
FTM verdiept zich sinds 2013 de wijze waarop grote banken in Nederland vele duizenden ondernemers in het MKB met rentederivaten opzadelde. Complexe financiële producten waarvan MKB’ers niet begrepen wat voor schadelijke uitwerking ze konden hebben. Dat had voor vele ondernemers desastreuze gevolgen. FTM drong door tot de kleinste details van deze grote misstand in de financiële sector. De serie artikelen vormt ook het langst lopende dossier op FTM. Lees meer
FTM zat meer dan 3 jaar de banken op de hielen en er ligt nu een oplossing.
Banken verkochten derivaten niet alleen aan woningcorporaties als Vestia, maar ook op grote schaal aan kleine ondernemers waarvan iedereen wist dat zij een verwaarloosbare kennis hadden van complexe financiële producten. Wilden die ondernemers uit het MKB opeens zo graag derivaten als renteswaps afnemen? Nee, ze werden daar in vele gevallen toe gedwongen. Geen renteswap, geen lening, zo luidde een voornaam verkoopargument van de bankiers. Langzaam beginnen de nadelige gevolgen van deze verkooppraktijken duidelijk te worden. De rentederivaten blijken voor duizenden ondernemers het equivalent van wat de woekerpolis ooit voor consumenten waren. De grote vraag is: wat nu? Worden de banken tot de verantwoording geroepen of wordt het probleem vooruit geschoven en moeten benadeelde MKB'ers - net als woekerpolis-slachtoffers - eindeloos wachten op een halfbakken oplossing of zal de rechtspraak een vroegtijdig vonnis vellen? FTM volgt sinds 2013 deze kwestie op de voet en dringt door tot de voornaamste details. Het dossier en de lezers en experts die er in de afgelopen jaren hun bijdrage aan leverden, vormt een rijke bron aan kennis.
De AFM heeft het publiek jarenlang verkeerd ingelicht over wetgeving rentederivaten
Derivatendrama: gedupeerde particulieren, scholen en ziekenhuizen kunnen via de rechter geld terugeisen
Podcast | Hoe de AFM de banken van een onoplosbaar probleem bevrijdde
Hoe de AFM de banken van een onoplosbaar probleem bevrijdde
Schaderegeling derivatendrama: gerechtigheid voor ondernemers of ‘handjeklap met de banken’?
Uitspraak Hoge Raad is doorbraak voor gedupeerde ondernemers in derivatendrama
Podcast | Wettelijk beschermd tegen bancaire wanpraktijken – totdat er schade is
Juridische strijd tussen MKB en de banken is ‘David tegen Goliath’
Wettelijk beschermd tegen bancaire wanpraktijken – totdat er schade is
Podcast | De kredietcrisis van het MKB duurt voort: drieduizend ondernemers wachten nog op definitieve schadevergoeding rentederivaten
© ANP/ Bart Maat
Wiebe Draait bij
De ballast van de rentederivaten-affaire heeft Wiebe Draijer van zich afgeworpen. De bestuursvoorzitter van Rabobank is deze week onbekommerd te biecht gegaan: een nieuwe bankier is geboren.
Alsof hij een thuiswedstrijd speelt. Zo stapt de bestuursvoorzitter van Rabobank de Thorbecke-zaal in — goedgemutst en zelfverzekerd. Wiebe Draijer is afgelopen dinsdag naar het Binnenhof getogen om de Kamer bij te praten over de rentederivatenaffaire.
Hij vormt daar het guitige middelpunt van een driemanschap, met aan zijn linkerzijde Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, en rechts Joop Wijn, bestuurder bij ABN Amro.
Vlak voordat de publieke boetedoening begint — want daar draait deze bijeenkomst verrassend genoeg op uit — maakt de Rabo-man nog even oogcontact met een verslaggever op de eerste rij. Met een handgebaar vraagt Draijer om een dropje, waarna het snoepgoed na een vlucht van ruim vijf meter feilloos in de handen belandt van de bestuursvoorzitter.
Vlak voordat de publieke boetedoening begint maakt de Rabo-man nog even oogcontact
Dat smaakt goed.
