
Over de schimmige deal die voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer (1960-2019) miljonair maakte. Lees meer
Voormalig VVD-partijvoorzitter Henry Keizer werd in 2012 voor een schijntje mede-eigenaar van een florerend miljoenenbedrijf. Met drie partners nam hij de aandelen over van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie, waaraan hij zelf als ‘gecommitteerd adviseur’ verbonden was. Ook andere VVD-prominenten, onder wie Loek Hermans, speelden een bedenkelijke rol bij deze transactie, waarmee de vereniging en haar leden voor tientallen miljoenen euro werden benadeeld.
Het spitwerk van FTM leidde tot Keizers vertrek als partijvoorzitter. In mei 2018 deed de FIOD onder leiding van het OM invallen bij de Facultatieve en vier betrokkenen. Bij Keizer persoonlijk werd voor 20 miljoen beslag gelegd.
Keizer overleed op 5 oktober 2019. Hij werd 58 jaar. Met ingang van 7 oktober draagt dit dossier daarom niet langer zijn naam meer, maar heet het ‘De Facultatieve’.
Rechtszaak om verkoop Facultatieve aan Henry Keizer komt op stoom
Stichting zet juridische stappen tegen de kopers van crematieconcern ‘de Facultatieve’
Podcast | Hoe Henry Keizer c.s. ‘de Facultatieve’ ontmantelden en 11 miljoen verdonkeremaanden
Henry Keizer en het bestuur van de Facultatieve Vereniging lieten 11 miljoen euro verdwijnen
De ontmanteling van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie
De zaak Henry Keizer: een schadelijke overnamedeal is niet strafbaar
Henry Keizer is niet meer
Accountant EY weg bij crematoriumconcern Henry Keizer na vragen over integriteit
Justitie verdenkt Keizer van oplichting; VVD bagatelliseert integriteitskwestie ex-voorzitter
Niet schooien, maar graven
© Jan Jaap Rijpkema
Welke rol speelde accountant EY in de zaak Henry Keizer?
De ruim zestigduizend leden van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie werden in 2012 voor tientallen miljoenen benadeeld toen Henry Keizer met zijn zakenpartners het crematieconcern voor een schijntje overnam. Accountant EY stond erbij, keek ernaar en keurde het goed.
Na een adempauze van enkele maanden, zetten we de publicaties in de zaak Keizer voort. In april & mei richtten de onthullingen zich op ‘wat’ is hier aan de hand? En ‘wie’ is de hoofdrolspeler Henry Keizer? De volgende serie artikelen zal gaan over de vraag: hoe was dit mogelijk? Wie waren er nog meer betrokken? En niet in de laatste plaats: waarom grepen de commissarissen niet in? Wat wisten de 60 duizend leden van de verkoop van de kroonjuwelen? Welke rol speelden de accountants en notarissen? En hoe zat het met de ledenraad?
Oftewel; hoe is de ‘transactie’, in dit geval de uiteindelijke aandelenoverdracht, vormgegeven? Wie was er nog meer verantwoordelijk? En waar was iedereen, die formeel of materieel een rol van betekenis had in het toezicht en de controle op de handel en wandel van Henry Keizer en de overige leden van de Raad van Bestuur van de B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’?
Vandaag beginnen we met de rol van de accountant, in het tweede artikel dat komende week zal verschijnen, gaan we in op de specifieke handelingen van De Kimpe.
Het was op pagina 33 van de jaarrekening 2012 van de Facultatieve Groep B.V. waar de totale uitverkoop zichtbaar gestalte kreeg. Op die bladzijde lazen we dat toekomstig VVD-voorzitter Henry Keizer op een of andere wijze in staat was geweest om zichzelf en zijn drie zakenpartners een cadeautje van minstens 19 miljoen euro toe te kennen.
Jaarrekeningen laten zich niet altijd even makkelijk lezen. De meeste mensen snappen zelfs van een eenvoudige opsomming geen hout. Dat is ook begrijpelijk: de staatjes met cijfers zijn in combinatie met het jargon niet toegankelijk voor mensen die niet regelmatig naar dat soort informatie kijken. Daarom is het ook zo belangrijk dat gewone burgers kunnen vertrouwen op het deskundige oordeel van een onafhankelijke accountant. En over het handelen van die persoon gaan we het hier hebben.
De uiterst bescheiden investering was genoeg om een bedrijf in handen te krijgen met een omzet van 106 miljoen euro
Het is daarvoor van belang om nog even de bewuste transactie voor de geest te halen: een zogenoemde management buy-out. In het kort verliep die zo: het viertal managers, onder leiding van Henry Keizer, kocht in 2012 het crematieconcern B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’ van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie. Per saldo betaalden Keizer cum suis slechts 500 duizend euro. Daarvan was slechts 30 duizend euro een daadwerkelijke investering; de rest was een lening.
De uiterst bescheiden investering was echter genoeg om een bedrijf in handen te krijgen dat een omzet had van 106 miljoen euro en volgens de controlerend accountant van het nieuwe bedrijf van Henry Keizer en zijn drie mede-bestuursleden — De Facultatieve Groep — een reële waarde had van 31,5 miljoen euro. Deze accountant, te weten Marcel de Kimpe van accountantskantoor EY, becijferde het geschenk dat Keizer c.s. zichzelf toekenden op 19 miljoen euro. Hij stond ook toe dat het anders werd genoemd: ‘negatieve goodwill’. Een begrip dat het grootste deel van de mensheid niets zegt.
Cadeau van 19 miljoen
Het bijzondere is dat De Kimpe óók de controlerend accountant was van zowel de oude Beheermaatschappij als de vereniging die de aandelen van het bedrijf van de hand deed. Hij had dus vanuit drie posities op de verkoop toegezien. Op 4 en 14 juni 2013 zette hij zijn handtekening onder de drie jaarrekeningen. Had De Kimpe de leden van de vereniging dan tenminste keurig verteld dat er een cadeau van 19 miljoen was uitgedeeld? Zij waren het immers die het schonken.
