
Gigantische trawlers, omstreden keurmerken, overbevissing en verduurzaming. Achter het visje op ons bord en de haring aan de kar schuilt een complex web van belangen. Lees meer
Gigantische trawlers, marktverstorende EU-subsidies, omstreden keurmerken en illegale overbevissing. Achter het visje op ons bord en de haring aan de kar schuilt een complex web van belangen, politieke machinaties en machtige partijen. Het vangen en verwerken van vis is big business, en gaat nogal eens ten koste van het milieu. Nederlandse bedrijven spelen een sleutelrol in zowel de internationale visvangst als vishandel. Dat willen we in dit dossier in kaart brengen. Wie trekken er precies aan de touwtjes, waar wordt het grote geld verdiend en wie verliest er? Follow the Money duikt in de wereld van de visindustrie.
Denemarken jaagt op frauderende vissers voor wie in Nederland miljoenen wachten
De kaalslag in de visserij sloopt perspectief op duurzame vangst uit de Noordzee
Vissersvloot Urk kan niet opboksen tegen de import uit Alaska
Visserijvernieuwer Frans Veenstra: ‘Als je drones op Mars kunt laten vliegen, kun je ze ook voor de visserij inzetten’
Europa stelt duurzame doelen aan bodemvisserij, en laat kottervissers spartelen
Vissers vrezen genadeklap van windmolens
Vissen met stroomschokken: 6 vragen en antwoorden over de pulskor
Foute tonijn dreigt duurzaam keurmerk te krijgen
Nederlandse visgigant weer gepakt voor illegaal vissen in Afrika
‘Touwtrekken en sjoemelen is de norm op zee’
Alle afbeeldingen in dit artikel zijn gemaakt door de auteur © Margaux Tjoeng
Vissers vrezen genadeklap van windmolens
In het Nederlandse deel van de Noordzee komen er zeker vijf grote windparken bij. De kottervisserij – die drijft op de vangst van tong en schol in de Noordzee – verwacht door de vergroeningsagenda van de Europese Unie van haar visgronden te worden verbannen. Hebben de vissers een punt? Follow the Money ging tong vangen met de UK33 Willempje Hoekstra.
In het nieuws: Het europarlement stemde dinsdag in met een voorstel aan de Europese Commissie om onder meer de vangst van platvissen als tong en schol ‘uit te faseren’. Een dreun voor de Nederlandse kottervisserij, die voor 80 procent afhankelijk is van platvissoorten die leven in de bovenste laag van de zeebodem.
Het zogeheten bodemvissen ligt al langer onder vuur. Volgens natuurorganisaties zijn de daarbij gebruikte boomkorren en sleepnetten schadelijk voor de zeebodem en verantwoordelijk voor ongewenste bijvangsten. Vissen met de elektrische puls – waarbij de bodem minder averij oploopt en er minder bijvangst is – werd in 2019 door Europa verboden. Tot grote frustratie van de kottervisserij.
Wat steekt is dat de visserij er een concurrent bij heeft in de energietransitie.
- De Europese Unie wil 800 miljard euro investeren om op termijn offshore zo’n 300 gigawatt aan duurzame energie op te wekken.
- Voor de aanleg van nieuwe windparken gaan delen van de Noordzee ‘dicht’ voor vissers. Elders worden gebieden afgesloten om de natuur er ongestoord haar gang te laten gaan.
- Over de toekomstige inrichting van de Noordzee sloot het Rijk een akkoord met het bedrijfsleven en met natuurorganisaties – de vissers weigerden hun handtekening te zetten.
Wat zijn de bezwaren?
- Vissers voorzien dat de Noordzee wordt ‘volgebouwd met windmolens’ en dat er straks niet meer voor ze overblijft dan ‘een postzegel’ om op te vissen.
- Ze verliezen hoe dan ook terrein. Uitgerekend de zandbanken waar de kottervissers hun platvis vandaan halen, zijn interessant voor de bouw van windparken. De vissers hekelen het gebrek aan inspraak bij het selecteren van windlocaties.
- De vissers zijn ook bang voor de ecologische effecten. Het aanleggen van de parken (met heipalen in de zeebodem) en het draaien van grote turbinebladen kunnen het onderwaterleven beïnvloeden en schadelijk zijn voor vissen – en dus voor hun boterham. Jacob de Boer, kottervisser van Urk: ‘Ze willen ons weg hebben. Dat zeggen ze niet, maar die indruk krijg je wel.’
Wat doet windenergie met de ecologie van de Noordzee en de visserij?
- Follow the Money analyseerde – in samenwerking met Pointer Radio 1 – rapporten over de toekomst van de kottervisserij en (internationale) onderzoeken naar energieopwekking op zee. We interviewden belanghebbenden en deskundigen in de visserij- en energiesector en gespecialiseerde ecologen, economen en innovatie-experts. En we stapten voor de duur van een week aan boord van een Urker kotter.
Dit artikel gaat in op de ecologische gevolgen van offshorewindenergie. In deel 2 kijken we naar de businesscase van de tongvissers.
Wanneer in Den Helder op maandagen even na middernacht de lichten één voor één uitgaan, begint in Urk, aan de overkant van het IJsselmeer, voor vissers de nieuwe werkweek. ‘Zodra de rustdag voorbij is, gaan ze rijden. De Afsluitdijk over en dan zijn ze er met anderhalf uur.’
Henny Vleggeert, gepensioneerd havenmeester van Den Helder, schetst de routine van de tongvissers van de UK33 Willempje Hoekstra. Hij kent de jongens uit Urk door en door. Elke zondagavond start hij alvast de motor op van hun 40 meter lange kotter, zodat ze na aankomst snel kunnen gaan varen.
Lantaarnpalen verlichten de kade aan Het Nieuwe Diep waar vier kotters liggen te ronken. Sinds de afsluiting van het IJsselmeer in 1932 meren de Urker platviskotters af in andere havens, zoals deze in Den Helder, om tijd en geld te besparen op hun route naar de Noordzee.

In afwachting van de mannen staan aan boord van de UK33 de laarzen nog overeind, een vissersoverall eroverheen gedrapeerd. Dan stopt er een grijs busje op de kade, met op de achterdeur een sticker met de Nederlandse vlag van Eendracht Maakt Kracht, een stichting waarmee vissers een front vormen tegen de ‘klimaatpaus’ uit Brussel.
Zo zijn de vissers eurocommissaris Frans Timmermans gaan noemen, vanwege zijn Green Deal en de plannen voor windparken in de Noordzee, hun Noordzee.
‘Eendracht Maakt Kracht groeit in ledenaantal omdat er momenteel geen geld wordt verdiend en de overheid de Noordzeevissers geen toekomstperspectief biedt,’ vertelde Pim Visser, voorman van belangenorganisatie VisNed me de week daarvoor aan de telefoon.
De kottervisserij vormt met 291 schepen en tegen de 1200 ‘opvarenden’ (bemanningsleden plus meewerkende eigenaren) de grootste categorie zeevissers van Nederland. Ze richt zich vooral op tong – de Solea solea, die het goed doet in restaurants – maar hun netten vangen ook schol, schar, griet en tarbot. En af en toe een enkele zeebaars en kabeljauw.
Nederland heeft 75 procent van het Europese quotum aan Noordzeetong in handen en daarmee is tong de kurk waarop de kottervisserij drijft.
