Londen wil nog een keer knallen

1 Connectie

Personen

Nout Wellink

F*** austerity! De Olympische Spelen in Londen moeten juist groter dan ooit worden, zegt de Britse regering. Verder: Nout Wellink hekelt onbeperkte steun aan banken en de grootste zonne-energie centrale draait. Newswatch 2 januari 2012: HNY!

 Wellink haalt uit

Met interviews in het Financieele Dagblad en op Radio 1 legt voormalig president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink nog even uit wat er mis is gegaan met de euro. In 2000 is vanuit DNB al bezwaar gemaakt tegen Griekenland, 'maar dat was politiek niet haalbaar'. Het geld dat we hebben geleend zijn we kwijt, aldus Wellink in het FD. Alleen minister Jan Cees de Jager gelooft nog dat Nederland de geleende miljarden terug krijgt. Verder hekelt Wellink de steun aan de banken, die volgens hem eigenlijk gewoon solvabiliteitststeun is. 
En over de euro nu: er is een stap voorwaarts gezet, maar het blijft zorgelijk. Teveel ontsnappingsclausules met betrekking tot het begrotingsbeleid. 'We zullen uiteindelijk richting een politieke unie moeten gaan met betrekking tot de begroting.'
Bron: FD.nl  (beperkte toegang) en Radio 1 (terugluisteren interview)
 
UK: nog een keer knallen
In Groot-Brittannië is 2012 een feestjaar: koningin Elisabeth regeert 60 jaar, Charles Dickens is 200 jaar geleden geboren en dan zijn er de Olympische Spelen in Londen. De laatste zijn het duurst en daarop is de nodige kritiek, want Groot-Brittannië heeft er eigenlijk het geld niet voor. De oproep om vooral zuinige spelen te organiseren wordt nu afgewezen door de regering Cameron. 'We willen juist een een statement maken.' Critici vrezen dat Londen een chaos wordt en dat er miljarden belastinggeld zullen worden verkwist. 
Bron: Telegraph 
 
 
De grootste zonne-energiecentrale ter wereld
In Spanje is de grootste zonne-energiecentrale ter wereld gaan draaien. De installatie telt 600.000 spiegels op 200 voetbalvelden op een hoogvlakte in Andalucië. De investering in Andasol van  €350 miljoen is een showcase voor de toepassing van zonne-energie, maar is nog steeds afhankelijk van gesubsidieerde stroomprijzen. En door de bezuinigingen en recessie staan die onder druk. Toch gaan ook de investeringen van Desertec in de Sahara door. 
 
 
 
In het Nos-Nieuws: oud-premier Wim Kok hekelt het gebrek aan leiderschap in de Europese Unie