
Kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren? Lees meer
Waarom is de creatie van geld in handen van – particuliere – banken? En moet dat altijd gepaard gaan met schuld? Ofwel: kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren?
Dat zijn vragen waar menig econoom zijn tanden op heeft stukgebeten. Toneelgroep De Verleiders zette een brede discussie in gang door op te roepen tot een burgerinitiatief. Met 120.000 handtekeningen moest de politiek wel reageren en nadenken over de aard en het wezen van ons geld en hoe het wordt gecreëerd. Dat leidde tot een opdracht voor de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) om onderzoek naar geldschepping te doen.
Op Follow The Money begon het debat in 2015, toen auteur en voormalig bankenlobbyist Robin Fransman reen open brief aan het toneelgezelschap schreef, die werd beantwoord door Martijn Jeroen van der Linden, bestuurder van de stichting Ons Geld. Daarnaast gaven tientallen lezers in het discussieforum hun visie op wat misschien wel de grote vraag van het moment is: van wie is ons geld eigenlijk?
Niet burgers maar banken profiteren van de renteverhoging van de ECB
Aan een digitale euro die niet met banken concurreert, heeft niemand iets
Als we de economen van morgen niet anders opleiden, blijft de wereld op dezelfde voet doorgaan
Geld bepaalt alles, maar bijna niemand snapt het. Reis door onze kaart en ontdek hoe ons geldstelsel in elkaar zit
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
De ontrafeling van ons geldstelsel
Nederlandse regering presenteert voor het eerst een visie op de digitale euro
Wordt digitaal contant geld programmeerbaar, en gekoppeld aan je identiteit?
De strijd om het digitale geld is losgebarsten
De Europese Centrale Bank geeft miljarden uit om de rente laag te houden. Waar komt dat geld terecht? Lees meer
Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt een ver-van-mijn-bed-show doorspekt met moeilijk jargon en financiële termen. In dit dossier onderzoekt FTM de implicaties het ECB beleid voor de burger. Wat houdt het lage-rentebeleid in en wat zijn de gevolgen van 'quantitative easing' (QE) voor Nederland? Bij wie komen de miljarden aan publiek geld terecht?
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
Draghi redde de euro, maar deelde een dreun uit aan de democratie
Banken lenen zich rijk bij de ECB
Minister negeert Kamerverzoek om ECB ter verantwoording te roepen
Machtsspel stort Europa in een existentiële crisis
Champagne-, tabaks- en olieconcerns sluizen coronageld door naar aandeelhouders
Coronaklap extra pijnlijk voor pensioenfonds met beleggingen in olie en gas
Helikoptergeld: een verleidelijke, maar ondoelmatige kuur voor corona
Nóg lagere rente: het zinloze medicijn tegen het coronavirus
Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, bij een conferentie over twintig jaar euro / 27 sept. 2022 © Marcel van Hoorn / ANP
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
Klaas Knot schreef afgelopen week misschien wel de meest bijzondere brief uit zijn loopbaan als president van De Nederlandsche Bank: voor het eerst sinds 1932 gaat de bankentoezichthouder verlies maken. De Nederlandse brief deed de beurskoers van de Belgische centrale bank kelderen. In Nederland zal de belastingbetaler moeten bijspringen. Daarbij raken onze centrale banken de grip kwijt op hun belangrijkste instrument om de inflatie te beheersen.
- Quantitative Easing (QE), het onconventionele monetair beleid van de afgelopen jaren, heeft de aard van centrale banken veranderd: ze zijn behalve ‘centrale bank’ ook ‘centrale belegger’ geworden.
- Dat heeft ervoor gezorgd dat het solide verdienmodel van de centrale bank onderuit is gehaald: die maakt niet langer automatisch winst op haar rentemarge. Om de inflatie te beteugelen, heeft de ECB recent de rente verhoogd. Daardoor ontstaat een groot probleem: de opgekochte staats- en bedrijfsobligaties geven nauwelijks inkomen, maar de kosten voor de centrale bank gaan enorm omhoog.