De kotters hebben zogeheten boomkorren van maximaal twaalf meter lengte aan beide zijden van het schip, die kettingen over de bodem trekken zodat de platvis uit het zand naar boven wordt gewoeld en in de sleepnetten zwemt.
Tot voor kort werd er ook ‘elektrisch gevist’, met pulstuigen die de tong en schol met stroomstootjes deden opschrikken uit de bodem. De Nederlandse overheid meent dat deze methode duurzamer is, omdat die zorgt voor minder ongewenste bijvangst, minder brandstofverbruik en minder bodemberoering.
Maar voordat de uitvinding zich kon bewijzen, stak de Europese Unie er een stokje voor en verbood het pulsvissen. Sindsdien gebruiken de meeste platviskotters weer hun oude boomkorren, terwijl internationaal wetenschappelijk onderzoek de duurzaamheid van de pulstuigen inmiddels heeft bewezen. Deel 2 van deze serie gaat dieper in op de problemen met de pulsvisserij.
Meer ruimte voor energie en natuur, minder voor de visserij
De Noordzee is voor de kottervisserij het belangrijkste werkterrein. Vanwege haar zanderige bodem is die relatief rijk aan platvis, een soort die zich graag voedt met wormpjes in het zand.
In 2021 stemde de Tweede Kamer in met het Akkoord voor de Noordzee over het gebruik en de bescherming van de zee. Natuur- en milieuorganisaties krijgen meer beschermde natuurgebieden in zee (van 0,3 naar 15 procent) en de energiebedrijven krijgen de garantie op minimaal 38 gigawatt aan offshore op te wekken stroom in 2050.
De visserij stemde met een kleine meerderheid niet in met het Akkoord. De sector zou ermee van ‘hoofdgebruiker tot medegebruiker [worden] gereduceerd’ en ‘onvoldoende’ gecompenseerd krijgen voor gebieden die dichtgaan voor de visvangst. Vissers hebben bovendien het gevoel dat de locaties voor de bouw van windparken al vaststonden voordat zij ook maar enige vorm van inspraak hadden.
Sanering & innovatie
De rijksoverheid stelt 45 miljoen euro beschikbaar voor innovaties die moeten leiden tot ‘een rendabele visserij met minder uitstoot van broeikasgassen, minder bodemberoering, minder ongewenste bijvangst en minder afval. Het ontwikkelen van een nieuw tuig als opvolger voor de puls heeft daarbinnen hoge prioriteit.’
Voor vissers die niet willen of kunnen innoveren, komt er een saneringsregeling. Het kabinet heeft hiervoor 74 miljoen euro gereserveerd.
De UK33 is eigendom van Jan en Jacob de Boer en voorziet zes gezinnen van een hoofdinkomen. Dat van Jan en zijn zoon Piet, het jongste bemanningslid; van mede-eigenaar Jacob; en van de rest van de crew: Jelbert Romkes, Klaas-Pieter Weerstand (KP), Gerrit Koffeman en Wilhelm Kroon. Allemaal zijn ze opgegroeid met de visserij op Urk.
In de duisternis maakt de bemanning het schip gereed voor een week op de Noordzee. Er worden mokken koffie gezet, voorraden aangevuld en netten losgeknoopt. In de stuurhut zet schipper Jacob alvast de beeldschermen aan. De navigatiecursor op de trackplotter knippert. Een rijk kleurenpalet komt tevoorschijn – met vlakken, strepen en lijnen. Jacob: ‘Die gekleurde lijntjes, dat zijn eigenlijk allemaal visroutes waar we al een keer zijn geweest.’
Vissen met de Bijbel
Jacob vertelt over het plan voor de eerste nacht. ‘Als we straks de haven uit zijn, kunnen de mannen even in de kooi gaan liggen. We varen linksom Den Helder naar beneden en gooien dan straks ter hoogte van IJmuiden – buiten de 12-mijlszone – onze eerste netten uit. Maar eerst gaan we even naar beneden.’
Voor vertrek is het traditie om eerst nog even ‘te lezen’. Niet alle Urker kotters vissen nog ‘met de bijbel’, maar voor de mannen van de UK33 is het vaste routine. De schipper gaat voor in het gebed:
‘Wilt u het weer en de winden in uw hand houden zodat wij ons werk mogen en kunnen doen. Wilt u onze zegen schenken over ons werk, bewaren voor gevaren, voor ongelukken. Here wilt u ook thuis zijn bij hen die wij hebben achtergelaten. Onze vrouwen en kinderen, vaders en moeders en allen die ons lief zijn. Wilt u ook de beschermende vaderhand over hen uitstrekken. Wilt u de vrouwen helpen bij hun werk. Wilt u de kinderen helpen op school en bewaren bij hun spelen en brengt u ons aan het eind van de week weer veilig en gezond bij elkaar terug. Here wilt u ons bovenal bewaren voor verkeerde dingen en voor zondige dingen. Wilt u onze dank aannemen uit genade om Jezus’ wil. Amen.’

De volgende dag zit ik met Jacob in de stuurhut – om mezelf af te leiden van lichte zeeziekte en omdat ik benieuwd ben of we windparken tegenkomen. ‘Tja, dan ga jij met ons mee vanwege die windmolenparken en dan zien we er niet één. Dan vraag jij je natuurlijk af, wat is het probleem?’
Zandbanken
De schipper richt zijn ogen nu niet meer op zee maar op de monitoren naast hem en wijst me een groot paars vlak. ‘Dat is Engels gebied. Daar komen we niet meer. Levert veel te veel gedoe op aan controles.’
Waar hij dan wel vist? ‘Ik zoek de plekken op waarvan ik weet dat er vis te vinden is. Voornamelijk op zandbanken, maar om de kostprijs van de bouw van windparken te drukken zijn die ondiepe gebieden ook voor de windboeren interessant. Want graven in de bodem is duur.’
Hij wijst naar de gele lijnen, onze track. ‘Een groot deel van het jaar vissen we hier, maar straks wordt dit gebied helemaal vol gezet met windmolenparken.’
Om in 2050 klimaatneutraal te zijn, streeft Europa naar het opwekken van 300 gigawatt aan energie met windparken op zee. Daarvoor is volgens het Europees Parlement een investering nodig van 800 miljard euro.
De Noordzee is van alle Europese wateren het meest geschikt voor het offshore opwekken van windenergie. De helft van de op te wekken gigawattages moet daarom daar vandaan komen.
In de gehele Noordzee staat momenteel 80 procent van alle Europese offshorewindparken. Samen zijn ze goed voor een energiecapaciteit van 20 gigawatt. Groot-Brittannië en Duitsland leverden in 2020 de meeste wattages, en Nederland veroverde vorig jaar de derde plek op de Europese ranglijst met 2,9 gigawatt.
In 2050 moet in het Nederlandse deel van de Noordzee de teller tussen de 38 en 72 gigawatt aanwijzen. Dat betekent dat er flink doorgebouwd moet worden op het Nederlands Continentaal Plat (NCP), dat met 57.800 vierkante kilometer anderhalf keer zo groot is als Nederland.
De meest recente studie van Berenschot en Kalavastra (2020) schetst scenario’s waarin windparken in het Nederlandse deel van de Noordzee 7,5 tot 13,4 procent ruimte innemen. Dat lijkt nog mee te vallen, maar ook omringend landen bouwen gestaag door in hun zeedelen.
In samenspraak met belanghebbende partijen zijn toekomstige windparkgebieden vastgesteld aan de hand van routekaarten.
