Wie redt Ritmans levenswerk?

4 Connecties
0 Bijdragen

Geldproblemen en een overijverige staatssecretaris leken de Bibliotheca Philosophica Hermetica (BPH) van Joost Ritman de kop te kosten. Maar op de valreep is een noodoplossing in de maak.

Heel ferm kwam de nieuwbakken staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) in december in actie, nadat Follow The Money had onthuld dat plasticbestek-tycoon en BPH-oprichter Joost Ritman wegens geldproblemen in conflict was geraakt met zijn huisbankier de Friesland Bank.

 

Een derde deel van de collectie filosofische boeken en manuscripten is sinds 2005 in handen van de Staat, en dat deel verhuisde Zijlstra snel van het pand in de Amsterdamse Bloemstraat naar de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Niet dat de Friesland Bank beslag had gelegd op het deel dat van de Staat was, maar toch. Op het deel van Ritman zelf lag wel beslag en de bieb was daarom gesloten. Onder het motto 'de collectie moet toegankelijk blijven' kon Zijlstra meteen even werken aan zijn imago van bezuinigings-Rambo die op cultuurgebied niet met zich laat sollen. Aan het feit dat Ritman en de bank ondertussen nog in onderhandeling waren over de situatie, had de VVD-er geen boodschap.

Aan het feit dat hij daarmee een in zes decennia opgebouwd levenswerk van grote culturele en financiële waarde ontmantelde, evenmin.

 

Deadline


In de weken na Zijlstra's flitsactie gingen de Friesland Bank en Ritman gewoon verder met onderhandelen over de rest van de collectie. Niet dat dat erg opschoot overigens. Ritman heeft geen geld meer en heeft de afgelopen jaren tegen de afspraken in stukken verpand of zelfs verkocht die ook al als onderpand dienden voor een miljoenenlening van de bank.

 

Alle reden dus voor de Friese bankiers om de boel per opbod te verkopen, zou je zeggen, maar volgens ingewijden vreest men in Leeuwarden de negatieve publiciteit die zo'n actie met zich mee zou kunnen brengen. Zelf wil de bank niets over de situatie zeggen.

Uiteindelijk heeft Ritman van de Friezen tot 1 februari de tijd gekregen om met een constructieve oplossing te komen.

 

Reddende engel


Het moment voor de definitieve ontmanteling van de hele Ritmanbieb komt nu dus rap naderbij. Maar wat eigenlijk niemand meer verwachtte: op de valreep lijkt toch nog een noodoplossing in de maak. Doorgaans zeer goed ingevoerde bronnen melden namelijk aan FTM dat een serieuze externe partij zich heeft gemeld die als redder van de collectie wil gaan optreden.

 

Wie? Dat is nog niet bekend, maar het zou om een zeer vermogende private partij gaan. De komende dagen zal moeten blijken of het reddingsplan inderdaad van de grond komt en de bibliotheek weer open kan. En of de actie van de staatssecretaris toch behoorlijk voorbarig is geweest.

Wordt vervolgd.

 

stefan@ftm.nl