© Zavrazhin Konstantin/Gamma/HollandseHoogte

Na vertrek van de concurrentie in Rusland verdrievoudigt Heineken de winst

2 Connecties

Organisaties

Heineken

Locaties

Rusland
11 Bijdragen

Heineken maakte woensdag 19 april zijn jaarcijfers bekend voor de activiteiten in Rusland. De omzet steeg met 14 procent en de winst verdrievoudigde. Het bedrijf heeft in 2022 waarschijnlijk honderden miljoenen euro’s overgemaakt naar de Russische overheid.

Voor Heineken was 2022 een uitstekend jaar in Rusland. Terwijl het Russische leger grote delen van het buurland Oekraïne met de grond gelijk maakte, steeg de omzet van de Nederlandse brouwer met 14 procent naar 42 miljard roebel (470 miljoen euro). 

De winst verdrievoudigde naar 2,6 miljard roebel (bijna 30 miljoen euro) en het bedrijf slaagde erin 720.000 hectoliter meer drank te verkopen dan het jaar ervoor.

Dat blijkt uit de jaarrekening die het dochterbedrijf Heineken Rusland gisteren publiceerde, in handen van Follow the Money.

Het succes van Heineken is goed nieuws voor het Kremlin. Als de Amsterdamse brouwer over 2022 verhoudingsgewijs evenveel belasting heeft betaald als in 2019 – toen de omzet 36 miljard roebel bedroeg en de totale belastingafdracht 27 miljard – bedraagt de contributie ruim 31 miljard roebel, ofwel 350 miljoen euro. 

Daar koop je veel Russische tanks voor.

‘De resultaten in Rusland zijn boven verwachting,’ reageert Heineken, dat vandaag zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering houdt. Door een afschrijving op de Russische activiteiten van 88 miljoen euro is Rusland voor Heineken op concernniveau verliesgevend, meldt de brouwer

De klinkende resultaten zijn tegenstrijdig met eerdere verklaringen van de bierbrouwer. Nadat Heineken ruim een jaar geleden besloot Rusland te verlaten, zou er een ‘overgangsperiode’ volgen met ‘verminderde activiteiten’.

Topman Dolf van den Brink noemde de dochteronderneming na het stopzetten van de productie en de verkoop van het merk Heineken ‘het resterende rompbedrijf’. 

We zijn aan het afbouwen in Rusland, was de implicatie. Maar in werkelijkheid stelde Heineken alles in het werk om het bedrijf ‘in optimale staat’ te brengen voor een zo hoog mogelijke verkoopprijs, om het uiteindelijke verlies te beperken.

Terwijl internationale merken als Guinness, Coca Cola en Pepsi de Russische markt daadwerkelijk verlieten, bleef Heineken investeren en lanceerde het liefst 61 nieuwe producten op de Russische markt, ontdekte Follow the Money. De goede commerciële resultaten zijn volgens de jaarrekening mede te danken aan die nieuwe producten.

‘Trots’

Op de Russische website van Heineken, die offline is na de onthullingen van Follow the Money, noemde het bedrijf 2022 ‘een turbulent jaar voor alle marktspelers’. 

Tegelijkertijd waren er ‘volop kansen en opende [het jaar] nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling en groei van onze business.’ En: ‘Trots kondigen we aan dat we in meerdere segmenten recordhoogten hebben bereikt.’

Gisteren maakte Heineken bekend dat het een koper heeft voor de Russische vestiging. De transactie moet nog worden goedgekeurd door een speciale commissie, waarna 10 procent van de verkoopprijs eveneens naar de Russische staatskas zal vloeien. 

Heineken hoopt de verkoop voor 1 juli te hebben afgerond.

Reactie Heineken

Follow the Money vroeg Heineken een bevestiging van de geschatte belastingafdracht en – indien incorrect – het juiste bedrag. De bierbrouwer ging daar niet op in en stuurde dondermiddag deze reactie:

‘In 2022 leed de Heineken Groep een zeer aanzienlijk verlies op onze activiteiten in Rusland als gevolg van ons besluit om te vertrekken. Dit resulteerde in verliezen op het niveau van de Heineken Groep van 88 miljoen euro, wat veel groter was dan de winst van onze lokale activiteiten in Rusland. Daarom hebben we in 2022 een aanzienlijk nettoverlies geleden op onze Russische activiteiten. Lokale activiteiten hebben in het eerste kwartaal van 2023 een aanzienlijk verlies geleden.

We profiteren financieel niet van de activiteiten in Rusland, aangezien het bedrijf financieel afgeschermd is, waardoor de stroom van gelden, royalty’s en dividenden uit Rusland is gestopt. Heineken zal niet profiteren van de verkoop van het bedrijf en verwacht een totale negatieve financiële impact van circa 300 miljoen euro. Al het resterende geld in het Russische bedrijf zal na voltooiing van de verkoop worden overgedragen aan de nieuwe eigenaren.

In de afgelopen tien jaar rapporteerde Heineken Rusland een verlies in zes van de tien jaar – met een schuld van 98 miljoen euro. Het bedrijf was structureel financieel uitgedaagd. Toen we ons belangrijkste merk Heineken, evenals Miller en Guinness van de markt haalden en ons besluit om Rusland te verlaten aankondigden, was het dan ook onze oprechte zorg dat het bedrijf cash-negatief zou worden en we failliet zouden gaan. Het lokale team zorgde voor bedrijfscontinuïteit om het levensonderhoud van onze werknemers te beschermen in afwachting van de overdracht aan een nieuwe eigenaar.

In 2022 moest het bedrijf krachtige maatregelen nemen om het te beschermen en het verlies van internationale merken te boven te komen. De prijzen stegen in lijn met de lokale inflatie, maar op een lager niveau dan de belangrijkste concurrenten die allemaal op de markt blijven. Tegelijkertijd heeft het bedrijf zijn kostenbasis aanzienlijk verlaagd, wat heeft geleid tot resultaten boven onze verwachting. Deze kostenbesparingen zijn op den duur niet vol te houden. In het eerste kwartaal van 2023 zien we een aanzienlijke ommekeer in de bedrijfsprestaties. Dit heeft geresulteerd in een verlies in het eerste kwartaal van dit jaar. Dit verlies is 2,5 keer groter dan het jaar ervoor.

Accijnsbetalingen zijn gebaseerd op verkopen, wettelijk vereist en in overeenstemming met wereldwijde praktijken. In 2022 dienen we nul vennootschapsbelasting in vanwege uitgestelde belastingverplichtingen in verband met verliezen uit het verleden.’

Lees verder Inklappen

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Alexandr Shurshev van de onderzoeksjournalistieke website Chronicles.media.