Tot 2023 – 3,5 gigawatt
- Windpark Borssele, 23 km ten westen van Zeeland: 1,5 gigawatt
- Windpark Hollandse Kust Noord, 18 km van Egmond aan Zee: 0,7 gigawatt
- Windpark Hollandse Kust Zuid, 18 km van Scheveningen: 1,3 gigawatt
Oranje gebieden op de kaart hierboven: tot 2030 – 6 gigawatt
- Windpark IJmuiden Ver, 63 km ten westen van IJmuiden: 4 gigawatt
- Windpark Hollandse Kust West, 52 km van Wijk aan Zee: 1,4 gigawatt
- Windpark Ten Noorden van de Waddeneilanden, 67 km van Groningen: 0,6 gigawatt
Witte gebieden op de kaart hierboven: van 2030 tot 2050 – 27 gigawatt
De overheid zoekt voor de periode na 2030 acht nieuwe gebieden die samen een windcapaciteit van 27 gigawatt moeten produceren. Een deel zal aansluiten op bestaande parken, maar er worden ook ‘nieuwe’ Noordzeegebieden geselecteerd.
En deze interactieve kaart geeft een duidelijk beeld van alle windparken die in gebruik, onder constructie en gepland zijn in de gehele Noordzee.
De UK33 vist in het voorjaar veel in het noordelijke deel van de Nederlandse Noordzee, waar in 2028 het Windpark IJmuiden Ver moet verrijzen. Het gebied ligt zo’n 63 kilometer uit de kust en is met een beoogde windcapaciteit van 4 gigawatt voorlopig het grootste windpark.
Op een kluitje
Schipper Jacob: ‘Dan zeggen ze tegen ons dat we moeten uitwijken naar een ander gebied, maar niet ieder stukje Noordzee is ook goed visgebied. Straks zitten we met iedereen die overblijft op een kluitje te vissen en vis je het gebied in één keer helemaal dood.’
Die windmolenparken, legt Jacob uit, komen nog eens bovenop andere gebieden die al verboden terrein zijn voor de visserij: militaire oefenplekken, locaties voor zandwinning en daar komen straks extra afgesloten natuurgebieden bij om de windparken te compenseren.’
Op de monitor zie ik ook nog allemaal groene lijnen lopen. ‘Dat zijn de scheepvaartroutes. Voor ons zijn die risicovol. Als je stilligt omdat je net een visnet aan het binnenhalen bent, kun je niet snel uitwijken.’

Op de trackplotter in de stuurhut zijn ook nog andere lijnen zichtbaar – die duiden op het grootste ‘onderwaterspooknet’ van de Noordzee, de clusters aan gasleidingen en stroom- en telecomnetten.
‘Die kabels liggen niet zo diep ingegraven. Er hoeft maar een grote storm te komen en de zandbodem schuift op waardoor de kabels bloot komen te liggen. Dan moet je goed oppassen als je daaroverheen vaart.’ Jacob en de schippers van andere platviskotters markeren de plekken om schade te beperken, ‘want als je er overheen vaart, trek je zo je netten en vistuigen kapot.’
Ook wil hij voorkomen dat hij dure schadeclaims aan zijn broek krijgt, zoals vier jaar geleden. ‘Toen lag er ineens een acceptgiro op de deurmat van 360 duizend euro.’
Het was een soort verkeersboete zonder fotobewijs. ‘Het kabelbedrijf had in de logboeken gezien dat wij in de buurt waren geweest toen de stroom ergens in Engeland was uitgevallen. Wij hebben er zelf niets van gemerkt, maar je kunt het niet bewijzen. Dus dan kun je uiteindelijk beter schikken.’
De boete verschilt per kabelsoort en reparatiekosten, maar kan flink oplopen. Schipper Jan S. uit Arnemuiden kreeg eind vorig jaar nog een schadeclaim van bijna 18 miljoen omdat hij een hoogspanningskabel raakte.
Tussen de 80 en 85 procent van de stroomkabels ligt op de bodem van de windparken. Het is één van de voornaamste redenen waarom windparken volledig worden afgesloten voor alle vormen van bodemberoerende visserij. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV): ‘De veiligheidsoverweging voor het verbod op de sleepnetvisserij is gebaseerd op het risico voor schade aan de “infield-kabels” tussen de windmolens.’
Passieve visserij
Door ‘technische innovatie’ wordt het in de toekomst wellicht mogelijk om wel binnen windparken te vissen, maar dat wordt per gebied verder onderzocht en dan uitsluitend voor de ‘passieve visserij’. Vissen, krabben en kweekmosselen en -oesters mogen er dan met hengels, netten, of kooien worden opgevist.
Jacob: ‘Voor onze visserij biedt dat geen uitkomst. Onze doelsoort is tong en dat gaat alleen met sleepnetten over de bodem. Daar is ons schip ook op uitgerust.’ Ook Pim Visser van VisNed is sceptisch. ‘Dat betekent dat je in de toekomst alleen nog maar met staande netten of met een hengel de Noordzee op mag.’
De bekabeling van de zeebodem zal bovendien toenemen. In 2015 was 16 procent van het Nederlands Continentaal Plat (NCP) bekabeld, in 2050 zal een vijfde tot de helft bedekt zijn met bundelingen van olie- en gasleidingen en telecom- en elektriciteitskabels.

Vooral de platvisvissers zullen visgronden moeten afstaan door de opkomst van windparken en de infrastructuur die daarvoor nodig is, blijkt uit een rapport van Wageningen Economic Research. Voor Windpark Borssele, een verzameling parken zo’n 23 kilometer voor de Zeeuwse kust, moesten kottervissers uit Goedereede en Stellendam al belangrijke tonggronden inleveren.
Borssele is momenteel Nederlands grootste windpark. Het bestaat uit vier delen en voorziet een krappe 2 miljoen huishoudens van energie. Maar voor de visserij was het belangrijk gebied. Uit berekeningen blijkt dat het tussen 2010 en 2017 gemiddeld 215 ton vis per jaar opleverde, met een gemiddelde opbrengst van 1 miljoen euro.
Tegenover een nettoresultaat van 80 miljoen in 2016 lijkt dat aandeel marginaal, maar juist in dat jaar waren de verdiensten hoog dankzij de pulsvisserij. De resultaten in de daaropvolgende jaren waren aanzienlijk minder: 50 miljoen in 2018 en 9 miljoen in 2019.
De seizoensgebonden vangst van platvis in het Borssele-gebied was dus voor de kottervisserij van relevante economische waarde.
De Wageningse economen schrijven in hun rapport dat het afsluiten van gebieden voor de visserij slechts enkele individuele vissers zal treffen. Maar dat verandert na 2030. Dan gaan niet alleen in het Nederlandse deel maar ook in buitenlandse delen van de Noordzee gebieden dicht voor de bouw van windparken of voor compenserende natuurparken.
En er staan nog meer afsluitingen op stapel. Omdat het onderstel van de windturbines van grof en hard materiaal is waaraan mosselen, oesters en algen zich makkelijk hechten, is de verwachting dat er extra ruimte wordt vrijgemaakt voor schelpdierkwekerijen en zeewierboerderijen.
Daarnaast zullen er zogenoemde ‘kunstmatige energie-eilanden’ nodig zijn. Windparken komen steeds verder uit de kust te liggen en voor de bouw, de exploitatie en het onderhoud van de windturbines moeten werkeilanden worden aangelegd.