Het antwoord laat zich inmiddels raden: nee, dat had Marcel de Kimpe niet gedaan. Sterker, hij voorzag de beweringen van Keizer en diens zakenpartners over de redelijkheid van de overnameprijs van een goedkeurende handtekening.
De Kimpe heeft de leden van de Vereniging niet voor het extreem lage bod gewaarschuwd
Het is alsof je met een groep mensen een snoepwinkel bezit en de manager het bedrijf wil overnemen. Natuurlijk wil de manager dat voor een zo laag mogelijke prijs. Tegelijkertijd weet de manager meer van de werkelijke waarde van de snoepwinkel dan de mensen die eigenaar zijn. Om deze reden is het professionele oordeel van een accountant zo belangrijk: hij kan vertellen dat de manager met zijn handen stiekem in de snoeppotten zit of dat hij een eerlijke prijs betaalt. De Kimpe heeft de leden van de Vereniging echter niet voor het extreem lage bod van Keizer c.s. gewaarschuwd.
We vonden nog veel meer details die het opereren van EY-accountant De Kimpe in een kwaad daglicht stellen en grote vraagtekens oproepen bij het handelen van het accountantskantoor EY zelf. Daar stelden we het bestuur van EY vele vragen over, maar EY wenste op geen enkele inhoudelijke vraag antwoord te geven. Voordat we daar dieper op ingaan, willen we eerst de bijzondere rol van de accountant in perspectief plaatsen.
Integriteit en betrouwbaarheid
Je zou het door de vele incidenten en schandalen van de laatste jaren niet snel meer denken, maar bij accountants zou alles moeten draaien om integriteit en betrouwbaarheid . De accountant neemt immers een maatschappelijke rol in, die zelfs wettelijk is omschreven: hij of zij biedt een onafhankelijk, deskundig oordeel waar betrokkenen en buitenstaanders op kunnen bouwen.
Het document waar het bij deze rol meestal over gaat, is de jaarrekening. Bedrijven en instellingen zijn verplicht om daarin de financiële gang van zaken, die gedurende een jaar worden bijgehouden in een administratie, waarheidsgetrouw op te sommen. Buitenstaanders moeten immers kunnen beslissen of ze al dan niet met een organisatie in zee willen gaan; je gaat geen producten leveren aan een bedrijf dat op het randje van een faillissement verkeert. En je wilt ook geen groot bedrag neertellen voor een concern dat in werkelijkheid niets van waarde bezit.

Of andersom: een organisatie van grote waarde voor een appel en een ei in handen laten vallen van enkele insiders — zoals dat bij de verkoop van B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’ gebeurde. Daarom zit die controlerende accountant er. Hij is de specialist die met zijn deskundige oog de zin van de onzin moet scheiden, daar getrouw verslag van moet doen en uiteindelijk zijn handtekening onder de jaarrekening moet zetten. Als die handtekening er eenmaal staat, moet iedereen op de deugdelijkheid van de jaarrekening kunnen vertrouwen. Zonder dat vertrouwen loopt het spaak in een samenleving.
Théodore Limperg jr., nota bene één van de aartsvaders van het huidige EY, leverde met zijn ‘Leer van het gewekte vertrouwen’ een enorm belangrijke bijdrage aan het accountantsberoep, zowel in Nederland als ver daarbuiten. Hij zag en benoemde de voorname maatschappelijke rol die de accountant speelt voor het eerst. De samenleving neemt op verschillende manieren deel aan ondernemingen en op het reilen en zeilen van die ondernemingen moet een deskundig persoon - de accountant - een oordeel vellen. Hij dient er een controle op uit te oefenen en daarover onafhankelijk en waarheidsgetrouw communiceren. De functie van de accountant als vertrouwensman van de samenleving was in de ogen van Limperg de allerbelangrijkste.
Théodore Limperg jr. (1879-1961) beschreef voor de Tweede Wereldoorlog in vier artikelen zijn ‘Leer van het gewekte vertrouwen’. Deze artikelen dienden ooit als theoretisch raamwerk voor het ontwikkelen van een deugdelijke, ethisch verantwoorde accountancypraktijk.
De externe accountant controleert de financiële administratie en geeft daar een oordeel over af aan de samenleving. De samenleving moet op dat oordeel kunnen vertrouwen. Wanneer dat niet kan, leidt dat tot maatschappelijk en economisch verlies. Vertrouwen speelt in de leer van Limperg dan ook een centrale rol. Vertrouwen is de bestaansvoorwaarde voor de accountant die wordt volgens Limperg in zeer hoge mate bepaald door zijn onafhankelijkheid. Uiteraard moet een accountant het opleidingsniveau en de kennis en ervaring hebben om de noodzakelijke procedures en werkzaamheden uit te voeren. Maar dat onderscheidt hem niet van gelijkwaardig opgeleide economen of administratieve dienstverleners. Juist de onpartijdige en onafhankelijke ‘state of mind’ en feitelijke positie ten opzichte van partijen, brengt de toegevoegde waarde voor de verschillende gebruikers van de financiële overzichten die hij van zijn handtekening voorziet.
Hierbij de link naar de samenvatting van de ‘Leer van het gewekte vertrouwen’. Lees hier een verdiepend artikel over Limperg op de website De accountant en hierbij ook de link naar een korte biografie van Limperg.
Vakmatige missers
Maar hoe groot de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de accountant ook is, de beroepsgroep weet die heden ten dage stelselmatig te beschamen. KPMG schikte eerder met het Openbaar Ministerie (OM) de kwestie Ballast Nedam. De accountant had volgens het OM een actieve bijdrage geleverd aan het verhullen van de smeergeldbetalingen die Ballast Nedam deed aan Saoedi-Arabië om er lokale opdrachten te verkrijgen.
