
© ANP / Bart Maat
Politieke top werd intern meermaals gewaarschuwd, maar greep niet in bij toeslagenaffaire
Tienduizenden ouders zijn sinds 2005 getroffen door het hardvochtig terugvorderen van hun kinderopvangtoeslag. Dit is het verhaal over politici en ambtenaren die sinds 2014 wisten van de ernst van dit probleem, maar niet ingrepen. Aan de hand van vertrouwelijke notities reconstrueert FTM hoe staatssecretaris Eric Wiebes en minister Lodewijk Asscher de noodkreten van ambtenaren negeerden. Willens en wetens hielden ze vast aan het harde beleid, waardoor goedwillende burgers in grote financiële nood kwamen.
Luister naar de podcast bij dit artikel
Frederique de Jong in gesprek met Jan-Hein Strop
-
Het afgelopen jaar is er veel aandacht geweest voor de zogeheten toeslagenaffaire: ambtenaren van de Belastingdienst joegen op fraudeurs en merkten honderden ouders ten onrechte als zodanig aan. Bij deze ouders werd de toeslag stopgezet, wat tot acute financiële nood leidde.
-
Er blijkt een tweede, nog grotere groep ouders te zijn die zwaar te lijden heeft gehad onder het strikte zwart-witbeleid: de mensen die geen (of te weinig) eigen bijdrage voor de kinderopvang hebben betaald. De Belastingdienst was gehouden om, zelfs wanneer het een klein of niet-verwijtbaar verzuim betrof, vervolgens alle uitgekeerde toeslagen terug te vorderen.
-
De ambtelijke top van Financiën heeft er bij de staatssecretaris herhaaldelijk op aangedrongen het beleid aan te passen, maar dat was aan dovemansoren gericht. Zowel toenmalig staatssecretaris Wiebes (Financiën, VVD) als minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PvdA) waren op de hoogte van de problemen.
-
De afdeling Toeslagen van de Belastingdienst ontwikkelde een oplossing voor het probleem, maar vond ook daarvoor geen gehoor. De bewindslieden hebben de Kamer nooit geïnformeerd over de indringende waarschuwingen van de Belastingdienst. De recent aangetreden staatssecretaris van Financiën, Alexandra van Huffelen (D66) bagatelliseert deze ambtelijke inspanningen en beschrijft ze als een ‘signaal dat op de achtergrond is geraakt’. Bovendien meldt ze niet dat de waarschuwingen ook de politieke top hadden bereikt.
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën (VVD) is nog geen jaar in functie als een notitie van de Belastingdienst op zijn bureau belandt. Het stuk – in handen van Follow The Money – dateert van 20 november 2014 en betreft de ‘Terugvordering kinderopvangtoeslag in verband met fraude kindercentrum De Parel.’ De top van de Belastingdienst maakt zich grote zorgen over het beleid, waardoor ouders soms wel tienduizenden euro moeten terugbetalen, terwijl ze weinig verkeerd hebben gedaan.
Er staat: ‘Vanuit DGBel en BT is bij SZW inmiddels meerdere malen aangegeven dat de regels met betrekking tot het terugvorderen van de gehele toeslag wanneer de eigen bijdrage niet is betaald, tot grote financiële problemen kunnen leiden bij ouders.’
De staatssecretaris start met lezen en pakt zijn pen erbij. In de kantlijn maakt hij een veelzeggende, handgeschreven aantekening: ‘Als minder ingewijde vraag je je af waarom het hele bedrag wordt teruggevorderd ipv het bedrag van de noodzakelijk geachte eigen bijdrage.’
Bingo. Wiebes snapt de kern van het probleem. En hij ziet de oplossing.
Maar er komt geen oplossing. Vijf jaar later, in maart 2019, ontploft de toeslagenaffaire, de grootste politieke kwestie in jaren. Dankzij publicaties van RTL Nieuws en Trouw komt aan het licht dat duizenden ouders op gruwelijke wijze zijn aangepakt door de Belastingdienst in een nietsontziende fraudejacht door het zogeheten CAF. De CAF-zaken draaien om het ten onrechte stopzetten (en later: terugvorderen) van toeslagen, waardoor ouders acuut in financiële nood kwamen. Bovendien werden ouders die bezwaar maakten, schandalig behandeld: ze kregen vaak niet eens te horen waarvan ze verdacht werden.
‘Dit is het probleem waar niemand het over heeft,’ zegt een ingewijde van de Belastingdienst. ‘Dit is de affaire die nog moet beginnen’
De affaire rond het CAF is maar het begin. Wat onder de radar is gebleven, is dat het systematisch terugvorderen van de volledige toeslag – meestal op grond van een klein verzuim dat niets met fraude te maken heeft – aanzienlijk meer ouders heeft getroffen dan de ongeveer 9500 CAF-gerelateerde gedupeerden. Dat gaf de nieuwe staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen (D66) afgelopen week ook toe tijdens een overleg in de Kamer. Zij schat het aantal ouders in deze tweede groep op een ‘veelvoud’ van de CAF-groep. ‘Dit is het probleem waar niemand het over heeft,’ zegt een ingewijde van de Belastingdienst. ‘Dit is de affaire die nog moet beginnen.’
De Adviescommissie Uitvoering Toeslagen (Commissie-Donner) heeft de kwestie in haar rapport Omzien in verwondering van eind november 2019 zijdelings aangestipt. Maar in het aankomende eindrapport van 12 maart zal Donner hier uitvoerig op ingaan.
Waar gaat het nu precies om? Wie kinderopvangtoeslag wil hebben, is verplicht een eigen bijdrage te betalen – de toeslag is immers een tegemoetkoming in de kosten. Betaal je de eigen bijdrage niet, of niet helemaal, dan vervalt je recht op toeslag volledig (de zogeheten ‘nihilstelling’). Dan vordert de Belastingdienst alle ontvangen toeslag over een jaar terug – ‘een zwart-wit-benadering zonder grijstinten’, schreef Menno Snel, de gevallen staatssecretaris van Financiën, november vorig jaar aan de Kamer.
Kinderopvanginstellingen trokken ouders door ‘gratis kinderopvang’ aan te bieden. Ouders met een laag inkomen hoefden maar een kleine eigen bijdrage te betalen, dus nam de instelling die op zich. Maar toen de Belastingdienst constateerde dat de ouders zelf niets (of te weinig) hadden bijgedragen aan de kosten van kinderopvang, verviel het recht op toeslag.
Dat kon ook gebeuren als er met de aanvraag iets misging, bijvoorbeeld als er meer uren waren aangevraagd dan er daadwerkelijk werden opgenomen, waardoor de betaalde eigen bijdrage lager was dan vereist. Ook wanneer iemand anders dan de aanvrager de eigen bijdrage op zich nam door de kinderopvanginstelling te betalen, werd de toeslag teruggevorderd. Tot slot was ook een betalingsachterstand bij de eigen bijdrage – indien die een jaar later nog niet was ingelopen – een reden voor terugvordering.
Wat Van Huffelen de Kamer niet vertelde, is dat lagere inkomens veel harder zijn getroffen door dit beleid dan hogere inkomens – die ontvangen immers veel meer toeslag ten opzichte van hun eigen bijdrage en hebben vanwege hun lage inkomen meer moeite het hoge bedrag terug te betalen. Sterker nog, voor velen van hen is dat onmogelijk.
Waarom heeft het zes jaar geduurd voordat het ministerie van Financiën het probleem toegeeft? Hoe kan het dat Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) al die tijd aan het harde beleid hebben vastgehouden?
Al in november 2014 hebben topambtenaren hun staatssecretaris Wiebes verteld wat er loos was. Na de eerste notitie van Financiën volgt een krappe maand later een tweede, waarin de problematiek nog scherper is verwoord [zie verderop in dit artikel]. ‘Ouders zijn diep in de schulden geraakt,’ schrijft de Belastingdienst. ‘De impact op huishoudens is zo groot dat het beleid als disproportioneel wordt ervaren.’ Bovendien draagt de Belastingdienst daarin een eenvoudige oplossing aan en vraagt aan Wiebes: overleg met het verantwoordelijke departement SZW en get it done.
Het ‘knock-out criterium’
Zulke memo’s komen in Den Haag niet zomaar tot stand; daar komt een heel ambtelijk traject bij kijken. Zo ook in dit geval: op 21 november 2014, een dag nadat het eerste memo naar Wiebes ging, wandelen ambtenaren van het ministerie van SZW het pand op de Korte Voorhout 7 binnen. De beleidsmedewerkers zijn stuk voor stuk specialist op het gebied van de kinderopvangtoeslag – een ingewikkeld juridisch terrein. Ze zijn bij de Belastingdienst uitgenodigd voor een ‘expertmeeting’ over de ‘eigen bijdrage’.