Net als de excuses die volgen aan al die gedupeerde mkb'ers, die nu van de Rabo een ‘ruimhartige’ schadevergoeding krijgen. ‘Wij omarmen het herstelkader. Wij willen aan de slag en dit zo snel mogelijk achter ons laten in het belang van onze klanten,’ zegt Draijer met het zoet nog in de mond.
Het contrast met een paar maanden geleden kan niet groter zijn.
De ingreep van Dijsselbloem was zonder precedent
Toen, begin juli, presenteerde de door minister Dijsselbloem geïnstalleerde Derivatencommissie het ‘herstelkader,’ dat voorschrijft hoe banken hun mkb-klanten moeten compenseren. De ingreep van Dijsselbloem en de hoogte van de schadevergoeding waren zonder precedent. Ze waren het resultaat van de puinhoop die banken en toezichthouder AFM er zelf van hadden gemaakt.
Kansloze missie
Puinhoop of niet, de top van Rabobank besloot een nog dieper gat voor zichzelf te graven. Draijer cs vonden het herstelkader ‘principieel onjuist’ en waren bereid Dijsselbloem en al die boze klanten te trotseren. Volgens Het Financieele Dagblad (FD) belde de oud-voorzitter van de SER meermalen met de minister om begrip te kweken voor hun positie. Een kansloze missie. ‘Er is hierna geen herkansing meer,’ had Dijsselbloem eerder tegen de Kamer gezegd over zijn commissie. ‘U mag mij er politiek op aanspreken als het weer niet goed zou gaan.’
Vervolgens liet Draijer zich overrompelen door de andere banken — ING en ABN Amro — die instemden met het herstelkader. Zo kwam Rabo geïsoleerd te staan in een kwestie die de bank al zo veel publicitaire schade had berokkend. Het duurde dan ook niet lang voordat de nieuwbakken bestuursvoorzitter inzag dat Rabo’s positie onhoudbaar was.
Vlak nadat Rabo met veel tegenzin overstag was gegaan, gaf Draijer een interview aan het FD waarin excuses nog ver te zoeken waren. Hij ontkende zelfs dat er veel kritiek is op bank: Mensen hebben interpretaties. Dat kun je kritiek noemen, maar ik noem dat interpretaties van de buitenwereld.’ Op de vraag of de affaire de reputatie van de bank heeft beschadigd, antwoordde hij: ‘Nou, ik gaf aan dat reputatie een beeld is wat anderen hebben.’
Stresstest
Terug naar de Thorbecke-zaal, waar de stress van de eerste grote test van Draijers leiderschap heeft plaatsgemaakt voor een opgewekte biecht — een biecht die ongetwijfeld effect zal hebben op dat ‘beeld dat anderen hebben’ van de coöperatieve bank.
Kamerleden vragen de bankiers vanzelfsprekend naar de uitvoering van de compensatieregeling. Gaan ze die niet alleen uitvoeren naar de letter van de regeling maar ook naar de geest, en dus niet op ieder punt juridisch dwarsliggen? Advocaten die optreden namens ondernemers spitsen de oren.
Advocaten die optreden namens ondernemers spitsen de oren
Expliciet vraagt SP-kamerlid Arnold Merkies of de banken zich nu niet op verjaring zullen beroepen. Verjaring is namelijk een veelgebruikt verweer van de banken in procedures. Hoe langer de affaire zich voortsleept, hoe meer kans de bank heeft zich op verjaring te beroepen.
De man die kritiek bestempelt als ‘interpretaties van de buitenwereld’ heeft geen zin meer in semantische uitvluchten. Hij zegt zich er ‘niet bewust’ van te zijn dat Rabobank zich op verjaring beroept en belooft tot ieders verrassing: ‘We gaan ons niet verschuilen achter juridische termen.’
Advocaat Hester Bais, die ook spreektijd krijgt en al jaren bikkelharde gevechten voert met de bank, kan een glimlach niet onderdrukken. ‘Ik vraag me af of hij wel weet wat er speelt in zijn eigen organisatie. Draijer moet zijn advocaten nu snel instrueren dat ze geen beroep meer doen op verjaring in lopende procedures.’
