Wie is de nieuwe voorman bij Multi vastgoed?

De Nederlandse vastgoedonderneming Multi, sinds vorig jaar in handen van de Amerikaanse investeerder Blackstone, heeft Jaap Blokhuis aangesteld als ceo. Columnist Ruud de Wit ziet dat als goed teken voor een serieuze doorstart.

Jaap Blokhuis (1958) wordt per half april de nieuwe CEO van Multi. Hij volgt daarmee interimmer Dick van Well op die het afgelopen jaar Multi leidde. Dit na de overname van de Nederlandse vastgoedonderneming door de Amerikaanse investeerder Blackstone en het daaraan gekoppelde vertrek van oprichter en voormalig grootaandeelhouder Hans van Veggel. Blokhuis wordt dus feitelijk de opvolger van Van Veggel. Met de aanstelling van Blokhuis maken de Amerikanen duidelijk dat ze belangstelling hebben voor commercieel (retail)vastgoed in Europa en dat ze Multi serieus nemen. Blokhuis is namelijk een van de meest uitgesproken en deskundige vastgoedpersoonlijkheden in Nederland die ook nog eens een reputatie geniet op het gebied van integriteit. Daaraan heeft het nog wel eens ontbroken in het Nederlands vastgoed, ook bij Multi.

Vastgoedfonds van de familie Brenninkmeijer

Het afgelopen weekeinde kwam Blokhuis in de vakmedia nog in het nieuws vanwege zijn terugtreden bij het beursgenoteerde retailvastgoedfonds Corio. In het jaarverslag van Corio over 2013, dat vorige week werd gepubliceerd, werd namelijk gemeld dat hij zijn functie als eindverantwoordelijke voor een ambitieus verkoopprogramma had neergelegd. Het afgelopen jaar gaf hij leiding aan de verkoop van een winkelcentraportefeuille van Corio ter waarde van 1,4 miljard euro. Daarvan is inmiddels 60 procent gerealiseerd, een opmerkelijk resultaat in een moeilijke markt. In een persreactie op dit bericht gaf Corio al aan dat een aanstelling elders aanstaande was. ‘De heer Blokhuis heeft de raad van commissarissen (van Corio; rdw) laten weten dat hij de ambitie heeft om een voltijds functie te bekleden. Daardoor is hij helaas niet beschikbaar voor herbenoeming in de raad van commissarissen.’ Voordat Blokhuis bij Corio – eerst als commissaris en later als verantwoordelijk voor het verkoopprogramma – aan de slag ging, was Blokhuis CEO van Redevco, het vastgoedfonds van de familie Brenninkmeijer. Hij trad in 1999 bij Redevco in dienst en onder zijn leiding groeide het private fonds uit tot een professionele vastgoedonderneming met een winkelportefeuille van meer dan 6,5 miljard euro op dit moment. Cruciaal daarbij was het omvormen van wat oorspronkelijk de vastgoedafdeling van C&A was, met vooral C&A winkelpanden in tien Europese landen. Blokhuis had voor zijn Redevco-periode ook al een vastgoedreputatie opgebouwd bij ING Real Estate, waarvoor hij 16 jaar werkzaam was. Zo was hij onder meer directeur van ING Vastgoed Asset Management. Hij werd eind vorige eeuw algemeen beschouwd als de ‘kroonprins’ om te zijner tijd Jan Doets op te volgen als CEO van ING Real Estate.

De ambities van Blackstone

Met zijn internationale achtergrond, zowel als belegger als ontwikkelaar, zijn brede netwerk en een uitgesproken kennis van retail en retailvastgoed, is Blokhuis dan ook een uitstekende en enigszins voor de hand liggende keus om de Europese ambities van de Amerikaanse investeerder Blackstone verder vorm te geven en uit te bouwen. Blackstone is nu al – met een portefeuille assets under management van 266 miljard dollar (cijfers eind december 2013) – de grootste private investeerder in de wereld. Aan vastgoed had de onderneming eind 2013 voor 79 miljard dollar aan assets under management. Blackstone is de afgelopen jaren binnen vastgoed vooral actief in Europees logistiek vastgoed, maar kocht ook een winkelcentraportefeuille in Polen en in 2012 vier winkelcentra – van Redevco – in Turkije. De belangrijkste vastgoedtrofee was het afgelopen jaar echter de overname van de enorme schuldenlast van Multi Development, de onderneming uit Gouda die meer dan een decennium lang de belangrijkste ontwikkelaar was van Europese winkelcentra. Door het opkopen van de Multi-schuldenlast werd Blackstone – waarschijnlijk onbedoeld – eigenaar van de hele onderneming in Gouda en dus ook van de vastgoedportefeuille, inclusief winkelcentra en talrijke nieuwe winkelcentra-ontwikkelingen.

Serieuze doorstart

De benoeming van Blokhuis geeft hoe dan ook inzicht in wat Multi – dus Blackstone – nu eigenlijk in Europa wil. Daarover is het afgelopen jaar veel onduidelijkheid geweest. Zo doken er steeds weer verhalen op dat de ontwikkeling van een nieuwe Koopgoot in Rotterdam op de tocht zou staan evenals de Plu in Heerlen. Verder trok Multi zich noodgedwongen steeds vaker terug uit allerlei projecten zoals in Duitsland het geval was. Voor de Nederlandse vastgoedontwikkelingssector is de benoeming van Blokhuis een opsteker. Nadat eerder ING en Rabo Bank al een streep hadden gezet door hun vastgoedontwikkelingsactiviteiten, leek het er steeds meer op dat dat ook bij Multi zou kunnen gebeuren. Met Blokhuis aan het roer lijkt Multi echter een serieuze doorstart te gaan maken en dat is goed voor het imago van ‘Nederland’ als de belangrijkste ontwikkelaar/belegger van retailvastgoed in Europa over de afgelopen vijftien jaar. Eindelijk is er dus weer iets waar het Nederlandse commercieel vastgoed trots op kan zijn.