Wie betaalt de Ierse bail out?

Britten en Duitsers zijn zuur, Nederlanders ook.

Aan gene zijde van het kanaal worden de dramatische ontwikkelingen in Dublin op de voet gevolgd. The Guardian heeft een interactieve gids gemaakt waarmee inzicht geworven kan worden in wie nu precies het roekeloze gedrag van Ierse bankiers mag betalen. De totale Ierse exposure van buitenlandse banken wordt op 731 miljard becijferd. Nederlandse banken doet het redelijk goed met 'slechts' een exposure van 21 miljard euro. België heeft een groter probleem met een bedrag van 54 miljard euro aan Ierse schulden. De Duitsers zijn ook zuur: 139 miljard euro. De grootste sukkels zijn de Britten zelf: 148 miljard euro. Londen draagt dan ook met knarsende tanden 8 miljard euro bij aan de Ierse bail out. Duitsers staan ondanks de tweede plek in pole position met 12 miljard. Nederland mag 3 miljard schuiven.
 
Een commentator van the Guardian becijferde al dat het bedrag dat de Britten bij zullen dragen, net zo groot is als de bonussen die de bankiers in de City in februari zullen cashen. Haar idee: pak dat geld terug van die bankiers, het zijn immers de Britse banken die Cameron en de zijnen willen beschermen. 
Interessant is ook de stelling van deze commentator dat Ierland eigenlijk geen steun van Londen verdient. Ze hebben zich immers als een zeer slechte buurman gedragen door de belastingtarieven voor bedrijven er ingrijpend te verlagen en zo op een oneerlijke concurreren. Dat mag Nederland zich ook aantrekken, want ook hier wordt er via het aantrekkelijke fiscale regime voor buitenlandse vennootschappen op  dezelfde oneerlijke wijze met de buurlanden geconcurreerd.