En dat is voor ondernemers — en dan vooral voor diegenen die geen vergoeding krijgen volgens het herstelkader — een aangenaam cadeautje, vindt Bais. ‘Banken hebben lopen traineren voor verjaring. Veel mensen wisten niet dat ze de verjaring moesten stuiten met een brief. Als je hebt geklaagd in 2011 of 2012 over negatieve consequenties van je derivaat, wat veel mensen hebben gedaan, dan heb je niet gestuit. Dan bestaat de kans dat je vordering voor schadevergoeding inmiddels is verjaard.’
‘Banken hebben lopen traineren voor verjaring’
Joop Wijn is wat minder opgewekt dan zijn concurrent. Van deze oud-minister hoef je geen geen slip of the tongue te verwachten. Afgemeten vertelt hij dat zijn bank geen afstand doet van verjaring 'buiten de scope van het herstelkader'. Met andere woorden: ABN Amro gaat volop juridisch dwarsliggen waar het kan.
Even duidelijk laat Wijn weten niet in te kunnen gaan op vragen over de totstandkoming van het herstelkader omdat er afspraken over geheimhouding zijn gemaakt met de commissie. Niets over de onderhandelingen mag naar buiten komen. Maar PVV-kamerlid Teun Van Dijck wil toch graag weten waarom de zogeheten coulancevergoeding gemaximeerd is op 100.000 euro.
Draijer windt er in tegenstelling tot Wijn geen doekjes om: ‘Wij hebben dat niet ingebracht bij de commissie.’ Naleving van de geheimhoudingsverklaring is aan de voormalig McKinsey-consultant niet besteed, kan Rutger Jan Schimmelpennick, voorzitter van de commissie, constateren vanaf de publieke tribune.
Eerder had Schimmelpenninck in het FD gelezen dat Draijer de commissie ervan heeft kunnen overtuigen om de zin ‘derivaten zijn niet geschikt voor het mkb’ te schrappen uit de conceptversie van het herstelkader. En om het woord ‘compensatie’ te vervangen door het juridisch minder gevoelige ‘coulance’.
Maar juridisch gedoe, daar heeft Draijer het kennelijk niet meer zo op. Er is een nieuwe bankier opgestaan: eentje die hardop excuses aanbiedt, zich niet langer verschuilt achter juridische termen als verjaring, zijn eigen advocaten trotseert en geheimhouding schendt. Een bankier bovendien die niet alleen snoep ontvangt, maar nu ook onbekommerd uitdeelt.
Nog een dropje, mijnheer Draijer?
39 Bijdragen
goof 4
Nou Wiebe , het gaat niet alleen om een kwestie van spijt of excuses in dit geval , het gaat erom dat jullie als Rabobank nu eens in de praktijk moeten laten zien dat de Rabobank een andere koers gaat varen.
En wat is andere koers ?
Dat is het MKB weer kredieten verstrekken en dat lijkt er niet op kan ik jullie vertellen en niet alleen maar iemand een krediet verstrekken als hij 100% kan aantonen dat hij het echt niet nodig zoals nu het geval nog steeds is.
Waarom zeg ik dit , kreeg vorige een mail van de Rabobank dat ze mij een krediet wilde verstrekken en dat er al 25.000 MKBers mij waren voorgegaan afgelopen jaar.
Ik denk, dat wil ik meemaken en uitproberen , heb een aanvraag gedaan van 100 k met de mededeling dat ik dit achter de hand wilde hebben als er binnenkort een collega omvalt om dan zijn handelsvoorraad over te nemen.
Ik heb ze jaarcijfers van mij en partner doorgestuurd en de andere gegevens die ze nodig hadden.
Ik heb nergens een bedrijfskrediet , een grote handelsvoorraad , redelijke boekhoudcijfers , redelijk eigen vermogen vind ik zelf wilde zelfs wel 3,5 % rente betalen heb ik gemeld en kreeg na 3 dagen een afwijzing omdat de aanvraag niet concreet genoeg was .