Voor de medewerkers van de Belastingdienst is het niet zomaar een meeting. Er staat voor hen veel op het spel. Hun directie Toeslagen heeft er bijna een jaar voorbereiding in gestoken om aandacht te krijgen voor het onderwerp. Ze zijn dan ook tevreden dat het gelukt is om de ongeveer twaalf ambtenaren verzameld te krijgen. Ze hopen ook politieke aandacht te krijgen bij SZW voor de gevolgen van het beleid voor ouders.
Deze ouder heeft niet gefraudeerd en voldoet verder aan alle voorwaarden. De ambtenaren vinden het hardvochtig dat zo iemand moet terugbetalen
Tijdens de bijeenkomst wordt een PowerPoint-presentatie getoond. Centraal daarin staan de fraudezaken bij kinderopvanginstellingen De Parel en De Appelbloesem. Een van de betrokken ouders heeft in een jaar tijd ruim 25 duizend euro aan kinderopvangkosten ontvangen. Er is één probleem; de ouder in kwestie heeft de eigen bijdrage van ruim 2000 euro niet betaald. En die eigen bijdrage is verplicht voor iedereen die kinderopvangtoeslag krijgt.
Het probleem waar de ambtenaren van Financiën tegenaan lopen, is dat de wet een regel bevat die de afdeling Toeslagen verplicht om vrijwel de volledige 25.000 euro euro terug te vorderen. Dat noemt de Belastingdienst het ‘knock-out criterium’. En ze vinden het niet logisch. Deze ouder heeft niet gefraudeerd en voldoet verder aan alle voorwaarden. De ambtenaren vinden het hardvochtig dat zo iemand ook geld moet terugbetalen waarop de ouder in hun ogen wél recht heeft. Maar niet naar de letter van de wet, want kinderopvangbedrijf De Parel heeft de eigen bijdrage voor mensen met een laag inkomen, zoals deze ouder, op zich genomen. En dus heeft deze ouder geen eigen bijdrage betaald.
Bij Toeslagen is dan al bekend dat de teruggevorderde toeslag door de getroffen ouders niet is op te hoesten. Voor 19 schrijnende gevallen dreigt de schuldsanering, en dat ziet de gemeente Capelle aan de IJssel, waar De Parel is gevestigd, als een groot maatschappelijk probleem. ‘Vinden we dat redelijk?’ staat in de presentatie, en: ‘Wat zijn oplossingen?’
De oplossing van de Belastingdienst is simpel: schaf het ‘knock-out criterium’ af. Dan hoeft de dienst alleen de te weinig betaalde eigen bijdrage te vorderen, in plaats van alles. In Haags jargon heet dat ‘proportioneel terugvorderen’. Maar zo’n beslissing kan de dienst niet zelf nemen. Dat is nieuw beleid, waarvoor een beslissing nodig is van het verantwoordelijke beleidsdepartement: het ministerie van SZW. Financiën gaat over de uitvoering van het beleid.
De specialisten van de Belastingdienst krijgen de indruk dat hun collega’s van SZW begrip hebben voor de ernst van het probleem. Uit een ambtelijke notitie blijkt dat de ambtenaren van SZW de oplossing zullen voorleggen aan hun minister, Lodewijk Asscher (PvdA).
Parallel daaraan legt de Belastingdienst de oplossing – proportioneel terugvorderen – voor aan staatssecretaris Eric Wiebes (VVD), tegenwoordig minister van Economische Zaken en Klimaat.
Wat gebeurt er daarna met de noodkreet van de Belastingdienst? Hoe reageert de ambtelijke top van SZW? En zien Wiebes en Asscher de voortzetting van dit beleid als een politiek risico?
Dit artikel in 1 Tweet

Twitter: Wiebes en Asscher negeerden in 2014 noodkreten van de ambtelijke top dat het terugvorderen van kinderopvangtoeslag ouders keihard treft, en verdedigden jarenlang het harde beleid. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken in handen van FTM.
#toeslagenaffaire. Tweet dit artikelReconstructie
Dat het knock-out criterium slachtoffers maakte, was bekend, niet alleen intern bij de Belastingdienst. Bij de Nationale Ombudsman komen al vanaf 2012 klachten binnen over de brute terugvordering, zo laat een medewerker weten: bij elkaar rond de 100. Er waren meldingen via het speciale telefoonnummer Gedupeerden Kinderopvangtoeslag, meldingen via de SP, de Bond van Belastingbetalers en de stichting BOiNK.
En toch verzuimden bij Financiën en SZW maatregelen te treffen, terwijl de vertrouwelijke notities aantonen dat het probleem sinds 2014 bekend was bij deze ministeries. Ook roepen de documenten de vraag op of de Kamer wel volledig werd geïnformeerd. We blikken terug vanaf 2005, het jaar dat het huidige toeslagstelsel werd ingevoerd.
Direct bij de invoering van de Wet Kinderopvang dat jaar wordt de eigen bijdrage een verplichte voorwaarde om de toeslag te ontvangen. Een paar jaar later komen de eerste fraudegevallen bij gastouderbureaus aan het licht. In 2010 roept de zaak ‘Appelbloesem’ de cruciale vraag op: als een gastouderbureau fraude heeft gepleegd, waarom moeten de ouders – die niets valt te verwijten – dan hun gehele kinderopvangtoeslag terugbetalen? De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen André Rouvoet (ChristenUnie) antwoordt: ‘Indien de aanvraag niet voldoet aan de wettelijke vereisten wordt het ten onrechte uitbetaalde bedrag teruggevorderd. Vraagouders zijn ingevolge de Wet kinderopvang immers zelf verantwoordelijk voor de juistheid van hun aanvraag.’ De echo van dit axioma blijft nog jaren nagalmen.
Fraude met toeslagen blijft hoog op de politieke agenda staan. Toenmalig staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) kondigt daarom in 2011 en 2012 allerlei nieuwe maatregelen aan. Een paar maanden later, op 5 november 2012, treedt het kabinet-Rutte II aan, ook wel het kabinet-Rutte-Asscher. Laatstgenoemde wordt als minister van SZW verantwoordelijk voor de kinderopvang, Weekers is opnieuw staatssecretaris van Financiën.
In april 2013 barst de bom van de Bulgarenfraude, aan het licht gebracht door RTL Nieuws. Bulgaren schreven landgenoten als 'spookburger' bij Nederlandse gemeenten in en ontvingen thuis, in Bulgarije, de centen. De Kamer staat op haar achterste benen, en eist een snoeiharde aanpak. Weekers belooft stringent beleid: ‘De Belastingdienst start deze maand met het uitnodigen van aanvragers van toeslagen. Risicovolle aanvragen worden aan de balie afgehandeld. Daarvoor geldt het adagium “no show, no money”. Als mensen niet komen opdagen, wordt de toeslag onmiddellijk stopgezet.’ Nog meer maatregelen om fraude tegen te gaan mogen de spartelende Weekers niet baten. Eind januari 2014 treedt hij af, na felle kritiek van de oppositie. Eric Wiebes (VVD) volgt hem op.
Een paar weken later, op 18 februari 2014, benadrukt minister Asscher de voortzetting van de onder Rouvoet ingezette harde lijn in een brief aan de Kamer: ‘Wanneer een aanbieder van kinderopvang zich hieraan niet houdt [betalen van eigen bijdrage, red.], bestaat er geen recht op kinderopvangtoeslag. Als de Belastingdienst dit ontdekt, vordert hij vervolgens in principe het gehele bedrag aan verstrekte kinderopvangtoeslag terug.’
Ondertussen hebben de signalen dat de harde aanpak veel slachtoffers maakt, ook de PvdA’er bereikt. Tijdens een algemeen overleg op 24 september 2014 zegt de minister: ‘Daarmee [door op termijn directe financiering van kinderopvanginstelling in te voeren, red.] pakken we bovendien het soms – ik zou haast zeggen vaak – pijnlijke probleem van de terugvorderingen aan, waarbij mensen soms zeer forse bedragen moeten terugbetalen op een moment dat ze daartoe nauwelijks in staat zijn.’ Kortom, de minister erkent dat het beleid ouders in het nauw drijft, maar schuift een oplossing op de lange baan. Eerst wil Asscher de hele manier van het uitbetalen van kinderopvangtoeslag onder de loep nemen.
Na de expertmeeting en de veelbelovende reactie van Wiebes op hun eerste notitie hebben de ambtenaren goede hoop
Nu breekt een cruciale periode aan: de Afdeling Toeslagen bereidt een expertmeeting tussen Financiën en SZW voor, in een ultieme poging de problematiek politiek scherp te zetten. Want de ambtenaren maken zich nog steeds grote zorgen over de onbedoelde gevolgen van het beleid. Na de expertmeeting en de veelbelovende reactie van Wiebes op hun eerste notitie hebben ze goede hoop.
