Wellink: "Rutte en De Jager deden verkapte oproep tot bankrun"

Voormalig president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink haalt uit naar Rutte en De Jager en slaat Euro-alarm.

Wellink is wederom aan het woord. Afgelopen zomer publiceerde voormalig NRC Handelsblad journalist Roel Janssen het verhaal van de veel bekritiseerde ex-DNB-topman. Wellink was 14 jaar de president van De Nederlandsche Bank. Velen menen dat Wellink zijn werk als toezichthouder niet naar behoren heeft gedaan. Onder Wellink ging er veel mis: de kleine bank Van der Hoop ging door het handelen van DNB failliet, DSB ging failliet en ook IJslandse bank Icesave ging spectaculair ten onder. In zijn periode als president van DNB konden Nederlandse banken en verzekeraars uitgroeien tot een way too big to fail omvang en hij stond ook nog eens aan de basis van de ondeugdelijke Bazel akkoorden.

In de nieuwe versie van het boek Wellink aan het woord is een hoofdstuk toegevoegd waarin hij scherp uithaalt naar premier Mark Rutte en Minister van Financiën Jan Kees de Jager en alarm slaat over de euro.

Wellink verwijt Rutte en De Jager dat ze "een verkapte oproep tot een bankrun in Griekenland hebben gedaan" met hun voorstel om landen die zich niet aan de begrotingsregels houden uit de eurozone te zetten. "Als je hoort dat jouw land uit de euro gegooid kan worden, dan haal je toch meteen al je geld van de bank? […] Vergeet niet, er is in Europa vrij kapitaalverkeer. De Grieken kunnen hun geld gewoon van hun rekening halen en overbrengen naar welk land ook".

Wellink haalt ook uit naar de overige leden van de (internationale) politieke kaste: "Deze crisis komt voort uit mismanagement van de overheden".


"Sprong voorwaarts"
Volgens Wellink is er een reële kans dat op korte termijn het eurostelsel ontploft. "Als op korte termijn geen overtuigende maatregelen worden genomen en de ondermijning van het stelsel niet gestopt wordt, blijft het eurostelsel niet overeind", stelt de voormalige DNB-president. "De afgrond komt dichter en dichter bij. Neem je het risico om het stelsel te laten exploderen […] of erkennen we dat we een sprong voorwaarts moeten maken".

Wellink is inmiddels ook tot de conclusie gekomen dat de Europese Monetaire Unie op drijfzand is gebouwd (want geen politieke Unie) en pleit nu voor een "beperkte overdracht van soevereiniteit op begrotingsbeleid en voor een grotere vrijheid van handelen in crisissituaties voor de Europese Centrale Bank."

Tenslotte breekt hij nog een lans voor een uitbreiding van het Europese noodfonds EFSF tot "ten minste 1.500 miljard euro". Het noodfonds is nu 440 miljard euro groot. Janssen mag namens Wellink onthullen dat de ECB eind vorig jaar al aan de Europese ministers van Financiën heeft laten weten dat het noodfonds moest worden verdubbeld. De ministers van Financiën namen het verzoek van de ECB destijds voor kennisgeving aan.