Kleinere ruimte om te delen
Wat Jacob vertelt over ‘vissen op een kluitje’ is geen visserslatijn. Wageningen Economic Research verwacht een toename van de visserijdruk in gebieden die openblijven. Nederlandse vissersboten, en ook die uit andere lidstaten, moeten op zoek naar uitwijkmogelijkheden. Ze zullen simpelweg een kleinere ruimte met elkaar moeten delen en dichter op scheepvaartroutes zitten.

Bea Deetman, onderzoeker bij Wageningen Economic Research, pleit daarom voor vervolgonderzoek naar gedragsverandering van vissers. ‘Je wilt weten wat sluiting van bepaalde gebieden betekent voor vissers die daar actief zijn geweest. Kunnen ze naar een ander gebied, en wat betekent dat dan voor hun kosten-opbrengsten?’
Zulk gedragsonderzoek moet dan ook duidelijk maken wat verplaatsing van visserijactiviteiten voor gevolgen heeft. Deetman: ‘Kunnen de vissers met zijn allen nog rondkomen in die nieuwe context of stoppen ze misschien?’ Als vissers ermee ophouden, ontstaat meer ruimte voor de blijvers.
Maar ook de vis kan zich verplaatsen, waardoor het belang van bepaalde gebieden kan toe- of afnemen.
Waar andere schippers avontuurlijker zijn, hechten die van de UK33 grote waarde aan vaste visgronden per seizoen. Als zij straks met hun kotters moeten uitwijken, weten ze nog niet waar ze de tong moeten zoeken.
Jacob: ‘Tong zit in de bodem, maar wat gaat die zeebodem doen wanneer er voor die windparken allemaal palen in komen. De stroming wordt daardoor heel anders. En wat als de tong gaat paaien? Gaat dat straks allemaal wel goed? Daar is nog nooit onderzoek naar gedaan.’
Krachtiger turbines, weidser wieken
Actiegroep Eendracht Maakt Kracht eiste vorige jaar in een brief aan het Europees Parlement dat de bouw van alle geplande windmolenparken voor de kust wordt bevroren totdat duidelijk is wat de effecten op de zeebodem zijn. Want dat er effect is, is in meerdere internationale onderzoeken aangetoond.
Windparken worden steeds hoger, de turbines krachtiger en de wieken weidser en dat heeft invloed op de stromingen en de golven. Zo kunnen ze van invloed zijn op de getijden en daarmee gevolgen hebben voor de eb- en vloedstromen in het Nederlandse deltagebied.
Mariene-ecoloog Luca van Duren van onderzoeksinstituut Deltares in Delft: ‘Het gaat om fundamentele veranderingen en processen die ten grondslag liggen aan het mariene ecosysteem en het functioneren van vissen, vogels en zeezoogdieren.’ De onzekerheden over de effecten van windparken zijn ‘erg, erg groot’, aldus Van Duren.
Verkennend Deltares-onderzoek liet zien dat windparken voor de kust van België, Nederland, Duitsland, Denemarken en Groot-Brittannië de golven, de stroming, de gelaagdheid van water en de windsnelheid boven water veranderen.
Van Duren: ‘Met een modelstudie hebben we een begin gemaakt om de effecten in kaart te brengen. We hebben nu een beter beeld welke delen van de Noordzee gevoelig zijn en welke minder en waarom.’
De Rijksoverheid heeft al enkele jaren onderzoeksprogramma Wind op Zee Ecologisch Programma (Wozep). In eerste instantie lag de focus hierin vooral op vogels, vleermuizen en zeezoogdieren; soorten met een beschermde status. Gaandeweg kwamen de ‘ecosysteemeffecten’ daarbij. Maar het Wozep-programma kijkt niet naar vis, ook niet naar commercieel interessante soorten.

Het ontbreken van onderzoek naar vis vindt Pim Visser van VisNed ‘een onbegrijpelijk manco’ van het Wozep-onderzoek. Volgens hem toont onderzoek aan dat windparken significante effecten hebben op sedimentatie en stromingen. Als achteraf blijkt dat windparken een negatief effect hebben op de bestanden van platvis in de Noordzee lijdt de kottervisserij dubbel verlies. Want als het op den duur slecht gaat met een bepaalde vissoort, is er niet alleen minder vis, maar heeft dat ook gevolgen voor de visquota.
Volgens LNV worden de visbestanden nauw gemonitord en is uit andere studies ‘tot nu toe niet naar voren gekomen dat er op populatieniveau effecten te verwachten zijn’.
Acht jaar geleden wezen visecologen er al op dat effecten van windparken op vis beter onderzocht moeten worden. Onderzoekers van Wageningen Marine Research zagen in 2013 ‘een nog slecht onderzocht potentieel effect’ van het relatief zwakke elektromagnetische veld van de bekabeling in windparken, dat ‘een negatieve impact zou kunnen hebben op migrerende vissoorten die het aardmagnetisch veld gebruiken’.
En: ‘De effecten tijdens de constructiefase op vis zijn veel minder goed onderzocht. Met name het geluid van heien wordt gezien als potentieel schadelijke activiteit. Voor zowel grotere vis als voor vislarven (tong- en zeebaarslarven) lijkt er alleen fysieke schade op te treden bij zeer hoge geluidsniveaus die beperkt zijn tot binnen 100 meter van de heilocatie.’
LNV laat in een reactie weten dat uit een onderzoek in 2011 is gebleken dat heien op zee maar een ‘beperkt’ effect heeft op de larven van vissen.
Andrew Gill, mariene-ecoloog en voorzitter van de International Council for the Exploration of the Sea (ICES), vindt verder onderzoek naar de invloed van windparken op vis en commerciële visbestanden noodzakelijk. ‘Omdat veel gemeenschappen afhankelijk zijn van vis en visserij.’
Gill stelde in zijn meest recente publicatie al vast dat vissen, maar ook mosselen en krabben, zich anders gaan gedragen door het geluid van de bouw van windturbines, en door het geluid van de seismische meetapparatuur die wordt gebruikt bij het zoeken naar geschikte locaties om windparken aan te leggen.
Mosselen en krabben
Akoestische veranderingen kunnen leiden tot ‘psychologische schade’ en zelfs tot ‘sterfte’. Door trillingen en geluid kunnen vissen hun leefomgeving anders gaan gebruiken en hun migratiepatronen aanpassen.
Gill onderzocht onder meer de effecten op platvis in de Mid-Atlantic Bight, ten zuidoosten van New York. In het lokale dagblad The Westerly Sun zegt hij: ‘We zien de ecosystemen een beetje veranderen en ook de relatie tussen de organismen en de intensiteit daarvan.’
Wetenschappers van Wageningen Marine Research doen inmiddels een studie naar de mogelijke effecten van de elektromagnetische straling van stroomkabels op haaien en roggen, maar de eerste resultaten laten nog op zich wachten. Wat het precieze effect is op commercieel interessante vissoorten als tong en schol wordt niet onderzocht.

Aan boord van de UK33 Willempje Hoekstra schampert Jacob over de gang van zaken. ‘Ze zetten eerst een windpark neer en gaan pas daarna onderzoek doen. En als er dan ineens geen vis meer is, heb je pech gehad.’
Als de overheid met een betere saneringsregeling komt, overweegt hij de handdoek in de ring te gooien. De UK33 is een oud schip. ‘Maar goed, je weet het nooit. Misschien dat er straks toch nog iets mogelijk is.’