Op 11 december sturen de ambtenaren van Financiën daarom een tweede notitie – ‘eigen bijdrage KOT’ – aan de VVD’er, dit keer met een uitgewerkt voorstel van de Afdeling Toeslagen. In de bijlage wordt de ‘zeer grote impact’ van het beleid met een schrijnend rekenvoorbeeld uiteen gezet. ‘De hoogte van dergelijke grote terugvorderingen KOT [Kinderopvangtoeslag, red.] maakt dat het voor de meeste ouders moeilijk zal zijn om de teruggevorderde bedragen te betalen.’ De terugvordering is daarom ‘disproportioneel’.
De oplossing die de ambtenaren aandragen is simpel: vorder alleen het bedrag terug dat als eigen bijdrage had moeten worden betaald – een bedrag dat vaak maar een tiende is van wat het beleid op dat moment voorschrijft.
Met ‘ambtelijk SZW’ wordt afgesproken dat ‘de problematiek rond de eigen bijdrage te samen met een oplossingsrichting zal worden voorgelegd aan de minister van SZW’. Om de druk op te voeren, schrijft de Belastingdienst in de notitie: ‘Indien de minister van SZW besluit de huidige regels met betrekking tot de eigen bijdrage te handhaven verzoeken wij u [Wiebes, red.] contact op te nemen met uw collega [Asscher, red.] om de voorgestelde oplossingsrichting [proportioneel terugvorderen, red.] te bespreken.’ Met andere woorden: de Belastingdienst vraagt Wiebes om het probleem op politiek niveau te behandelen.
Dit stuk gaat bij Asscher in de ‘kersttas’, tussen de andere stukken die hij tijdens het reces moet lezen
Dit stuk gaat volgens het memo bij Asscher in de ‘kersttas’, tussen de andere stukken die de minister tijdens het reces moet lezen. De Belastingdienst krijgt ruim een maand later antwoord op haar voorstel: op 30 januari 2015 vindt volgens een ingewijde van de Belastingdienst een overleg plaats bij SZW met de directeur kinderopvang Martin Flier. Die maakt duidelijk dat SZW het beleid niet wil wijzigen, stelt de ingewijde. Wel is het de bedoeling dat de Belastingdienst de informatie over de eigen bijdrage op haar website verduidelijkt.
Heeft Asscher de notitie in zijn ‘kersttas’ gezien? Heeft hij contact gehad met zijn specialisten die op de expertmeeting waren? Heeft Wiebes met zijn ambtgenoot het voorstel met Asscher besproken? En wat hebben Asscher en Martin Flier over dit onderwerp besloten? Zowel Financiën als SZW willen geen antwoord geven op vragen hierover. Na lang aandringen geeft de woordvoerder van SZW aan meer tijd nodig te hebben, en zegt ‘alle stukken die we hebben kunnen terugvinden hierover [te] hebben gedeeld met de commissie-Donner’.
Evident is wel dat de zogeheten ‘ambtelijke lijn’ ook de politieke lijn wordt, waarvan Asscher en Wiebes de jaren erna niet zullen afwijken. Geen eigen bijdrage betekent alles terugbetalen, zelfs voor ouders die bij hun aanvraag zijn misleid door een kinderopvanginstelling, zoals De Parel. ‘De aanvrager is te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van deze gegevens [...] Ook stelt de Raad van State dat zelfs indien de aanvrager verkeerd is voorgelicht of zou zijn, dat uit de Wet op de Kinderopvang volgt dat een deel van de kosten van de kinderopvang voor de ouder blijft. Dat ouders mogelijk verkeerd zijn of worden voorgelicht door derden verandert niets in de formeel juridische verhouding tussen aanvrager en Belastingdienst,’ schrijven Wiebes en Asscher op 30 mei 2016, in antwoord op Kamervragen over De Parel.
Kortom, het is de specialisten van de afdeling Toeslagen niet gelukt de verantwoordelijke politici op andere gedachten te brengen.
Tijdens een algemeen overleg op 5 februari 2015 gaat minister Asscher specifiek in op de situatie bij De Parel en zegt: ‘Een ouder heeft de plicht om aan te tonen dat hij daadwerkelijk kosten voor de kinderopvang heeft gemaakt. Als blijkt dat die ouder niet kan voldoen aan die verplichting, dan heeft dat consequenties. Dan is er namelijk geen recht op toeslag.’ En op 9 september 2015 betoogt Asscher in de Kamer: alle ouders die kinderopvangtoeslag aanvragen ‘moeten op de hoogte zijn van de rechten en plichten die daarmee samenhangen en zijn daar zelf voor verantwoordelijk. De Belastingdienst is in voorkomende gevallen verplicht het hele bedrag terug te vorderen. Dat is ook bevestigd door de Raad van State.’
In brieven aan de Kamer van 10 februari 2015 en 1 juli 2015 bedient ook Wiebes zich van formeel-juridische argumenten om het gebrek aan proportionaliteit te rechtvaardigen. 'Een ouder heeft de zelfstandige plicht om dit desgevraagd aan te tonen ten overstaan van de Belastingdienst. Als blijkt dat de vraagouder niet kan voldoen aan deze verplichting geeft de wet geen mogelijkheid voor een toeslag.’
Op dit onderwerp trekken Asscher en Wiebes als duo op, waarbij zij duidelijk maken dat de Belastingdienst niet op eigen houtje mag afwijken van de vastgelegde koers. In bijzijn van Asscher zegt Wiebes tijdens een debat op 9 maart 2016: ‘De Belastingdienst mag alleen wat van de wet mag en moet wat van de wet moet. Dat is maar goed ook, want als we een uitvoerder hebben die dingen zou doen die niet volgens de wet zijn, stonden de Kamerleden op hun achterste benen, hetgeen precies de taak is die zij moeten verrichten. Ik zou dat als kiezer van hen verwachten. Er zijn echter een aantal belangrijke bepalingen, die wij wettelijk met elkaar hebben afgesproken en waar we niet omheen kunnen. Ten slotte is dit een terrein waarop wij zowel aan de Dienst Toeslagen als aan de Staatssecretaris geen enkele bewegingsvrijheid of discretionaire bevoegdheid hebben toegekend.’
Dat laatste blijft echter een Haags geheim, goed bewaard op de burelen van Financiën en SZW. Want de Kamer heeft in die tijd geen idee dat de top van Financiën een noodkreet stuurde naar staatssecretaris Wiebes, noch dat er een kant en klare oplossing was, zo blijkt uit een analyse van de Kamerstukken. Nergens komen de zorgen van de Dienst Toeslagen en de voorgestelde proportionele terugvordering ter sprake, terwijl die oplossing op het hoogste ambtelijke (en politieke) niveau is aangekaart en besproken. Een woordvoerder van Financiën bevestigt dat de bewindslieden de Kamer hierover niet hebben geïnformeerd.
Sterker nog, het lijkt erop dat Wiebes de Kamer onjuist heeft geinformeerd. Op de vraag van CDA-kamerlid Pieter Omtzigt of er ouders die 'onnodig grote schade' geleden hebben van het 'abrupt stopzetten en terugvorderen van kinderopvangtoeslag in 2014', antwoordt Wiebes: 'Daar is niets van gebleken.'
De RvS wijst de klachten van burgers af, met dezelfde uitleg als de bewindspersonen: helaas, de wet is de wet
Bij de Raad van State (RvS) dienen zich in die jaren honderden zaken aan waarin burgers bezwaar maken tegen de verstrekkende besluiten. Maar de RvS wijst de klachten van burgers af, met dezelfde uitleg als de bewindspersonen geven: helaas, de wet is de wet. Voor Asscher en Wiebes zijn de uitspraken een steun in de rug, waaraan ze graag refereren, maar andersom ook: de RvS verwijst in zijn uitspraken naar brieven van de minister.
Tot 23 oktober vorig jaar: toen kwam de RvS met twee baanbrekende vonnissen (hier en hier). Geschrokken door het het ‘grote aantal zaken’ stelt de RVS dat gezinnen door de jurisprudentie – door de RvS zelf dus – in ‘grote financiële problemen’ kunnen belanden. Daarom oordeelt de RvS nu dat de Belastingdienst wel ruimte heeft voor proportionele terugvordering. Bij advocaten roept de motivering van deze radicale koerswending nogal wat vragen op. Uit individuele dossiers was de rechters al lang duidelijk geworden hoe ernstig de gevolgen voor ouders waren. Wordt nu de uitleg van de wet bepaald door het aantal gedupeerden? Had de RvS, onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner, de burger niet eerder in bescherming moeten nemen?
De timing van de uitspraken is opvallend. Ze verschijnen kort voor de publicatie van het interim-rapport van de commissie-Donner, die in juli 2019 door de toenmalig staatssecretaris Menno Snel van Financiën is ingesteld. In dit rapport (Omzien in verwondering, 14 november 2019) oordeelt de commissie dat er bij de Belastingdienst sprake was van ‘institutionele vooringenomenheid’. Ergens weggemoffeld komen de waarschuwingen van de Belastingdienst aan de orde, maar het rapport meldt slechts dat het interdepartementaal overleg met SZW ‘verzandde’.