List en bedrog spelen in de accountancy-sector al langer een grote rol
Datzelfde kantoor had de derivatenzwendel bij woningcorporatie Vestia niet in de peiling en kleunde mis bij de fraude bij installatiebedrijf Imtech. Een van de andere zogenoemde Big Four-kantoren, te weten PWC, tekende gemanipuleerde jaarrekeningen af van energiebedrijf Econcern. Weer een ander — Deloitte — speelde een weinig opbeurende hoofdrol in het schandaal rond de boekhoudfraude bij levensmiddelenconcern Ahold. Het vierde lid van de Big Four — EY — deed het voorkomen alsof er bij de failliete woekerbank DSB van Dirk Scheringa niets aan de hand was.
Los van hun vakmatige missers, leidden de gedragingen van de accountants zelf ook tot tumult en schandalen. De topman van PWC en voormalig voorzitter van de beroepsorganisatie NBA, Ruud Dekkers, kwam in opspraak naar aanleiding van de fiscale trucs die hij gebruikte voor zijn privébeleggingen. De partners van KPMG overschreden morele grenzen bij de ontwikkeling en bouw van een nieuw hoofdkantoor waarmee vooral de eigen zakken werden gevuld. Bij het bouwproject werden bovendien belastingtrucs ingezet en werd er zelfs fraude gepleegd. Oud KPMG-bestuurder Jaap van Everdingen wordt verdacht van belastingfraude en valsheid in geschrifte.
List en bedrog spelen in de accountancy-sector al langer een grote rol. Tot de beruchte Enron-affaire spraken we ook van de Big Five in de accountancy; dat schandaal betekende echter de ondergang voor het verantwoordelijke accountantskantoor Arthur Andersen. Zo zijn er nog veel meer incidenten en schandalen te noemen die het blazoen van de beroepsgroep in ernstige mate hebben bezoedeld. Telkens zijn werknemers, klanten, aandeelhouders, beleggers, leveranciers en vele andere partijen — en daarmee de samenleving als geheel — het slachtoffer.
Help mee met het maken van onafhankelijke journalistiek
Omdat we ons niet willen laten beïnvloeden door de macht van pagina-views of grote adverteerders, plaatsen we geen advertenties op onze website.
Maar het maken van diepgravende onderzoeksjournalistiek kost nog steeds een hoop tijd en geld. Word daarom lid van FTM of steun ons met een donatie.
Verbetermaatregelen
Het wonderlijke is echter dat de heren en dames uit de sector weinig van deze toestanden lijken te leren. Op 28 juni publiceerde toezichthouder AFM het rapport over haar onderzoek naar de ‘verbetermaatregelen’ bij grote accountantskantoren. Daar viel weinig opwekkends uit op te tekenen. Drie jaar eerder, in 2014, voldeed 40 procent van de onderzochte dossiers niet. Dat percentage moest van de AFM op zijn minst halveren. De resultaten van het nieuwe onderzoek vielen nogal tegen: bij sommige kantoren waren ze zelfs slechter dan drie jaar eerder.
Vooral EY toont zich uiterst hardleers
Vooral EY toont zich uiterst hardleers. Op zes van de tien verbeteronderdelen waarop de AFM onderzoek deed, ontvangt EY de kwalificatie ‘ver achterblijvend op verwachting’. Een ‘casus apart’, noemde AFM-bestuurder Gerben Everts het kantoor in Het Financieele Dagblad.
Het accountantskantoor had twee maanden eerder al een voorschot genomen op deze desastreuze uitkomst: op 24 april, drie dagen na de eerste publicatie in de zaak Keizer, had EY al van een groot deel van zijn bestuur vervangen. ‘Om onze kwaliteit nog verder te versterken,’ zo stelde het begeleidende persbericht. De nieuwbakken bestuurders hadden er waarschijnlijk geen rekening mee gehouden dat hun kantoor innig betrokken zou raken bij een nagelnieuwe affaire — een die uiteindelijk zou leiden tot de val van de partijvoorzitter van de VVD en de vertrouweling van premier Mark Rutte.
Geur van de jaren negentig
Door de publicaties van FTM zag EY zich genoodzaakt om nog op dezelfde dag dat het nieuwe bestuur bekend werd gemaakt een zogenoemde incidentmelding te doen bij de toezichthouder AFM. Het is een melding over een affaire die de geur van jaren negentig van de vorige eeuw verspreidt: een periode waarin ondeugdelijke praktijken misschien nog niet zo scherp op het netvlies van de accountants en toezichthouders stonden. De smeergeldaffaire van Ballast Nedam - aangekaart in 2011 - ging bijvoorbeeld over een dossier uit 1996-2004.
De zaak rond de Facultatieve speelde zich echter af in het jaar 2012 en kreeg zijn beslag in de maand juni 2013 toen Marcel de Kimpe zijn handtekeningen onder drie controleverklaringen zette. Daarbij werd een gehele onderneming — met een omzet van meer dan 100 miljoen euro, met meer dan 40 dochterondernemingen in binnen en buitenland en met meer dan 700 werknemers — op klaarlichte dag voor een spotprijs aan het zittende management verkocht. Deze insiders, waarvan voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer de meest prominente is, staken daarbij direct een winst van minimaal 19 miljoen euro in de zakken.
Tuchtklacht
Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) diende nog voor het aftreden van Keizer een tuchtklacht in tegen Marcel de Kimpe. Volgens Lakeman heeft De Kimpe ‘onware verklaringen’ bij de jaarrekeningen 2012 van de B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’ en De Facultatieve Groep B.V. afgelegd en daarmee ‘ernstige financiële benadeling’ van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie ‘minder zichtbaar gemaakt’. Lakeman zoomde in op dit geschenk van 19 miljoen euro, dat niet als een cadeau werd aangemerkt: ‘Door deze truc is de waarde van de aankoop voor de buitenwereld optisch met 19 miljoen euro verlaagd,’ schreef Lakeman.
