Vertrek Joop Munsterman veroorzaakt leegloop. 'Marsbevelen Mecom onacceptabel voor directie'. Opvolger Truls Velgaard staat niet als hoogvlieger bekend.

Het plotselinge vertrek gisteren van Wegenertopman Joop Munsterman ging als een schok door het Nederlandse krantenland heen. Munsterman heeft er meer dan 40 dienstjaren opzitten en gold als een zeer bekwaam. Behalve Munsterman blijken ook twee andere sleutelfiguren bij hun functie te hebben neergelegd. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vanochtend. Wil Cornelisse, naast Munsterman de enige andere bestuurder bij Wegener, heeft zich ziek gemeld. Ook Sylvia Böcker, die samen met Munsterman verantwoordelijk was voor het ontwerp van de nieuwe digitale strategie bij Wegener, heeft de handdoek in de ring gegooid. 
Met name de digitale strategie zou volgens Wegener en het moederbedrijf Mecom het punt zijn waarop Munsterman niet aan de verwachtingen voldeed. Wegener werd in 2007 door het Britse Mecom overgenomen en is op dit moment veruit het grootste onderdeel van het krantenconcern. De omzet van Wegener maakt ongeveer 85 procent uit van het totale Mecom-concern. Kenners uit krantenland menen dat Munsterman de laatste jaren goed werk heeft verricht en door saneringsoperaties ervoor heeft gezorgd dat Wegener geld bleef verdienen voor zijn aandeelhouders. Voor de aandeelhouders van Mecom, die een maand eerder ook al topman David Montgomery naar huis stuurden, beek dat niet genoeg te zijn.
 
Onacceptabel
'Verschil van inzicht over het te voeren beleid', geeft Wegener dan ook op als reden voor het vertrek van Munsterman. Een bron dichtbij de directie bevestigt deze lezing volmondig. 
'Het bestuur heeft een serie van marsbevelen van het hoofdkantoor opgelegd gekregen die onacceptabel zijn. Ik ken enkele details, ze zijn drastisch en dat ondanks het feit dat Munsterman het bij Wegener het goed heeft gedaan. Die mensen stappen natuurlijk niet zo maar op. Munstermann heeft er meer dan veertig jaar gewerkt, dan besluit je niet van de ene op de andere dag dat het genoeg is geweest'.
 
Munsterman zou onder andere weigeren om de automatiseringsactiviteiten naar India te over te brengen. Deze maatregel zou het bedrijf op korte termijn 10 miljoen euro opleveren, schrijft De Telegraaf. Munsterman zou hierbij de risico's voor de bedrijfsvoering op lange termijn als te groot hebben ingeschat. 
 
Overnamegeruchten
Wat bij het vertrek van Munsterman mee zou kunnen spelen zijn de overnamegeruchten die sinds anderhalf jaar te horen zijn. Dat meldt ook de Telegraaf. Munsterman zou met de Rijssense miljardair Dik Wessels en de Nijmeegse investeerder Marcel Boekhoorn van plan zijn geweest om Wegener over te nemen. Boekhoorn heeft via zijn krant Dagblad De Pers sinds begin vorig jaar een zakelijke band met het Wegenerconcern. Dik Wessels geldt als een zeer goede bekende van Munsterman. Herman Wessels, de vroeg overleden broer van de miljardair, was tot 2004 voorzitter van FC Twente en de voorganger van Munsterman. Marcel Boekhoorn beaamt de interesse van zijn kant, maar stelt dat die al in een vroeg stadium op de aandeelhouders afketste.  
 
Loyale Montgomeryvolger
De Noor Truls Velgaard, de huidige topman van Mecom Noorwegen, is als opvolger van Munsterman aangesteld. De snelle vervanging van Munsterman en het feit dat de partijen een geheimhouding overeen zijn gekomen, duidt erop dat het vertrek van de complete Wegener-directie al enige tijd op handen was. In de Noorse media wordt hij intussen als de opvolger van David Montgomery aangemerkt.
Velgaard (50) is iemand die door Mecom wordt gezien als iemand die de digitale strategie van het bedrijf een positieve draai kan geven. Noorwegen staat bekend als een land waar kranten inmiddels veel geld verdienen met internet. Met name het Noorse krantenconcern Schibsted toont zich daar de meester en haalt inmiddels 40 procent van zijn inkomsten uit internet-activiteiten. Edda Media, het Noorse onderdeel van Mecom, staat echter niet bekend om zijn vooruitstrevende internetstrategie. Het bedrijf geen zelf aan dat inmiddels 10 procent van de inkomsten uit internet komen. Bij Wegener is dat op dit moment 4 procent. 
 
'Velgaard wordt in Noorwegen niet geroemd als een hoogvlieger', zo meldt een mediabron uit Noorwegen. 'Hij was ooit hoofdredacteur van de stadskrant Fredriksstad Blad. Hij is een sterkte persoonlijkheid, een veeleisende man. Bij Edda Media, het Noorse deel van Mecom, stond hij ook bekend als een zeer loyale Montgomeryvolger. Zijn benoeming tot chairman van Edda Media en tot ceo van de Poolse activiteiten, moet in dat licht worden bezien'. 
 
Veelbetekenend is ook het oordeel over de internet-expertise van Edda Media die door Mecom zelf bij herhaling wordt geroemd. 'Edda Media staat in Noorwegen zeker niet bekend als een vooruitstrevende uitgever op het gebied van internet,' stelt een Noorse collega van Velgaard. 'Dat is met name Schibsted. Edda is wel actiever geworden op dat gebied, maar veel meer stelt het echt niet voor'.