het eerst gaat samenwonen is dit helemaal geen gek idee: slechts 22 procent van de stellen die voor het eerst gaan samenwonen zijn immers na 7 jaar nog met zijn tweeën bij elkaar. De rest is uit elkaar of ziet zijn woonwensen veranderen door de komst van een baby. Voor jonge gezinnen kan een huurwoning dus de nodige flexibiliteit bieden.
Uit WoON18, het driejaarlijkse onderzoek van het CBS en het ministerie van Binnenlandse Zaken, blijkt echter dat jongeren van 24 tot 35 jaar veel liever in een koophuis wonen. Van de verhuisgeneigde ondervraagden die een woonvoorkeur uitspraken, gaf zo’n 69 procent aan het liefst te willen kopen. Slechts 9 procent wil een huurwoning in het vrije segment; 21 procent hoopt op een sociale huurwoning.
Toch is er een duidelijke stijgende trend in het aantal gezinnen dat in de vrije sector huurt. Onder jonge gezinnen is deze trend het sterkst; diezelfde groep verhuist ook het vaakst. In onderstaande grafiek zette ik de cijfers uit de verschillende woononderzoeken sinds 1998 op een rij. Uit deze grafiek valt op te maken dat jongeren nu viermaal zo vaak in de vrije sector wonen als in 2002. Inmiddels woont 1 op de 8 gezinnen van tussen de 24 en 35 jaar in het vrije huursegment:
De wens van de overheid om de sociale sector doen krimpen en een grotere vrije huurmarkt te creëren, lijkt dus te slagen. Alleen is dit voor consumenten niet altijd goed nieuws. Zoals gezegd hebben zij vaak een andere voorkeur. Dit lijkt niet in de laatste plaats te liggen aan de kosten: zo geven huurders die recent naar een sociale huurwoning verhuisden, als belangrijkste reden voor hun keus op dat zij niet in de vrije sector gaan huren omdat zij dit te duur vinden.
Huurders in de vrije sector geven maandelijks 38 procent van hun netto besteedbaar inkomen uit aan wonen; voor huurders in een sociale huurwoning is dat 34 procent. Deze uitgaven als percentage van het netto besteedbaar inkomen – in vaktermen: de netto woonquote – is bij huiseigenaren gemiddeld ‘maar’ 28 procent. Daarbij worden aflossingen op de hypotheek ook nog eens meegeteld als kosten, terwijl tegenover die aflossingen wél vermogensopbouw staat.
Een aanzienlijk deel van de huurders in de vrije sector betaalt dan ook meer dan eigenlijk verantwoord is: het europese statistiekbureau Eurostat hanteert 40 procent als de grens voor overbesteding. Nu is die grens enigszins arbitrair: naarmate je meer verdien worden de kosten van overig primair levensonderhoud immers relatief kleiner en kun je een groter deel van je inkomen ‘verwonen’. Maar om toch ergens mee te kunnen rekenen, neem ik deze grens van Eurostat graag over.
In onderstaande grafiek is te zien hoeveel procent van de huishoudens op de vrije huurmarkt meer dan 40 procent uitgeeft aan hun woning. Daarnaast toont de grafiek de ontwikkeling van de gemiddelde netto woonquote van deze groep:
In de grafiek valt af te lezen dat 42 procent van de huishoudens in de vrije sector huur problematisch hoge woonlasten heeft. Hiermee lijkt het uitgeven van teveel geld aan wonen nog net niet de norm. Slechts 1 op de 5 duurhuurders met verhuisplannen wil, als zij zou verhuizen, weer een vrije sector huurwoning.
Het was dan ook wachten op ‘oplossingen’ vanuit de hypotheekbranche, waarmee voor deze groep een koophuis tóch mogelijk zou worden. Wie hier immers het ei van Columbus vindt, heeft de klanten voor het oprapen. En zo was daar ineens de ‘duurhuurhypotheek‘ van BLG wonen.
Met een zogeheten ‘huurverklaring’ wil de hypotheekverstrekker gezinnen laten aantonen dat zij een hogere hypotheeklast kunnen dragen. Als zij in het verleden immers aantoonbaar hogere lasten konden dragen voor hun huurwoning, zullen zij dat in de toekomst ook kunnen voor een hypotheek, zo is de gedachte.
Maar de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gooide roet in het eten. De toezichthouder liet gelijk weten dat het niet de bedoeling is dat een hogere hypotheek wordt gegeven op basis van kosten die een gezin maakte in het verleden: dit mag hooguit gebeuren op basis van te verwachten hogere inkomsten in de toekomst. Daarmee zou de huurverklaring dus wel eens een doodgeboren kindje kunnen zijn.