Volgens hem had accountant De Kimpe de jaarrekening van het bedrijf van Keizer (Facultatieve Groep B.V.) noch het crematieconcern (B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’) goed mogen keuren. De EY-accountant had daarnaast aangifte moeten doen van een ‘verdachte transactie’ bij de Financial Intelligence Unit (FIU) van de overheid. Keizer en co. hadden immers voor slechts 30 duizend euro een miljoenenbedrijf in handen gekregen.
De EY-accountant had aangifte moeten doen van een ‘verdachte transactie’
Het eerste deel van de klacht van Lakeman is essentieel: in plaats van de leden van de Vereniging op juiste wijze te informeren, heeft De Kimpe informatie aan het zicht onttrokken.
Wanneer een vereniging een groot bezit verkoopt, dan moeten de leden van de vereniging er nu juist op kunnen vertrouwen dat de accountant zijn stem laat horen wanneer dat bezit voor een spotprijs van de hand dreigt te worden gedaan. Temeer in dit geval de koper — het management van het bewuste bedrijf — zowel een enorme kennisvoorsprong heeft als een motief om de overnameprijs zoveel mogelijk te drukken.
In het volgende artikel zullen we in detail laten zien welke handelingen accountant De Kimpe nog meer verrichtte en in hoezeer hij daarmee tegen de principes van Théodore Limperg jr. in ging.
99 Bijdragen
Uitgelicht door de redactie
Rein van Gisteren 3
Bas van de Haterd 5
marcel 7
Bas van de HaterdAccountantsorganisaties zoals EY vallen onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten, de AFM. Individuele accountants vallen wel degelijk onder tuchtrecht. Sinds 2009 is de wet op tuchtrechtspraak accountants (WTRA) op hen van toepassing. De accountantskamer behandelt deze zaken. Een samenvatting van de uitspraken is te vinden op: https://www.accountant.nl/tucht
Tegen uitspraken van de Accountantskamer kan hoger beroep worden ingesteld bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag.
In artikel 2 van de WTRA worden de mogelijke tuchtrechtelijke maatregelen beschreven. De zwaarste straf voor individuele accountants is (permanente) doorhaling in het register.
Bas van de Haterd 5
marcelmarcel 7
Bas van de HaterdIk begrijp je frustratie.
Bij tuchtrecht vanuit de beroepsgroep voor accountants zijn dit in mijn ogen logische straffen, vergelijkbaar met het tuchtrecht in bijv. de zorg. Doorhaling betekent praktisch gezien dat je niet langer je werk als accountant (of zorgverlener) kunt uitoefenen in Nederland. In mijn ogen is dit wel degelijk een zware straf.
Ik ben van mening dat de accountantskamer in veel zaken erg mild straft met waarschuwingen of berispingen, waarvan het publiek meestal geen weet heeft. Openbaarmaking van deze straffen is mijns inziens passend, vanaf het moment dat deze definitief zijn (na eventueel hoger beroep).
Indien blijkt dat een accountant meegewerkt heeft aan strafbare feiten kan daarvan aangifte worden gedaan bij het OM. De beroepsgroep van accountants zou dit in mijn opinie zelf standaard moeten (willen) doen om het schip schoon te houden.
grt marcel
Sela
Bas van de HaterdLudovica Van Oirschot 15
Goed werk weer van het FTM team.
[Verwijderd]
Ludovica Van OirschotDik Krikke
Peter Dam 1
Marla Singer 7
Peter DamKan me ook goed voorstellen dat ervaren accountants die heel doorzichtige vingers hebben makkelijker hoofd accountants afdeling van een onderneming wordt die genoeg geld heeft overgehouden voor een 'markt conform' salaris.
Het Henry Keizer verhaal staat ook niet op zichzelf maar er zijn vele vele andere verhalen van dezelfde strekking. Wat dat betreft had ik zelf al de conclusie getrokken dat er binnen de big-four onevenredig veel corruptie plaatsvindt. Deel daarvan is ook te wijten dat het niet direct opvalt in de samenleving en daardoor niet politiek beladen is en dus ook voor politici geen aandachtsgebied is. Dat houdt dan ook in dat de 4e colonne hier een uitstekend werkgebied heeft om misstanden in de openheid te brengen.
Bas van de Haterd 5
Peter DamJe moet echter de perverse prikkel van winst / inkomensmaximalisatie wel serieus tegenwicht geven. Individuele verantwoordelijkheid (dus niet EY, maar de accountant én zijn secondanten) persoonlijk verantwoordelijk houden inclusief serieuze straffen (boetes of celstraffen). In zo'n geval is het niet meer enkel individueel profijt (salaris/winst), maar ook individueel problemen (celstraf). De manier waarop we het nu inrichten is individueel profijt, maar als het mis gaat kijken we naar de rechtspersoon en blijven de mensen zelf vaak buiten schot.
Ernest Jacobs 6
Bas van de HaterdHet is onbegrijpelijk dat de verantwoordelijken in de financiele sector zelden of nooit aan de beurt komen. De Libor - affaire is afgekocht bijvoorbeeld zonder strafvervolging van verantwoordelijken, hoewel artikel 326 of 227a van het Wetboek van Strafrecht best wel aanknopingspunten bieden.
Lydia Lembeck 12
Ernest JacobsErnest Jacobs 6
Lydia LembeckDoor het 'redden' van de banken en het laten wegkomen van mensen met fraude (Pon...?) of in dit geval de Libor - affaire, worden daden niet meer met consequenties verbonden. Je kunt het gewoon afkopen en zo krijg je klassenjustitie. Wat op termijn de legitimiteit van de overheid ondergraaft. Zeer kwalijke ontwikkeling.
Bas van de Haterd 5
Ernest JacobsKijk naar de AP, die controleren bijna niets, geen geld. Kijk naar de doping autoriteit, die controleren bijna niets, geen geld. En dat vinden we normaal.
