Wilders of Waterloo

7 Connecties

Relaties

Eurozone Verkiezingen Exit

Personen

Wilders

Organisaties

PVV

Locaties

Nederland Brussel

Houden van Holland betekent definitief bedanken voor Brussel. Dat wordt de voornaamste verkiezingsboodschap van Wilders. Ons land moet de Eurozone verlaten voordat het te laat is, maant de PVV-leider.

Het zal wel even wennen worden voor de hoofddoekjes in Nederland. Maar de komende verkiezingen lust Geert Wilders vooral Brussel rauw. Bovenaan de agenda van de PVV zal dan niet anti-Islam prijken maar anti-Europa.

Dat kondigde Wilders gisteren aan in New York aan tijdens de presentatie van zijn boek 'Marked for death' over zijn strijd tegen de Islam. Al deed Wilders het iets anders voorkomen, getuige zijn uitleg over het behoud van de nationale soevereiniteit van Nederland als het fonkelnieuwe electorale hoofdthema van de PVV. 'Zonder kunnen we onze identiteit niet verdedigen en niet vechten tegen de islamisering.'

 


'Weer baas over eigen regels'
Wilders is ervan overtuigd dat de Europese Unie (EU) als gevolg van de onderlinge verdeeldheid over de aanpak van de eurocrisis binnen afzienbare tijd uit elkaar tuimelt. Dan kan Nederland beter dit moment voor zijn en de eer aan zichzelf houden, meent Wilders. 'We kunnen lid zijn van de Europese Economische Ruimte (EER), net als Zwitserland en Noorwegen, zodat economische voordelen blijven. We zijn zonder lid te zijn van de EU en de eurozone dan weer baas over eigen regels, zoals over wie het land binnenkomt, immigratie en de eigen munt.'


Met zijn pleidooi om Nederland uit de Eurozone te laten stappen, verlegt Wilders zijn eigen politieke grenzen. In het PVV-partijprogramma in aanloop naar de verkiezingen in juni 2010, was de Limburgse politicus nog geen onverkort voorstander voor een exit uit de EU.

 

Wel lanceerde Wilders toen het plan om het Europees Parlement op te heffen. Om vervolgens opmerkelijk genoeg met zijn partij mee te doen aan de latere Europese verkiezingen voor een nieuw europarlement. Maar deze deelname was er puur gericht om het Europeees parlement van binnenuit te kunnen bestrijden, haastte Wilders zich toen te zeggen.
 

Het Nederlandse afscheid uit de eurozone komt erop neer dat ons land zich definitief losmaakt van de EU. Een land dat de eurozone namelijk de rug toekeert, kan niet langer lid blijven van de Europese Unie, zo schrijft het EU-verdrag voor.
 

 

Vertrouwde gulden

Met zijn scherpe stellingname tegen Brussel borduurt Wilders voort op zijn eerdere plannen om de euro weer in te ruilen voor de vertrouwde gulden. De PVV-voorman had het Britse onderzoeksbureau Lombard Street Research (LSR) laten onderzoeken of de terugkeer naar een nationale munt voordeliger is dan de euro aan te houden.

 

De daaropvolgende rapporten van LSR kwamen met de volgende strekking: de invoering van de euro heeft Nederland geld heeft gekost, tot een lagere economische groei geleid opgeleverd en de euro is de grote boosdoener achter de schuldencrisis. Herinvoering van de gulden zou daarentegen tientallen miljarden opleveren euro’s per saldo opleveren.
 

 

'Glorieuze' overwinning

Maar vorige maand maakte het Centraal Plan Bureau (CPB) gehakt van deze anti-euro onderzoeken in opdracht van de PVV. Volgens het CPB veronachtzaamt het rapport van de LSR de effecten op lange termijn evenals veranderingen in de economische structuur en de rol van verwachtingen op de financiële markten.

 

De termijn van Wilders gaat voorlopig niet verder dan 12 september. Dan beslissen Henk, Ingrid en overige kiezers in Nederland dat Brussel de boom in kan als het aan hem ligt. Een 'glorieuze' overwinning van de partij ligt dan in het verschiet, beloofde Wilders alvast in New York. Maar voorlopig is de kans groter op een electoraal Waterloo, zo blijkt uit de laatste peilingen.