Wie stopt het Blatticaan?

4 Connecties

Relaties

WK 2010

Personen

Sepp Blatter

Organisaties

FIFA

Locaties

Zuid-Afrika
0 Bijdragen

De Fifa is een staat in een staat in Zuid-Afrika. De wereldvoetbalbond onder leiding van president Sepp Blatter blinkt meer dan ooit uit in nepotisme, economisch monopolisme en juridische eigenrichting.

 

De Bavaria-Babes zaak is een Hollandse bagatel vergeleken bij de veroordeling van een Nigeriaan die door een zogenaamde WK-rechtbank in Pretoria drie jaar cel werd veroordeeld voor het in bezit hebben van dertig ‘Illegale’ WK-kaartjes. De man werd met zijn spullen betrapt op een routinecontrole op de snelweg en zit nu zonder vorm van proces vast.

Fifa-paus Sepp Blatter staat al jaren bekend als de machiavelli die heerst over het geld, de tv-rechten en de statuur van het voetbalinstituut. Andrew Jennings beschreef in anti-Blatterboek Foul! al zeer gedetailleerd hoe de Zwitserse Fifa-president met behulp van vrienden, familieleden en opportunistische meelopers toegang hield en houdt tot de Fifa-kas via sponsorcontracten, geheime rekeningen en duistere investeringen.

 

Vriendendiensten

Maar het kan nog huiveringwekkender kennelijk. Hele delen van Kaapstad zijn nu afgesloten voor commerciële Fifa-indringers. constateert FTM. Het stadion is alleen toegankelijk voor Fifa-kaarthouders en goedgekeurde sponsors. 

De Afrikaanse middenstand mort al. Dr. Thami Mazwai, directeur van het Centrum voor kleine ondernemers, klaagt in Business Day dat de bed & breakfast hostels in townships nog geen rand hebben verdiend aan het grote voetbalfeest omdat alles is toegewezen aan grote ketens.

In Durban konden toeschouwers pas twee kilometer buiten het stadion dranken en spijzen kopen van vrije handelaren. Blatter maakt, zoals gebruikelijk, weer gebruik van de diensten van zijn vrinden. Zijn neef Philippe, die hij als Mc Kinsey-consultant al eens inhuurde, is nu aandeelhouder in een bedrijf dat hospitality-diensten levert voor de toeschouwers in Port Elizabeth.

 

Cadeautjes

Ook de Zuid-Afrikaanse elite schuift zichzelf cadeautjes toe, zoals dat eerder gebeurde bij het jeugd-WK in Trinidad in 2001. Blatter stond toen toe dat een FIFA-medewerker en zijn zoon als ondernemer betrokken waren bij de bouw van veel te grote stadions. Dat gevaar dreigt nu weer; na het Wk zullen de voetbalarena’s overblijven als symbolen voor kapitalistische verspilling is de verwachting.

De broer van Danny Jordaan, de grote Zuid-Afrikaanse FIfa-baas, gaat waarschijnlijk 100 miljoen euro verdienen aan diensten die hij levert aan het evenement van zijn broer, maar die Zuid-Afrika als land nauwelijks iets opleveren.