Ik heb alles expres per mail gedaan en niet zoals de Rabobank telefonisch wilde uitleggen wat de reden was van de afwijzing maar gevraagd of hij de reden van afwijzing even per mail mij wilde toesturen met tekst en uitleg en zo is geschied .
Dus Rabobank , ik geloof er geen klote van dat jullie dit jaar al aan 25.000 MKBérs een krediet hebben verstrekt zoals jullie in een jullie reclamespotjes verkondigen.
Als ik er al niet voor in aanmerking kom dan komen daar zeker geen 25.000 MKBérs wel voor in aanmerking .
Robelia 8
goof"heb een aanvraag gedaan van 100 k met de mededeling dat ik dit achter de hand wilde hebben als er binnenkort een collega omvalt om dan zijn handelsvoorraad over te nemen"
goof 4
RobeliaRobelia 8
goofIk heb 2 jaar bij de Bondspaarbank Den Haag gewerkt.
Die hadden in Den Haag, en Voorburg 90 kantoren. Heb ze allemaal van binnen gezien.
Elk kantoor had een beheerder en een assistent. Bij ziekte verving ik de beheerder of de assistent. Soms kreeg je maar 10 klanten op een dag. De bank werkte als eerste met terminals. Via een toetsenbord kon je geld overmaken. Er was nog geen scherm en de meeste mensen hadden nog een spaarbankboekje. Je toetste de overboeking in de terminal, plaatste het boekje in de gleuf en de overboeking werd afgeprint in het boekje.
Het was het tijdperk van geduldig sparen. Hoeveel Zilvervlootrekeningen heb ik niet geopend. Kreeg je 10 jaar lang 5% rente en 10% premie daaroverheen.
Ook verkochten we veel spaarbewijzen aan toonder om zwart geld een plekje te geven.
Elke week kwam de visboer met een emmer munten die stonken als de hel.
De beheerder was meestal een marineman die toen met 55 jaar met pensioen gingen.
Op een dag zaten we rustig aan de koffie met een dikke krant toen de beheerder zei: daar komt 88.16.15.503 aan. Hij kende alle rekeningnummers van de klanten uit het hoofd.
Ik dacht: ik moet hier weg ...
goof 4
RobeliaWat er niet concreet aan is snap ik niet maar als dit zo werkt bij een bank dan gaan ze teveel op de stoel van de ondernemer zitten.
Geloof jij dan als bankenkenner dat de Rabobank dit jaar al 25.000 kredieten heeft verstrekt aan het MKB ?
Ook deze vraag aan Michiel Werkman als de Rabobank expert hier op FTM.
Robelia 8
goofDaar waar jaar in jaar uit evenwichtige balansen zijn en waar de samenleving min of meer garant staat.
En in de landbouw waar nog steeds veel wordt geïnvesteerd in schaalvergroting. Vastgoed (behalve winkelruimte) doet het ook goed.
Risico nemen is niet meer van deze tijd.
Ergens in de jaren 90 is er een omslagpunt geweest waar HP/de Tijd een dik themanummer aan heeft gewijd. Dat nummer heette: "De opkomst van het ik tijdperk". Het zou aardig zijn dat weer eens in te zien.
Toen ik bij een bank werkte waren bankiers notabelen met beroepseer.
goof 4
RobeliaIk tel overheid en semioverheid niet als MKBérs .
Mijn stelling is dat niet waar kan zijn en met onwaarheden te vertellen proberen hun imago wat op te poetsen en kijk eens hoe goed we weer bezig zijn .
Over beroepseer wil ik het helemaal niet meer hebben want ik deal nog liever met de maffia als met de banken van deze tijd .
Met de maffia kun je afspraken maken en daar houden ze zich aan maar de bankensector veranderd tijdens het spel gewoon eenzijdig de spelregels en voorwaarden en vervalsen zelfs handtekeningen als het moet zonder dat ze zich hiervoor moeten verantwoorden bleek vorige week wel in een artikel hier op FTM
Robelia 8
goofDat vertrouwen komt niet snel terug.
goof 4
RobeliaDit zijn geen nieuwe kredieten maar er komt alleen een andere naam onder de kredietovereenkomst en dit noemt dan de Rabobank een nieuw contract en we hebben weer een krediet verstrekt voor het oog van het kerkvolk.