En dat is maar goed ook. In wezen staan we nu namelijk voor dezelfde keuze als in de jaren tachtig: regulering in een deel van de markt wordt teruggeschroefd, en de discussie gaat alleen maar over de vraag of de overheid haar steun terug opvoert door bijvoorbeeld hogere inkomens toe te laten tot een sociale huurwoning, of hoe anders de consument de kosten moet gaan betalen.
Als een huurder teveel aan wonen uitgeeft, zijn niet de subsidies of leningen te laag, maar de huizen te duur.
In 1983 werd gekozen om de subsidiekraan toch nog maar even open te houden, maar uiteindelijk is deze alsnog dichtgedraaid. Toen eind jaren tachtig de inkomensgrens om in aanmerking te komen voor een koopsubsidie toch nog werd teruggeschroefd, werd tegelijk mogelijk gemaakt om op twee inkomens een hypotheek af te sluiten met gemeentegarantie, de voorloper van de nationale hypotheekgarantie.
De gevolgen zullen duidelijk zijn. Wat begon als bezuinigingsmaatregel die een beperkte groep mensen zou treffen, leidde in stappen tot extra leenruimte voor iedereen. En deze extra leenruimte werd al gauw de nieuwe standaard onder huizenkopers. De Nederlandse Bank (DNB) deed onderzoek naar deze periode en concludeerde dat de leenruimte voor gezinnen tussen 1994 en 1998 met 86 procent werd verhoogd, en tegelijk huizen 85 procent duurder werden.
Achteraf kunnen we dus concluderen dat op lange termijn niemand baat heeft gehad bij de maatregel. Alleen degenen die nog voordat de extra leenruimte in de prijzen verwerkt was een huis konden kopen, zagen hun bezit fors toenemen in waarde.
Ik vraag mij hardop af of er nu ineens een groep tussen wal en schip valt, of dat er altijd al zo’n groep was. Misschien is deze groep met het aanscherpen van inkomensnormen voor sociale huur slechts duidelijker aan te wijzen en hebben degenen die wijzen daar een belang bij. Natuurlijk is het de plicht van de overheid om mensen aan een woning te helpen, maar het verleden leert ons dat het geen enkele zin heeft om de leennorm voor een probleemgroep op te rekken — en al helemaal niet als dat tot een nieuwe norm voor álle Nederlanders leidt.
Als een duurhuurder teveel aan wonen uitgeeft, zijn niet de subsidies of leningen te laag, maar de huizen te duur. Er moet dan worden nagedacht hoe deze goedkoper kunnen worden. Dat zou kunnen door woonruimte te creëren in bestaande- of nieuwbouw, of door geldstromen naar de woningmarkt af te remmen. Maar je lost het probleem in ieder geval niet op door nóg meer geld achter dezelfde starre hoeveelheid huizen aan te jagen.
95 Bijdragen
Roland Horvath 7
De huizen worden goedkoper als er meer zijn.
En ze worden duurder als er meer geld ter beschikking is bijvoorbeeld geld dat gecreëerd is door de ECB of geld in de vorm van meer krediet. Ook meer subsidies verhoogt de prijs van huizen.
Veelal komt het -positieve- effect van goedbedoelde initiatieven terecht bij de tegenpartij.
Blijkbaar is dat een gevolg van vraag en aanbod in de vrije markt:
Wie verder kan springen, moet ook verder springen.
Als de vraag vergroot, dan vergroot ook het aanbod in prijs of in hoeveelheid.
Veel van de maatregels om de economie te sturen via subsidies en andere wettelijke maatregels hebben daardoor geen effect en kunnen beter achterwege blijven.
In dit probleem is: Meer -huizen, een effectieve politiek.
Ludovica Van Oirschot 15
Roland HorvathWe moeten dus vermoeden dat de schaarste aan betaalbare woningen de bedoeling is.
Lydia Lembeck 12
Ludovica Van OirschotMatthijs 11
Ludovica Van Oirschot- bepaalde politieke partijen die veel aan de macht zijn de laatste decennia, die liever dure koopwoningen gebouwd zien worden dan goedkope huurwoningen
- gemeentes die (potentieel)bouwgrond in bezit hebben en daar wellicht graag lang mee wachten om vol te laten bouwen, omdat de prijs van die grond zo lekker stijgt.
Ludovica Van Oirschot 15
MatthijsMaartenH 10
Roland HorvathDat is slechts een deel van het verhaal. Als we in staat zijn de groei van het aantal inwoners te verkleinen, heeft dat ook een verlagend effect op huizenprijzen. Een beter spreidingsbeleid zou ook helpen. Zowel werk als huisvesting naar regio's waar meer mogelijkheden zijn dan in de randstad.
Lydia Lembeck 12
MaartenHDat als een vorm van onzin opzij gezet blijft het van de wilde spinnen af dat überhaupt gedacht wordt aan vrouwen verplichten zich te laten steriliseren. Ongelooflijk discriminerend naar de vrouwen toe. En ik heb zo het idee dat zoiets zelfs helemaal niet eens mag voorgesteld worden ivm de Rechten van de Mens.