- De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, zegt dat de hoge inflatie voor DNB als een verrassing komt. De renteverhogingen van de ECB leiden daarom tot onverwachte verliezen voor DNB. De kapitaalbuffer van DNB is naar verwachting niet groot genoeg om de klap op te vangen. Dat zou betekenen dat de belastingbetaler de centrale bank moet redden.
- De verwachting is dat de centrale banken van de eurozone tussen 2023 en 2026 een gezamenlijk verlies van circa 155 miljard euro voor de kiezen zullen krijgen.
Op dinsdag 20 september 2022 brak er paniek uit bij het bestuur van de Nationale Bank van België (NBB). De centrale bank van onze zuiderburen is voor 50 procent eigendom van de staat, de andere helft is in private handen. Anders dan bij De Nederlandsche Bank (DNB) zijn de aandelen van de NBB verhandelbaar op de Euronext-beurs in Brussel. De centrale bank heeft daardoor een beurswaarde, en die donderde die middag plots in elkaar.
Woensdagochtend werd, in afwachting van een persbericht van de Belgische centraalbankiers, de handel in het aandeel zelfs volledig stilgelegd. De koers van het NBB-aandeel zou na de hervatting daarvan nog harder dalen: die kelderde in een paar dagen van 1600 naar 860 euro.
Het persbericht van de NBB maakte al in de eerste zin duidelijk wat de aanleiding voor de plotselinge koersval was: ‘De Nationale Bank van België heeft kennis genomen van de brief van de heer Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, aan mevrouw Sigrid Kaag, de Nederlandse Minister van Financiën, met als onderwerp “brief inzake kapitaalpositie DNB”, die gisteren op de website van DNB is gepubliceerd.’
Niet de Belgische, maar de Nederlandse centrale bank had de paniek veroorzaakt. Wat was het geval? Op 9 september had Knot minister van Financiën Sigrid Kaag per brief gewaarschuwd, en op 20 september publiceerde DNB die brief op haar website. Die bevatte zulk explosief nieuws over de monetaire situatie in de eurozone dat de private aandeelhouders van de Belgische centrale bank zich een hoedje schrokken. Vervolgens deden ze iets dat de Nederlandse staat, de enig aandeelhouder van DNB, niet kan doen: ze gooiden hun aandelen massaal in de verkoop.
De brief van Knot
Wat schreef Knot dat de Belgische aandeelhouders de stuipen op het lijf joeg? Het betrof een winstwaarschuwing: ‘De momenteel hoge inflatie komt als een verrassing en noopt tot een verkrapping van het monetaire beleid en dat leidt via renteverhogingen tot verwachte verliezen voor DNB.’ In de kern komt het erop neer dat DNB hogere rentevergoedingen moet betalen aan de private banken dan ze had verwacht.
DNB houdt rekening met een cumulatief verlies van 9 miljard euro tussen 2023 en 2026, terwijl er in mei nog op slechts 2,7 miljard verlies werd gerekend
Blijkbaar had de hoogste monetaire autoriteit van ons land en de toezichthouder op de banken, ook na jaren van (zeer) ruim monetair beleid, niet voorzien dat de inflatie in 2021 en 2022 omhoog zou gaan en de Europese Centrale Bank (ECB) in reactie daarop zou besluiten de beleidsrentes te verhogen. Dat is opmerkelijk, want Klaas Knot zit in de raad van bestuur van de ECB, waar dit soort zaken worden besloten. Bovendien is Frank Elderson, voormalig DNB-directeur Toezicht, sinds 2020 het tweede Nederlandse ECB-directielid. Het inflatiescenario resulteert nu in een onvoorziene verliespost voor de Europese centrale banken, en dus voor hun aandeelhouders. DNB houdt rekening met een cumulatief verlies van 9 miljard euro tussen 2023 en 2026, terwijl er in mei nog op een verlies van slechts 2,7 miljard werd gerekend.
