Nieuwe stijfkop voor de ECB

3 Connecties

Onderwerpen

Euro Trichet

Organisaties

ECB
0 Bijdragen

"De opvolger van Trichet bij de ECB mag geen zacht ei zijn." FTM-columnist Edin Mujagic pleit in Financial Times Deutschland voor een monetaire hardliner en 'Germaan'. Op zoek naar de nieuwe Duisenberg.

"Ik hoor wat u zegt, maar luister niet." Met dat motto wist de eerste president van de Europese Centrale Bank Wim Duisenberg zich de altijd overvragende politici van het lijf te houden. Een stijfkop. Ook de opvolger van Jean-Claude Trichet moet zich die lijfspreuk eigen maken, stellen de economen Edin Mujagic  en Sylvester Eijffinger in een opinie-artikel in Financial Times Deutschland

 
De ambtstermijn van de huidige ECB-president, de Fransman Jean-Claude Trichet, loopt in oktober 2011 af. De vraag wie hem op moet volgen is een politiek zeer gevoelige kwestie. Duitsland had als financiële grootmacht al lang een president moet leveren, maar heeft daar wijselijk niet op aangedrongen. Met de Nederlander Duisenberg hadden de monetaire hardliners bovendien een president die bewezen had een munt - de gulden - hard te kunnen houden en een bloedhekel te hebben aan inflatie. Ook Trichet, een vermaledijde Fransoos, viel uiteindelijk mee. Hij heeft zich in de euro-crisis onderscheiden door een koel hoofd dat de druk vanuit met name het Elsysee heeft weerstaan.
 
Standvastig
Maar de druk op de ECB om de monetaire teugels te laten vieren is hoger dan ooit. Met name Frankrijk en Italië zien monetair beleid als hét middel om de economie te stimuleren, zoals de Fed dat in de Verenigde Staten doet. "Met het aanhoudende debat over de toekomst van de euro is de ECB de laatste verdedigingslinie voor de Europese gemeenschappelijke munt geworden. Wat nodig is, is een standvastige president die niet bereid is te zwichten voor politieke druk', vinden Mujagic cs.
 
De auteurs schetsen het volgende profiel voor een nieuwe president:
 
- uitstekende beheersing van geldpolitieke vraagstukken
- geen toezichthouder
- mag best lomp zijn
- moet op steun Europeanen kunnen rekenen (=geen Portugees of Griek)
- Noord-Europeaan (vice-voorzitter is al Portugees)
 
De voor de hand liggende kandidaten zijn: Axel Weber  (president van de Bundesbank), Klaus Regling (ceo van het Europese Stabiliteitspact), en Mario Draghi (gouverneur van de Italiaanse Bank). De laatste heeft grote kwaliteiten, maar zijn nationaliteit tegen. ook het feit dat hij bij Goldman Sachs heeft gewerkt pleit op dit moment niet in zijn voordeel. 
 
Nout Wellink (DNB) zou de verrassingskandidaat kunnen zijn, net als Erkki Liikanen  van de Finse Notenbank. Finland geldt in de Europese monetaire unie als een modelleerling: het heeft een lage overheidsschuld en heeft al jaren een overschot of minimaal tekort op de begrotingsbalans 
 
Een andere, niet genoemde, maar interessante kandidaat voor de toekomst is  Andres Lipstok, de houwdegen van de centrale bank van Estland.
 
 
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 567 leden