
© Wikimedia Commons
Ieder jaar geven we meer geld uit aan de gezondheidszorg, zelfs veel meer dan onze buurlanden doen. Hoe komt dat?
In het dossier 'Wat maakt onze zorg zo duur?' doet FTM onderzoek naar de zorgkosten. Hierbij vormen bureaucratie, verspilling en onzinnige zorg centrale thema's.
Plan voor toegankelijke, betaalbare medicijnen doodgepolderd in werkgroep
De onzichtbare hand achter baby Pia
Hoogleraar Maroeska Rovers strijdt tegen onzinzorg: ‘De optie niets doen moet een vaste plek krijgen’
Podcast | Kapotte knie als kaskraker
Kapotte knie als kaskraker
Leid meer artsen op, dan kunnen de zorgkosten omlaag
De verliezers én winnaars van ons zorgstelsel
Marktfalen in de farma-industrie vraagt om praktische oplossingen
Een zorgzame zorgpolis: het kan wél
Welke prijs betalen we voor goedkope medicijnen?
Wie wil er meer betalen voor de zorg?
Mensen zijn bereid ongeveer 17 procent van het inkomen te besteden aan zorg. Voor betere ouderenzorg willen we eventueel meer belasting betalen maar voor de jeugdzorg liever niet. Het contact met de huisarts wordt doorgaans goed beoordeeld, maar de apotheker brengt het er een stuk minder vanaf. Dit zijn enkele resultaten uit het FTM zorgpanel.
Het was een spannend moment voor de leden van ons panel. In onze vragenlijst over dillema’s in de zorg dwingen wij ze te kiezen. Je kunt het geld in de zorg tenslotte maar één keer uitgeven. En als je écht moet kiezen tussen zaken die allemaal van belang zijn, wat kies je dan?
Een van de keuzes ging tussen de jeugdzorg en de ouderenzorg. In beide sectoren spelen grote problemen: bij de jeugdzorg is er bij sommige gemeenten sprake van lange wachtlijsten en in de ouderenzorg is geregeld kritiek op de kwaliteit van zorg. Daarom poneerden wij de stelling: ‘Ik vind investeringen om de wachtlijsten in de jeugdzorg weg te werken belangrijker dan het verbeteren van de kwaliteit van de ouderenzorg.’ 53 procent van de panelleden is het oneens met die stelling. Wanneer er gekozen moet worden geven zij niet de voorkeur aan de jeugdzorg. Panelleden zijn verder bereid gemiddeld 17 procent van hun maandelijkse inkomen te besteden aan zorg.
Meer betalen voor zorg?
Over de stelling of een volgend kabinet de belasting moet verhogen om de zorgkosten te betalen zijn de panelleden duidelijk. Een ruime meerderheid is tegen het verhogen van de belasting om zo de groei van de zorgkosten het hoofd te bieden. Als we vragen of de panelleden bereid zijn een belastingverhoging te accepteren wanneer daarmee wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van ouderenzorg, is het oordeel minder eenduidig. Een iets grotere groep — zo’n 49 procent — is bereid meer belasting te betalen voor onze ouderen. Daar staat een groep tegenover van ongeveer 45 procent die dat niet ziet zitten. Voorts is men niet van mening dat de grenzen van solidariteit in ons zorgstelsel zijn bereikt.
Met hulp van het panel is er op 3 november een artikel verschenen over de digitale prikklok in de ggz. Een lid van het zorgpanel herkende zich in de artikelen die FTM eerder publiceerde over de adviezen van consultancybureau P5COM. Bij de Amsterdamse ggz-instelling PuntP, een onderdeel van Arkin, zijn productiemeters en declaratienormen aan de orde van de dag sinds het voormalige adviesbureau van Sander Spijker daar langs kwam. Met hulp van het panellid konden we dat in beeld brengen en uitleggen wat de nadruk op ‘declarabel werken’ in de praktijk van een zorginstelling betekent en wat het doet met ons zorgstelsel.
Tevreden met kwaliteit gezondheidszorg
De leden van het zorgpanel zijn erg tevreden met de kwaliteit van de Nederlandse zorg. Bijna 60 procent noemt de kwaliteit goed of zelfs zeer goed: een positieve uitslag. In de vervolgvragen over de kwaliteit van zorg onderzoekt FTM welke onderdelen van de zorg goed gewaardeerd worden en welke niet. We beginnen aan de top van de piramide. Aan onze panelleden de vraag: ‘Welk rapportcijfer zou je minister Schippers van Volksgezondheid geven?’ Uit de antwoorden blijkt dat het beleid van de bewindsvrouw op weinig applaus kan rekenen. Het gemiddelde rapportcijfer is een 4,4.
‘Welk rapportcijfer zou je minister Schippers van Volksgezondheid geven?’
Dat komt voornamelijk doordat een grote groep panelleden zeer lage cijfers uitdeelt. Slechts 10 procent geeft de minister een zeer hoge waardering met het rapportcijfer 8 of 9, terwijl bijna driekwart van de deelnemers de minister niet meer dan een 5 geeft. Een contrast met het schoolrapport van de Volkskrant, waar de politieke redactie Schippers beloont met een 7,5.
Wat zou er aan de zorg verbeterd kunnen worden? Op die vraag kwam uiteenlopende verbeterpunten voorbij. Een panellid schrijft: ‘In het huidige systeem wil ik op zijn minst zelf zorgnota’s kunnen inzien en de vergelijkbaarheid van de verzekeringspakketten moet nodig verbeterd worden.’ Een ander panellid maakt zich zorgen om de vrije artsenkeuze: ‘Een restitutiepolis zou moet leiden tot vrije artsenkeuze. Maar dit is vaak niet het geval omdat zorginstellingen te maken hebben met omzetplafonds.’
Ook wijst één van de leden op de onbedoelde gevolgen van het preferentiebeleid: ‘Ik zie in mijn omgeving dat het preferentiebeleid resulteert in tal van onbedoelde gevolgen. Mensen die om de paar maanden te maken krijgen met een nieuw merk pillen, zodat de zorgverzekeraar wat geld kan besparen. In sommige gevallen gaat dat slechts om een paar cent. Maar door een iets andere samenstelling kan dat in combinatie met andere medicijnen soms leiden tot hele vervelende bijwerkingen. Resultaat: men bespaart een paar cent op de pillen, maar creëert op een andere plek in de zorg een forse kostenstijging.’
Binnen het FTM zorgpanel geeft men de eigen huisarts gemiddeld een 7,3
Met de huisarts lijken de meeste mensen redelijk tevreden. Binnen het FTM zorgpanel geeft men de eigen huisarts gemiddeld een 7,3. De dienstverlening van de apotheek krijgt van ons panel een lager cijfer, maar is nog wel voldoende. Gemiddeld krijgt de apotheker een 6,5. Vergelijkbaar met de zorgverzekeraar, die gemiddeld een 6,6 scoort. Van onze panelleden zijn de meesten verzekerd bij Achmea of VGZ.
In de komende maanden willen wij de leden van ons zorgpanel nog meer inzetten bij het maken van diepgravende onderzoeksjournalistiek. Meewerken loont, zoals sommige panelleden al hebben ondervonden, omdat het leidt tot artikelen die informeren, problemen op de agenda zetten of misstanden onthullen. Momenteel telt het zorgpanel 600 leden. Dat zijn allerlei soorten mensen, van mantelzorgers tot medisch specialisten. Ieders bijdrage is zinvol, want de zorg is tenslotte van ons allemaal. Doe daarom mee.
Meld je aan!
Zorgpanel
Samen met onze lezers willen we in het Follow the Money zorgpanel onderzoek doen met als centrale vraag: Wat maakt onze zorg zo duur? In dit panel komen thema's als bureaucratie, verspilling, maar ook toegankelijkheid aan bod. Regelmatig zullen wij je als panellid attenderen op vragenlijsten of open vragen. Iedereen kan en mag meedoen, daarbij maakt het niet uit of je betrokken bent als professional, patient of als vrijwilliger of mantelzorger. De zorg raakt ons tenslotte allemaal. Jouw input willen we aanwenden voor het maken van diepgravende onderzoeksjournalistiek.