De Belgische collega’s van Knot hadden zelf geen ruchtbaarheid aan het probleem gegeven, dat uiteraard ook bij hen speelt, maar de publicatie van DNB bracht hen in verlegenheid. De NBB moest nu ook open kaart spelen en ging met de billen bloot: ‘Op basis van haar meest recente risicoscenario’s verwacht de Bank het lopende boekjaar 2022 te zullen afsluiten met verlies. De risicoanalyse geeft bovendien aan dat de verliezen de volgende boekjaren verder zullen oplopen.’
Het is voor het eerst in 70 jaar dat de NBB verlies maakt. Voor DNB moeten we zelfs terug naar 1932, drie jaar na de start van de grote depressie. Het probleem beperkt zich niet tot de Benelux: op basis van de ramingen van DNB is de verwachting dat de centrale banken van de eurozone tussen 2023 en 2026 een gezamenlijk verlies van circa 155 miljard euro voor de kiezen krijgen.
Geen vet op de botten
Na de kredietcrisis van 2008 beloofden regeringsleiders en bankiers dat banken ‘nooit meer met belastinggeld gered zouden hoeven worden’. De regels voor banken werden aangescherpt. Ze moeten sindsdien hogere kapitaalbuffers aanhouden, zodat ze onverwachte verliezen voortaan zelf kunnen opvangen. Maar uitgerekend de centrale banken – die er sindsdien op toezien dat private banken voldoende kapitaalbuffers aanhouden – blijken nu zelf hun zaakjes niet op orde te hebben.
De ECB heeft de rente recent twee keer verhoogd, met kleine stapjes: op 27 juli 2022 van -0,5 naar 0 procent en op 14 september, vijf dagen nadat Knot zijn brief stuurde, van 0 naar 0,75 procent. Dat zijn bij lange na geen hoge renteniveaus. Sterker, voor 2008 werd dit als abnormaal laag gezien. De ECB heeft 28 september aangekondigd dat de rente verder zal worden verhoogd totdat de inflatie onder controle is. Als deze minieme verhoging het worst case-scenario van DNB al te boven gaat, wat zou dan er gebeuren als de rentestand teruggaat naar 2 tot 5 procent, zoals voor 2008 de norm was?
Niet de commerciële banken waarop ze toezicht houden, maar de hoeders van de bancaire sector zelf moeten mogelijk door de belastingbetaler worden gered
Dat openbaart DNB in het slot van haar brief: ‘In een uiterst geval kan een kapitaalstorting van de Nederlandse overheid nodig zijn.’ Niet de commerciële banken waarop ze toezicht houden, maar de hoeders van de bancaire sector zelf moeten mogelijk door de belastingbetaler worden gered. De buffer die DNB heeft opgebouwd, is niet toereikend om op eigen benen te staan. Haar ongewogen kapitaalratio bedraagt slechts 2,22 procent, veel minder dan de minimaal 3 procent die DNB – in lijn met de Basel III-regels – aan de banken oplegt.
Het lijkt erop dat DNB in 2019 het fact sheet waarin het belang van deze verplichte buffer wordt toegelicht, wel aan de banken heeft opgestuurd, maar haar eigen exemplaar ongelezen in een bureaula heeft gestopt. DNB heeft nauwelijks vet op de botten. Als het scenario zich ontwikkelt zoals Knot beschrijft, is haar geringe kapitaalbuffer over een paar jaar opgesoupeerd en is DNB technisch failliet.
Van centrale bank naar centrale belegger
Waardoor dreigt het nu zo uit de hand te lopen? Waarom doen onze centraalbankiers het voorkomen of deze verliezen als een donderslag bij heldere hemel komen, en waarom hebben ze geen hogere kapitaalbuffers opgebouwd?