Staatssecretaris Menno Snel (D66) trad eind 2019 af. Vlak daarvoor stuurde hij de Kamer een lange brief over de toeslagenaffaire. Daarin wees hij erop dat de commissie-Donner interne stukken kent waaruit blijkt dat medewerkers van de Dienst Toeslagen constateerden dat toeslagen werden teruggevorderd als ouders hun eigen bijdrage niet, of niet volledig, hadden betaald.
Snel schreef: ‘Deze harde eis van wetgeving en interpretatie van de rechterlijke macht is – al eerder – ook onder de aandacht van de toenmalige Staatssecretaris [Frans Weekers, red.] gebracht. Er zijn stukken aangetroffen waaruit blijkt dat de Staatssecretaris in december 2012 heeft ingestemd om in bepaalde gevallen minder streng terug te vorderen (ter hoogte van de eigen bijdrage).’ Hoewel dit oogt als transparantie verwijst Snel niet naar de interne stukken uit 2014 die in dit artikel worden besproken. Al dan niet bewust houdt Snel op deze wijze de toenmalige staatssecretaris van Financiën uit de wind, zijn kabinetsgenoot Eric Wiebes. Die was inmiddels minister van Economische Zaken en Klimaat.
Fast forward naar 4 februari van dit jaar.
Alexandra van Huffelen (D66) is de nieuwe staatssecretaris van Financiën, speciaal voor Toeslagen. In een brief aan de Kamer (4 februari) refereert ze kort aan het ‘signaal’ dat geheel terugvorderen een ‘harde ingreep’ was: ‘Dit is toen door ambtenaren van het ministerie van Financiën in samenwerking met ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besproken. Hier is daarna door de actualiteiten, zoals fraudezaken “de Parel” in 2015, geen gevolg aan gegeven waardoor dit signaal op de achtergrond is geraakt. Dit betreuren we zeer.’
Hoe kan Van Huffelen schrijven dat de aanleiding tot de noodkreet de reden was om niets te doen met die noodkreet?
Van Huffelen suggereert hier dat het ‘signaal’ slechts op ambtelijke niveau is besproken. Dat is aantoonbaar onjuist. En wat bedoelt Van Huffelen met haar mededeling dat dit signaal ‘op de achtergrond is geraakt’? Iets verdwijnt niet zomaar uit het zicht, zeker niet met deze voorgeschiedenis. Wat is er precies gebeurd? Heeft Wiebes overlegd met Asscher? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat was daarvan de uitkomst? Waarom hebben Wiebes en Asscher vastgehouden aan het harde beleid? Op deze vragen weigert Financiën vooralsnog antwoord te geven ‘vanwege een nog lopend wob-verzoek over dezelfde materie’.
Bovendien bevat de brief een opmerkelijke framing: de casus van De Parel was in 2014 juist aanleiding voor de Belastingdienst om aan de bel te trekken. De memo’s laten zien hoe ernstig de gevolgen waren voor 19 gezinnen in Capelle aan de IJssel; voor hen dreigde zelfs schuldsanering. Dat dit ‘signaal op de achtergrond raakte’ vanwege De Parel is in dit licht niet goed te begrijpen. Hoe kan Van Huffelen schrijven dat de aanleiding tot de noodkreet de reden was om niets te doen met die noodkreet?
Donderdag 12 maart komt er wellicht meer duidelijkheid, wanneer de Commissie-Donner haar eindrapport uitbrengt. Donner zal daarin uitvoerig ingaan op het zwart-witbeleid – dat was althans expliciet het verzoek waarmee Van Huffelen de opdracht aan Donner begin februari heeft uitgebreid.
Omdat politiek al vaststaat dat het beleid te hard was en het aantal gedupeerden zeer hoog, is de vraag wat Donner zal voorstellen om de ouders te compenseren. Dat er een vorm van compensatie komt, staat voor ingewijden al vast, ook omdat er al compensatie is toegezegd voor ouders wier toeslag is stopgezet (onafhankelijk van de vraag of zij recht hadden op toeslag). Vanwege de grote bedragen die met deze nieuwe compensatie gemoeid zijn – schattingen lopen in de honderden miljoenen – zal het rapport inslaan als een bom.
Uitgewrongen burgers, grote politieke onrust en hoge uitgaven ter reparatie: dat is de prijs die Nederland betaalt voor een politiek gedreven fraudejacht.
‘Vanwege een nog lopend wob-verzoek over dezelfde materie, waarin nog geen besluit is genomen, kan ik je vragen niet gedetailleerder beantwoorden. We streven naar een spoedige afhandeling. Ik informeer je als de informatie uit het Wob verzoek is gedeeld met de indiener van het verzoek en openbaar toegankelijk is. Wat ik je nu wel alvast kan melden komt uit openbare bronnen.
De adviescommissie Uitvoering Toeslagen verwoordt het als volgt in haar deelrapport, op blz 43: Ook hadden uitvoerende ambtenaren binnen Toeslagen al in 2013 geconcludeerd dat het disproportioneel is om ook bij het geringste betalingstekort een toeslag voor een heel jaar af te wijzen en voorschotten, die dan al uitgegeven zijn, weer terug te vorderen. Dit werd tot op het hoogste niveau binnen Toeslagen overgenomen. Hiervoor heeft interdepartementaal overleg met SZW, dat in deze eerstverantwoordelijk is, plaatsgevonden eind 2014/begin 2015, maar het voornemen om dit in voorkomende gevallen anders te gaan aanpakken, verzandde.
In zijn reactie op het deelrapport van 15 november stelt de staatssecretaris dat hij zeer erkentelijk is voor het zorgvuldige werk van de commissie en zich volledig kan vinden in de geschetste analyse.
En in hun brief van 4 februari aan de Kamer stellen minister Hoekstra en staatssecretaris van Huffelen dat zij het zeer betreuren dat aan het signaal geen gevolg is gegeven waarna het op de achtergrond is geraakt. Blz 5: Een specifiek onderdeel van de kinderopvangtoeslag waarover eerder contact is geweest tussen het ministerie van Financiën en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid betreft de betaling van de eigen bijdrage en proportioneel vaststellen. Er is voor zover we hebben kunnen nagaan naar aanleiding van twee situaties contact geweest tussen het ministerie van Financiën en het beleidsverantwoordelijke ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over een wijziging van het beleid rondom terugvorderen van eigen bijdragen Kinderopvangtoeslag. Allereerst is eind 2012 naar aanleiding van de casus “Appelbloesem” en mede naar aanleiding van signalen vanuit Belastingdienst/Toeslagen gesproken over dit vraagstuk. Echter kort daarna volgde een voor de toeslaggerechtigde ongunstige uitspraak van de Raad van State op 19 december 2012. Er is hierna in lijn met de uitspraak geen verder gevolg gegeven. Hoewel de casus vóór CAF heeft gespeeld, is zekerheidshalve de interne correspondentie over de casus van zowel het ministerie van Financiën als het ministerie van SZW hierover verstrekt aan de Adviescommissie uitvoering toeslagen. Vervolgens is eind 2014 het signaal vanuit Belastingdienst/Toeslagen gekomen dat het geheel terugvorderen van de kinderopvangtoeslag als een deel van de eigen bijdrage niet was betaald een harde ingreep was. Dit is toen door ambtenaren van het ministerie van Financiën in samenwerking met ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besproken. Hier is daarna door de actualiteiten, zoals fraudezaken “de Parel” in 2015, geen gevolg aan gegeven waardoor dit signaal op de achtergrond is geraakt. Dit betreuren we zeer. In deze periode lag de focus op fraudebestrijding, zoals ook de Adviescommissie uitvoering toeslagen in haar eerste deelrapport beschrijft. De problematiek die ontstond in de uitvoering rondom CAF is in eerste instantie besproken binnen het ministerie van Financiën welke verantwoordelijk is voor het toeslagenstelsel. Vanaf eind 2018 is met het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid gesproken over de CAF 11-problematiek. In de periode daarna is de omvang van de problematiek duidelijker geworden.
Recent hebben het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het ministerie van Financiën in lijn met de uitspraak van de Raad van State en het eerste deelrapport van de Adviescommissie uitvoering toeslagen een beleidsregel inzake proportioneel vaststellen ingevoerd.
Om je vraag over de cijfers te kunnen beantwoorden zou een aparte query moeten worden gedraaid. Om onze systemen te ontzien, voeren we dergelijke query’s niet uit op verzoek van journalisten.’
133 Bijdragen
paul Hoogendijk 8
C. Tamsyn 4
paul HoogendijkKlokkenluiders hebben geen enkele bescherming, zijn vogelvrij verklaard en zitten aan de bedelstaf, zonder geld een strijd voeren en tegengewerkt, uitgelachen, geschoffeerd en met de dood bedreigd worden om tenslotte met een zwaar ptss in armoede te sterven.
