Wie gaat de val van Deutsche Bank betalen?

4 Connecties

Onderwerpen

Bailout Lehman Brothers

Personen

Angela Merkel

Organisaties

Deutsche Bank
51 Bijdragen

De zorgen over de toekomst van Deutsche Bank beginnen om te slaan in paniek, nu donderdagavond bleek dat hedgefondsen hun geld weghalen. De koers duikt keihard omlaag. Een bail-out door de Duitse overheid komt dichterbij.

De ene na de andere expert roept dat het écht geen ‘Lehman Brothers-moment’ is en dat de huidige onrust rond Deutsche Bank niet zal uitdraaien op de volgende financiële wereldcrisis. Toch heeft de groeiende paniek op de financiële markt veel weg van de sfeer uit september 2008.

Het nieuws dat de crisissfeer twee weken geleden veroorzaakte, was niet eens heel dramatisch. Het Amerikaanse ministerie van Justitie eist 14 miljard dollar van Deutsche vanwege de verkoop van rommelhypotheken tot 2008. Dat doen de Amerikanen vaker: hoog inzetten om de zaak later voor een veel lager bedrag te schikken. Bovendien zou de bank zelfs met een boete van 14 miljard niet acuut omvallen.

Waarom dan toch die onrust? Nou, bijvoorbeeld omdat de bank in juli als een van de slechtste banken uit een Europese stresstest kwam. Omdat de Duitse bank acht jaar na de kredietcrisis nog altijd over een balans vol dubieuze activa beschikt. Omdat de resultaten blijven tegenvallen. Omdat de verhalen over de dubieuze handelspraktijken maar blijven komen.


"Er is geen plan B, aldus de regering-Merkel. Onzin natuurlijk. Uiteraard liggen in Berlijn noodscenario’s klaar"

Eerder deze week verklaarde de Duitse regering plechtig dat, mocht Deutsche gered moeten worden, niet de belastingbetaler, maar de belegger voor de kosten zal opdraaien. Er is geen plan B, aldus de regering-Merkel. Onzin natuurlijk. Uiteraard liggen in Berlijn noodscenario’s klaar. Dat de bank too big to fail is, is een feit dat door niemand wordt betwist. Het balanstotaal van Deutsche Bank is gelijk aan de helft van de Duitse economie.

De kans neemt toe dat de noodscenario's binnenkort uit de kast komen. Hedgefondsen halen momenteel rap hun geld weg, zo meldden Angelsaksische media donderdagavond. Daar schrikken beleggers van: vrijdagochtend dook de koers 9 procent omlaag. De bank stond decennialang niet zó laag. In de loop van de ochtend krabbelde het aandeel weer wat op. Toch is de vraag nu actueler dan ooit: wie helpt Deutsche Bank naar de nooduitgang?