Wereldgezondheidsorganisatie voedt aversie tegen suiker

2 Connecties
3 Bijdragen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil de maximale dagelijkse aanbeveling voor suikerconsumptie halveren. Slecht nieuws voor de voedingsindustrie, die zich tot het uiterste tegen de richtlijn zal verzetten.

Suiker zat in 2013 in het verdomhoekje. En daar blijft het in 2014, en de jaren daarna, voorlopig nog zitten. Het aantal obesitasklanten neemt wereldwijd toe - ook in ontwikkelingslanden. Reden voor de Wereldhandelsorganisatie (WHO) om dagelijkse aanbevolen maximumhoeveelheid suiker met de helft te verminderen. Momenteel adviseert de gezondheidstak van de Verenigde Naties om maximaal 10 procent van het dagelijkse dieet te laten bestaan uit suiker (natuurlijke suikers in bijvoorbeeld fruit uitgezonderd). Volgens verschillende media, waaronder Sunday Times en Fox News, wil de WHO dat verlagen naar 5 procent.

Huidige norm overschreden

De verlaging van de standaard zal voornamelijk als een extra waarschuwingssignaal dienen naar de suikerzuchtige consument. De huidige 10 procent, wat ongeveer gelijk staat aan tien lepels suiker, wordt namelijk gemiddeld in vrijwel ieder ontwikkeld land overschreden. Dat is ook niet moeilijk: in één blikje Coca-Cola zitten al tien lepels suiker. In veel ogenschijnlijk gezonde producten als brood, cornflakes en fruitsappen zijn door de voedingsindustrie ook suikers toegevoegd, vaak zonder dat de consument dat door heeft. Als consumenten daadwerkelijk het aangepaste advies van WHO ter harte gaan nemen, betekent dat een enorm omzetverlies voor de suikerindustrie en aanverwante voedselbedrijven als Nestlé, Coca-Cola en Unilever. Philip James, president van de International Association for the Study on Obesity, die samenwerkt met WHO, omschrijft tegenover Independent Online het voorstel als politiek dynamiet. 'The food industry will do everything in their power to undermine this', aldus James.

Suiker is verslavend

Vanuit steeds meer hoeken wordt de zoetstof  als boeman aangewezen voor de mondiale stijging van het aantal hart-, obesitas- en diabetespatiënten. Suiker zou zelfs 'verslavend' zijn, zo zei Paul van der Velpen, directeur GGD Amsterdam, in 2013. Ook kwam de Zwitserse bank Credit Suisse onlangs met een alarmerende boodschap. 'Sugar is sweet, but its aftertaste for the global healthcare system is bitter. Costs to the global healthcare system are estimated at 470 billion dollar', aldus een rapport van de bank. Niet alleen vanuit de wetenschap, maar ook van politieke zijde komt steeds meer kritiek op de hoge mate waarmee ons supermarktvoedsel besuikerd is. Michelle Obama heeft het tot haar kerntaak als first lady gemaakt om overgewicht onder de Amerikaanse jeugd terug te dringen. Daarnaast probeerde Michael Bloomberg het afgelopen jaar, toen hij burgemeester van New York was, tevergeefs de plus size colabekers te verbieden per wet. In Mexico heeft het Lagerhuis in 2013 een suikertaks op frisdrank er doorheen weten te drukken. Michael Bloomberg Frisdrank Bloomberg poseert met frisdranken Credit Suisse voorspelt in zijn eerder aangehaalde rapport dat steeds meer bewuste burgers zich afkeren van suiker en dat ook de politieke aversie tegen het ingrediënt de komende jaren zal toenemen. Dat een gezaghebbende organisatie als de WHO oppert om de aanbevolen dagelijkse inname van suiker te halveren, bevestigt de voorspelling dat er steeds meer weerstand gaat komen. Niet de in de laatste plaats omdat de gemiddelde burger in een Westers land zich al niet eens kan houden aan het huidige maximum van 10 procent.