En als je naar de wetenschap kijkt zijn de peer reviewers van meneer Stapel (de mensen die tot taak hadden om deze fraude te voorkomen) niet eens aangesproken, nog steeds actief en is er op geen enkele manier zelfs maar een vuiltje op hun blazoen. Allemaal in dienst van de publieke instellingen genaamd universiteiten.
Verder deel ik je mening dat het onbegrijpelijk is dat we mensen niet strafrechtelijk vervolgen (dat zeik ik later ook al in de reacties hier). Die deal met de Libor affaire is overigens gemaakt door publieke instanties (openbaar ministerie)....
Ik zeg niet dat we alles moeten privatiseren, verre van. Maar de publieke controle laat minimaal net zo veel te wensen over.
Ernest Jacobs 6
Bas van de HaterdIk denk dat we dat met elkaar eens zijn. Het gaat erom dat bij handelingen de verantwoordelijkheid wordt genomen. Of dat nu gaat om politie, AP, peer reviewers, publiek of privaat: ik denk dat het gaat om normbesef. Dat is het probleem.
Gertjan Steendam 2
Uitgelicht door de redactie
Rein van Gisteren 3
Eric Smit 11
Rein van GisterenJe verwacht inderdaad dat de branche-organisatie ook iets van zich laat horen. Het stilzwijgen van EY doet al zo'n pijn aan de oren. Er is melding van een incident gedaan en we zijn inmiddels meer dan drie maanden verder. Antwoorden op vragen als 'hoe staat het met het interne onderzoek?' worden niet beantwoord. Ik heb bestuursvoorzitter Coen Boogaart verschillende malen gemaild, maar Boogaart geeft er de voorkeur aan niets van zicht te laten horen. Jammer, want vanzelfsprekend zijn rekenmeesters die een maatschappelijk belang behoren te dienen verantwoording schuldig. Niet alleen aan FTM, onze lezers of gedupeerden, maar aan de hele samenleving.
En om antwoord op je laatste vraag te geven: dat doen journalisten onder andere.
Groet,
Eric
Diny Pubben 9
Eric SmitJuist doet pijn maar waarom is het zo stil?
BC Han Psychopolitiek in de datawereld verdwijnen betekenissen.
Jij vraagt en verwoordt ze op alle terreinen.
Aan FTM, onze lezers of gedupeerden en de hele samenleving.
Onze bestuurders zwijgen als ze zouden moeten spreken zeg ik dan.
+ 100 voor je opmerking.
Johan Slagter 6
Eric SmitAf en toe wordt er iemand opgeofferd in het circuit (bv. Henry Keizer) dan weer sluiten de gelederen. Ook bij de banken heeft een enkeling de wonden gelikt en gaat men door alsof er niets gebeurd is om een volgend (journalistiek) dossier op te bouwen... Jezus wat een wereld. Er is iets groters nodig om dit te doorbreken... Iets groters in termen van een collectieve keuze tot het uitbannen van (in dit geval) EY, het kunnen aanklagen ,.......... EN natuurlijk ook doorgaan met het optekenen van dossiers, onderzoeksjournalistiek....
Zeer zeker geen verwijt, vandaar ook mijn steun aan FTM, maar een toenemende passie van binnen om dit soort uitwassen te elimineren
Eric Smit 11
Johan SlagterLydia Lembeck 12
Eric SmitJohan Slagter 6
Eric SmitEric Smit 11
Johan SlagterDiny Pubben 9
Eric SmitEr is iets groters nodig om dit te doorbreken schrijft Johan Slagter. Zeer eens.
Die cultuur zit hoog in al onze organisaties.
Daarom was ik zo blij met 1ste artikel Kim van Keken die de bestuurscultuur beschreef, strategisch zeer goede journalistieke keuze.
Toen FTM online ging ging ik al naar de rechter voor de misstanden in onze zorg systemen. Hier functioneert zelfs de rechtsstaat niet, concludeerde ik, kostte me kapitalen om slecht bestuur te beschrijven en ik word boos als iemand zegt dat ik een arbeidsconflict heb omdat het een democratisch probleem is.
Hoe die bestuursstilte en angst zwijg op de werkvloer, cultuur te doorbreken?
Is het een idee die cultuur breder te trekken zie Jesse Frederik:
'Overigens: nul reactie van ministerie VenJ op dit artikel. Onnavolgbaar.'
https://decorrespondent.nl/6661/het-absurde-nederlandse-boetebeleid-18-733-celstraffen-voor-onverzekerde-autos-die-in-de-garage-staan/400734412639-88854651
Mijn ervaring is dat zeer veel medewerkers zelfs een verbod hebben, procedureel, om met de pers te praten of contractueel een zwijgplicht.
Einde democratie vond ik, weigerde dat in 2009. Mag van de rechtstaat,
van de dataregeltjes mag alles, even terug naar vb Jesse, die domme datawereld weet niet dat auto's in garages, verzameling, kunnen staan en niet op de weg zijn.
Door de techneut slecht nagedacht in de basis en een ramp voor de burgers.
De burger rolt door die boete cultuur automatisch de bak in.
Door die procedurele verboden kan kritiek amper uit organisaties komen.
Einde democratie!
Bestuurders, hoge ambtenaren, ministeries, politici, voor wie werken jullie?
Harbers 8
Rein van GisterenMz59 7
HarbersGladius Amores 4
Mz59Lydia Lembeck 12
Gladius AmoresGladius Amores 4
Lydia Lembeck1) Een interne RVT houd intern toezicht op de AFM
2) De Minister van Financiën benoemt en ontslaat deze RvT en houdt zo dus toezicht op de AFM
3) De Tweede en Eerste Kamer houden toezicht op de Minister van Financiën
4) Wij het volk, de burgers houden toezicht op de Tweede en Eerste Kamer, of horen dat m.i. in ieder geval te doen.
En nu een wedervraag ... Wie houdt er toezicht op ons?