Wat je zegt: spreiding van werk en wonen over het land heen en gelijk zorgen voor een veel betere infrastructuur. Ik werd weggehoond toen ik zei, waarom niet ondergronds vracht vervoeren? Dat kan ook in ons land. Dan heb je minder vrachtverkeer OP de weg, zodat noodzakelijk verkeer makkelijker kan doorrijden. Ook moet er beslist meer Lightrail trams/treinen komen die elke 5 minuten rijden.
Over ondergronds: je kunt pakjes als buizenpost verzenden. Daar is al veel over te vinden op internet.
MaartenH 10
Lydia LembeckJouw vraag, hoe doe je dat dan, slaat op het verkleinen van de groei van het aantal inwoners. Ik zou zeggen immigratie beperken, dat is op dit moment de enige oorzaak van groei.
Als je naar infrastructuur kijkt, moet je ook kijken naar de reden waarom die infrastructuur nodig is. Dat valt in twee delen uiteen, logistiek en distributie aan de ene kant en woon-werk aan de andere kant. Veel mensen willen wonen buiten de randstad en werken in de randstad. Als je banen verplaats naar buiten de randstad los je al een stuk probleem op. Het lijkt een goed idee om bedrijven locatie gebonden belasting op te leggen. Logistiek lijkt me ook slimmer te kunnen. Minder verpakking en lucht daarin. Trouwens überhaupt een markt die meer op duurzaamheid is gericht en minder op omzet. Dus wat degelijkere spullen en niet ieder jaar vervangen.
Die buizenpost, klinkt interessant, nog weinig over gehoord.
Martin van den Heuvel 1 11
MaartenHMaar, je vergeet iets.
Wat betekent "liberaal" ook al weer?
MaartenH 10
Martin van den Heuvel 1Je mag het zelf zeggen..
Martin van den Heuvel 1 11
MaartenHDe liberale ideologie schrijft voor dat de overheid voor politie, justitie en leger zorgt en de rest zoek je maar uit.
Dus?
Je hebt leuke ideeén die allemaal makkelijk uitvoerbaar zijn.
Maar ze WORDEN niet uitgevoerd omdat 74 % van de tweede kamer uit liberale politici bestaat.
Duidelijk?
MaartenH 10
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
MaartenHDat die ideeën ook door de politici kunnen worden verzonnen, maar dat die politici de uitvoering van die ideeën nou juist tegenhouden, dat hebben ze niet door.
En de meeste van die mensen hebben ook niet door dat zij zelf de problemen veroorzaken omdat ze op een liberale partij stemmen.
Dus IK zou net zo goed kunnen zeggen: hou toch eens op met het spuien van oplossingen voor afzonderlijke problemen, die TOCH NIET worden uitgevoerd. M.a.w.: hou toch eens op met dat toontje.
De een of andere probleemveroorzaker in Den Haag zeurde over de files. Ik stuurde een mailtje naar het ministerie.
3 Miljoen mensen werken in een flexconstructie en moeten elke 3 jaar een andere baan zoeken. Je krijgt maar 3 maanden WW, dus er zit haast achter. De eerste de beste werkgever die een jaarcontract aanbiedt, wordt de nieuwe baas, want de hypotheek moet worden betaald. Dat die baas 75 kilometer van hun huis af ligt, tja, dat moet dan maar.
MIJN oplossing. Haal die grens van 3 jaar uit de flexwet, hoe moeilijk kan dat zijn? Dan kunnen de arbeiders bij de zelfde baas blijven tot een van hen het zat is. Met als gevolg dat elke flexwerker door blijft zoeken tot hij een baan heeft gevonden dichter bij huis: minder files.
Een mevrouw stuurde mij het bericht terug dat ze mijn idee gelijk had doorgestuurd naar 2 ministeries, want aan die oplossing had nog nooit iemand gedacht.
Raad eens wat er mee gebeurt?
D666 heeft zojuist een wet ingediend om vast minder vast en flex minder flex te maken. Ik heb van hun een PDF gekregen met de plannen. Vast wordt minder vast, flex blijft even flex.
Lydia Lembeck 12
MaartenHVerkleinen van de groei doe je niet zo, Maarten. Draai het eens om? Je mag die woning kopen, als je een vasectomie ondergaat. Anders niet. Je lichaam is iets waar anderen niet aan mogen komen. Tenzij je bewusteloos op straat ligt en hulp nodig hebt. Maar niet hiervoor. Suggereren dat je dan een huis kunt kopen heet OMKOPING en ik hoop dat mensen die regel niet accepteren. Het is een schandalig voorstel.
Dit zwart-wit bekijken kan echt niet. Sorry.