Als ik grond van mijn buurman wil kopen die bij hun in bijzonder beheer beland is boeit ze mijn jaarrapporten ineens helemaal niet meer maar verstrekken ze mij gewoon een krediet en dat is de praktijk .
Ik blijf zeggen , Rabobank is net als de Deutsche bank , trekken aan een dood paard.
Ben dan ook benieuwd hoelang het nog gaat duren voordat de DB moet aankloppen bij Draghi of Merkel want dan kan niet echt lang meer duren als ik nu zie dat in de avondhandel op WS de DB weer 7 % aan waarde verliest !
De beurswaarde van Twitter is nu al groter als de totale beurswaarde van DB ,
Hoe is het mogelijk dat banken er zo'n puinhoop van hebben mogen maken.
Gilles Wattel 1 3
Niemand dus, en DSB ging op de fles.
Bij dit verhaal krijg ik dus een déjà vu gevoel.
Michiel WERKMAN 8
1. Wiebe Draijer weersprak de laatste opmerking van Joop Wijn niet.
2. Ik sprak Wiebe na afloop nog even persoonlijk en vroeg hem expliciet of in enkele zaken waarbij ik betrokken ben mijn opdrachtgevers zich in lopende zaken nu geen zorgen meer hoeven maken om verjaring. Zijn reactie was kort en bondig: 'ja, mits vallend binnen het herstelkader'.
Daarmee m.i. aangevend dat hij net zo in de wedstrijd zit als Joop Wijn.
Ik stel voor om het hem nog maar eens heel expliciet en op de man af te vragen en schriftelijk te laten bevestigen als het anders is.
Jan Smid 8
Michiel WERKMANBas Jongmans
Michiel WERKMANMichiel WERKMAN 8
Bas JongmansVandaar ook mijn conclusie: vraag Wiebe dit nogmaals, expliciet, om ieder misverstand uit de wereld te werken.
Wanneer Merkies niet op het allerlaatste nogmaals de vraag gesteld had dan zou ook Joop Wijn ons allemaal hebben achtergelaten met het beeld wat ik via LinkedIn en Twitter ook al heb gedeeld
Bas Jongmans
Michiel WERKMANMichiel WERKMAN 8
Bas JongmansBas Jongmans
Michiel WERKMANMichiel WERKMAN 8
Bas JongmansGilles Wattel 1 3
Michiel WERKMANEen topman van een organisatie heeft als eerste taak die organisatie overeind te houden.
Bij dat soort posities en salarissen komt moraal niet op de eerste plaats, Sartre's Mains Sales.
In een vlaag van jeugdige overmoed legde ik 'mijn' OR lang geleden uit dat, mocht dat in het belang van de NV nodig zijn, ik tegen hen zou liegen.
Ze keken verbijsterd, maar namen me het niet kwalijk.
Michiel WERKMAN 8
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Michiel WERKMANDat heeft grote voordelen, mensen als ik, cynisch geworden, hebben misschien minder levensvreugde.
Jij hoeft je niet kwaad te maken over het ophemelen van een net gestorven iemand, die ik voor de moordenaar van een goede vriend houd.
goof 4
Michiel WERKMANAls je Wiebe Draijer bent en bestuursvoorzitter van de Rabobank dan kun je je eerlijkheid niet permitteren en toezeggingen doen al helemaal niet.
Ik hoef jou toch niet te vertellen hoe het met de moraliteit van banken is of wel dan en dit gaan ze echt niet veranderen als ze er privé niet op kunnen of zullen worden afgerekend .
En dan de kop "Wiebe draait bij " haha , Wiebe kan en mag niet bijdraaien.