In oktober 2014 begon de ECB – en de nationale centrale banken met haar – ‘onconventioneel monetair beleid’ te voeren
Daarvoor moeten we terug naar oktober 2014. Toen begon de ECB – en de nationale centrale banken met haar – ‘onconventioneel monetair beleid’ te voeren. De conventies die bankiers en economen eerder als heilig beschouwden, gingen plots overboord.
De centraalbankiers hielden zich niet langer louter bezig met het bepalen van rentestanden, maar begonnen daarnaast met grootschalige opkoopprogramma’s, het zogeheten Quantitative Easing, waarbij ze staats- en bedrijfsobligaties kochten van banken en beleggers (daarover straks meer). Dat beleid heeft de aard van de Europese centrale banken drastisch veranderd. Ze zijn behalve ‘centrale bank’ ook ‘centrale belegger’ geworden.
Voor 2015 waren centrale banken wat hun naam veronderstelt: de bank voor banken. Centrale banken vervullen voor commerciële banken dezelfde functies als banken voor burgers en bedrijven: ze verstrekken krediet in de vorm van tegoeden en verzorgen het betaalverkeer.
Centrale bankreserves
De centrale bank verstrekt in de eerste plaats kredieten aan commerciële banken. Net zoals burgers hun huis als onderpand gebruiken voor een hypotheek, geven banken in ruil voor een lening een onderpand aan de centrale bank: hun bezittingen (uitstaande leningen of staatsobligaties). De tegoeden die banken bij de centrale bank lenen, heten ‘centrale bankreserves’.
Banken gebruiken deze centrale bankreserves om elkaar te betalen: wanneer de ING geld naar de Rabobank overmaakt, worden er centrale bankreserves overgeschreven van ING’s rekening bij DNB naar de Rabo-rekening bij DNB. Centrale bankreserves hebben dus dezelfde functie voor banken als banktegoeden voor gewone stervelingen en bedrijven.
Maar vergeet niet: dit zijn twee losse circuits. De tegoeden van banken bij de centrale bank zijn ander geld dan de banktegoeden die jij en ik voor transacties gebruiken. Als burger of bedrijf kun je geen rekening openen bij de centrale bank en dus ook geen digitale ‘centrale bankreserves’ aanhouden. Dat privilege is voorbehouden aan partijen met een banklicentie.
De centrale bankreserves spelen een voorname rol in het monetaire beleid. Banken moeten verplicht een bepaalde hoeveelheid centrale bankreserves aanhouden, de zogeheten liquiditeitsbuffer. Die is gerelateerd aan de omvang van hun balans. Naarmate een bank meer leningen verstrekt, moet zij meer reserves aanhouden, en dus meer reserves van de centrale bank lenen. Op die manier oefenen centrale banken indirect invloed uit op de hoeveelheid geld die rondgaat in de maatschappij, en controleren ze de prijsstabiliteit. Althans: dat proberen ze.
Rente en kwantitatieve verruiming
Voor de financiële crisis van 2008 gebruikten centrale banken daartoe vooral de rente: wanneer ze de geldgroei wilden remmen, verhoogden ze hun beleidsrentes. Dat maakt het voor private banken duurder om centrale bankreserves te lenen, en prikkelt ze om hun bankbalans klein te houden. Hoge rentes ontmoedigen bancaire geldschepping en drukken zo de inflatie.
Maar de ECB ondervond dat het andersom een stuk minder goed werkt, toen ze de bancaire kredietverlening wilde stimuleren met lage rentes op centrale banktegoeden. Het doel was de inflatie in de eurozone op te drijven naar 2 procent, wat de ECB zelf heeft gedefinieerd als het wenselijke niveau voor ‘prijsstabiliteit’.
De rente zakte onder de 0 procent, maar zelfs dat was niet genoeg om de inflatie aan te jagen. Bij lage rentes blijkt de liquiditeitsratio nauwelijks nog een beperkende rol in de kredietverlening te spelen.
