
Columnist Ruud de Wit constateert opmerkelijke overeenkomsten tussen de Zuid-Afrikaanse president Zuma en Willem-Alexander als het gaat om politieke spelletjes rond privévastgoed en de beveiliging daarvan.
Corrupt ANC-bewind
Ik schreef daar in maart al het volgende over:‘s Middags heb ik in de auto ook drie uur geluisterd naar het langverwachte eindrapport van de officiële Zuid-Afrikaans ombudsvrouw Thuli Madonsela over de persoonlijke verrijking van president Jakob Zuma, met betrekking tot zijn privébezit in KwaZula Natal, Nkandla. In de periode 2009 tot en met heden zijn in Nkandla door verschillende ministeries (Openbare Werken, Defensie en Politie) ‘veiligheidsmaatregelen’ getroffen, die aanvankelijk waren begroot op 29 miljoen rand (3 miljoen euro toen) maar zijn opgelopen tot bijna 250 miljoen rand (ruim 20 miljoen euro nu). En waarschijnlijk op termijn, zelfs na de dood van Zuma, nog veel meer. Deze ‘veiligheidsmaatregelen’ voorzien in een ontvangstverblijf, een zwembad, een veekraal, een kippenren, bestrating, accommodatie voor agenten en bodyguards en een illegale verplaatsing van een aantal gezinnen die te dicht bij het bezit van Zuma hun opstallen hadden. Het rapport van de ombudsvrouw dat door intimiderend gedrag van vooral de ANC-regering enorm is vertraagd (‘het gaat hier om zaken van nationale veiligheid’) is een herhaling van woorden als zelfverrijking, onethisch gedrag, onwettig, wanbestuur en wanprestatie. Zuma heeft zich met andere woorden op deze manier frauduleus minimaal 20 miljoen euro toegeëigend, maar zal ook hier wel weer mee wegkomen, zoals hij dat eerder deed met enorme fraudes bij wapenhandel, verkrachting, veelwijverij en andere vormen van corruptie.’ Een 1 april-cartoon van de bekende Zuid-Afrikaanse cartoonist Zapiro over het Nkandla-schandaal. Net als het geval is bij Zuma, zal ook Willem-Alexander van mening zijn dat er met het gedoe rond zijn vakantievilla in Griekenland niets mis is en dat het juist terecht is dat de staat alle extra’s betaalt om te zorgen dat hij en zijn gezin zo veilig en luxueus mogelijk kunnen vakantievieren.
De vakantievilla van Willem-Alexander
Ik moest direct aan het Nkandla-rapport van Madonsela denken, toen ik vorige week hoorde en las dat de Nederlandse staat bijna een half miljoen euro ophoest voor de beveiliging van de Griekse vakantievilla van koning Willem-Alexander. Deze kosten hebben te maken met het plaatsen van een beveiligingshek rond de villa waarvoor de Nederlandse staat de grond moet pachten. De verantwoordelijk minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie verklaarde gisteren na afloop van het kabinetsberaad dat de locatie van het hek niet anders had gekund. ‘Het is de verantwoordelijkheid die de Staat neemt.’ En: ‘Veiligheid kost ook wat, ja,’ aldus Opstelten. Het is een reactie die op dezelfde lijn ligt als die van veel ANC-prominenten over de veiligheidsuitgaven ten behoeve van ‘hun’ president Zuma.'bij de beveiligings-uitgaven voor de vakantievilla van Willem-Alexander en Maxima is er sprake van een soort verantwoording achteraf'Net als bij de uitgaven rond Nkandla is er bij de beveiligings-uitgaven voor de vakantievilla van Willem-Alexander en Maxima sprake van een soort verantwoording achteraf - dus als de uitgaven al zijn gedaan en het proces onomkeerbaar is. Dat maakt elke politieke discussie bij voorbaat overbodig. Daarnaast worden er dezelfde argumenten gehanteerd die erop neerkomen dat geen enkel bedrag te hoog is om ‘onze’ leiders en staatshoofden te beschermen tegen aanslagen, voyeurs, paparazzi, gekken en noem maar op. Maar daar is zeker het nodige op af te dingen.