Het Huis voor klokkenluiders is het lachertje van onze overheid!
[Verwijderd]
C. Tamsyn 4
Weer zullen de verantwoordelijke volksvertegenwoordigers er mee weg komen. Ze moeten zich schamen, diep schamen want dit had voorkomen kunnen worden En de gedupeerde burgers? Even wachten zeker? er wordt aan uw zaak druk gewerkt, eventjes geduld. We moeten ons hier eerst uitpraten. U wordt zo spoedig mogelijk geholpen.
Onno Van Woerden 6
C. TamsynC. Tamsyn 4
Onno Van WoerdenWeer zo'n voorbeeld van een vorm van politiek wanbeleid!
Staatssecretaris Menno Snel (D66, Financiën) meldde de Kamer al in het voorjaar dat de fiscus inmiddels aanmaningen verstuurde. Maar dat ging volgens zijn departement over de zogeheten CAF-zaken, die onder een vergrootglas lagen omdat de Belastingdienst ontvangers van kinderopvangtoeslag buitensporig hard had aangepakt. Bij deze zaken worden al wel sinds 2016 aanmaningen verstuurd.
C. Tamsyn 4
Onno Van Woerdenj.a. karman 5
C. TamsynC. Tamsyn 4
j.a. karmanMaar de belastingdienst gaat ook niet vrijuit in mijn ogen. De Belastingdienst introduceerde in 2016 een vrijwillige vertrekregeling om de mobiliteit te bevorderen.Die sloeg aan: meer dan 5.000 medewerkers maakten er gebruik van. Kostenpost: € 700 miljoen.
De hele zaak stinkt van twee kanten in principe, vandaar mijn uitspraak ''van politiek wanbeleid en een falende belastingdienst''.
https://youtu.be/s6aRcQPr6P8
Jan van der Zanden
j.a. karmanDaar horen nog wel de volgende kanttekeningen bij:
1. Dat hardvochtige beleid was nodig, om te zorgen dat bij ontdekte fraude de fraudeur ook echt een straf zou krijgen. Bij proportionele terugvordering zou het een prijsvraag zonder nieten zijn: als je fraude niet ontdekt werd, had je mazzel. Werd je fraude per ongeluk, met kleine kans, ontdekt, dan hoefde je slechts het relatief klein verzuim goed te maken. Dan is het toch logisch dat de Ministers en wetgever geen zin hadden om de wet aan te passen?
2. De RvS heeft uiteindelijk zeer creatief, en m.i. zelfs twijfelachtig, gehandeld, door de expliciete, onverkorte terugbetaling cfm. het specifieke Artikel 26 Awir op zij te schuiven met een meer algemene kapstokbepaling van de AWB 3:4 waarin het De Staat vrij staat om in gevallen van bijzondere omstandigheden af te zien van integrale terugvordering. I.h.a. behoren specifieke wetten voor te gaan op algemene. De RvS motiveert deze draai vanwege de vele publicaties over de ernst en de omvang van het aantal zaken van terugvordering en dat gezinnen als gevolg daarvan in ernstige problemen zijn gekomen. Tsja; geen erg rechtstatelijk argument; maar wel menselijk.
3. En de "zieligheidsmedia" springen graag op dit "schandaal" door die arme (maar ook slecht met geld om gaande) burgers als "slachtoffers van de bureaucratie" framen. De Tweede Kamer huilt nu al maanden krokodillentranen en beschuldigt met fermheid de BD. Terwijl de TK onuitvoerbare wetten vaststelt; onuitvoerbaar omdat burgers niet met te hoge voorschotten blijken om te kunnen gaan die later, volkomen terecht, worden teruggevorderd.
Maar ook onuitvoerbaar omdat burgers (vaak zelfs bewust, maar net niet illegaal) met half louche constructies meegaan van zogenaamde zorgaanbieders om de lucratieve toeslagen en PGB's te innen. Mogen we dat misschien ook nog even zeg
Fred van Sas 3
Jan van der Zandenj.a. karman 5
Fred van SasOnderzoek:
De verwerking van welke gegevens en waarvoor verwerkt staan in de PIA.
https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/verw_persoonsgegevens_belastingdienst_al5303z9fd.pdf Wat er niet staat is welke systemen systeemaanduidingen en afdelingen er tot in het kleinste detail mee bezig zijn. Daarvoor moet je bij een IV landschap zijn.
Kijk bij de massale stromen en je ziet verwijzingen naar fraudebestrijding.
Dat kun je niet zonder signalen en patroonherkenning doen.
Als je bij voorbaat begint dat fraudebestrijding niet mag, want zwarte lijst ofwel er zijn mogelijke fraudeurs waar nog naar gekeken moet worden dan geef je aan dat frauderen normaal is en niet tegengaan mag worden. Dat is ondermijning.
Daar heb je wel een punt dat fraude in het "old boys" circuit snel onder tafel gaat.
De RVS onder leiding van Donner heeft zich in voorgaande jaren hard opgesteld en de lijn van de kamer politici gevolgd dat bij elke niet verwijtbare administratieve fout de hele toeslag teruggehaald moest worden. Rechtszaken daarover bij de RVS hebben die lijn toen bevestigd. Dat het niet ethisch was wat de politici als wet hebben ingevoerd is wat nu opspeelt. Het schandaal van niet beseffen wat de gevolgen zijn en niet weten wat er op de vloer speelt als het echte probleem bij de politici door de politici.
Ernst de Nobel 1
j.a. karmanFred Raaks 5
Jan van der ZandenC. Tamsyn 4
Onno Van WoerdenOp de site van de rijksoverheid word onderstaande info vermeld!
De heer Dr. J.J.M. (Jaap) Uijlenbroek vertrekt als directeur-generaal Belastingdienst bij het ministerie van Financiën. De minister heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten een fundamenteel andere weg te willen inslaan en Toeslagen en de Douane te willen ontvlechten uit de Belastingdienst. Hiermee komt een eind aan de integrale verantwoordelijkheid en werkzaamheden van de huidige DG voor de gehele Belastingdienst. Jaap Uijlenbroek wordt bijzonder adviseur bij de ABD en zal zich richten op werkzaamheden buiten het ministerie van Financiën.
Ze zorgen goed voor elkaar ''onze jongens'' een vriend laat je niet vallen.
Sjoerd De Vries
C. TamsynWeliswaar een punt van geheel andere orde (en lang niet zo schrijnend als de toeslagen affaire) is dat de Belastingdienst gedwongen wordt om een illegale (want door de RvS als zodanig bestempeld) wet uit te voeren, namelijk de vermogensrendementsheffing. Is het niet wrang dat dhr. Wiebes zeer capabele ambtenaren bij de belastingdienst heeft weg laten gaan, terwijl dit alles speelt?
C. Tamsyn 4
Sjoerd De VriesJan Ooms 10
C. TamsynMet Joop den Uyl is de laatste socialist binnen de PvdA gestorven.
C. Tamsyn 4
Jan OomsAnnemiek van Moorst 11
C. TamsynNiek Jansen 9
Jan OomsC. Tamsyn 4
Niek JansenJan Pronk heeft in 2013 na 49 jaar zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd, hij meende dat de PvdA zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie had verwijderd.
Een groot politicus draait zich weg van ''zijn'' partij en stelt Samsom en zijn volgelingen volkomen te kijk.
Een voorzitter die zich voegt in het slijmspoor van zijn fractievoorzitter, die op zijn beurt als een echte Judas voor een paar zilverlingen zijn vrienden en volgelingen aan het kapitaal heeft verraden.
Met een pruilend bekje tracht deze nog bij enige linkse roeptoeter media meelijwekkend zijn verraad toe te lichten maar meer dan enkele plush-plakkende volgelingen in de 2e kamer en enkele medeplichtigen in de regering zal niemand hem meer geloven.
Jan Pronk is een sociaal democraat in hart en nieren.
Het moeten ontberen van de kennis, de ervaring en het netwerk van deze man betekend voor de PvdA een enorme schade.
Als men hier stilzwijgend aan voorbij gaat, blijkt dat zelfs de meest meest waardevolle en harde werkers in deze partij niets betekenen voor de huidige leiding.
Niek Jansen 9
C. TamsynGerrit Zeilemaker 6
Niek JansenNiek Jansen 9
Gerrit ZeilemakerGerrit Zeilemaker 6
Niek JansenC. Tamsyn 4
Gerrit ZeilemakerHelemaal mee eens, er zou weer eens een echte socialistische wind in dit land moeten gaan waaien, de bezem er door, een "proletarische revolutie" desnoods met enig geweld!
Annemiek van Moorst 11
C. TamsynWat valt Asscher me tegen, verschrikkelijk. Wiebes kon je het van verwachten, hij hoort te vertrekken nav dit stuk.