MaartenH 10
Lydia LembeckBevolkingsgroei en immigratie:
"De Nederlandse bevolking groeide in 2018 met naar schatting 104 duizend inwoners. Het groeitempo was vergelijkbaar met dat van de afgelopen twee jaar. Net als in 2016 en 2017 kwamen er vooral mensen bij door migratie. Inmiddels telt Nederland bijna 17,3 miljoen inwoners. Dat blijkt uit de nieuwste ramingen van het CBS."
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/01/voor-derde-jaar-op-rij-100-duizend-inwoners-erbij
Ik zuig dat echt niet uit mijn duim. Als ik dingen lees en zie, probeer ik dat na te trekken, zodat ik me kan baseren op feiten. Dat zouden meer mensen moeten doen.
Als je kijkt naar de woningbouw, dan is 100.000 extra inwoners per jaar vanuit immigratie een belangrijke factor. Daar zitten veel economische vluchtelingen tussen die hier helemaal niet thuis horen. Wat de echte vluchtelingen uit oorlogsgebieden betreft zou ik zeggen, laten we ons als Nederland volledig terugtrekken uit de structuren die verantwoordelijk zijn voor deze oorlogen en laat landen die die verantwoordelijkheid wel willen nemen ook die vluchtelingen opvangen. Wat mij betreft is alles wat er de laatste (ruim) 20 jaar in het Midden-Oosten is gebeurd één grote oorlogsmisdaad waarvoor de verantwoordelijken gestraft moeten worden.
Lydia Lembeck 12
MaartenHJe duikt te diep in de situatie hier. Bestaande situatie. Dit is een nieuwe situatie. Niet over vluchtelingen, maar mensen die een huis willen kopen en zo'n vraag krijgen.
PS Je doet precies wat ik verwachtte: de ontploft. Wat je niet deed over dat sterilisatie idee. Eigenlijk vind ik dat toch wat zorgwekkend.
MaartenH 10
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
MaartenHMaartenH 10
Lydia LembeckElke zoveel jaren terugkomen? Onderbouwing?
Lydia Lembeck 12
MaartenHTim De Heer 4
MaartenHMaartenH 10
Tim De HeerDaar vind je ook de herkomsten. Ver. Koninkrijk is vreemde eend vanwege Brexit. Als je dat buiten beschouwing laat wordt de top 5 gevormd door Polen, (voorm.) Sovjet Unie, India, Syrië en Roemenië.
Nederland is het dichtst bevolkte land van de EU. Het lijkt me goed om restricties aan immigratie te kunnen stellen. Ons land heeft last van de hoge bevolkingsdruk, woningnood, maar ook vervuiling, verlies van natuur door oprukkende verstedelijking.
Immigratie is van oudsher een werkgeverszaak geweest. Vaak van industrieën die het al niet meer goed deden, vervolgens het nog een paar jaar konden redden dankzij goedkope arbeidskrachten. Dan legden ze toch het loodje en werden de goedkope arbeidskrachten gedumpt in WAO en Bijstand. Oftewel een klein voordeel voor werkgevers gevolgd door hoge collectieve kosten.
Dat heb je nu nog, de Polen willen harder werken voor minder geld, maar de keerzijde is dat Nederlanders thuis zitten met een uitkering die we met z'n allen betalen. Dus opnieuw de winst voor de werkgever, de kosten voor de gemeenschap.
Dat stemt tot nadenken.
Nico Janssen 7
MaartenHMaartenH 10
Nico JanssenNico Janssen 7
MaartenHMartin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckMaar helaas, dat kan niet, want dat is een te efficiënte en te logische oplossing voor de liberalen.
squarejaw 5
Rikkie 7
squarejawIk vraag me alleen af of de reden van het stijgen van de huizenprijzen te maken heeft met de manier waarop er naar gekeken wordt. Heeft het niet veel meer te maken met vraag en aanbod de lage rente en de aftrekmogelihkheden van een hypotheek?
Bijvoorbeeld in Duitsland zijn de huizenprijzen veel lager en daar wordt denk ik niet veel anders gedacht door de bewoners, banken en vastgoedsector dan in Nederland
Dus het simpelweg anders beschouwen van een huis zal denk ik niet veel helpen.
R. Eman 8
RikkieNee. De lage rente en aftrekmogelijkheden leiden er hooguit toe dat de woonlasten voor huiseigenaren lager liggen dan van huurders, zoals dat in de aanhef van het artikel al wordt gezegd.
'Huurders in de vrije sector geven maandelijks 38 procent van hun netto besteedbaar inkomen uit aan wonen. Bij huiseigenaren is dat percentage gemiddeld ‘maar’ 28 procent.'
