Minister Rosenthal weet het ook niet

1 Connectie

Relaties

Libie
0 Bijdragen

$25 miljoen voor Libische rebellen. Maar wie zijn die rebellen eigenlijk? Rommelt minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal Nederland een nieuwe oorlog in?

 De rebellen in Libië hebben ook met NAVO-steun de grootst mogelijke moeite om Kadaffi’s troepen te verslaan. Inmiddels sturen de Amerikanen voor 25 miljoen dollar aan materieel om de rebellen te steunen. Maar wie steunen we eigenlijk en weten we wel precies wie we in het zadel helpen?

 
Donderdag ontmoette minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) zijn Amerikaanse collega Hillary Clinton in Washington. Op de vraag naar de samenstelling van de rebellen in Libië en of we wel goed genoeg weten wie het zijn en of we ze kunnen vertrouwen gaf minister Rosenthal aan dat we “daar (de rebellen, MK) in toenemende mate meer van weten”.
 
Toen hij nogmaals werd gevraagd of we er echt wel genoeg van weten antwoordde hij met “we weten daar behoorlijk wat van”.  Zijn antwoord ligt in de lijn van wat de Amerikanen de afgelopen week volgens de Washington Post zeiden, namelijk dat hun vertrouwen in de rebellen de afgelopen weken is toegenomen. De Amerikaanse senator John McCain zag afgelopen vrijdag genoeg reden om na een bezoek aan de rebellen om meer steun voor deze mensen te vragen.
Niettemin moeten we ons wel degelijk afvragen wie die rebellen nu zijn. Lees dit stuk eens en kijk of je dan nog denkt dat we “behoorlijk wat” van de rebellen weten.  Naast de vraag wie de rebellen zijn is het ook de vraag wat ze van plan zijn.
 
Sommigen van de aan de rebellen gelieerde mensen werken aan een nieuwe grondwet, zo meldde minister Rosenthal. Maar wat willen de rebellen precies? Hoe willen zij Libië verenigen? Hoe willen zij, zwak bewapend en chaotisch georganiseerd, vormgeven aan een stabiele regering? 
 
We weten zoals minister Rosenthal zegt, “steeds meer” van de rebellen, maar het is zeer de vraag of dat genoeg is. Zeker nu het erop lijkt dat de betrokkenheid van zowel de Amerikanen als andere (NAVO) landen alleen maar groter wordt.  De frustratie over een oorlog waar we “in gerommeld zijn”, is en recent en nog steeds voelbaar. Laat het een les zijn bij de besluitvorming rond een nieuwe oorlog.
 
 
Maarten Kolsloot is correspondent voor verschillende titels in Washington. Lees hier zijn weblog.