Wie is de ware Peter Vandermeersch?

2 Connecties

Relaties

Peter Vandermeersch

Werkvelden

Journalistiek
17 Bijdragen

Naaimachinehandelaar, voormalig vastgoedboer en fervent krantenlezer Erik de Vlieger vraagt zich af waar NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch nu voor staat

Een goede kennis vroeg mij onlangs of ik wat met NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch had. Het kwam hem voor dat ik Vandermeersch via Twitter wilde treiteren door hem herhaaldelijk lastig te vallen met kritische tweets. Ik begreep natuurlijk meteen waar hij het over had. Ik moet toegeven; ik heb inderdaad wat met Vandermeersch. Ik weet ook nog precies wanneer het begon: bij zijn eerste Nederlandse TV-optreden in De Wereld draait Door. Daar noemde hij de Volkskrant 'onbetrouwbaar'. Laat nooit een gelegenheid onbenut om een goede eerste indruk achter te laten, moet ie gedacht hebben. Ik snap dat wel, ik zelf zit ook zo in elkaar. Ik flap en tweet er doorlopend van alles uit. Het is soms om gek van te worden. Maar dat Vandermeersch het deed vond ik raar. Hoe kan een nieuwe hoofdredacteur van het NRC in zijn eerste tv-optreden concurrent de Volkskrant onbetrouwbaar noemen? Dat is zo ongeveer het ergste wat je over een serieus journalistiek medium kan zeggen.

Brein van een krant

Peter met z'n bril drong toen binnen in mijn hoofd en hij is er sindsdien nooit meer helemaal uit geweest. Dat moet ik 'm nageven: dat is weinigen eerder gelukt. Ik denk dus af en toe na over die man. Wat ik me nou als eenvoudige naaimachinehandelaar afvraag: hoe kan een in België opgegroeide journalist nou zo'n cultureel Nederlands bolwerk als NRC leiden? Ik betwijfel of dat werkt. Misschien voor 90 procent maar nooit voor de volle 100. Ik wil vanzelfsprekend geen Belgen uitsluiten om in ons medialandschap te acteren maar een hoofdredacteur van een kwaliteitskrant is nou eenmaal brein van een krant en dat moet mijns inziens doordrenkt zijn van wat hier in de Lage Landen zoal speelt. Maar misschien zie ik het helemaal verkeerd en is het juist een voordeel dat hij hier geen wortels heeft.
Ik heb nog een puntje. Ik tweette onlangs (via @EWdevlieger) dat uit de deponeringen van de Kamer van Koophandel bleek dat Peter Vandermeersch directeur is van de drie NRC vennootschappen. Ik vind dat gek. Daar is niets onwettigs aan maar volgens mij moet een hoofdredacteur van het NRC alle zuiverheid betrachten die er maar zijn kan. Want als het erop aankomt, is Peter Vandenmeersch dan loyaal aan de vennootschappen of aan zijn redactie en de inhoud van de krant? Het zal aan mij liggen, maar het voelt een beetje als advocaat Bram Moszkovicz die de brommer van Holleeder op zijn kantoor had geregistreerd. Het is niet onwettig maar we voelen allemaal dat het niet correct is.
Er is niets mis met de aandeelhouder van NRC Media, Egeria, maar het is natuurlijk wel een maatschappij die alleen de belangen van naar rendement hongerende investeerders behartigt. Waarom voeren zij als eigenaar geen directie of stellen ze daar geen aparte directeur voor aan? Dat doen meerderheidsaandeelhouders in Nederland meestal. Nu we het toch over belangen hebben: had Vandermeersch geen 'ja' gezegd tegen die enorme winstuitkering aan Egeria en die andere aandeelhouder Derk Sauer zonder dat eerst aan zijn redactie bekend te maken? Ik vind dat een beetje gek.

Krant of poen?

Een ander puntje is dat ik vanuit tamelijk goed geïnformeerde kringen verneem dat Vandermeersch bonussen ontvangt en dan ook nog uit dat eerder genoemde 'Egeria dividend' geld heeft ontvangen. Dit is natuurlijk maar een gerucht en ik kan dat helemaal niet hard maken, maar het feit dat die verhalen in die kringen de ronde doen, mag Vandermeersch zich aantrekken. Zo gek is het namelijk niet. Zo werken investeringsmaatschappijen; die geven hun zetbazen centen wanneer ze lekker presteren. En hij zal niet de eerste bestuurder van een vennootschap zijn die een bonus ontvangt en zeker ook niet de laatste. Ja toch? Dus ik dacht, laat ik dat nou eens aan Vandenmeersch zelf voorleggen. Via Twitter. De man is een journalist, die snapt wat hoor en wederhoor inhoudt, dus die geeft vast een zinnig antwoord op zo'n vraag. Maar wat doet Vandermeersch? Hij blokt me op twitter. Ik ben een gevoelige jongen, zoiets doet pijn. Bovendien; het is toch retemodern om open in discussie te gaan met je publiek? Of kan hij niet zo goed tegen scherpe vragen? Mijn vraag is dus welke belangen hij dient? Die van de krant of die van de poen?
Weet je, ik had het wel geweten in zijn positie (u moet weten dat ik uit de nodige ervaring kan putten). leg de boel open! Laat zien dat mijn verdenking onzin is, laat zien dat ik stomme praatjes verspreid, laat zien dat je helemaal voor die krant staat.

Mooie verpakking

Nog een laatste puntje en dan houd ik er echt mee op. Als zelfbenoemde "vastgoedspecialist" zeg ik dat het nieuw betrokken pand aan het Rokin in Amsterdam meer als een show aanvoelt dan als een pragmatische zakelijke beslissing. Het voelt meer aan als een mooie verpakking om het bedrijf uiteindelijk makkelijker door te kunnen schuiven naar een toekomstige koper. Van dat soort zaken heb ik toevallig nou een beetje verstand. Ik heb het zelf ook zo gedaan. Verpakking is alles indien je een bedrijf door wil verkopen voor winst. En ook daar heeft Vandermeersch als verantwoordelijk directeur en als hoofdredacteur van het NRC 'ja' tegen gezegd. Ik snap ook dat ie graag dicht bij de Brakke Grond wil zitten, maar komt dat pand ook de kwaliteit van die krant ten goede?
Deze bovenstaande puntjes doen mij afvragen of het niet eens tijd wordt dat de redacteuren en de lezers van het NRC hier een keer hierover discussiëren. Meer is het niet. Het is geen hetze die ik tegen Vandermeersch voer, ik denk alleen dat hij als hoofdredacteur alles doet wat ik niet goed vind. Dat mag ik toch vinden, ik mag daar toch ook iets over zeggen en schrijven? Is dat niet het mooie van een democratie die door een kwaliteitskrant als NRC wordt bewaakt? Ik hoop dat dit nog lang zo blijft.
Auteur: Erik de Vlieger