Wie is Paul Ryan?

  Mitt Romney heeft congreslid Paul Ryan gekozen als zijn tweede man. Ryan is populair bij de Tea Party-beweging.

  Na een maand tijd heeft de Republikeinse presidentskandiaat Mitt Romney vandaag zijn running mate bekendgemaakt. Het is de Republikeinse voorzitter van het invloedrijke begrotingscomité van het Huis van Afgevaardigden: Paul Ryan. Met deze keuze zet Romney het debat over het federale budget op scherp. De politieke missie van Paul Ryan is namelijk kristalhelder: de overheid moet veel kleiner en in de uitgaven dient flink gesneden worden. Op zich een logisch ideaal voor een Republikein maar Paul Ryan is in deze filosofie behoorlijk extreem. Hij is dan ook niet voor niets een lieveling bij de Tea Party-aanhangers.

  Comeback Team
  De beslissing werd als eerst via een smartphone-applicatie bekendgemaakt. In de weken voorafgaande aan de aankondiging konden gebruikers de speciale app downloaden en via deze app zouden zij dan als eerst het nieuws te horen krijgen. “Mitt’s choice for VP is Paul Ryan. Spread the word about America’s Comeback Team”, luidde uiteindelijk het bericht. Paul Ryan had een week geleden het nieuws al te horen gekregen. Andere namen die als mogelijke running mate werden genoemd waren Rob Portman, Marco Rubio en Tim Pawlenty.

  Paul Ryan is met 42 jaar voor Amerikaanse begrippen een bijzonder jonge politicus. De fiscale conservatieveling heeft - net als Mitt Romney - een onkreukbaar persoonlijk verleden. Voor zover bekend geen echtscheiding, jeugdzondes of strafblad. Hij is getrouwd met Janna Little - een fiscalist van beroep. Het echtpaar heeft drie kinderen. Ryan zit al bijna zijn hele leven in de politiek. Toen hij een tiener was overleed zijn vader, die advocaat was. Mede om die reden is Ryan erg fanatiek met fitness en zijn gezondheid. 

   

  Paul Ryan, gehuld in een trui van het American Football Team Green Bay Packers, met vrouw en kinderen.  
   

  Rooms-katholiek
  De kersverse running mate is van de Rooms-Katholieke kerk, tegen het homohuwelijk en anti-abortus, maar hij legt daar niet het zwaartepunt van zijn politieke inzet. Zoals eerder gezegd wil Ryan vooral gewoon de overheidsuitgaven terugdringen. Ook Mitt Romney, die Mormoons is, heeft sociale standpunten deze verkiezingen expres weinig aandacht gegeven. Het is duidelijk. De heren willen het over de economie hebben en niets anders. 

  Zowel Mitt Romney als Paul Ryan zijn beide belezen mannen die altijd goed op de hoogte zijn van statistieken. In die zin is de Republikeinse running mate van dit jaar een wereld van verschil vergeleken met Sarah Palin, die in 2008 John McCain mocht bijstaan in de verkiezingen.

  Veel kiezers vinden Mitt Romney soms klungelig overkomen. Ook staat hij niet bepaald bekend om zijn sprekerstalent - een van de dingen waar Obama een grootmeester in is. Paul Ryan vult zijn politieke partner daarin goed aan: hij wordt in Amerika niet voor niets vergeleken met de charismatische Ronald Reagan - de populairste president van na de Tweede Wereldoorlog. Bovendien waren lagere belastingen en minder overheidsbemoeienis ook het speerpunt van Ronald Reagan's beleid in de jaren 80. 

  Over de auteur

  Ruben Munsterman

  Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid