Wall Street snakt naar jonge talenten

3 Connecties

Relaties

Feest Studenten

Werkvelden

Wall Street

Ooit was Wall Street een magneet voor de knapste koppies in Amerika, maar tegenwoordig kampt het zakencentrum met een wervingsprobleem.

De grote scheuren in het imago van de financiële industrie ontstonden door de crisis in 2008. Later werden deze scheuren alleen maar groter door een voortslepende economische neergang en een reeks schandalen die de wereld niet bepaald onopgemerkt zijn gebleven.

De meest recente pr-flater is natuurlijk de ontslagbrief van Greg Smith, een voormalige vice-president van Goldman Sachs (daar zijn er ongeveer 12.000 van binnen Goldman), die schrijft dat de zakenbank een “giftige en destructieve” cultuur heeft. Smith zei dat zijn ultieme besef kwam toen hij tegenover studenten een carrière bij Goldman aan het verheerlijken was. “I knew it was time to leave when I realized I could no longer look students in the eye and tell them what a great place this was to work.

Impopulair
Dit soort negatieve publiciteit is niet alleen slecht voor de klandizie maar ook voor het aantrekken van studenten. Vroeger was Wall Street the place to be, maar nu gaan studenten steeds vaker op zoek naar andere sectoren dan het bankenwezen. “This is a significant problem for Goldman”, zegt Adam Zoia, de directeur van Glocap Research, een wervingsbureau dat veel aspirant-bankiers onder zijn hoede heeft. “Their perch of being the investment bank to go to is definitely at risk.

Karen Ho, hoofddocent antropologie aan de Universiteit van Minnesota, heeft de cultuur van Wall Street bestudeerd. Ook zij ziet de populariteit van het financiële vak onder jongeren sterk afnemen. “Everything from Occupy Wall Street to larger critical discourses of ‘fat cats,’ all of that has had some trickle-down effect.”

Campussen
In het nest, de studentencampussen zelf, beginnen de kritische geluiden al. Zo stond er bij de wervingsdagen van grote banken op de universiteiten Yale en Harvard een club demonstranten te protesteren. Op Princeton moedigde occupiers studenten aan om niet hun ziel aan de duivel Goldman Sachs te verkopen. Je maakt op feestjes tegenwoordig geen goede indruk meer als je zegt dat je bankier bent, dat weten de studenten maar al te goed.

Niet alleen het imagoprobleem is de boosdoener. Minder hoge lonen en massaontslagen maken de beslissing om niet voor een grote bank te gaan werken nog makkelijker voor studenten. Wall Street is niet meer de plek waar je een salaris van zeven cijfers kan opstrijken. Bij Morgan Stanley werden de contante bonussen dit jaar bijvoorbeeld beperkt tot een maximum van 125.000 dollar. En sommige Goldman-medewerkers zagen hun jaarlijkse bonussen halveren. De one percent werkt in Sillicon Valley, niet op Wall Street. 

R