Fred Raaks 5
Annemiek van Moorsthttps://www.parool.nl/nieuws/deed-oud-wethouder-asscher-wel-genoeg-aan-financiele-chaos~bdd9202f/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
C. Tamsyn 4
Fred RaaksHij haalt zijn schouders op en gaat zonder enig schaamtegevoel gewoon door! Maling aan het volk, wij zijn slechts gepeupel!
Lodewijk Asscher (PvdA) wil Mark Rutte opvolgen als premier van Nederland. Dat zegt hij in een interview met deze site. De PvdA-leider sluit niet uit opnieuw met de VVD in een kabinet te stappen.
https://www.ad.nl/politiek/asscher-wil-premier-worden-nederland-moet-niet-meer-als-bedrijf-worden-gerund~a724dc2a/
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hilhorst-in-amsterdamse-
raad-onder-vuur-na-blunder-met-miljoenen~b1440d7b/
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/pvda-wethouder-pieter-hilhorst-stapt-op~bbb7f527/
https://www.ad.nl/economie/meeste-fout-overgemaakte-geld-amsterdam-terug~a723ef90/
https://assets.amsterdam.nl/publish/pages/684873/eindrapport.pdf
Annemiek van Moorst 11
Fred Raakssquarejaw 5
Fred RaaksNiek Jansen 9
Jan OomsDat was de grootste en voor mij onvergeeflijke blunder van Joop den Uyl en anders waren wij van dat koningshuis verlost geweest.
Jan Ooms 10
Niek JansenIk ben er van overtuigd dat wanneer deze affaire vandaag de dag had gespeeld Joop aan Bernhard had meegedeeld dat hij z'n biezen kon pakken samen met die hele poppenkastfamilie van 'm!
Niek Jansen 9
Jan OomsJoop den Uyl heeft met die doofpotoperatie de parlementaire democratie als ook het Nederlandse volk en zijn rechtssysteem bedrogen, een socialist onwaardig!
Wat een prachtige gelegenheid was het om van het koningshuis verlost te worden, maar Joop verknalde dat. En dat blijf ik hem kwalijk nemen.
Jan Ooms 10
Niek JansenNeemt niet weg dat Bernhard destijds gewoon gestraft had moeten worden, zoals je zegt: corruptie blijft corruptie. Dat Den Uyl het destijds niet aangedurfd heeft, heeft, denk ik, enerzijds te maken met het draagvlak voor het koningshuis in de samenleving en anderzijds, parallel daaraan, de kans te lopen dat 'zijn' kabinet daarover zou vallen. Wat dat betreft was hij niets minder politicus dan iedere andere politicus, socialist of niet...
Niek Jansen 9
Jan OomsOok binnen zijn partij is daar toen een heftige discussie over geweest waar Marcel van Dam, toenmalig min. van Huisvesting dreigde op te stappen indien Joop zich niet zou houden aan de wet, ook al hield dat het risico in dat zijn kabinet zou vallen. En het koningshuis zou die tweede smeergeldaffaire niet overleven en dat wist joop maar al te goed.
Daarmee zal Joop's blazoen voor altijd besmeurd blijven als handlanger van het koningshuis en bedrieger van het Nederlandse volk, inderdaad zoals je zegt 'teveel politicus'..
En die doofpotaffaire is tot heden toe effectief gebleken, immers hoe weinig mensen zijn bekend met die tweede smeergeldaffaire van prins Bernhard, dank zij ook de laffe medewerking van de Nederlandse media aan de doofpot operatie, 'Oranje Boven' moet immers blijven.
C. Tamsyn 4
Niek JansenOok premier Rutte heeft Bernhard altijd in bescherming genomen. Dat merkte ik toen bleek dat Bernhard zijn “vriendjes” bij de geheime dienst had ingeschakeld om illegaal onderzoek te laten doen naar Edwin de Roy van Zuydewijn, toen deze zich had verloofd met prinses Margarita. Waarbij Rutte zich in de Kamer in onmogelijke bochten moest wringen om Bernhard vrij te pleiten.
Een belangrijke reden dat Bernhard altijd met dit soort dubieuze zaken heeft kunnen wegkomen, is waarschijnlijk omdat de regering hem altijd in dubieuze zaken heeft betrokken. In Bernhard Zakenprins (2011) laat historicus Gerard Aalders zien hoe Bernhard door de regering werd ingezet om overal in de wereld de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven te promoten, waarbij de prins ook heel goed zijn eigen belangen diende. Door zich in te laten met illegale wapenhandel, deals te sluiten met louche zakenlieden en zich te laten betalen door dubieuze bankiers. Een gedrag dat gewoon doorging, ook nadat prins Bernhard in 1976 werd veroordeeld voor corruptie in de Lockheed-affaire.
Bernhard is in 2004 overleden, maar de schaduw van de prins hangt nog altijd over het Binnenhof. Zoals de belastingdeal die met Bernhard is gesloten – en waar de Tweede Kamer nu direct een einde aan moet maken. Maar de geest van Bernhard zit ook nog in de cultuur rondom het hof, met altijd weer dat gedoe over geld. Over de onderhandse verkoop van kunst en het laten vliegen van lege vliegtuigen. Over te duur onderhoud van schepen en van koetsen. Over anderhalf miljoen euro per jaar voor een studerend prinsesje. En dan ook nog halsstarrig weigeren om gewoon belasting te betalen.
Niek Jansen 9
C. Tamsyn“ https://www.trouw.nl/nieuws/den-uyl-redde-twee-maal-de-monarchie~bdf1184f/
Citaat:
“ Volgens Bleich heeft Den Uyl begin 1977, in antwoord op Kamervragen over deze aanwijzingen, het parlement onvolledig en misleidend geïnformeerd. Zij concludeert dat Den Uyl zich bewust van de domme hield uit vrees dat een tweede smeergeldaffaire de positie van prins Bernhard onhoudbaar had gemaakt en tot een koningscrisis had geleid. Die crisis dreigde al bij de Lockheed-affaire”.
Waarom gaan wij zo tekeer tegen bewindslieden die zaken in de doofpot stoppen, liegen, misleidend informeren edm ? Maar als het om Joop den Uyl gaat verzinnen sommigen allerlei smoezen om hem daarvan vrij te pleiten.
Alles hing alleen van Joop den Uyl af of er al of niet opening van zaken zou gegeven worden en of dientengevolge al of niet de koningskwestie gesteld zou worden.
C. Tamsyn 4
Niek JansenDik Verkuil laat in deze meeslepende biografie zien hoe Den Uyl zich van een gedreven en sociaal onhandige intellectueel ontwikkelde tot een charismatisch leider, die vergeefs tegen de stroom oproeide.
Zoveel boeken zoveel meningen. “Van achteren kijk je de koe in de kont”.
C. Tamsyn 4
Niek JansenHet vreemde is bijvoorbeeld dat de boeken van Anet Bleich met o.a de steun van het prins Bernhard cultuurfonds tot stand zijn gekomen!
Het Prins Bernhard Cultuurfonds steunt cultuur, natuur en wetenschap in Nederland!
Zoals u merkt “de lijntjes zijn allemaal heel kort”.
Niek Jansen 9
C. Tamsyn‘Dank zij’ Joop den Uyl zijn we blijven zitten met dat totaal nutteloze archaïsche dure koningshuis, groot aandeelhouder van een van de smerigste bedrijven ter wereld Shell en puissant rijk geworden dank zij de internationale drugs(opium)handel.
Ook al heeft Joop veel goeds gedaan en was hij een bevlogen linkse politicus is dit toch zijn nalatenschap aan de Nederlandse staat en zijn volk, waarvan het rechtse deel zeker meer voldaan op zal terugkijken dan het linkse deel, waar ik FTM op enkele uitzonderingen na toch ook toe reken.
C. Tamsyn 4
Niek JansenIk ben een oude CPNer helaas is deze partij opgeheven en dat doet mij nog altijd pijn. Ik probeer u alleen de kracht van het kapitaal (financiële elite) en het koningshuis uit te leggen, niets meer en niets minder.
Jammer, dat u dat niet begrijpt en mij ziet als een Den Uyl of PvdA fan.
In meerdere reacties heeft u waarschijnlijk nooit gezien dat ik zeg,
''Zijne Majesteits Leugens regeren''.
De Staat der Nederlanden als criminele organisatie.
Niek Jansen 9
C. TamsynIk vond dit artikel van de Groene waarin die biografie vergeleken wordt met die van Bleich.
https://www.groene.nl/artikel/totaal-geen-haan
Opmerkelijk is dat de Groene geheel voorbij gaat aan de smeergeld kwestie en continueert daarmee de doofpot operatie.
Ik weet trouwens niet in hoeverre Verkuil daar aandacht aan besteed heeft in zijn biografie.