Weet niet of humor toegestaan is op dit serieuze forum maar ik hoop dat de toezichthouder dit nu even door de vingers ziet ;-)
Bron o.a: https://www.afm.nl/nl-nl/over-afm/organisatie/rvt
Mz59 7
Gladius AmoresGladius Amores 4
Mz59Opmerkelijk in dit verband: De reden waarom er een AFM werd opgericht in 2002 is m.i. in essentie dezelfde reden waarom vorige generaties ooit een Accountantsberoepsgroep oprichtten 75 jaar eerder rond 1928, en een Parlementaire democratie 114 jaar daarvoor rond 1814. Namelijk, maatschappelijke problemen door falende coördinatie, falende informatieverstrekking, falend bestuur, falende Governance & Control, en falend toezicht. History repeats.
Deze sub-thread lijkt een kleine trip door een "Rabbit Hole" te worden.
Annemiek van Moorst 11
HarbersEric Smit 11
HarbersLydia Lembeck 12
Eric SmitDanny Split 7
Rein van GisterenBeroepsorganisaties functioneren met hetzelfde morele kompas. Zo word deze industrie ook beschermd tegen verantwoordelijkheid en mogelijk kritische geluiden.
Het aantal MKB bedrijven dat failliet is verklaard vanwege geldlust en missend moraal bij accountants moet ook vrij hoog zijn.
Welzijn is ondergeschikt aan rijkdom.
marcel 7
Rein van GisterenAccountantsorganisaties zoals EY vallen zoals beschreven in het artikel onder het toezicht van de AFM. De AFM controleert steekproefsgewijs of deze organisaties hun werk goed doen en rapporteert daar openbaar over.
De AFM houdt geen toezicht op individuele accountants. Klachten over individuele accountants moeten momenteel ingediend worden door belanghebbenden, zoals bijvoorbeeld door Pieter Lakeman in de zaak Keizer.
Door de voormalige voorzitter van de accountantskamer als enkele prominente individuele accountants is meermaals de wens uitgesproken dat de beroepsorganisatie van accountants (NBA) een 'openbaar aanklager' aanstelt die actief zaken gaat onderzoeken. Helaas heeft de NBA tot op heden deze wens genegeerd. Mijn indruk is dat dit komt door actieve tegendruk vanuit met name de grote kantoren.
Michiel WERKMAN 8
En, in het kader van de VVD connectie: is hij bijvoorbeeld VVD-lid of behoort hij anderszins tot de VVD intimi? Dát laatste zou zijn handelen in een nog kwalijker daglicht stellen.
Gerben Gerrits 7
Michiel WERKMANLudovica Van Oirschot 15
Gerben GerritsPeter Urbanus 5
Michiel WERKMANDemocritus
Peter UrbanusLydia Lembeck 12
Michiel WERKMANPeterUU vandaag om 12.45: Ik vermoed de middelste optie: doortrapt. Grotendeels dan.
Andrel Linnenbank 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Andrel LinnenbankDan krijg je dit:
Profile Not Found
An exact match for marcel-d-6920711 could not be found.
The LinkedIn profile you're looking for isn't public or doesn't exist. To search and filter million LinkedIn members, log in or join LinkedIn today.
Zou hij een reden kunnen hebben om zich te verstoppen, denk je?
Andrel Linnenbank 7
Lydia Lembeckja ik heb hem aangeklikt, anders zou ik de link niet posten. Er moet een andere reden zijn dat jij hem niet ziet en ik wel.
--------------------------------------
Marcel D.
Partner Ernst & Young: Post Master IFRS trainer at Erasmus University Rotterdam and University of Amsterdam
EY Erasmus Universiteit Rotterdam
Netherlands 500+ 500+ connections
Partner
Company Name EY
Dates Employed Sep 1995 – Present Employment Duration 22 yrs
Location The Netherlands
I am the client service partner for a broad range of clients in transport & logistics, energy, retail and the waste industry.
My specialism is leading (multinational) growing clients towards a next (more professional) stage in the lifecycle of a company making use of strong communication and the well known (international) EY expertise.
Current Projects
- Leading assurance partner for XBRL implementation and improving Financial Closing Processes of companies. (In Oktober 2012 we succesfully converted the E&Y IFRS Financial statements into an integrated XBRL financial report. A real milestone in XBRL history)
- Waste Industry special (audit) reportings relating to e.g. Put on Market, KPI reporting, recycling
- Private Equity Investments harmonisation of accounting
http://www.ey.com
Erasmus University Rotterdam
student assistent
Company Name Erasmus University Rotterdam
Dates Employed 1992 – 1995 Employment Duration 3 yrs
Research Financial Accounting
.
.
.
Lydia Lembeck 12
Andrel LinnenbankPaul Jansen 2
Echte onafhankelijkheid is een illusie, op de achtergrond spelen allerlei belangen verstrengelingen. Iedere grote accountant sjoemelt blijkt uit het artikel. Controleurs en gecontroleerden komen op dezelfde feestjes, zijn lid van dezelfde golfclubs, zijn afhankelijk van elkaar voor banen en opdrachten.
wim de kort 8
[Verwijderd]
wim de kortLydia Lembeck 12
[Verwijderd]Gerben Gerrits 7
[Verwijderd]
Gerben GerritsWillem D. Okkerse MBA
[Verwijderd]Reeds in maart 2009 (zie mijn weblog) waarschuwde ik reeds met de OK-Score voor TomTom
quote
In het voorbeeld van TomTom is het al een paar jaar zwaar weer. Dit bedrijf kreeg over de jaarcijfers 2007, d.w.z. in maart 2008 een OK-Score 8 en vorige maand over de jaarcijfers 2008 een OK-Score 10. Per medio april 2009 is er helaas weinig meer over van de ooit zo trotse beurskoers. In 2008 werden de OK-Score beleggers gewaarschuwd en konden tijdig uitstappen bij een beurskoers van ca. € 35. De OK-Score bleek weer eens een belangrijk weerbericht. Is het intussen bij TomTom tijd voor echt accountantsleiderschap ?
unquote
Lydia Lembeck 12
Willem D. Okkerse MBA[Verwijderd]
Willem D. Okkerse MBAZodra ik tijd heb ga ik het lezen. Er zijn veel particulieren die zich boos maken over de miscommunicatie bij dit Nederlandse bedrijf. Zo erg zelfs dat ze alles documenteren en het doorsturen naar de AFM om bij eventuele rechtshandelingen sterk te staan. Het niet of te laat publiceren van nieuws dat belangrijk is om je beleggingsbeslissing op te kunnen nemen.
