'Werkwijze Olm lijkt op oplichting'

2 Connecties
0 Bijdragen

Eind vorige maand ging Olm Bier failliet. Allemaal de schuld van Heineken, claimt eigenaar Mark Schneider. Maar achter de schermen blijkt meer aan de hand.

Uit een duik in de achtergronden van het bedrijf blijkt namelijk, dat er op dit moment nogal wat andere zaken lopen tegen Olm en Schneider. Heineken, dat claimt dat bij Olm 'sprake was van een onderneming die voor tenminste 50 procent draaide op bierleveringen via Heineken-fusten', is lang niet de enige die een probleem heeft met het bedrijf.
 
Zo werd Schneider in december 2007 door de rechter in Gent persoonlijk veroordeeld tot het betalen van 143.000 euro aan openstaande rekeningen aan brouwerij Huyghe. Die had sinds 2004 bier aan Olm geleverd, maar volgens de Vlaamse brouwer betaalde Olm al snel de rekeningen niet meer. De rechter gaf Huyghe gelijk.
 
Bankbreuk
Advocaat Jean-Jacques Gernay van Huyghe liet aan Follow The Money weten dat het grootste deel van dat bedrag, zo'n 133.000 euro, nog altijd niet betaald is. De brouwer bereidt stappen voor om het geld alsnog zo snel mogelijk van Schneider te kunnen ontvangen. “De manier waarop Schneider te werk gaat heeft veel weg van oplichting, al laat ik die conclusie graag aan de curator over”, aldus Gernay.
 
Ook de Amsterdamse curator Bart de Man heeft nog een appeltje met de ondernemer te schillen. Hij vermoedt namelijk dat Schneider de rechtsvoorganger van Olm, de vennootschap J en M Horeca Totaal, in januari 2009 bewust failliet heeft laten gaan om openstaande schulden niet meer te hoeven betalen. Schneider zou de activa van J en M hebben doorgesluisd naar de nieuwe BV Olm Brouwerijen en gewoon verder zijn gegaan met zijn business. Gegevens bij de Kamer van Koophandel lijken die lezing te bevestigen. 
 
De Man staat om die reden op het punt bij justitie aangifte tegen Schneider te doen wegens 'bedrieglijke bankbreuk'. Met financiële dekking van het Ministerie van Jusitie onderzoekt hij bovendien op welke wijze de openstaande schulden van in totaal 1,5 miljoen euro nog te verhalen zijn. 
 
'Deugt van geen kant'
Ook in deze zaak moet de bierondernemer dus vrezen voor een forse claim. In een reactie liet De Man weten de Olm-oprichter nog de kans te hebben gegeven om zaken te verduidelijken. Daar krijgt Schneider nog enige tijd voor, alvorens de curator tot mogelijke verdere stappen besluit. 
 
Schneider liet weten zich genaaid te voelen in de zaak die Huyghe aanspande. “Het waren een Belgische brouwer en een Belgische rechter. We waren kansloos. Die uitspraak deugt van geen kant.” En curator De Man probeert volgens Schneider mee te liften op de recente claims van Heineken. “Jaren heb ik niets van hem gehoord en nu komt hij hier ineens mee.” Een blik in het archief leert overigens dat De Man sinds het faillissement in in 2009 keurig elke zes maanden een faillissementsrapport heeft opgemaakt
 
Het hele verhaal over de roerige opkomst en ondergang van Olm Bier is vanaf deze week te lezen in Nieuwe Revu nr. 41, online te bestellen en tevens beschikbaar op de iPad.