C. Tamsyn 4
Niek JansenDe afgelopen decennia is het voor de Oranjes veel meer op eieren lopen geworden. Niet omdat ze zelf zijn veranderd, maar omdat de polarisatie is toegenomen. Thema’s als Europa, ontwikkelingshulp of natuurbehoud, ooit keurig onpolitiek en dus heel geschikt voor koninklijk engagement, blijken ineens reuzegevoelig. Onlangs opende de koning nog een windmolenpark in het Zeeuwse natuurgebied de Krammer. Daarover moet vooraf lang vergaderd zijn. Een constitutionele crisis zit in een klein hoekje.
Desondanks is de monarchie springlevend. In november j.l mocht ik aanwezig zijn bij de uitreiking zijn van de Erasmus-prijs in het paleis op de Dam. De uitnodiging was gedrukt op geschept papier en ik dacht aan een zeer bijzonder voorrecht, voor de allerlaatste koningsklant bij de Volkskrant of zoiets. Toen ik het paleis binnenstapte, bleek daar de halve vaderlandse pers present, antimonarchisten en republikeinen door elkaar, en allemaal hadden ze hun zondagse jurk of pak aan.
De winnaar van de prijs was Barbara Ehrenreich, een Amerikaanse onderzoeksjournalist die beroemd was geworden met een boek over de slechte werkomstandigheden in de VS. Ze was niet alleen beroemd, maar ook heel erg links, van de Amerikaanse SP. De koning reikte goedgemutst de prestigieuze prijs uit en ik zag in de rijen voor me de collega’s, rechts of links, boze witte man of gender, allemaal met maar één gedachte: o, als ik ooit ook eens zo’n lintje zou kunnen krijgen. De monarchie is niet van deze tijd maar nog lang niet versleten.
Martin Sommer.
Niek Jansen 9
C. TamsynNatuurlijk vindt de Volkskrant (Martin Sommer) dat weer prachtig.
Sicco Kamminga 4
C. TamsynOnder zijn bezielende leiding was er toen dat foutje waarbij 188 miljoen werd overgemaakt en niet 1,88 miljoen.
C. Tamsyn 4
Sicco KammingaHij volgde Lodewijk Asscher op als wethouder Financiën, Jeugd en Onderwijs, omdat Asscher in Den Haag als vice-premier aan de slag ging.
Wel is Asscher in 2014 gehoord door de enquêtecommissie die er onderzoek naar deed op verzoek van de gemeenteraad.
Annemiek van Moorst 11
C. TamsynC. Tamsyn 4
Sicco Kammingahttps://assets.amsterdam.nl/publish/pages/684873/eindrapport.pdf
j.a. karman 5
Sjoerd De VriesJan van der Zanden
Sjoerd De Vriesj.a. karman 5
Jan van der ZandenOnderscheid maken in de achterliggende gevallen.
Co Stuifbergen 5
Jan van der ZandenDan is natuurlijk ook zoiets als proportionaliteit.
Iemand die met de bijstand fraudeert, moet het dubbele terugbetalen.
Iemand die een klein beetje toeslag teveel kreeg, moest 10 keer zo veel terug betalen.
Iemand die 99% van zijn toeslag teveel kreeg, hoefde maar 100% terug te betalen.
Oftewel: hoe groter de fraude, hoe kleiner het risico.
Wilt u dat?
Gerrit Zeilemaker 6
Co StuifbergenBerend Pijlman 13
Jan van der ZandenR. Eman 8
Dit lijkt mij een nieuw FTM-dossier waard. Daar kan dit artikel dan aan worden toegevoegd en er zullen nog vele artikelen op volgen ben ik bang.
Gerrit Zeilemaker 6
R. EmanMarc Fahrner 7
Mevrouw van Huffelen, weliswaar net begonnen, lijkt nu al besmet door topambtenaren van haar eigen ministerie en politieke collega's (over een jaar immers weer een nieuwe coalitie). Bagatelliseren is nog heel zacht uitgedrukt. Zeker gezien de erg duidelijke reactie op de eerste memo, door Wiebes.
Jan Ooms 10
Marc FahrnerLeuker kunnen we 't niet maken!
Jan van der Zanden
Marc FahrnerDe Tweede Kamer huilt nu hele grote dikke krokodillentranen.....
C. Tamsyn 4
Jan van der ZandenDe direct verantwoordelijken zullen er gewoon mee wegkomen, ze gaan gewoon verder.
Salonsocialist PvdAer Asscher zou zomaar eens in een nieuw kabinet minister president kunnen worden.
De leugen regeert gewoon verder, ze lachen ons gewoon uit.
marcel 7
Marc FahrnerNiet uit te leggen, vind ik dat er geen uitzondering op die regels is geformuleerd. Bijvoorbeeld (minimaal) voor burgers die kunnen aantonen dat hen geen blaam treft.
Kernpunt is wat mij betreft echter dat de Tweede Kamer in haar rol als wetgever een slecht uitvoerbare wet heeft gemaakt, door burgers veel te veel verantwoordelijkheid te geven in combinatie met veel te complexe regelgeving.
NB: als hoogopgeleide burger vond ik het ook erg complex om kinderopvangtoeslag correct aan te vragen. Als je continue dezelfde opvang hebt, is het relatief simpel. Als de opvang echter per maand wisselt en er meerdere opvangorganisaties betrokken zijn, is het schier onmogelijk om de opvang correct te registeren.
Diny Pubben 9
j.a. karman 5
Diny PubbenOpgelegd uitvoeringsbeleid is daar bepaald. De makkelijke zondebok is het wijzen naar een computer.
Diny Pubben 9
j.a. karmanj.a. karman 5
Diny PubbenHet dictaat om deze uit te voeren met alle gevolgen was onder andere door de RVS met Donner geregeld. Het is geen ICT of computerprobleem, echt geheel door mensen ingezet.
Met Syri kan het niet zo blijven, de rechter heef geen uitspraak gedaan dat fraudebestrijding niet zou mogen, integendeel. Het is een legitiem recht en wettelijke plicht om aan fraudebestrijding te doen. Dat is nu net waar ook FTM mee bezig is.
Gerrit Zeilemaker 6
Diny PubbenData worden uiteindelijk op basis van veronderstellingen verzameld, algoritmen zijn ook gebaseerd op veronderstellingen. Veronderstelling 1: er wordt altijd gefraudeerd tot het tegendeel bewezen wordt.
Ergo; de onderzochte wordt dus per definitie altijd gewantrouwd. En als iedereen een schurk is blijven de echte schurken buitenschot
Jeroen Brouwer 1
C. Tamsyn 4
Jeroen Brouwer 1De PvdA-leider sluit niet uit opnieuw met de VVD in een kabinet te stappen. De PvdA is verworden tot een rechtse splinterpartij, het woord links onwaardig.
squarejaw 5
C. Tamsynbert wiegant 2
Als het gaat om de rol van De Belastingdienst is het goed te realiseren, dat deze dienst en haar medewerkers in 2006 uit alle macht hebben geroepen dat het hele toeslagensysteem onuitvoerbaar zou blijken. Het is de dienst door de politiek door de strot geduwd.
jack 40 1
bert wiegantsquarejaw 5
bert wiegantMicha Bell
Kijk maar na in alle posten die hij in Den Haag bekleed heeft.
En hij kan het gewoon doen, omdat het mag.
Asscher is ook niet kosjer, hij moet zich schamen om nu met het vingertje naar anderen te wijzen.
Het zijn allemaal boeven, die wát ze doen, met volle 100% en overtuiging doen.
Verantwoordelijkheid nemen en hieraan politieke consequenties verbinden doen ze niet omdat dit de opvoeding is die ze binnen de partij is (aan)geleerd.
Zetels én goede peilingen, dat is waar het ze allemaal om te doen is.
Een grote verzameling narcisten met een meer persoonlijkheid stoornis.
Jan Ooms 10
Micha Bellj.a. karman 5
Ga doorgraven en jullie zullen nog veel meer naar boven kunnen krijgen.
Het horizontaal toezicht verhaal en de zaak rond slimmer gebruik van gegevens wringt nog. Een eenvoudig lijstje dat als meldingen van derden in affaire geheime zwarte lijst noemen dat klopt niet. Ook stond hij in de PIA genoemd en is als meldingslijn sinds jaar en dag bekend. Hoeveel FG's zouden zouden er zijn?
Renée Zondervan 3
Anthonie Taselaar 6
Guido Nafzger 2
Hans van Swoll 5
Guido NafzgerC. Tamsyn 4
Guido Nafzger''Er is sprake van jarenlang volgehouden, georganiseerd machtsmisbruik door de overheid''
https://www.rendement.nl/klokkenluidersregeling/nieuws/belastingdienst-zet-klokkenluider-op
-non-actief.html
https://youtu.be/s6aRcQPr6P8
Eveline Bernard 6
't verbijstert mij dat de gedupeerden zich niet organiseerden, zich één voor één lieten slachtofferen.. Als schapen..
Jan van der Zanden
Eveline BernardHet echte probleem is, dat de wet er van uit gaat dat alle mensen, dus ook relatief arme mensen, er goed mee om kunnen gaan als ze een te hoog voorschot krijgen. Niet dus. En dus komen zij bij het, op zich terecht, terugvorderen van voorschotten in grote problemen.