[Verwijderd]
Gerben GerritsPeter Urbanus 5
Gerben GerritsLydia Lembeck 12
Gerben Gerrits[Verwijderd]
Lydia Lembeck 12
[Verwijderd]Alfons J. Kruijer 2
Rob Huibers 4
Willem Verhoeven 5
Rob HuibersRené Derlant 3
https://www.youtube.com/watch?v=gg8dNVx28nw
Lydia Lembeck 12
René DerlantJan Willem de Hoop 12
Van de journalistiek als het laatste vangnet voor maatschappelijke misstanden laten de onthullingen van FTM in de zaak Keizer zien dat journalistiek ook nog het enige vangnet is. Journalistiek als enige en laatste vangnet, omdat partijen en personen het elkaar vooral niet lastig wensen te maken.
Is er door veel partijen al vooraf en tijdens de transactie gefaald, waardoor de zelfverrijking / plundering door Keizer en consorten kon plaatsvinden. Maar zelfs nu de onthulling pakken politici, VVD, accountants, OM, tuchtcollege, brancheverenigingen etc. de handschoen nog niet op om hun eerdere falen enigszinss weer goed te maken.
Onze mensen aan de top van de democratische rechtsstaat denken dat je onbeperkt kunt aanrommelen in eigen belang, dat je voor je verntwoordelijkheden kunt weglopen, dat je je altijd via slimme formuleringen en taalspelttjes uit de nesten kunt praten / manipuleren. Het lijkt onbeperkt en ongestraft te kunnen, maar we komen zo wel steeds dichter bij punt en moment dat onze democratische rechtsstaat zal imploderen,. Hoe dichtbij we nu al zitten zal pas achteraf blijken als het plaatsvindt. Voorkomen lijkt beter dan genezen.. Maar van onze huidige maatschappelijke elite lijkt dat te veel gevraagd. Want waarom zou je het elkaar aan de top een beetje moeilijk gaan maken.?
Wilma Schrover 7
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop 12
Wilma Schrover[Verwijderd]
Jan Willem de HoopWilma Schrover 7
Harbers 8
Het gedachtengoed van Limperg is in deze ook niet erg relevant. De Accountantskamer zal De Kimpe de maat nemen aan de hand van de destijds van toepassing zijnde Verordening Gedrags Code (VGC). En dan ook alleen maar ingaan op de onderdelen waarover geklaagd wordt. Als je dan je klacht verkeerd geformuleerd hebt, hoef je er niet op te rekenen dat de rechters je ambtshalve behulpzaam zijn. Een enkele keer schrijven ze wel eens in hun vonnis op dat hun een bepaalde overtreding niet is ontgaan, maar dat ze daar verder geen aandacht aan besteden omdat daar niet over geklaagd is. Zo wordt je dan als klager in je hemd gezet.
Hebben de onderzoeksjournalisten ook hun licht opgestoken bij gerenommeerde strafrecht- en civiele advocaten? Daar verwacht ik eerlijk gezegd meer van dan van de tuchtrechter.
Eric Smit 11
Harbersmarcel 7
Harberszeer relevant: "Volgens Limperg moet de accountant zover in de verschijnselen van een bedrijf doordringen dat hij kan uitmaken of de voorstelling welke de te verifiëren getallen bij de leek zullen wekken, overeenstemt met de werkelijkheid".
Met andere woorden: een controle is meer dan een formele check. Voor een goede controle is het nodig om de wereld achter de cijfers te begrijpen. Ik krijg de indruk dat EY op dat punt de mist in is gegaan.
Wilma Schrover 7
Marco Fredriks 4
Wilma SchroverFouk Tsang 5
Gert Brink vd 1
Lydia Lembeck 12
Gert Brink vdJe maakt een cynisch grapje??
Pieter Lakeman 3
[Verwijderd]
Pieter LakemanHr. Lakeman weet u al meer over wat er met uw aanklacht wordt gedaan?
marcel 7
Pieter LakemanDit probleem kan mijns inziens bij grote bedrijven opgelost worden door:
- als AvA zorgen voor benoeming van een kritische RvC
- deze RvC als opdrachtgever te laten optreden voor de accountant
- waarbij de accountant als verlengstuk van de RvC rapportages van de directie controleert
- vanuit de RvC de AvA goed te informeren over de bevindingen van de accountant
In de praktijk zie ik dit niet snel gebeuren, omdat hiervoor aandeelhouders nodig zijn die zich voor de lange termijn verbinden aan de onderneming. Laat dat nu net niet de trend zijn van de afgelopen 50 jaar: http://www.morningstar.nl/nl/news/108844/beleggers-prestatiedrang-of-prestatiedwang.aspx
Gladius Amores 4
marcelBegrip. Vrijwel alle problemen in de accountancy zijn m.i. in hun essentie terug te herleiden tot de "commerciële spagaat" waar de hedendaagse accountant zich in bevindt. Daar zou de discussie en nieuwsgaring veel meer over moeten gaan m.i.
Zolang je voor de betaling voor jouw diensten als accountant afhankelijk blijft van de goedkeuring door de Directie van jouw controle-object, zullen we m.i. helaas ook in de toekomst met regelmaat problemen blijven zien.