Doe daarom mee aan ons zorgpanel: beantwoord vragen, stuur ons tips en doe mee aan discussies over actuele thema's.
13 Bijdragen
Jan Willem de Hoop
Zorgverzekeraars zijn voor een deel verantwoorelijk voor ouderenzorg via verpleging en zorg thuis en gemeenten zijn hier voor een deel verantwoordelijk voor via bv dagbestding en huishoudelijke hulp. Dan is er nog de ouderenzorg in verpleeghuizen die onder verantwoordelijkheid valt van Rijk. Dus over welke ouderenzorg gaat het als gevraagd wordt om er meer in te investeren?
Jeugdhulp en jeugdzorg gebeurt voor een deel via gemeenten en voor een deel via zorgverzekeraars. Welke jeugdzorg verdient meer aandacht als we het over dit onderwerp hebben?
De versnippering van de zorg en het gebruik nieuw jargon en jargon aarbij dezelfde begrippen gebrruikt worden voor verschilende zorgzaken zorgt in mijn ogen voor een spraakverwarring waardoor beantwoording van stellingen mogelijk niet het inzicht opleveren dan de indruk die er bij wordt gegeven.
De huidige versnippering van de zorg, met vele partijen met eigen verantwoordelijkheden, werkt sprraakverwarring en misverstanden in en over de zoreg in de hand. Dit is in het voordeel van de machthebbers die het huidige bezuinigingsbeleid willen doorzetten en kosten meer en meer naar burgers doorschuiven. De echte probleempunten en pijnpunten van de zorg zijn in deze setting moeilijk te doorgronden en inzichtelijk te krijgen. Aan ons allen hier, en zeker de leden van het zorgpanel, om de echte problemen en knelpunten in de zorg wel zo goed mogelijk inzichtelijk proberen te maken. En vanuit daar dan te kijken naar betere oplossingen. Betere oplossingen die misschien lang niet altijd meer geld hoeven te kosten.
Diny Pubben
Jan Willem de HoopHang maar in de wachtkamer van de huisarts dat het beroepsgeheim afgeschaft is, wat zeggen de burgers dan? Binnenkort staat de restitutiepolis op de nominatie om door de Eerste Kamer afgeschaft te worden. De techneut schaft af en het EPD LSP gaat daar straks de burger sturen.
Er worden geen essentiële vragen over gesteld. Wantrouw uw Overheid!
Het ACK zou toch vuistregels moeten kunnen geven over al die bijdrages en wat niet vergoed wordt.
Idem apothekers, wat valt allemaal buiten het eigen risico.
Sprak een oudere mevrouw in de friture, zeer boos, hele middag gewacht op bezorging medicatie moest veel bijbetalen en dus geen inkopen kunnen doen. Dat lijkt efficiënt maar de burger wordt boos.
Onze beleidsmakers staan los van de praktijk.
Hier is veldonderzoek nodig.
Jan Willem de Hoop
Diny PubbenLydia Lembeck 12
Jan Willem de HoopRechts heeft laten zien geen begrip te willen hebben voor mensen met lagere inkomens. Dat vind ik dus griezelig.
Jan Willem de Hoop
Lydia LembeckDat deel ik met je, maar helaas heeft links, o.a. SP en GroenLInks, dit wanbeleid inzake lage inkomens niet echt goed wetn duidelijk te maken.
Lydia Lembeck 12
Jan Willem de HoopGroenLInks houd ik zelf ook niet goed bij. Zo te zien hebben ze een aantal punten dat ik met zorg moet gaan lezen. ;) https://groenlinks.nl/themas/goede-zorg
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenDiny Pubben
Lydia LembeckMijn hele lichaam weet dat, veeg sindsdien de vloer aan met bestuurders, de rechtstaat en sommige politici en vooral onze techneuten die zwijgen (erger dan economen).