Voordat de zon ondergaat, kijken we hoe drie zeemeeuwen hun volle visbuikjes laten rusten op de mast waaraan de visnetten hangen. Ook voor ons is het inmiddels etenstijd. In de kombuis wacht Piet met gestoofde schol. Schipper Jacob gaat voor in gebed.
In deel 2 vervolgt de UK33 zijn koers op de Noordzee en legt Jacob uit waarom de kottervisserij zich slachtoffer voelt van ‘een politiek spel’.
Beluister hier Pointer (KRO-NCRV) met de radioreportage van Margaux Tjoeng en een interview met Luca van Duren van Deltares.
78 Bijdragen
Koen van Gils 1
Sowieso mis ik de typische kritische FTM noot in dit artikel.
Co Stuifbergen 5
Koen van GilsMaar iets meer duiding had wel gemogen.
Naast die 50 miljoen (of in goede jaren: 80 miljoen euro) die de visserij omzet zou ik willen zien hoeveel de windmolens opbrengen.
Michel Verschoor
Koen van GilsWietze van der Meulen 6
Koen van Gilshttps://www.wind-energie.de/themen/zahlen-und-fakten/
(incl. on- en offshore)
De gemiddelde stroomvraag in Duitsland is zo ruim 50 GW.
Onderstaand een actueel overzicht (met vraag nu).
https://energy-charts.info/charts/power/chart.htm?l=de&c=DE
En wat zegt het Statistische Bundesamt (destatis) dan?
Ruim 30% minder stroom uit windenergie in het eerste kwartaal 2021
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2021/06/PD21_275_43312.html
En welke bron hield met name het netvermogen op peil?
Kolen dus....(dat is de harde realiteit).
Dus wat is nu de winst van meer windparken? Wie het weet. mag het zeggen...
GJ van Broekhoven 9
Koen van Gilshttps://www.ices.dk/about-ICES/who-we-are/Pages/Who-we-are.aspx.
https://en.wikipedia.org/wiki/International_Council_for_the_Exploration_of_the_Sea
Cecile Leuverink
Koen van GilsHet is een intergouvernementele organisatie voor mariene wetenschap, die voorziet in de maatschappelijke behoefte aan onpartijdig bewijsmateriaal over de toestand en het duurzaam gebruik van onze zeeën en oceanen.
Zij zijn een breed geaccepteerd internationaal adviesorgaan aangaande exploitatie en bescherming van de zee dat onafhankelijk wetenschappelijk advies geeft aan Europese overheden.
Haar doel is de wetenschappelijke kennis over mariene ecosystemen en de diensten die zij leveren te vergroten en te delen, en deze kennis te gebruiken om state-of-the-art advies te genereren voor het bereiken van instandhoudings-, beheers- en duurzaamheidsdoelstellingen.
ICES omvat een netwerk van bijna 6.000 wetenschappers uit meer dan 700 mariene instituten in hun 20 aangesloten landen en daarbuiten. Meer dan 2.500 wetenschappers nemen jaarlijks deel aan hun activiteiten.
Meer informatie: https://www.ices.dk
Co Stuifbergen 5
Dat is 1 x verlies. Als er geen quota zouden zijn, blijft er nog minder vis over.
Michel Verschoor
Co StuifbergenCo Stuifbergen 5
Michel VerschoorOftewel: mensen die opzettelijk een schade 2 x tellen, neem ik niet serieus.
Jaap van Rijn
Co StuifbergenCo Stuifbergen 5
(Gelukkig hebben vissers geen tractors.)
En beide sectoren zijn vitaal, maar ik vermoed dat andere activiteiten toch meer opleveren. (op het land: woningbouw. op zee: windenergie, eventueel in combinatie met mosselteelt, zeewierteelt, krabbenteelt).
Hoeveel leveren de windmolenparken op?
Michel Verschoor
Co StuifbergenIvo de Klerk 1
Co StuifbergenLet op: die 1,52 mln gaat om de jaarlijkse visserijopbrengst in alleen de gebieden waar tot 2030 windmolens komen. Alsnog laat het zien dat het om totaal andere ordes van grootte gaat. Net als op land zie je dat gebruik met een hoge waarde per oppervlak (bijv. woningbouw) gebruik met een lagere waarde per oppervlak (bijv. landbouw) verdringt. Logisch als je het zo bekijkt, maar de transitie voor boeren en vissers wordt er natuurlijk niet fijner op...
Zie: https://windopzee.nl/onderwerpen-0/effect-op/activiteiten/visserij/
GJ van Broekhoven 9
Ivo de KlerkCo Stuifbergen 5
GJ van Broekhovendank voor de cijfers.
Economisch lijken de windmolens belangrijker, maar ik heb er wel begrip voor als een visser niet blij is met een zak geld om zijn boot naar de schroothoop te brengen.
Jan Sinke 10
Co StuifbergenVanuit beleidstorens is het makkelijk roepen om te verduurzamen, maar die beleidsbepalers hebben zelf de minste last van de klimaattransitie. Ik ben niet anti-overheid(beleid) maar ik mis vaak wel de nuances in de discussie in de Tweede Kamer, EU en in de maatschappij.
Rolf Blijleven 1
Co StuifbergenTeun Kloosterman 2
Rolf BlijlevenCo Stuifbergen 5
Teun KloostermanEn ik vermoed dat in andere landen vissers dit ook wel eens gedaan hebben.
Michel Verschoor
Xavier Janssen
Ik eet graag vis, zeker tong, maar voor de visstand en de beestjes in de Noordzee als geheel zou 't 't beste zijn als alle visserij in de Noorzee wordt stil gelegd.
De aanleg van windparken is absoluut niet goed, maar tijdelijk en plaatselijk terwijl vissers de hele tijd alles leegroven.
Want alleen op de zandbanken (ondiep) leven de vissen. Mooi toch dat die zandbanken dan vol komen met windmolens zodat er niet meer gevist mag worden. Overal in de wereld waar artificial reefs worden gebouwd (bv een schip dat wordt afgezonken) zorgt er voor dat lokaal de visstand enorm opbloeit.
Dat zouden we vaker moeten doen.
Wellicht kan de kotter UK33 later mooi afgezonken worden in de Noordzee om vissen een veilige haven te geven.
GJ van Broekhoven 9
Xavier JanssenHelaas is het pulsvissen, dat stukken beter is qua verstoring van de fauna in de zee afgeschoten. Waarbij helaas niet de goede techniek maar de bescherming van Franse vissers voorop heeft gestaan.
Rolf Blijleven 1
Xavier JanssenTeun Kloosterman 2
Rolf BlijlevenIvo de Klerk 1
Eveline Bernard 6
Ivo de KlerkJaap van Rijn
Eveline BernardHetty Litjens 6
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_offshore_wind_farms_in_the_United_Kingdom
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_offshore_wind_farms_in_the_United_Kingdom#/maplink/0
GJ van Broekhoven 9
Hetty LitjensLinda Janssen
Wie zich verdiept in de materie zal ontdekken, dat de effecten op mens, natuur en biodiversiteit door de plaatsing van windmolens nauwelijks zijn onderzocht.
Windmolens zouden leiden tot CO2 reductie. Ook dat is een illusie. Het klimaat proberen te redden door technieken, die de ecosystemen verstoren is volstrekt contra productief. Onderzoeken in Amerika hebben aangetoond, dat grootschalige windmolenparken zelfs tot temperatuurstijgingen, verandering van windstromen en meer droogte hebben geleid. Het middel lijkt erger dan de kwaal.
