Willem Smit wil voor 5e keer naar de beurs

De Amsterdamse ondernemer Willem Smit maakte een doorstart met Playlogic en heeft weer plannen voor een beursgang. Dit keer wil hij naar Frankfurt.

Serie-ondernemer Willem Smit loopt mijn zijn zoveelste aanbiedingsprospectus onder de arm en hoopt binnen afzienbare tijd een notering aan de beurs in Frankfurt te verkrijgen en is hij bezig om van de Duitse toezichthouder Bafin toestemming te krijgen. Met het doorgestarte Playlogic Games wist Smit eerder al een mobiel gamingbedrijf in over te nemen, Wannagaming genaamd.
Volgens insiders heeft Smit de overname betaald met aandelen van de nieuwe vennootschap. Smit zegt op dit moment in Duitsland bezig te zijn met de aanvraag. 'We zitten in een prospectus-actige fase', zegt Smit, 'maar verder kan ik er nog niet veel over zeggen. De oude aandeelhouders zijn meegegaan en wilden ook graag weer dat de nieuwe vennootschap een notering kreeg, dus ben ik maar weer aan de slag gegaan'.

Smit ging vorig jaar met computerspellenbedrijf Playlogic failliet. In december werd bekend dat Playlogic met de curator tot een akkoord waren gekomen voor een doorstart van het bedrijf.

 

Kleurrijk trackrecord
Smit heeft bepaald een kleurrijk trackrecord als het over beursavonturen gaat. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was Willem Smit een gevierde automatiseringsondernemer. In 1985 bracht hij voor het eerst een bedrijf naar de beurs. Met de succesvolle notering van zijn bedrijf Datex aan de Amsterdamse Parallelmarkt (beurs voor jonge bedrijven) incasseerde hij tientallen miljoenen. Zijn eerste beursgang was tegelijkertijd zijn laatste succesvolle. Op 24 oktober 1990 bracht hij zijn tweede onderneming - computerbedrijf Newtron - naar de beurs. Bij dat bedrijf vonden een aantal onregelmatigheden plaats waar Smit zelf direct bij was betrokken. De notering van Newtron mislukte en mondde uit in een groot schandaal dat voor sommige bankiers van ING het einde van hun loopbaan betekende. Vlak voordat Newtron ontspoorde had toenmalig president commissaris Neelie Kroes haar functie bij Newtron opgegeven.
In 1997 ging Smit weer naar de beurs met het computernetwerkbedrijf Internoc. Dit keer koos hij voor Brussel. Ook Internoc werd een zakelijk drama.
Acht jaar later was het weer raak. Dit keer met compterspellenbedrijf Playlogic dat hij via een zogenaamde reverse merger een notering aan de Amerikaanse Nasdaq wist te bezorgen. Playlogic ging vorig jaar failliet.

 

Een promotiedame van Playlogic toont initiatief