Oplossing: volledig digitaliseren en alle bestanden direct goed koppelen, zodat er geen onterechte voorschotten meer kunnen worden uitgekeerd.
Of nooit meer met voorschotten werken.
j.a. karman 5
Jan van der ZandenGoed voorstel, het enige is de uitdaging in de informatievoorziening IV. Er mislukt nogal wat en die oorzaak van hoe en waarom moet je dan eerst opgelost krijgen.
Gerrit Zeilemaker 6
j.a. karmanj.a. karman 5
Gerrit ZeilemakerHet is de politiek met hun regels die dat allemaal verzonnen hebben. Ik snap de angst niet dat een inkomensverbetering tot een terugbetaling zou moeten leiden. Alleen als de armste niets gunt krijg je dat soort gevallen.
Gerrit Zeilemaker 6
Jan van der Zandenj.a. karman 5
Gerrit ZeilemakerTim 332
Eveline BernardMarla Singer 7
Het is overduidelijk dat politici en hoge ambtenaren hun eigen politieke werkelijkheid kennen en als daar anderen daar zwaar benadeeld worden dan hebben ze gewoon pech.
Wat u en ik er aan kunnen doen? Klagen helpt niets, protesteren en burgerlijke ongehoorzaamheid des te meer. Je hebt maar een relatief kleine groep mensen nodig die de belastingdienst frustreren en de hele boel loopt in het honderd. Dat maakt politici nogal nerveus.
C. Tamsyn 4
Marla SingerHet is weer de slager die zijn eigen vlees zal keuren. En opnieuw zullen ze er gewoon mee wegkomen.
Jan Ooms 10
Staart = Een extremiteit vlak boven de anus...
Nemo 1
C. Tamsyn 4
NemoKlopt lagere school en een ''Verklaring Omtrent Gedrag '' is voldoende.
Een ''goede kruiwagen'' doet de rest om incompetente politici benoemd te krijgen!
Tim 332
Heb in al die jaren zo vaak moeten aan horen dat ik recht heb op van alles vanuit de overheid om uit deze ellende te geraken maar God wat ben ik blij dat ik voet bij stuk heb gehouden en nooit heb toegegeven aan de hulpeloosheid die mij is opgedrongen. Ik ben de periode waarin men normaal gesproken zijn bestaan opbouwt verloren aan het overleven. Ik ben nu bijna 35 nog steeds samen met het meisje van toen de moeder van mijn zoon. We hebben elkaar van alles verweten, ons kind tekort gedaan. Passies laten verwelken. Ambities niet na gejaagd. Wij hebben als gezin nog nooit op nul gestaan. We hebben de kans niet gehad om ons te ontwikkelen tot de mensen die wij hadden willen zijn.
Tis nu wel een keer tijd om te mogen zijn.
C. Tamsyn 4
Tim 332Heel ontroerend verhaal als grootvader van 5 kleinkinderen pakt mij dit echt, het raakt mij. Ik hoop van ganser harte dat jullie je leven helemaal terug op de rail krijgen. Heel veel sterkte voor jullie.
Tim 332
C. TamsynJesse Frederik 2
Tim 332Chris Peeters 3
Ferry de Boer 7
Wat is die Asscher een hypocriete salonsocialist. Zegt genoeg over een partij als de Portemonnee van de Ander als dat je lijsttrekker is.
Goed graafwerk! Dit werpt een nieuw duister licht op de zaak.
Frank Planting 1
marcel 7
Frank PlantingSijbrand Bos
Frank PlantingC. Tamsyn 4
Frank PlantingRon 195
Frits Smit
2. De positie van Donner is zeer curieus: lid van de raad van state, die aanvankelijk deze harde lijn sanctioneerde en nu moet hij een oordeel vellen over de gang van zaken. Lijkt me geen onafhankelijk advies op te leveren.
3. De tweede kamer moet hand in eigen boezem steken over het onuitvoerbare toeslagen circus en aansturen op een ruimhartige schadeloosstelling , met ook vergoeding van de vervolgschade.
4. De Nationale Ombudsman moet veel meer bevoegdheden krijgen om de arme burger uit de klauwen van deze Kafkaiaanse overheid te redden.
5. De kinderopvangcentra, die de eigen bijdrage voor eigen rekening namen en zelf aan de overheid overmaakten, zijn in veel gevallen de veroorzaker van de problemen waar de ouders vervolgens in terecht kwamen. Zijn deze centra hiervoor wel veroordeeld ???
6. Waarom hebben er geen belastingambtenaren (anoniem) gelekt naar de media?? Waarschijnlijk omdat het met klokkeluiders in Nederland meestal zeer slecht afloopt!!
j.a. karman 5
Frits SmitHet is die naam die in de recente wobs rond toeslagen niet weggehaald is andere namen zijn wel weggehaald. Waarom dat onderscheid?
Roland Horvath 7
Men moet al ernstig psychisch gestoord zijn om iets als de knock -out criterium te installeren en te laten bestaan ook als er ernstige ambtelijke klachten komen. Wat kan omschreven worden als bij een betaling waarbij één euro tekort is betaald, er honderd terugvorderen en dat in één keer. Hier kan alleen de bedoeling achter zitten om mensen in geld moeilijkheden te brengen voor een niet noemenswaardig - of niet bestaand vergrijp.
Eric Wiebes VVD en Lodewijk Asscher PvdA komen naar voor als totaal - en om meerdere redenen ongeschikt om te besturen in welke functie dan ook.
Dit zal verder evolueren zoals gewoonlijk.
Dus de overheid zal in de toekomst nog ergere dingen uitvinden en toepassen.
En ten 2e, wat gebeurd is met de kinderopvangtoeslagen en het knock down criterium zal ook elders worden toegepast.
In het algemeen mag men zeggen dat een extreem rechts regime als Rutte1, Rutte2 en Rutte3 de knecht en de voetveeg is van het grootkapitaal, de GMO en de superrijken. En dat zo'n regime vijandig is tegenover de 99% vooral tegenover de armsten en de zwaksten. Die worden bijna voortdurend geterroriseerd.
Zo ver hebben de Nederlanders het gebracht door steeds te stemmen op neoliberale partijen en dat tegen hun eigen belang.
In BE gebeuren gelijkaardige dingen met een even extreem rechts en neoliberaal regime.
In de andere EU staten zal het niet of niet veel beter zijn gezien de EU, die geen voorbeeld is van goed en redelijk bestuur.
Berend Pijlman 13
Maar gaan ouders hun kinderen dan niet veel te lang bij de opvang plaatsen? De eigen bijdrage is nu bedoeld als een soort 'marktmeganisme' om te voorkomen dat mensen er te veel gebruik van gaan maken. Maar waarom zo'n indirecte maatregel? Als we vinden dat kinderen maar maximaal een bepaald aantal uren op de opvang mogen zijn, laat dan ouders de volle mep betalen wanneer ze dat maximum overschrijden. Dat is toch veel simpeler? En ga er eens vanuit dat ouders hun kinderen graag willen zien en niet onnodig bij de opvang houden. Het is allemaal veel te moeilijk geregeld omdat we niemand meer vertrouwen en mensen die niet werken of minder verdienen niets gunnen.
Gerrit Zeilemaker 6
Berend Pijlmanmarcel 7
Gerrit ZeilemakerBerend Pijlman 13
Gerrit ZeilemakerGerrit Zeilemaker 6
De tegenstelling met al die trustkantoren op de Zuidas waar dagelijks miljarden uit handen van de belastingdienst richting belastingparadijzen wordt gesluisd is schrijnend.
Sicco Kamminga 4
Donner is als jurist wel erg formeel. Ongetwijfeld is het goed om zaken scherp op papier te krijgen. Hier blijkt maar weer dat in de uitvoering zo'n formele houding tot Kafkaeske toestanden kan leiden met grote schade.
Soms kijken beleidsmakers, hier SZW, neer op de uitvoerenden, hier de belastingdienst. Wonderlijk.
Tim Gorree 3
ben wellerdieck 4
paul Hoogendijk 8
C. Tamsyn 4
paul HoogendijkDe signalen dat het volk mort en steeds ontevredener wordt over wie ons leiden zijn niet nieuw. Maar de bevolking uit zich steeds nadrukkelijker. Veranderende kiespatronen zijn nu een volgende fase.
Curd
Diezelfde volksvertegenwoordigers die nu vol verontwaardiging over elkaar heen buitelen.....
Annemiek van Moorst 11
Annemiek van Moorst 11
Vincent Huijbers 9
Wim Verver 5
Maarten WK 1
Herman Sierink 3
Onder de diverse goede artikelen van FTM, (al dan niet in samenwerking met anderen geschreven), zie ik keer op keer een opvallend aantal zelfde namen 'op-poppen' wanneer ik door de reacties blader.
Ik beschouw degenen die re