De stijging van de huizenprijs houdt bijna 1-op-1 verband met de beschikbaarheid van financiële middelen. Ook uit het artikel:
'De Nederlandse Bank (DNB) deed onderzoek naar deze periode en concludeerde dat de leenruimte voor gezinnen tussen 1994 en 1998 met 86 procent werd verhoogd, en tegelijk huizen 85 procent duurder werden.'
Dat dit laatste kan gebeuren zal zeker te maken hebben met het tekort aan woningen. Als er sprake zou zijn van een ruim keuze aanbod is het logisch dat de mensen of voor de goedkoopste kiezen of voor de grootste. Tegenwoordig is het precies andersom: we zijn bereid om de hoofdprijs te betalen voor een steeds kleinere woning. We slikken het als zoete koek dat "tiny wonen" toch wel lekker hip is.
Rikkie 7
R. EmanR. Eman 8
RikkieRikkie 7
R. Eman-Lagere rente
-annuitair aflossen
-minimale looptijd 10 jaar, max 20 jaar
- verplicht aflossen voor pensioen
- inkomenstoets nettoloon
-max 70 procent van aankoopwaarde
R. Eman 8
RikkieRikkie 7
R. EmanMz59 7
Rikkiesquarejaw 5
Mz59Mz59 7
squarejawsquarejaw 5
Mz59Mz59 7
squarejawsquarejaw 5
Mz59Mz59 7
squarejawsquarejaw 5
Mz59Rikkie 7
squarejawHoe ziet die ontwikkeling er dan uit?
Welke ideologie schuilt er achter het beleid dat iedereen moet kopen? 0f bedoelt u mag kopen?
squarejaw 5
RikkieRikkie 7
squarejawJe kunt op je klompen aanvoelen dat een hypotheek van veel meer dan de koopsom alleen om een serre, luxe keuken of badkamer te realiseren, niet verstandig is.
Wat dat betreft ziet de structuur er nu wel beter uit.
squarejaw 5
RikkieDe verantwoordelijkheid van de overheid is om ongewenste ontwikkelingen met regelgeving tegen te gaan. Dat is niet alleen niet gebeurd, maar deels zijn deze zaken door de overheid destijds juist met groot enthousiasme begroet. De verantwoordelijke minister van Financiën was Gerrit Zalm. Hij werd later directeur bij DSB, en vervolgens bij ABN/AMRO. Need I say more?
Inderdaad gebeurden er dingen die een zinnig mens de wenkbrauwen hadden moeten doen fronsen. Maar als zowel de banken als de vastgoedjongens en de overheid, evenals een groot deel van je kennissenkring met het ene na het andere succesverhaal aan komt zetten moet je wel sterk in je schoenen staan om het hoofd koel te houden. En vergeet ook niet dat voor 2008 de banken als door en door fatsoenlijke en betrouwbare instituten werden gezien die nooit iets zouden doen dat in het nadeel van hun klanten zou kunnen uitpakken. Inmiddels weten we wel beter, maar goed.
Rikkie 7
squarejawRikkie 7
squarejawRikkie 7
squarejawDaarnaast zullen vanaf 2030 veel aflossingsvrije hypotheken moeten worden afgerekend. Dit leidt vermoedelijk tot meer aanbod en een dalende prijs. Ik raad starters aan te wachten met het kopen van een eigen huis, maar de vraag is natuurlijk wel, waar laat je al die mensen. Misschien biedt het grootgezin een oplossing.
squarejaw 5
Rikkie- GEEN hypotheekrenteaftrek.
Rikkie 7
squarejawLydia Lembeck 12
R. EmanRikkie 7
Lydia LembeckElmar Otter 6
R. EmanR. Eman 8
Elmar Otterhttps://marketupdate.nl/nieuws/economie/woningmarkt/grafiek-ontwikkeling-huizenprijzen-vanaf-1980/
Nico Janssen 7
RikkieRikkie 7
Nico JanssenWellicht zou daar verandering in moeten komen. Vandaar mijn suggestie over het grootgezin.
Nico Janssen 7
RikkieRikkie 7
Nico JanssenLydia Lembeck 12
Nico JanssenIn ons land heb je het Bouwbesluit, maar ook hier worden meer en meer bouwfouten gemaakt, omdat er niet voldoende toezicht is. En dan kan bv een balkon vallen.
Nico Janssen 7
Lydia LembeckArjan van Muyen 3
squarejawNico Janssen 7
squarejawMartin van den Heuvel 1 11
Belangrijkste woord in deze zin: GEMIDDELD.
Een huurder blijft dezelfde of een steeds hogere huur betalen.
De koper betaalt steeds minder, tenminste als het goed is.
En zelfs als hij een hypotheek heeft die in euro's 30 jaar gelijk blijft, betaalt hij steeds minder door inflatie, terwijl de huur wordt verhoogd met MEER dan de inflatie.
De koper betaalt in het eerste jaar het meeste geld.
En in het laatste jaar het minste geld.