Vandaar ook dat ik vind dat FTM techniek en systeemvragen moet stellen.
Doet niemand in de journalistiek.
Ik werd zelfs ziek, mijn hele hormoonhuishouding in de war na die paar maanden maar mijn conclusies als leidinggevende zeer juist. Privacy en ethiek, Hippocrates zitten er niet in, nergens, niet in cure niet in care, verrekte techneut. Het BSN nummer is zelf gevaarlijk zeg ik al een aantal jaren.
Nu opletten, onze bestuurders spreken pas als ze bestuurder AF zijn.
Saskia Stuiveling, Algemene Rekenkamer, uit pas kritiek in 2014, als ze daar weg is over het EPD-LSP, dat niet deugt. Pas als ze daar weg is. LAF!
Idem Autoriteit Persoonsgegevens. Twaalf jaar bestuurder College Bescherming Persoonsgegevens, naam veranderen naar A.P. zelf opstappen en dan de lieve privacy journalisten van De Correspondent benaderen waarom privacy niet meer van deze tijd zou zijn.
Hoe integer is dat?
Onze bestuurders zwijgen als ze zouden moeten spreken schreef ik.
Help me betere vragen te stellen?
Bestuurder Algemene Rekenkamer over alle misstanden EPD LSP (en gezwegen bij hoorzitting ICT) en bestuurders Autoriteit Persoonsgegevens, die de journalisten gebruiken (naar hun hand zetten). Misbruiken vind ik.
Ik ging dus al in 2010 volkomen intuïtief naar de rechter
omdat de techneut niet weet wie Hippocrates is, wat ethiek is, hoe moreel besef eruit ziet.
In de basis van de moderne techniek is juist daar zeer slecht nagedacht.
Hoe integer zijn onze bestuurders?
Schrijf ik hier op FTM, hoop dat de site, met al mijn kritiek eeuwig zal bestaan, al is het maar voor toekomstige geschiedschrijvers die wel vragen durven te stellen.
Ga op zoek, naar de student, in het Disqus FTM tijdperk, die mij liet weten dat ik op FTM vragen aan de orde stelde, die zelfs op de Uni
Diny Pubben
Lydia LembeckHenk Eleveld 3
Jan-Marten Spit
een probleem dat overigens niet beperkt is tot de zorg.
de vragenlijst behelst vooral : meer/minder geld naar welke pot. maar hoe zit het met de efficiëntie, de nutteloze overhead? kunnen we niet meer doen met evenveel of minder geld?
Zou auteur eens een blik kunnen werpen op het beste gezondheidszorgsysteem ter wereld - volgens de patiënten - met een zoek-de-verschillen?
Frankrijk. kosten 12% GDP. Uitstekende zorg. Zeer tevreden patiënten.
Diny Pubben
Jan-Marten SpitZeer principieel! Ken ook buitenlanders die vragen is dat echt zo in NL?
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenWat de privacy betreft lijkt het in GB ook zo te zijn. Niet verbazingwekkend, trouwens. Cameron en Rutte voerden dezelfde lijn door. Hoe Rutte met May omgaat weet ik niet. Maar waar Cameron de huursector kapotmaakte heeft Rutte dat voorbeeld gevolgd. Ook veel goed over de NHS in GB. Via vrienden weet ik dat jongere mensen niet meer zo snel naar een arts stappen. Pure winst natuurlijk voor de overheid. Of het verlies van kennis dat zeer zeker zal volgen, nog makkelijk in te halen, c.q. bij te werken is strakjes weet ik niet.
De verstorende maatregelen zorgen voor een systeem dat we de hele 20ste eeuw te vuur en te zwaard bestreden hebben. We moeten overnieuw beginnen en zorgen dat alle kinderen begrijpen dat geld geen doel is, maar een middel en dat veel geld geen reden is om neer te kijken op mensen die niet veel geld hebben. Ga er maar aan staan... ieuww.