Wethouder ICT mist 'smoking gun'

4 Connecties

Relaties

Roken Gemeenten

Locaties

Amsterdam

Werkvelden

ICT
0 Bijdragen

De Amsterdamse wethouder Eric Wiebes (VVD) ontdekte vorige week dat de ICT-problemen van de hoofdstad nog veel groter zijn dan hij dacht. In de gemeentelijke rookhokken was dat al wat langer bekend.

Pijnlijk incidentje tijdens de vergadering in december waarin de Amsterdamse gemeenteraad de jaarbegroting voor 2011 zou vaststellen: ineens hield het hele gemeentelijke computernetwerk ermee op. Alles lag eruit, oorzaak onbekend. Een enkel printje maken was te veel gevraagd. “Toen hebben we maar wat oude laptops uit de kast getrokken”, grinnikt VVD-raadslid Werner Toonk nu wat besmuikt. “Zo'n zootje is het dus.”

 

Ruim 130 miljoen euro geeft Amsterdam jaarlijks aan ICT uit – twee keer zoveel als Rotterdam, zo bleek vorig jaar uit onderzoek door Follow The Money. Dat komt vooral doordat de tientallen gemeentelijke ICT-diensten niet met elkaar samenwerken en allemaal eigen systemen en netwerken in de lucht houden. Onder ambtenaren zijn die problemen al jaren bekend, maar ze bleven altijd liggen omdat de Amsterdamse politiek het onderwerp niet sexy genoeg vond om er wat aan te doen. Wethouder Wiebes wilde eindelijk orde op zaken stellen en kreeg daarvoor in december een budget van 22 miljoen euro van de gemeenteraad, al had hij aanvankelijk op 94 miljoen gehoopt.

 

Verbaasd

 

Maar vorige week moest hij de raadsleden in een brief bekennen dat de problemen nog veel erger zijn dan hij dacht. Bij het bouwen van nieuwe werkplekken ontstonden juist weer allerlei nieuwe computerstoringen. Het programma dat de boel moest oplossen is daarom alweer stopgezet. De pas in 2009 aangestelde directeur van de Dienst ICT, Claudia de Andrade, is op non-actief gesteld.

 

Maar oplettende raadsleden wisten al veel langer van de nieuwe problemen. “Die signalen had ik als raadslid al veel eerder gekregen”, zegt Carlien Roodink (D66). “Het heeft me verbaasd dat de wethouder dat niet wist.”

 

Gestopt

 

Ook Wiebes' partijgenoot Toonk zag de nieuwe computerproblemen wel aankomen. Hij weet waarom de kennis van Wiebes tekortschiet. “Hij rookt niet. Als je eind vorig jaar in het rookhok de discussies tussen systeembeheerders hoorde, wist je genoeg. In het informele circuit komt dat boven tafel.” Toch neemt Toonk zijn partijgenoot, tevens verantwoordelijk voor de Noord-Zuidlijn, het missen van deze 'smoking gun' niet kwalijk. “Hij heeft meer verantwoordelijkheden.”

 

Wiebes hoeft overigens in de toekomst weinig te verwachten van Toonk als mogelijke rookhok-informant. “Ik ben al anderhalve maand gestopt.”