De koper die in het vijftiende jaar van zijn hypotheek zit, betaalt het gemiddelde bedrag. En DUS zit de koper die in het eerste jaar van zijn hypotheek zit, VEEL en VEEL hoger dan 28 %.
Trouwens, worden OOK de koopwoningen zonder hypotheek meegeteld? Want dan wordt die 28 % wel heel erg onbetrouwbaar.
Nico Janssen 7
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Nico JanssenNico Janssen 7
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Nico JanssenLaat die haken en ogen maar zitten.
Wat nu de normale gang van zaken in Nederland is, zal niet zo lang meer duren.
Met dank aan mensen (?) als Rikkie.
Lydia Lembeck 12
Nico JanssenNico Janssen 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Nico JanssenVerplichten kan je wel, maar dan word je verplicht de armoede in geduwd door de overheid. Doen ze toch wel, maar dit zou te gortig zijn, hoor. Die minimum verplichte inleg loopt op tot een paar duizend euro. Ik zie dat niet zitten.
Bovendien ben ik zeer gehecht aan solidaire methoden. Dat afschaffen zou ook betekenen dat je ook ALLE andere verzekeringen persoonlijk moet betalen. Dan ben je eerlijker bezig. Zoals het nu eruit ziet, zal je zien dat mensen met lage inkomens het niet meer betalen kunnen. Nu al met de Zorgpremie het geval. Leven de United States of Europe? Zoek het lekker zelf uit? Jakkie.
Nico Janssen 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Nico Janssen"Maar wat als je dat niet KUNT betalen? De premie kostte eind jaren 70-begin jaren 80 al 200 gulden PER MAAND. Dat was ook ongeveer wat ik overhield voor eten, toiletartikelen, fietsreparatie etc...
Verplichten kan je wel, maar dan word je verplicht de armoede in geduwd door de overheid. Doen ze toch wel, maar dit zou te gortig zijn, hoor. Die minimum verplichte inleg loopt op tot een paar duizend euro. Ik zie dat niet zitten.
Bovendien ben ik zeer gehecht aan solidaire methoden. Dat afschaffen zou ook betekenen dat je ook ALLE andere verzekeringen persoonlijk moet betalen. Dan ben je eerlijker bezig. Zoals het nu eruit ziet, zal je zien dat mensen met lage inkomens het niet meer betalen kunnen. Nu al met de Zorgpremie het geval. Leven de United States of Europe? Zoek het lekker zelf uit? Jakkie."
Nee.. dat weet ik, Nico. Het wordt een nieuw stelsel dan. Bedoeld voor nieuwe werkenden die beginnen op een nieuwe manier. Wat ik probeerde duidelijk te maken was dat dit systeem voor de mensen die nu vlak voor pensioen zitten, of al gepensioneerd zijn het nieuwe systeem niet meer moeten hoeven mee te maken.
Daarom beschreef ik hoe het was en dat nu nog altijd mensen de pensioenleeftijd halen die niets, of heel weinig hebben kunnen opbouwen. Voor deze mensen is het niet te doen. Jouw idee zou uitsluitend kunnen gelden voor nieuwe instromers.
Nico Janssen 7
Lydia LembeckIn een nieuw gecombineerd pensioensysteem zou de pensioenpremie net als nu gewoon uit het bruto-maand inkomen worden betaald. Zowel het werknemer als werkgeversdeel. Dus ten opzichte van nu verandert er in die zin niets.
Het verschil ontstaat pas bij de IB-aangifte. Afhankelijk van de hoogte van de aflossing op de woning kan je dan een deel van de eerder betaalde pensioenpremie terugkrijgen. Je zou dit kunnen koppelen aan een bepaalde maximale leeftijd van het jongste kind.
Lydia Lembeck 12
Nico JanssenAl eerder gezegd dat er best veel mensen zijn met een miniem pensioentje, of zelfs helemaal geen pensioen. En weer scheer je ons allemaal over die ene kam.
Er is geld zat. Het is de rekenmethode die ons allemaal dwars zit. Maar volgens diverse berichten zit er in totaal tussen de 1400 en 1600 MILJARD euro in de potten. Voldoende om de komende 25 jaar uit te keren, zelfs zonder nieuwe inleg. Die is er wel.
Vraag: Als deze mensen hun hele werkende leven - soms 50 jaar lang - solidair geweest zijn met de gepensioneerden, waarom moeten ze dan weer solidair zijn voor jongeren? Feitelijk is het andersom. Dat zoveel ouderen vinden dat de rekenmethode gewijzigd moet worden IS al uit solidariteit. Ik wil echt dat je hiermee stopt. Het is een hetze aan het worden zo.
Nieuwe methode starten bij nieuwe mensen die gaan werken. Dat kan, ja. Hoewel ik me afvraag hoe ZZP'ers dat kunnen ophoesten. Die moeten dan maar geen pensioen krijgen?