En helaas zijn die oude rijke betrokken lange termijn aandeelhouders van vroeger (waar jullie m.i. terecht naar verwijzen) door de schaalvergroting en overmaat aan digitalisering vervangen door grote groepen geanonimiseerde en gefragmenteerde aandeelhouders die achter computerschermen turen naar koersen. De afkalving van de menselijke maat is hier dus ook een probleem die het vinden van een oplossing bemoeilijkt. Ook een RVC als opdrachtgever (ben ik ook voor hoor Marcel, bij gebrek aan beter), kent echter valkuilen.
In Frankrijk heeft men bv. al jaren "joint-audits" (verplicht 2 accountants voor beursgenoteerde ondernemingen i.p.v. 1) ingevoerd o.a. om de commerciële spagaat te ondervangen. Wat zijn de ervaringen hiermee en lessons learned? Amper bekend.
Er wordt nu bovendien m.i. te introvert vanuit de accountantsberoepsgroep over de worstelingen met deze onderwerpen gesproken. Terwijl dit niet alleen het probleem van accountants is, het is het probleem van alle burgers en we zouden veel meer gezamenlijk moeten worstelen.
De burgers en lezers van FTM hier veel meer bij betrekken zal verrijkend werken.
Onder accountants wordt ook lang niet hetzelfde gedacht over deze onderwerpen. Lees/skim dit anders maar eens ter illustratie:
https://www.accountant.nl/globalassets/accountant.nl/blad/2006-mei/acc_2006_mei_joint_audit.pdf
Opener constructief debat zal sneller tot consensus & duurzamere oplossingen leiden. Constructieve reflectie / tegenspel is welkom.
Jitze Jongsma 11
Ik denk dat de reflex bij het bestuur van EY er een is van: we geven geen commentaar wanneer een zaak onder de (tucht)rechter is.
Dit laatste vind ik nou zeer ongewenst. Zoals in dit artikel ook wordt aangehaald heeft de accountancysector de laatste jaren nogal wat om de oren gekregen. Vaak terecht, maar niet altijd.
En dan moet je vooral communiceren. Als EY én als NBA. Je moet laten zien dat je open staat voor kritiek, voor acceptatie van gemaakte fouten en voor het aanbrengen van verbeteringen. Je kwetsbaar opstellen.
Als je dat als sector niet kunt, betekent het dat je het publiek -je opdrachtgever dus- niet serieus neemt! En daarmee geef je alle inzenders van de kritische reacties onder dit artikel groot gelijk!
Harbers 8
Tot en met 2011 was dat iemand van KPMG. Die persoon heeft een aantal jaren geleden een berisping gehad van de rechter. Overigens in een andere zaak. Omdat hij niet objectief zou zijn geweest.
Bij de laatste vier jaarrapporten van de VVD zit trouwens geen accountantsverklaring meer. Misschien is die er wel, dan dan zijn ze vergeten om die erbij te doen.
De verklaring van 2010 bevat trouwens een zogenaamde benadrukking ofwel emphasis of matter*.
*Emphasis of matter is a type of paragraph in, or section of, an auditors' report on financial statements. Such a paragraph is added to indicate a significant uncertainty or other matter, which is disclosed appropriately in the notes forming part of the financial statements, but which the auditor considers is significant or important enough to warrant a mention in their report.
Dan weten we dat ook weer
Eric Smit 11
HarbersHarbers 8
Eric Smitjaarverslaggeving voor organisaties zonder winststreven. Met uitzondering
dat het ongerealiseerd beleggingsresultaat over het boekjaar direct in het vermogen
is verwerkt. Het effect hiervan is dat in 2010 een resultaat van € 5.473 positief
(2009; € 3.197 positief) niet in de staat van baten en lasten wordt verantwoord, maar
direct gemuteerd is in het eigen vermogen. Deze resultaten staan vermeld onder punt 8 op pagina 20.]
Het gaat echt om niks, maar waarom doen het dan niet gewoon goed i.p.v. er nu zo de aandacht op vestigen. Dat vraag ik me dan af.
marcel 7
Harbers-----------------------------------------------
Via de website van www.rijksoverheid.nl zijn de jaarverslagen van de VVD op te vragen over 2013 t/m 2015. In alle 3 de jaren heeft KPMG de jaarrekening van de VVD gecontroleerd.
Zie de link hieronder.
- https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2016/10/13/financiele-verslagen-over-2015-van-politieke-partijen
- https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2015/09/21/overzichten-financiering-politieke-partijen-2014
- https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2014/10/01/overzichten-financiering-politieke-partijen-2013
Overzicht giften VVD
-----------------------------------------------
Op dezelfde website is ook een overzicht van ontvangen giften van 1-1-2015 t/m 22-02-2017 te vinden. Bij de giften die de VVD heeft ontvangen, herken ik geen namen uit het dossier Keizer.
Zie: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2017/03/08/overzicht-giften-en-schulden-politieke-partijen-tweede-kamerverkiezingen
line 5
Lydia Lembeck 12
lineDeze baart me wel zorgen: .... ' SZW geeft bijna een kwart van zijn externe beleidsondersteuning uitgaven aan accountancy en finance uit ' .... Dat geld kan dan niet meer aan de minima worden besteed in de vorm van Bijstandsuitkeringen en andere uitkeringen en misschien ook voor subsidies, maar dat laatste weet ik niet.
Stravidarus 6
Jan Smid 8
De wittenboordencriminaliteit tiert welig in een land dat zogenaamd een rechtstaat heeft.
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2017:5236
http://maxius.nl/wet-toezicht-accountantsorganisaties/artikel63a
Fred Raaks 5
Je zou toch kunnen aannemen dat de oorspronkelijke leden schadevergoeding kunnen eisen van EY en De Kimpe of zijn de meeste leden door hun eigen vereeniging reeds "verwerkt"?
HeRo 7
Fred RaaksGladius Amores 4
Fred RaaksDat is, ... zolang we zelf ook nog niet zijn "verwerkt" :-)
Cremations
Gladius Amores 4
CremationsCremations
Gladius Amores