Het enige wat telt, is het halen van in Brussel opgestelde klimaatdoelen, door middel van gigantische subsidies, waarvan slechts enkelen profiteren.
Eveline Bernard 6
Linda JanssenGJ van Broekhoven 9
Eveline BernardSaskia Ehrhardt 4
Eveline BernardWat wèl is onderzocht en bevestigd, is dat andere types windmolen (bijvoorbeeld in cylinders) goedkoper, rendabeler en veel minder belastend voor het milieu zijn dan het "klassieke" reuzenmodel met wieken.
Die betere modellen leveren echter veel minder winst op voor de staalindustrie, de betonindustrie en de olieindustrie (die o.a. de grondstoffen voor de wieken levert).
Juist deze drie industrieën veroorzaken nou net de meeste uitstoot van CO2... en verdienen het meest aan de bouw van windmolens.
Je kùnt problemen die door een industriële manier van denken zijn veroorzaakt, nu eenmaal niet oplossen met nog meer industrieel denken. Het hele "groene" windmolenverhaal is één grote leugen en het wordt tijd dat dat tot het collectieve bewustzijn doordringt. Het enige wat er groen is aan de huidige windmolenpraktijk zijn de winstcijfers van de betrokken producenten.
Het beste bewijs voor de leugen is het feit, dat er "van bovenaf" niet of nauwelijks nog gestuurd wordt op spaarzaam gebruik van energie. Dat zou immers de economie kunnen schaden, stel je voor...
GJ van Broekhoven 9
Saskia EhrhardtCitaat;
"Duurder dan gewone windturbine
Door meerdere van zulke turbines in een toren te installeren neemt het vermogen toe en kan de verticale versie mogelijk wel concurreren met een horizontale windturbine. Ook de voordelen voor de omgeving (minder geluid, zichtbaarder voor vogels) spelen daarin mee.
Het systeem blijft echter duurder dan een gewone windturbine; dat is ook de reden dat dit soort projecten tot nu toe geen voet aan de grond kreeg. Odin Energy schat dat de prijs van een megawatt van hun windenergie 90 dollar zal zijn - aanzienlijk meer dan van (offshore) windenergie met traditionele turbines".
Het voordeel van de kleine windturbines is dat deze ook in bebouwing kunnen worden gebruikt.
U heeft geschreven;
"Die betere modellen leveren echter veel minder winst op voor de staalindustrie, de betonindustrie en de olieindustrie (die o.a. de grondstoffen voor de wieken levert).
Juist deze drie industrieën veroorzaken nou net de meeste uitstoot van CO2... en verdienen het meest aan de bouw van windmolens",
is mijns inziens niet juist. De enige reden is dat de verticale windmolens op dit moment te duur zijn in vergelijking tot een heleboel kleinere windturbines.
De energiehonger waarover u schrijft, is natuurlijk te wijten aan ons (Eveline Bernard wordt nu boos) enorm toegenomen energiegebruik. Denk niet dat de staat hieraan iets kan doen, dat kunnen alleen wij (Eveline Bernard wordt nu boos) consumenten doen.
Saskia Ehrhardt 4
GJ van BroekhovenVoor mij is het een teken aan de wand dat er in die 10 jaar blijkbaar weinig energie gestoken is in het verder ontwikkelen van deze betere alternatieven.
Over het verminderen van het energieverbruik door de overheid denken we verschillend. Het met gejuich binnenhalen van energieverslindende datacenters, die uit zijn op belastingvoordeel èn op de oorspronkelijk voor huishoudens geplande "groene stroom", lijkt mij al iets heel anders aan te duiden. Ook voorlichtingscampagnes hebben in het verleden tot spaarzamer energiegebruik geleid. Weliswaar in bescheiden mate, maar het was in ieder geval een beweging in de goede richting.
PS: het zou interessant zijn om te weten of in de kostenvergelijkingen tussen "klassieke" en alternatieve modellen ook de nu opdagende enorme kosten voor het "opruimen" van afgedankte
windmolens zijn verwerkt.
GJ van Broekhoven 9
Saskia EhrhardtWat betreft een grote verticale windturbine heb ik de bron niet kunnen vinden. Wat wel duidelijk is dat wij als samenleving veel meer op groenere energie moeten inzetten dan dat wij dat op dit moment aan het doen zijn. Elektrische auto's is mooi, maar indien de stroom dat niet is, dan is dat een schijnoplossing.
Saskia Ehrhardt 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Saskia EhrhardtDe Li-Ion accu's zijn een ramp voor het milieu. Pas indien de solid state accu's voorhanden zullen zijn, pas dan is elektrisch rijden pas echt groen.
GJ van Broekhoven 9
Saskia EhrhardtSaskia Ehrhardt 4
GJ van BroekhovenWietze van der Meulen 6
Linda JanssenOok voor trekvogels en zeker de soorten die 's nachts trekken, zijn windmolenparken in ieder geval geen verbetering van de trekroutes....
Als er mensen zijn die harde cijfers hebben dat de schade van windmolenparken op zee voor de (avi)fauna wel mee valt, dan ben ik wel benieuwd naar de onderzoeksrapporten daarvan...
Onderstaand nog een artikel van vogelbescherming over een Lammergier die een paar weken geleden het slachtoffer werd van een windturbine.
https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/lammergier-slachtoffer-van-windmolen
Daar komt dan nog bij dat het erg lastig is om een goed beeld te krijgen van slachtoffers op zee. Op land vind je een dode (gezenderde) Lammergier nog terug, op zee is dat vrijwel onmogelijk en dan is een Lammergier ook nog 1 van de grootste vogels van Europa....
Saskia Ehrhardt 4
Wietze van der MeulenGJ van Broekhoven 9
Saskia Ehrhardthttps://www.nu.nl/nucheckt/6023521/nucheckt-wat-we-weten-over-het-effect-van-windmolens-op-vogels.html
https://edepot.wur.nl/430196
https://purews.inbo.be/ws/portalfiles/portal/1000216/vogelnieuws_art4.pdf
https://www.voordewereldvanmorgen.nl/artikelen/nieuwe-windmolens-meer-groene-energie-en-beter-voor-vogels (hier staat de grote verticale windturbine in vermeld)
Saskia Ehrhardt 4
GJ van BroekhovenHoe prachtig zou de wereld eruitzien, als we onze bijzondere menselijke vaardigheden in zouden zetten voor het welzijn van ALLES wat leeft, in plaats van alleen aan onszelf te denken!
Ik zal die Steve 'ns een mailtje sturen... 🤔
W. Baars 3
GJ van Broekhoven 9
W. BaarsWeet ook dat de zeefauna rond de voeten van windturbines nieuw zeeleven ontwikkelen. Te vergelijken met een soort van koralrif.
W. Baars 3
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
W. BaarsHeb enige tijd geleden een uitzending gezien waarbij biologen hebben vastgesteld dat rond booreilanden een interessante biotopen zijn ontstaan. Ondermeer dat zich daar vissen verstoppen voor jagers op hen.
Vermoed dat hetzelfde ook het geval kan zijn bij de windmolens op zee.
Het feit dat visser met sleepnetten minder gemakkelijk met hun sleepnetten op die plaatsen vissen kunnen vangen van de bodem van de zee, acht ik niet een verkeerde keuze. Goed, wel een keuze die voor hen verkeerd uitpakt.
