Wereldprimeur uit Nederland: hamburger uit een laboratorium

De eerste kunstmatig geweekte hamburger ter wereld komt uit Maastricht en professor Mark Post is de bereider van het stukje vlees.

Een Nederlandse professor schrijft culinaire wereldgeschiedenis. Maandagmiddag 5 augustus om 13.00 uur zal professor Mark Post van de Universiteit van Maastricht op een persconferentie in Londen de eerste kunstmatig gekweekte hamburger bereiden en…opeten. De persconferentie kan via een live stream kan worden aanschouwd. Het project van Post krijgt in Groot Brittannië de nodige aandacht. Met name The Guardian lijkt gecharmeerd van het vooruitzicht dat vlees in de toekomst niet van een koe maar uit een laboratorium afkomstig is.  

Vlees eten heeft weer toekomst

Post wil de wereld laten zien dat het eten van vlees uit een laboratorium geen fictie meer is en dat kunstmatige productie van vlees een oplossing kan zijn om de ruïneuze gevolgen van de wereldwijde veeteelt tegen te gaan en tegelijkertijd de snel groeiende behoefte aan vlees het hoofd te bieden.   De kenbare feiten vertellen ons immers een afschrikwekkend verhaal dat enkele jaren geleden in de Nederlandse documentaire Meat the Truth voor een groot publiek kenbaar werd gemaakt. Politica Marianne Thieme (PvdD) liet daarin zien welke schadelijke gevolgen de wereldwijde vleesproductie heeft op het klimaat. Al het vee op aarde dat als doel heeft om in hamburgers en worsten te verdwijnen, produceert meer broeikasgassen dan alle auto's, vliegtuigen en schepen bij elkaar. Daarnaast is de productie van vlees zo inefficiënt dat met de snelheid waarmee de huidige wereldbevolking groeit, er grote water- en voedseltekorten zullen ontstaan. 'Vlees eten heeft geen toekomst', is dan ook de uitkomst van een recent rapport van het Stockholm International Water Institute (SIWI). Het is een simpele rekensom die Post tegenover een verslaggever van The Guardian nog eens overdoet: 'Koeien zijn erg inefficiënt, ze hebben 100 gram plantaardige proteïne nodig om slechts 15 gram aan eetbare dierlijke proteïne te produceren'. De precieze impact van het plakje kweekvlees op het milieu kan Post nog niet becijferen, maar alles wijst er volgens hem op dat met deze wijze van vleesproductie de behoefte aan land en water met 90 procent kan worden teruggebracht en de totale energiekosten met 70 procent zullen dalen. Zover is het nog lang niet want kostenefficiënt kan de Hamburger van Post bepaald nog niet worden genoemd. Het prijskaartje van het totale project om uit een petrischaaltje een stuk vlees op te kweken is 250 duizend euro groot en daarmee is Posts hamburger tevens de duurste hamburger die ooit werd bereid.  

Vet en bloed

Wanneer Post vanmiddag een hap neemt uit het stukje laboratoriumvlees, zal het nog niet smaken als een echt vlees. De hamburger van Post bestaat louter uit proteïne. Twee belangrijke ingrediënten die bepalend zijn voor de smaak, ontbreken nog: vet en bloed. Maar in de toekomst zal dat anders worden. Post wil ook vetcellen opkweken en mogelijk zelfs botcellen om het echte lapje vlees zo natuurgetrouw na te maken. Het eten van vlees heeft volgens Post dus wel degelijk een grote toekomst, hoewel het nog minstens twintig jaar zal duren voordat er laboratorium-steaks in het schap van de supermarkt zullen liggen.   [update]   Bij de druk bezochte presentatie werd bekend gemaakt dat Google-oprichter Sergey Brin het project van Post met 700 duizend euro heeft gefinancierd.