Welke economische wereldorde gaat het worden?

2 Connecties

Relaties

Bretton Woods

Personen

George Soros
0 Bijdragen

Daarover spraken George Soros en vrienden afgelopen weekeinde in het Amerikaanse Bretton Woods

Toevallig de monetaire conferentie van Bretton Woods in 1944 gemist? De kans is groot dat u ook de reprise van deze historische bijeenkomst die afgelopen weekeinde werd gehouden, mis heeft gelopen. Niet getreurd, alles is voor de eeuwigheid bewaard gebleven.

De tweede conferentie, die in het zelfde Mount Washington Hotel, in het zelfde plaatsje in de staat New Hampshire werd georganiseerd, is nog helemaal te zien op de site van The Institute for New Economical Thinking (INET), de organisator van de bijeenkomst. Aan te bevelen is om de tijd te nemen en onderdelen van de conferentie in Bretton Woods te bekijken en beluisteren. Er worden loodzware onderwerpen behandeld in met jargon doortrokken vertogen die voor niet economisch opgeleide mensen vaak nauwelijks zijn te volgen. Voor degene die wel eens een boek over economie open heeft geslagen, bieden de vele toespraken veel voedsel tot nadenken.

In 1944 werd vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, de nieuwe economische wereldorde geconstrueerd. Het Internationale Monetaire Fonds en de Wereldbank werden opgericht en de dollar van aanstaand overwinnaar USA, werd via een koppeling aan het goud de belangrijkste munt op aarde.

Ook in deze aflevering van Bretton Woods komt het ontwerp van een 'nieuwe wereldorde' ter sprake. In de openingssessie bijten vier bekende sprekers, waaronder Soros, de spits af met het onderwerp "The Emerging Economic and Political Order: What Lies Ahead?"

Het is vermoeiend om naar het gehakkel van Soros te luisteren, maar het loont zich. Hij haalt ook nog even flink uit naar Alan Greenspan en krijgt daarbij de lachers in de zaal op zijn hand.