GJ van Broekhoven 9
W. Baarshttps://www.maritiemnederland.com/nieuws/afgedankte-boorplatforms-stimuleren-biodiversiteit
https://www.wur.nl/nl/show-longread/Biodiversiteit-longread.htm
https://edepot.wur.nl/411288
http://publications.deltares.nl/1221293_000.pdf
Hieruit kan worden afgeleid dat die ook bij windturbines op zee zal gelden neem ik aan.
GJ van Broekhoven 9
Het probleem is dat wij qua elektriciteit groener moeten worden. Indien wij het hele land vol zetten met turbines, dan worden tal van mensen witheet. Daarom zijn turbine parken op zee een zinnig idee mijns inziens.
Indien dit gevolgen heeft voor vissers die met sleepnetten vissen, dan heeft dat natuurlijk voor hen gevolgen. Het is natuurlijk de vraag of dit tot gevolg dient te hebben dat enkel daarom geen turbine parken op zee zouden mogen komen? Lijkt mij niet.
Geloof niet dat ik het artikel FTM waardig vind.
Vincent Huijbers 9
GJ van BroekhovenHelemaal wanneer deze beroepen op ons als een soort folklore overkomen maar voor deze mensen dagelijkse realiteit is en misschien wel al generaties lang?
Hier is nog steeds geen echt antwoord op en daar zouden we door deze artikelen over kunnen nadenken.
GJ van Broekhoven 9
Vincent HuijbersVaak is er sprake van een belangenafweging. In casu de belangen van ons Nederlanders om groene stroom te kunnen gebruiken en anderzijds de belangen van de vissers met sleepnetten.
Het gebruik van sleepnetten is gewoonweg slecht voor de maritieme fauna. Er is sprake van forse schade en bijvangsten. Gezien het feit dat pulsvissen echt beter voor de maritieme fauna is; veel minder schade en bijna nul bijvangst, is het ongehoord spijtig dat de EU, voornamelijk Frankrijk is daarvoor verantwoordelijk, het puls vissen heeft afgeschoten. En ja, de Nederlandse staat heeft alles mogelijke gedaan om het puls vissen te redden.
Natuurlijk is het mij terdege bekend dat Volendam en Urk van oudsher vissers gemeenschappen zijn. Denk niet dat dit afdoende is om alleen daarom de afweging ten gunste van hen te laten doorslaan.
Uitgaande van de belangen in kwestie, kan ik mij in de uitkomst vinden dat turbine parken in de Noordzee worden gebouwd.
Vincent Huijbers 9
GJ van BroekhovenNet als in het artikel waar u naar verwijst is de standaard reactie van sectoren die moeten veranderen om vooral alles bij het oude te laten en het probleem te pareren met schijnoplossingen. Juist door de diepe verankering hebben ze sterke lobbyclubs of zelfs politieke partijen die het opnemen voor hun belangen. Maar de tijdgeest hebben ze niet meer mee.
Waar ik geen goed een beeld van heb is in hoeverre dit probleem door de sector zelf is genegeerd? Heeft de politiek hun daarbij geholpen door pijnlijke beslissingen uit te stellen en vooruit te schuiven? Zijn er vissers en boeren die van de ene op de andere dag zijn gestopt en voor een baas zijn gaan werken? Is een vak of beroep soms zo verbonden met de mens dat het is als een mes in jezelf steken als verzocht wordt om te stoppen? Ligt er een zak geld ter compensatie klaar als de maatschappij van je verlangt dat je bedrijf opheft?
Bij boeren zou je ook de banken als schuldigen kunnen aanwijzen die ze maar al te graag een lening voor de megastal verstrekten. Maar ook de Nertsenfokkers, een sector die al jaren onder vuur lag maar door Corona geheel opgeheven is vanwege het risico dat die beestjes het virus verspreiden.
Hoeveel vis moet je vangen om economisch rendabel te varen? Ontstaat schaalvegroting door enorme vraag of een te lage prijs waardoor ik veel moet vangen? Ik heb niet het idee dat vissers schatrijk worden dus denk dat wij als consument ook moeten veranderen. We consumeren veel maar betalen er niet de echte prijs voor. Daardoor voelen we niet meer wat het kost.
Die verwevenheid van sectoren, politiek, banken en consument maakt dat het mijn inziens een collectief probleem is. Nogal een kluwe van belangen die je moet ontwaren om iedereen recht te kunnen doen.
GJ van Broekhoven 9
Vincent HuijbersWat u over boeren aangeeft is denk ik anders dan wat de visserij betreft. Boeren hebben in het verleden fros geïnvesteerd om aan nieuwe (milieu)normen te voldoen. Wat inderdaad veel geld heeft gekost. Indien wij willen dat boeren stoppen, dan dienen zij een reëel bedrag te ontvangen om te kunnen stoppen. Dus niet de gedachte die te vaak hoor; jammer boer ga maar weg (zonder vergoeding). Wat mijns inziens hoofdzakelijk te wijten is aan de PvdD. Wat een enge partij is mijns inziens. Kofferman en Thieme zijn aanhangers van Peter Singer. Zij zijn van mening dat dieren de slaven van de mens zijn. Daarom is ook die nieuwe dierenwet aangenomen, die de PvdD heeft ingediend.
Indien wij Nederlanders willen dat boeren ofwel nog meer milieu bewust gaan werken dan moeten boeren een meer reële prijs ontvangen voor hun producten. Heb ook betoogd dat ons voedsel te goedkoop is. Lees, dat boeren op dit moment te weinig voor hun producten ontvangen. Dit is de enige reden dat megastallen gebouwd worden. Dit leidt ertoe dat boeren niets anders kunnen dan minder milieu bewust voedsel verbouwen. Weet alleen zeker dat dan het grote geschreeuw zal losbarsten. Dit is ook het probleem inzake de milieu aanpak. Velen geven aan dat zij pro maatregelen zijn, maar in de praktijk willen zij gewoonweg doen wat zij altijd hebben gedaan en zo goedkoop mogelijk.
Betrokken op de visserij is het natuurlijk de vraag of de sleepnet vissers kunnen overschakelen naar een andere vorm van visserij. Indien dat niet mogelijk is, dan dienen de betrokken vissers eveneens een compensatie te ontvangen.
Vincent Huijbers 9
GJ van BroekhovenDe investering voor pulssystemen -los van wat je er van kunt vinden- is ook een verliespost door het verbod daarop vanuit de EU. Ik kan er niet bij dat een bedrijf investeerd in een techniek die verboden gaat worden.
De tijd vraagt om veranderingen maar onze politiek is volgens mij erg behoudend en schaart zich vooral achter de belangen van de achterban. Ze durven niet te kiezen tegen dat belang zelfs wanneer alle tekenen er op wijzen dat het beleid niet houdbaar meer is. Zo ontstaat de verwarring en onvrede die de boerenprotesten en een artikel als deze voortbrengen...
GJ van Broekhoven 9
Vincent Huijbers"Wat bij mij uit het nieuws is blijven hangen zijn ook visquota, overbevissing en bijvangst maar ook verbod op pulsvisserij etc".
Het ongebreideld leegroven van de zee, is dom en kortzichtig. Daarom zijn maatregelen simpelweg noodzakelijk. Alleen zal de gemiddelde consument dat weinig boeien, die kijken in de regel alleen naar de prijs; veel voor weinig.
