Schandalen eten winst van Britse banken op

2 Connecties

Relaties

Schandalen

Werkvelden

Banken
0 Bijdragen

De onderliggende winsten van de Britse grootbanken zijn gestegen, maar deze winst wordt voor een groot deel teniet gedaan door de kosten van alle schandalen.

De onderliggende winsten van de vijf grootste banken in het Verenigd Koninkrijk zijn in 2012 gestegen naar een totaal van 31,5 miljard pond. Barclays, HSBC, Lloyds, RBS en Standard Chartered realiseerden een gezamenlijke winststijging van 45 procent, exclusief belastingen, maar deze stijging werd grotendeels weggevaagd door schandalen.

In totaal betaalden de banken 20 miljard pond aan schadevergoedingen en kosten van claims. Deze berekening komt van het accountantskantoor KPMG. ‘2012 was wat betreft de reputatie een heel slecht jaar’ voor de financiële industrie, zegt Bill Michael, een specialist in financiële dienstverlening bij KPMG.

Groot-Brittannië werd ook vorig jaar nog geteisterd door de grote zwendel op het gebied van kredietverzekeringen. Deze producten waren zeer lucratief voor de banken. Veel klanten bleken echter genaaid te zijn met een te hoge provisie. Ook bleek soms geen premie te worden uitgekeerd terwijl de polishouder daadwerkelijk ziek was en recht had op uitkering. 

Een andere grote klapper was het gesjoemel met de Libor. In de zomer kwam aan het licht dat bankiers hadden gerommeld met deze interbancaire rente, waaraan honderden biljoenen dollars aan contracten zijn gekoppeld, waaronder hypotheken van burgers.

Allemaal erg zonde dus. Want de onderliggende prestaties van de bank waren goed. Zo namen de kosten op rommelleningen af vanwege de lage rentes. Ook stegen de opbrengsten doordat het sentiment omtrent de euro weer positiever was. Inmiddels is in 2013 dat positieve sentiment overigens weer omgebogen naar een negatief sentiment door alle toestanden op Cyprus.