Bas Jongmans
Michiel WERKMANJan Smid 8
Bas JongmansBas Jongmans
Jan SmidFred Raaks 5
Nog even in herinnering halen en enigszins toepasselijk in de huidge situatie:
April 2008:
CEO Dick Fuld/Lehman - "Lehman has $35 Billion in cash and $65 Billion in unencumbered assets that easily can turn into cash". Ondertussen vielen er 4000 ontslagen en werden assets tegen elke prijs verkocht. Niettemin zei Fuld nog "The worst of the financial crisis impact is behind us".
Rest is geschiedenis.
September 2016:
DB CEO John Cryan zegt dat hij géén staatsteun nodig heeft en geen kapitaalverhoging en dat de bank er eigenlijk veel beter voorstaat dan velen denken. "The bank is comfortably equipped with free liquidity and sees no need for a capital raise".
Ondertussen wordt de Postbank verkocht en staan 9000 banen op het spel.
Conclusio ergo memorandum
i) Gescheidenis leert ons dat we niet leren van de geschiedenis.
ii) Als bankiers gaan ontkennen pas dan maar heel goed op.
iii) Hoe weet je dat een bankier liegt? Als hij zijn mond open doet.
Gilles Wattel 1 3
Fred RaaksEen bank functioneert op vertrouwen.
Als dat weg is, is de bank weg.
Welke topman kan het dan verantwoorden zelf dat vertrouwen weg te nemen ?
AGM de Boer 3
goof 4
AGM de BoerZe zeggen wel dat ze 25.000 nieuwe kredieten verstrekt hebben aan het MKB ( wat niet zo is ) maar hoeveel MKBérs hun bijzonder beheer afdeling er naar de slachtbank heeft gebracht lees je nergens.
Wel is zo dat de faillissementsrechters sinds een paar jaar niet zo snel over gaan tot een failliet als de banken dit faillissement aanvragen en dit is dan ook de reden waarom er minder bedrijven failliet gaan.
Het maakte voor 2012 niet uit en als de bank een failliet aanvroeg ging elke rechter daarin mee en na 2012 zijn de rechters ook wakker geworden en banken met andere ogen te zien.
Dat is ook de reden waarom banken bij niet goed nakomen van verplichtingen van een MKBér onderhands hun onderpanden gaan veilen en dit kan zonder tussenkomst van een rechter .
AGM de Boer 3
goofZelf heb ik de eer gehad om een van deze gevallen te zijn.
Een goed lopend bedrijf ,aan alle ( financ. ) verplichtingen voldoen en toch eruit gegooid worden.
De meeste mensen hebben er geen weet van dat dit ook zomaar kan.
goof 4
AGM de BoerWel hoor ik in onze sector dat ze de kredietlimiet verlagen tot zelfs halveren met opgave van reden dat ze in een andere risicogroep worden ingeschaald en dit melden ze dan 2 a 3 weken van te voren met een simpel mailtje.
( daarom ben ik heel blij dat ik met mijn bank, de vensterbank weinig problemen heb )
AGM de Boer 3
goofWat dit precies inhield is ons tot op de dag van vandaag niet duidelijk.
De Rabo heeft zo'n 2,5 tot 3 jaar gewoonweg geweigerd om met ons ( familiebedrijf ) te communiceren.
goof 4
AGM de BoerBij mij staat in de CV bij de Rabo " twijfels over mijn moraliteit " kwam ik achter toen ik dit na liet gaan via een omweg haha .
En dat zegt dan nota bene de Rabobank .
Ach weet je , boontje komt om zijn loontje zegt een spreekwoord en ik zeg altijd , iedereen krijgt eens de factuur van zijn acteren en god straft ook nog na een poosje .
Rabobank bestaat in deze vorm niet meer lang en dat zal dan hun factuur zijn.
Jammer vind ik dat 98 % van de Rabo medewerkers ter goeder trouw zijn en dat de 2 % rotzakken ermee weg komen .
M. van Deelen 11
goofMargarita 1
Tot nu toe hebben WIJ daar niets van gemerkt ...