De pulsvisserij schijnt beter te zijn dan de standaard wijze om vissen te vangen. Dit is alleen maar afgeschoten omdat Frankrijk en destijds ook nog Engeland hun vissers hebben beschermd.
U heeft geschreven;
"Ze durven niet te kiezen tegen dat belang zelfs wanneer alle tekenen er op wijzen dat het beleid niet houdbaar meer is. Zo ontstaat de verwarring en onvrede die de boerenprotesten en een artikel als deze voortbrengen...".
Politiek en keuzes maken die verantwoord zijn, dat gaat vaak niet samen.
De aandacht op de boeren als de schuldige van alles, is de gemakkelijke weg. De grote industrie is geheel ten onrechte buiten schot gelaten. De politiek heeft alleen geen rekening ermee gehouden dat de boeren met hun trekkers naar Den Haag zouden komen.
Vincent Huijbers 9
GJ van BroekhovenIedere vorm van het op deze schaal leegvissen of stapelen van dieren moeten we stoppen maar heeft een reden. Zonder de oorzaak of aanleiding aan te pakken wordt het risico en de schade eenzijdig bij de boer of visser gelegd. Dat gaat het beste via de portemonnee van de consument: net zoals de vervuiler betaald moet ook de gebruiker gaan betalen. Dan schatten we een product en daarmee de industrie ook echt op waarde.
GJ van Broekhoven 9
Vincent HuijbersMerk bij tal van discussies, ook op FTM, dat de meesten erg goed zijn om de schuld alleen bij anderen te leggen; de industrie, de boeren etc, maar indien wordt aangegeven dat wij mensen voor tal van zaken verantwoordelijk zijn, ondermeer dat te goedkoop voedsel de oorzaak is, worden de meesten ongehoord boos, wild en vals. Goedkoop is duurkoop; dat is ook bij te goedkoop voedsel het geval.
Willen wij beter voedsel; beter voor het milieu, dan moet voedsel duurder worden.
Maar ook, het is geen recht om veel vlees te moeten eten. Nog niet al te lang geleden is het niet gebruikelijk geweest om kilo's vlees in de week te nuttigen.
Co Stuifbergen 5
GJ van BroekhovenMaar dan moeten waarschijnlijk de kosten van woonruimte omlaag.
GJ van Broekhoven 9
Co StuifbergenDe prijs van woonruimte kan een probleem zijn / blijven. Mijns inziens is de hogere en de lagere wetgever verplicht om te voorkomen dat beleggers teveel particuliere woonruimte opkopen.
Daarnaast, heb ik reeds eerder betoogd op FTM;
1. dient de verhuurdersheffing voor woningbouwcorporaties te worden opgeheven. Dit zal tot gevolg hebben dat zij wederom meer in sociale huurwoningen kunnen voorzien.
2. dienen gemeenten en woningcorporaties lege kantoorpanden tot sociale woningen om te bouwen. Bij veel gemeenten is het zo dat ondernemers dit doen. De ontstane woningen worden dan te duur verhuurd. Indien gemeenten en woningcorporaties dit (ook) doen, dan zal de woningnood in Nederland mijns inziens fors kunnen afnemen.
Vincent Huijbers 9
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Vincent HuijbersArthur Venis 3
GJ van BroekhovenEigenlijk gaat dit artikel over de ongebreidelde honger naar energie. Een honger die we allemaal delen. Ik weet dat het simplistisch klinkt, maar ook dit onderdeel van het CO2-probleem is op te lossen door domweg minder energie te gebruiken. Ik meen dat een hoogleraar al eens becijferd had dat wanneer we alle huizen in NL goed isoleren, de helft van de gasbehoefte wegvalt. Ik denk dan, effectieve en doelgerichte oplossing, prachtig toch?
Maar ja, als er al afspraken zijn gemaakt over de bouw van allerlei centrales, windparken en wat al niet, dan gaat die lobby zoals we hier dagelijks kunnen lezen voor, en zit je, in het geval van windmolens, op de Noordzee met een nieuwe natuur: een woud van wapperende wieken... We plempen gewoon alles vol. Waarom ook niet... Plek zat, toch?
In die zin toch: follow the money?
GJ van Broekhoven 9
Arthur Venisjan van Riesen
Vincent HuijbersDat heet ondertnemen en risiko lopen!.
Jan Sinke 10
GJ van BroekhovenIn deze opzichten geloof ik niet zo in de zelfredzaamheid en de kapitalistische/liberale insteek van de markt. Hierin heeft de overheid een belangrijke rol om haar burgers hierin bij te staan, in het bijzonder diegenen die het moeilijk hebben.
GJ van Broekhoven 9
Jan SinkeMijn indruk is dat de politiek de lanbouwbranche als een gemakkelijk en mak slachtoffer heeft gezien. Dankzij het vonnis Milieudefensie / Shell is het duidelijk dat ook ondernemingen actief moeten worden en moeten betalen.
Onze woningen van het gas halen zal mijns inziens niet werken zoals men het bedacht heeft. Nieuwe woningen is mogelijk, maar bestaande woningen zal echt te moeilijk worden.
Denk dat er dient te worden ingezet op geothermale techniek. Indien dit in Groningen gebeurt, waarbij elektriciteit daarmee wordt gemaakt, waarmee waterstof wordt gemaakt, kan men waterstof als Gronings gas 2.0 gebruiken. Via de bestaande leidingen kunnen CV ketels worden gestookt.
Jan Sinke 10
GJ van BroekhovenMaar om bij het onderwerp te blijven: wie betaalt de rekening van het gokken —> uiteindelijk de maatschappij door alle GGZ-inspanningen die nodig zijn om mensen weer op de rails te krijgen.
GJ van Broekhoven 9
Teun Kloosterman 2
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Teun KloostermanRolf Blijleven 1
Human interest en access journalism zoals dit is prima, maar nou ja, blijf ook the money followen, graag.
GJ van Broekhoven 9
Rolf Blijleven"De gemiddelde aanvoerprijs van schol steeg van €1,80 per kilo naar €2,43 per kilo. Ook de gemiddelde aanvoerprijs van tong steeg van €10,47 per kilo naar €11,15 per kilo".
Prijs per kilo schol is € 10,25. Winstmarge is de keten van afslag naar consument is 76%.
Prijs per kilo tong is gemiddeld € 30,00. Winstmarge in de keten van afslag naar consument is 63%.
Heb de indruk dat de prijzen bij de zeevisserij minder afgeknepen zijn dan bij de landbouw.
Rolf Blijleven 1
GJ van BroekhovenEen kotter moet dus elke week wel enkele duizenden kilo's vangen, anders kan men daar niet van leven. Hopelijk komt dat ook aan bod in een volgende aflevering.
GJ van Broekhoven 9
Rolf BlijlevenWaarbij de personeelskosten het leeuwendeel van de kosten zijn.
Heb op de afslag van Bunschoten-Spakenburg tongfilets gekocht, is reeds zeker tien jaar geleden. Een vriend is aldaar werkzaam. De prijs is 1/4 van de prijs in de winkel.
Teun Kloosterman 2
Had eerder ook gelezen dat de beschutting die de fundaties bieden juist kansen genereren voor biodiversiteit in plaats van het maan-/woestijnlandschap wat de noordzeebodem nu is, zeker als het niet continu wordt omgeploegd door eigenbelangen
GJ van Broekhoven 9
Teun KloostermanJan Sinke 10
GJ van BroekhovenOverigens vind ik hetgeen Teun aansnijdt terechte innovaties.