De parallellen met Willem-Alexander
Als hoofdredacteur van Vastgoedmarkt heb ik jaren geleden het nodige geschreven over het beoogde vakantieverblijf van Willem-Alexander en Maxima in Mozambique, het omstreden Machangulo-project. Daarvan moesten ze uiteindelijk afzien na grote politieke en publieke druk. Ook toen heb ik erop gewezen dat de beveiliging ervan de Nederlandse staat voor enorme uitgaven zou plaatsen. Willem-Alexander en de politiek waren dus gewaarschuwd toen hij besloot om dan maar in Griekenland een vakantievilla te kopen. Mijn verstand zegt dat de koning - voorafgaande aan de uiteindelijke aankoop - ook de consequenties voor de Nederlandse staat heeft doorgenomen met betrekking tot het adequaat beveiligen van de villa. Maar nu lijkt het er eerder op dat de koning opnieuw – net als in het Mozambiquaans geval – de regering en het parlement achteráf voor een voldongen feit heeft geplaatst. Het gaat in dit Griekse geval – net als bij Zuma – trouwens niet alleen om een beveiligingshek plus de aanpalende grond, maar ook om de aanleg van een betonnen steiger voor een ‘oranje’ speedboot van 700 duizend euro en een bijgebouw voor de begeleiders van de familie.Het vastgoedkarretje
Zuid-Afrika is op papier een democratie, maar het Nkandla-schandaal laat zien dat democratische verantwoording en openheid niet altijd hand in hand gaan. Nu doen minister Opstelten en het kabinet eigenlijk precies hetzelfde als de ANC-regering. Het lijkt er op dat de regering-Rutte zich opnieuw – net als minister-president Balkenende in de zaak van het Mozambiquaanse vastgoedproject Machangulo – voor het vastgoedkarretje van de Koninklijke familie heeft laten spannen en verdedigt zij zich in beschamende woorden door te stellen dat de politiek en de publieke opinie er niet toe doen. De veiligheid van Willem-Alexander en zijn gezin is immers, in de woorden van Opstelten, ‘een staatsverantwoordelijkheid,’ en dus geen zaak van het parlement.'Het lijkt er op dat de regering-Rutte zich opnieuw voor het vastgoedkarretje van de Koninklijke familie heeft laten spannen'Het is pijnlijk om het zo te stellen, maar er bestaat blijkbaar niet zoveel verschil tussen Zuma en Willem-Alexander als het gaat om politieke en ethische spelletjes rond privévastgoed en de beveiliging daarvan, hoewel ik onze koning nog niet heb kunnen betrappen op het hebben van vijf vrouwen die ook gehuisvest moeten worden. Dat laatste is wel een hele geruststelling voor de Nederlandse belastingbetaler!
16 Bijdragen
Bob Lagaaij
Molenaer
Bob Lagaaijcathy
http://www.geennieuws.com/2014/08/willem-alexander-rooft-rooft-verder-en-gaat-verder-met-roven/
TINSTAAFL
Bob Lagaaij
Geen tijd etc.
klaas
Geen tijd etc.Geen tijd etc.
klaasWat ik bedoel is dat we ons beter druk hadden kunnen maken om Balkenende en Brinkman die 44 miljard euro aan ambtenarenpensioenen door het putje lieten lopen http://925.nl/archief/2009/02/05/pensioenfondsen in hun poging om Amerika te helpen na 2001 en nog wel een paar domme uitgaven hebben gedaan (PGB's overdreven, kinderopvangbijdrage overdreven, iedereen een ADHD rugzakje, HRA te laat afgebouwd, etc.).
Denk nou niet dat je ervan af bent als je een president hebt. Die hebben nog minder de noodzaak om zich een beetje te gedragen vergeleken met een familie die voor de langere termijn gaat http://www.nrcreader.nl/artikel/6168/franse-politiek-stikt-van-de-schandalen .
Prima uiteraard dat het aan de orde komt en besproken wordt, zou me er alleen niet zo druk om maken en doe je het wel, ook goed :-) .
Die boot heeft hij zelf betaald? Lullig bootje als je het vergelijkt met de Ecipse van Abramovich http://www.alletop10lijstjes.nl/10-duurste-jachten-in-de-wereld/ .
Persoonlijk vind ik het allemaal onzin, heb niks met materie, betaalde vorig jaar al meer dan een kwart van z'n hek, dus als de rest ook wat belasting betaalt is het voor elkaar. Hoofdzaken en bijzaken scheiden. Komt er volgend jaar al 600 miljoen extra voor ontwikkelingssamenwerking? http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2014/8/Extra-geld-voor-ontwikkelingssamenwerking-1582535W/ . Prima zaak hoor, maar zouden we niet even wachten met uitgeven. Als ondernemer voel ik aan alles dat het ergste nog komt en dan kunnen ze straks weer bezuinigen. Beter misschien even een paar maanden wachten en het bestaande budget meer bestemmen voor de meest urgente zaken. Pas ophogen als we zeker zijn van definitief herstel. Ben nota bene zeer voor eerlijk delen, maar dit lijkt te vroeg. We zullen zien.
Geen tijd etc.
Geen tijd etc.Weinig tijd etc.
Geen tijd etc.Ralph
Geen tijd etc.moppietoppie
Geen tijd etc.Zat tijd
Geen tijd etc.Paul
Roland Horvath
dus geen zaak van het parlement. Leven Ivo Opstelten en het hele
kabinet Rutte II nog in de tijd vóór 1848, toen er nog geen ministeriële verantwoordelijkheid was? De veiligheid van elke overheidsdienaar inbegrepen WA
en van elke Nederlandse ingezetene inbegrepen WA is een staatsverantwoordelijkheid en een zaak van het parlement. De Oranjes
permitteren zich de ene ontsporing na de andere. Vorig jaar de wansmakelijke 200
jaar monarchie. De monarchie is begonnen in 1806 met koning Lodewijk Napoleon
Bonaparte, broer van. De Franse periode is belangrijk voor het huidige NL
staatsbestel vooral de toenmalige wetgeving. Overigens was Lodewijk een goede
koning. Vorig jaar heeft NL gevierd: 200 jaar Oranje terug van weggeweest. Niet
200 jaar monarchie.
Servaas