Nadat in 2002 agv een tegen mij gepleegd strafbaar feit onder meer de rabo-kluissleutel zoek was geraakt begon een onvoorstelbare, hallucinante geschiedenis die tot op heden voortduurt.
Het ontvreemden van deze sleutel is separaat uiteraard ook bij deze bank, waar wij mee waren opgegroeid, gemeld.
Men gaf aan dat de kluis, aangezien ik het slachtoffer was geworden, kosteloos zou worden opengeboord, mits een copie p.v. werd overlegd. Aldus geschiedde.
Eind 2003 kwam een brief der bank: per 1-1-2004 wordt de huur stopgezet. Wij nodigen u half januari 2004 uit voor een openboring in aanwezigheid van een notaris.
Die uitnodiging bleef uit ... Enkele keren gerappeleerd.
Er kwam pas in maart 04 een reactie met een niet passende datum. (...) Half april kwam een brief met dit bericht:
tot onze spijt moeten we u meedelen dat 'per abuis' de kluis is opengeboord buiten uw aanwezigheid. Wij bieden u excuus aan voor de gemaakte fout. Wilt u ons laten weten
hoe nu verder.
Ik was in alle staten: het was met opzet gedaan, zoiets gebeurt niet per abuis. En waarom had men tot half april gewacht met mij informeren: de kluisinbraak had al zeker 3 weken eerder plaatsgevonden. Wat had men geroofd? Tevens zat er een niet gesigneerde notarisacte bij waarin ook kluisinhouden van meerdere anderen met naam en adres vermeld waren (!)
Bovendien: de inhoud van mijn kluis stond er heel globaal, ipv minutieus zoals een notaris geacht wordt te beschrijven.
Twee regionale notarissen gaven onafhankelijk van elkaar aan, dat een notaris NOOIT aan zoiets mocht meewerken.
Vervolgens is een brief aan de bank gezonden met een schadevergoedingseis en de eis dat op haar kosten ik een notaris kon inschakelen die alles wat er nog in zou zitten nauwkeurig zou beschrijven, buiten aanwezigheid van iemand der inbrekende bank. Mij was geadviseerd niet zelf de kluisinhoud op te halen.
Daarop kwam geen reactie.
Margarita 1
ZIJ hebben de 'fout' (lees inbraak) gemaakt. ZIJ zijn verantwoordelijk voor de gevolgen en pogen MIJ ervoor op te laten draaien!
Daar mag en kan ik niet aan meewerken.
Wel: dat gaat een aantal jaren door. Ieder jaar stuurt rabo een brief: u moet zoveel huur betalen en u krijgt uw eigendommen mee na betaling der (DOOR HAARZELF STOPGEZETTE) huur. Per 2009 vervalt alles aan de bank.
In 2008 had ik telefonisch contact met Herman Wijffels, om een andere reden overigens (een internationale campagne, gesteund door o.m. het IOC); en passant legde ik ook dit aan hem voor en in overleg faxte ik hem de relevante stukken.
Hij was verrassend eerlijk: de rabobank is in de fout gegaan.
Legt u dit alstublieft voor aan de voorzitter der Raad van Bestuur.
Tevens was er een stuk verschenen in een krant. De raboman beweerde dat men NIETS fout had gedaan (en die brief dan?). dat alles aan mij lag en dat men graag zag dat de eigendommen werden opgehaald. De huur? Dat zouden ze daarna wel zien. Men wilde de zaak opgelost zien.
Het voorstel dat ik toen verwachtte bleef uit.
Eind 2011 is op mijn initiatief nog een poging gedaan voor oplossing. Er was een nieuwe directeur en zijn secretaresse had me een gesprek onder 4 ogen voorgesteld.
In 2012 kwam een (zeer dictatoriale) brief met een datum waarop het gesprek zou plaatsvinden, met wie erbij aanwezig zouden zijn en de locatie. Geheel respectloos.
Normaliter spreken mensen onderling een datum en een locatie af en overlegt men over evt. aanwezigen.
Het gesprek onder 4 ogen was nergens meer te bekennen ....
