Wie wordt de nieuwe nutsbank? SNS biedt zich aan

3 Connecties

Relaties

SNS Reaal SNS Bank

Organisaties

ABN Amro
108 Bijdragen

Bestuursvoorzitter Gerard van Olphen wil een discussie over de toekomst van SNS Bank. The billion dollar-question: mag de kleine bank een maatschappelijke nutsbank worden als dat de Staat minder geld oplevert?

In de week dat de maatschappelijke onrust over topsalarissen bij Nederland grootste staatsbank ABN Amro escaleert, probeert SNS Reaal het over een geheel andere boeg te gooien. Het Financieele Dagblad schreef dat topman Gerard van Olphen graag wil dat SNS een nutsbank kan worden, ook al levert dat de Staat minder op. Een woordvoerder van de bank bevestigt de opmerking van Van Olphen: de bank zou graag terug willen naar de vakbondswortels van weleer, maar dan moeten politici er wel mee akkoord gaan dat de Staat niet de maximale opbrengst krijgt. ´Wij hopen dat de politiek daar de ruimte voor geeft,' zei de bestuursvoorzitter in het FD. 'Als Den Haag streeft naar een maximale opbrengst, dan hebben we daarmee te dealen. Dan is er geen ruimte voor dit profiel.'

Gevoelig moment

De opmerking van Van Olphen komt op een gevoelig moment. ABN Amro wil terug naar waar het vandaan kwam: de beurs. De bank raakte echter in opspraak door de inmiddels berucht geworden 100 duizend euro loonsverhoging voor zes bestuurders en kampt daardoor inmiddels al dagenlang met diverse lekken naar de media: brieven van toezichthouders, e-mailwisselingen tussen ABN-topman Gerrit Zalm en zijn aandeelhouder Jeroen Dijsselbloem, alles ligt op straat. De verhoudingen zijn verzuurd en een beursgang lijkt steeds verder weg te komen, al ontkent premier Rutte dat. Is de opmerking van de SNS-voorman oprecht of is het een excuus voor zijn concern om rustig door te modderen en noodzakelijke ingrepen te vermijden? Het bank- en verzekeringsconcern maakte een verlies van ruim 700 miljoen euro over 2014 bekend. Onderliggend presenteerde de bank, die binnenkort afscheid moet nemen van verzekeringszuster Reaal dat aan het Chinese Anbang wordt verkocht, een winst van 294 miljoen euro. SNS Bank had vorig jaar een rendement op het eigen vermogen van 5,4 procent. Dat ligt ver onder het sectorgemiddelde en komt aardig in de buurt van de maatschappelijk verantwoorde, duurzame Triodos bank, die op 4,4 procent zit. Maar SNS benadrukt in het jaarverslag dat dat rendement zwaar wordt gedrukt door incidentele lasten. Zonder die eenmalige lasten komt het rendement op 10,6 procent uit, en dat is bijna net zoveel als de 10,9 procent van grote staatsbroer ABN Amro.
Het grote verschil tussen SNS en ABN? Op de Zuidas wordt miljarden verlies gemaakt, op de vakbondsbank niet
De twee staatsbanken SNS en ABN Amro lijken dus allebei een totaal andere kant op te willen. Maar er is nog één groot verschil tussen de beide banken. Waar de verwachting is dat de staat miljarden verlies zal leiden op de 28 miljard euro inleg in Zuidasbank ABN, verwacht Dijsselbloem juist een kleine winst te maken op de 6,2 miljard euro die hij stak in SNS Reaal, een combinatie van de vakbondsbank SNS, de kwakkelende verzekeraar Reaal en het beruchte Property Finance.