Nico Janssen 7
Lydia LembeckOf het huidige systeem wel of niet eerlijk of solidair is, dat is voer voor een andere discussie. Mijn post ging erover dat er een pensioenmethodiek mogelijk is waarbij de eigen woning ook als spaardeel in het pensioen kan worden ingebracht, bijvoorbeeld specifiek voor de groepen die tijdens een bepaalde fase in hun leven met (relatief) hele hoge (pensioen)lasten worden geconfronteerd, terwijl ze dus via een andere weg ook al aan vermogensopbouw doen. Dat is gewoon een technisch 'verhaal'. Staat los van of jongeren van nu minder solidair zijn en dat de ouderen al zo veel getroffen zijn binnen de huidige pensioenmalaise (ben ik overigens niet met je eens).
Hoe omgegaan wordt met bepaalde ouderen die geen eigen huis hebben en een klein pensioentje hebben is een heel andere discussie. Overigens kan bij deze groep ouderen net zo goed gezegd worden dat de ouderen die wel een eigen huis en een goed inkomen hebben niet solidair zijn met de 'arme' groep ouderen. Gaat niet om jong tegen oud volgens mij.
Lydia Lembeck 12
Nico JanssenIn mijn optiek hoeven ouderen van nu niet meer solidair te zijn met jongeren. De werkelijkheid is dat we dan wel zijn. Maar niet op de verplichte manier die jij voorstelt. En ja... het gaat om 'jong en oud'. Alle ouderen betalen Inkomstenbelasting en zorgpremies. Daarmee helpen we jonge mensen ook. Nog meer geld weghalen kan best hoor. Sluit je aan bij de VVD. Die wil aparte wijken met mensen met lage inkomens. Te dure en te klein woningen, maar als het jouw gevoel dat je tekort gedaan voelt kan wegnemen, moet je dat maar doen.
Want het is jouw gevoel dat je tekort gedaan wordt, nietwaar?
We komen er dus niet uit. Die dingen gebeuren.
Arjan Dam 1
Wat wel snel te realiseren is: het puntensysteem doortrekken naar bijv. 1200 euro. Dat betekent dat er een maximum huurprijs komt waarvoor huizen in de vrije sector verhuurd mogen worden. Objectief vastgesteld op basis van de specs en locatie van de woning.
Wonen is een primaire levensbehoefte en huizen zijn schaars. Er is best wat voor te zeggen om te voorkomen dat beleggers de schaarse markt kunnen uitbuiten met hoge huren. Op de lange termijn kunnen particulieren nooit concureren met de financieringsmogelijkheden van beleggers, dus dit probleem zal alleen maar groter worden. Hypotheekrente aftrek (hoe gruwelijk de maatregel ook is en waar we snel van af moeten) was hier in het verleden nog wel een demper op, omdat het particulieren bevoordeeld tov beleggers. Echter nu de rentes steeds lager worden, HRA een mindere factor is en er voor beleggers steeds minder mogelijkheden zijn om rendement te halen, zie je dat steeds meer woningen aan beleggers verkocht worden en voor hoge huren worden verhuurd aan gezinnen die geen andere optie hebben. Hier moet een eind aan komen.
We vinden het allemaal heel normaal dat er een maximum bedrag is mobiele data in het buitenland, maar voor de primaire levensbehoefte "wonen" zou dit ineens niet kunnen. Tuurlijk kan het wel, het is een kwestie van politieke wil.
Lydia Lembeck 12
Arjan Damsquarejaw 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
squarejawDaarnaast loopt een andere belasting: de ATAD : https://www.aedes.nl/artikelen/financi-n/fiscaliteiten--n-/vpb/corporaties-over-atad.html
Ook die moet weg. Hij hoort zelfs niet eens bij woningcorporaties. Feit dat Huurdersorganisaties het opnemen voor de corporaties is uiteraard dat de huren een bepaald deel bevatten waarin zowel de Verhuurderheffing, als de ATAD verstopt zitten.
Laatste punt: de inkomensgrens moet verhoogd worden. Ik heb gehoord:
50.000, 48.000 en 43.000. Het is nu 37.000. Hier uitleg: https://www.woonbond.nl/nieuws/inkomensgrens-sociale-huur-kan-omhoog
Verhogen houdt in dat je middenhuur (zogenaamde scheefwoners toen ze nog in sociale huurwoningen woonden en daar uit moesten) weer opneemt in het DAEB pakket van de corporaties.
Elmar Otter 6
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Elmar OtterOverigens vind ik hem best ingewikkeld, Elmar. https://meijburg.nl/nieuws/consultatie-wetsvoorstel-implementatie-atad2
Overigens is de ATAD 1 wel doorgegaan.
squarejaw 5
Arjan DamOnno Van Woerden 6
Arjan Dam-Vvd denkt aan haar achterban met eigen woning en aan de huisjesmelkers.