Daarop stelde ik voor dat de directeur naar mijn woonplaats zou komen en dat ik herkenbaar op een bepaalde locatie zou staan. Zonder tegenbericht per mail via een bekende zou hij komen. Dat tegenbericht bleef uit.
Op de bewuste datum heb ik vergeefs een uur staan wachten bij het afgesproken gebouw.
Wordt vervolgd.
Margarita 1
en trof daar, 14 dagen na mijn faxbericht(!), een aangetekende blafbrief aan: het gesprek vindt op de locatie der bank plaats. Sowieso te laat om erheen te gaan, als ik dat had gewild.
Daarop heeft de bank een, inmiddels als nepadvocaat ontmaskerde, juriste van het hoofdkantoor blijkbaar opgedragen een rechtszaak te starten. (2012)
Men heeft de eigendommen die bij haar notaris lagen onrechtmatig geconfisqueerd en, bleek achteraf, een 'zwervers'bericht in een krant geplaatst omdat men zogenaamd mijn woonplaats niet kende: ofschoon men wel brieven stuurde naar de postbus in die woonplaats.
(Later hoorde ik van J.H. dat dit een bekende bankentactiek is om een verstekvonnis te bekomen: wie niet komt verliest)
Men heeft, puur omdat men niet de nederigheid en het fatsoen heeft verantwoordelijkheid te dragen voor de eigen (mis)daden, èn omdat men door misbruik te maken van de financiele middelen die allerlei goedgelovige klanten haar hebben toevertrouwd rechtszaken kan voeren, omdat men ze niet zelf hoeft te betalen ... besloten tot de onderhavige
smeerlapperij. (excusez-le-mot) Machtsmisbruik pur sang.
Men heeft doodleuk mijn goede naam en eer te grabbel gegooid o.b.v. leugens.
De banknotaris had geschreven dat alles bij haar was weggehaald door een deurwaarder en dat alles openbaar was verkocht. De van leugens aan elkaar hangende nepper beweerde dat zij de notaris een brief had geschreven hierover, maar naar die brief gevraag,d kon ze die niet overleggen. Ze loog ook over iets dat ze in een brief had gezet: ze schreef dat ze niet geschreven had wat ze geschreven had ....
Alles is ook voorgelegd aan Wiebe D., samen met een internationale campagne, maar hij wenste zich met deze raboaffaire niet te bemoeien.
Intussen heeft de bank haar rechtszaak, tegen alle logica in, 'gewonnen'.
Men heeft inmiddels, waar 4700,- was toegestaan, mij bijna 6000 euro ontstolen.
Margarita 1
Dat betekent maar een ding: als die eigendommen er nog waren had men ze wel overgedragen. Maar men wil en mijn inkomen incasseren èn de eigendommen.
Dat die al verkocht zijn mag niet aan het licht komen.
Al meermalen is om bewijs gevraagd dat deze er nog zijn....
DEZE CRIMINELE BANK LAAT MIJ EN VELE ANDERE MENSEN BLOEDEN VOOR DE DOOR HAAR GEPLEEGDE
MISDRIJVEN; MET INSTEMMING VAN WIEBE DRAIJER.
MEN IS HET NOG NIET WAARD BESPUWD TE WORDEN
DOOR DE KLANTEN.
Dit wordt naar buiten gebracht omdat er heel veel meer slachtoffers zijn: als je zoiets meemaakt is er naast de persoonlijke component ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Margarita 1
ofschoon de bank geen boorkosten berekende (zie hiervoor)
was dat niet naar de zin der nepadvocaat: zij eiste ze jaren later wèl en verder wenste ze tevens betaling voor het gesprek met een VARA-journalist die haar over de zaak benaderd had; echter: ze vorderde deze niet van de VARA,
maar van het slachtoffer ...
Hoe luidde die reclame-slogan ook weer?
'rabobank, de bank die alles anders doet'
Maar dan ook echt àlles ...
Oproep aan advocaat zonder dollartekens in de ogen en aan niet-laffe journalist de zaak op te pakken en de publiciteit in te gooien.
Vraag: welke consequenties heeft het nepper zijn van de advocaat der bank voor het geheel?