-CDA, d66,pvv,groenlinks en fvd hebben ook een achterban van bezitters van een eigen woning.
Bij Pvda lijkt we animo te zijn, maar haar trackerrecord op dit dossier is niet goed.
Dan blijft over: SP
Arjan Weijermans 3
MaartenH 10
Arjan WeijermansWat kost het huren van 100 m2 + tuintje op de vrije markt? Ik denk dat ik dan heel veel ruimte heb voor onderhoud.
Arjan Weijermans 3
MaartenHJasper du Pont 1
Arjan WeijermansArjan Weijermans 3
Jasper du PontLydia Lembeck 12
Arjan WeijermansKan je hier wat mee?
Roland Horvath 7
De liberale ideologie wordt inderdaad verkocht zoals u het voorstelt:
'Dat de overheid voor politie, justitie en leger zorgt en de rest zoek je maar uit.'
Er wordt ook gezegd dat liberaal te maken heeft met de Franse revolutie van 1789 en inhoudt dat de burger vrij is van de dictatuur van de overheid in het ancien régime vandaar de slogan
Liberté, égalité, fraternité.
Wat u citeert als liberaal is laisser -faire -kapitalistisch dat voorkwam in de 2e heft van de 19e eeuw.
Het kapitalisme presenteert zich bij voorkeur in vermomming en daarom noemt het zichzelf ook liberaal, een valse voorstelling van zaken.
Laisser -faire -kapitalistisch heeft dezelfde inhoud als corpocratisch, kleptocratisch, fascistisch uit het IT van Mussolini van 1923-1944, en inderdaad het huidige ongeveer 50 jaar bestaande neoliberalisme.
Dat niets te maken heeft met neo want het is retro, terug naar de 9e eeuw.
En het is niet liberaal maar dictatoriaal namelijk de dictatuur van de GMO.
Het fascisme alias het neoliberalisme ontstond en is nu ontstaan door het feit dat de GMO de overheden domineren in de VS/EU/NL/BE.
Dus, de term fascisme is in onbruik geraakt en wordt nu opgesmukt en met een eufemisme neoliberalisme genoemd. Maar de huidige regimes in NL en BE en in de EU mag men 100% terecht fascistisch noemen.
En zoals u zegt, nuttige ideeën worden niet uitgevoerd want de 2e Kamer en de regering bestaat voor drie kwart uit neoliberale meelopers die hun baan vooral zien als opstapje naar een job bij de GMO liefst bij een grote verzekeringsmaatschappij of een bank. Voor een salaris dat niet zo afgemeten is als dat van lid van de 2e Kamer of minister.
Martin van den Heuvel 1 11
Roland HorvathLang geleden was het de VVD die de bijstandsuitkering uitvond, om de mensen zo de vrijheid te geven een andere religie te belijden dan degene in hun eigen woonplaats, want DIE kerk gaf aalmoezen aan de armen. Maar alleen de armen die bij DIE kerk waren aangesloten. Dus was jij katholiek in een protestantse regio, dan kreeg je niks al stierf je van de honger. En vice versa.
NU, in deze tijd, verkoopt de VVD het langzaam afschaffen van de bijstand weer als "de overheid moet niet voor de burger zorgen, de burger moet voor zichzelf zorgen". Geheel volgens de oudste versie van liberale ideologie dus.
Trouwens, je weet toch hoe liberalisme en communisme zijn ontstaan tijdens de mensonterende toestanden tijdens de industriële revolutie?
Wat je schrijft, daar sta ik helemaal achter. Het probleem is dat de meeste mensen al afhaken bij de Franse revolutie. Als je het wil uitleggen, moet het dus zo eenvoudig mogelijk, dat iedereen het kan begrijpen. En tja, dan heb je toch het een of andere woordje nodig om de probleem veroorzakende groep politici mee aan te duiden. Ik kan geen beter woord verzinnen dan "liberaal", al is het maar omdat de VVD zichzelf zo noemt. Vele mensen hebben mij er al op gewezen dat de VVD helemaal niet liberaal IS. En dat klopt. Het zijn gewoon zakkenvullers die de liberale ideologie misbruiken om hun zin door te drijven. Want als die liberale ideologie hun niet zo goed uitkomt, vegen ze hem net zo makkelijk van tafel, om hun zin door te drijven. Ook al komt die in het geheel niet overeen met de ideologie.
Maar ja, ga dat de kiesgerechtigde Nederlander maar eens uitleggen.
Elmar Otter 6
Zij zaten vast in de sociale huurwoning. Het waren scheef huurders. Maar wel scheef huurders die vast zaten in een veel te kleine woning waar ze graag uit wilden. Maar het was Hotel California all over again voor deze mensen.
Lydia Lembeck 12
Elmar Otter