De opkoopprogramma’s waren bedoeld om de inflatie op 2 procent te krijgen. Maar hoe dat zou moeten werken, is onduidelijk
De ECB probeerde daarom iets anders: in oktober 2014 gingen de zogeheten ‘kwantitatieve verruimingsprogramma’s’ – quantitative easing (QE) – van start. De ECB besloot dat de centrale banken van Europa voor tientallen miljarden (variërend van 20 tot 80 miljard) per maand aan staats- en bedrijfsobligaties moesten opkopen. In ruil voor de overgenomen waardepapieren kregen de banken meer centrale bankreserves op hun balans.
Officieel waren deze Asset Purchase Programmes (APP) bedoeld om de inflatie op 2 procent te krijgen. Maar hoe dat precies zou moeten werken is onduidelijk, ook uit theoretisch oogpunt. De extra reserves zouden banken moeten stimuleren om meer krediet te verlenen. Maar in de praktijk blijken allerlei andere factoren van invloed op de kredietverlening te zijn. Wanneer er onvoldoende kredietvraag is in de samenleving, neemt de kredietverlening niet toe – zelfs al staat de beleidsrente van de ECB op nul. En als die kredietvraag er wel is (bijvoorbeeld vanuit het mkb), maar commerciële banken het niet interessant genoeg vinden (lees: niet winstgevend genoeg) om die klanten tegen lage rentes te bedienen, groeit de maatschappelijke geldhoeveelheid evenmin. Dat zagen we in de praktijk: de rentes die de banken aan het mkb rekenden bleven hoog.
Terwijl renteverhoging kredietverlening ontmoedigt, heeft renteverlaging onder een bepaalde grens nog nauwelijks een stimulerend effect op hoeveel leningen er worden verstrekt. Het vergroten van de hoeveelheid centrale bankreserves via opkoopprogramma’s leidt evenmin tot meer kredietverlening. In het Engels heet dat ‘pushing on a string’, iets doen dat volkomen nutteloos is.
Econoom Steve Keen, auteur van Debunking Economics (2011) en Can We Avoid Another Financial Crisis? (2017), noemde in een interview met Follow the Money in 2019 de logica achter het beleid zelfs ‘krankzinning’. Hij verwijt de centraalbankiers dat ‘ze hun beleid baseren op foutieve modellen’. ‘Negatieve rentestanden veranderen niets aan de aard van het geld: banken kunnen geen centrale bankreserves uitlenen, tenzij ze leningen verstrekken in de vorm van contant geld – en dat doen ze niet. Het beleid van de ECB is dus gebaseerd op een verkeerd begrip van het geldstelsel.’
Dat zagen we tussen 2015 en 2020 in de praktijk: hoewel de centraalbankiers in de eurozone elk jaar meer waardepapieren opkochten en centrale bankreserves injecteerden, namen de bancaire kredietverlening en de inflatie niet toe.
De opkoopprogramma’s hebben de prijs van aandelen, obligaties, en huizen opgedreven. QE heeft zo de maatschappelijke ongelijkheid vergroot
In Engeland en de VS hebben de centrale banken een vergelijkbaar beleid gevoerd, zij het op iets kleinere schaal. Het Engelse parlement liet de opkoopprogramma’s in 2021 onafhankelijk evalueren. De conclusie bleek al uit de titel van het rapport: QE: a dangerous addition. Er is nauwelijks bewijs dat QE het gewenste effect oplevert: ‘...om de economische groei en geaggregeerde vraag te stimuleren, is kwantitatieve verruiming afhankelijk van een reeks overdrachtsmechanismen die hoofdzakelijk binnen en langs financiële markten werken. Er is slechts beperkt bewijs dat ze de kredietverlening of investeringen door banken vergroten’.
Intussen zijn de neveneffecten van QE steeds duidelijker. De opkoopprogramma’s hebben de prijs van aandelen, obligaties, en huizen opgedreven. Omdat het bezit daarvan ongelijk verdeeld is, zijn de koerswinsten vooral opgestreken door de vermogenden. QE heeft zo de maatschappelijke ongelijkheid vergroot. De Britse parlementaire onderzoekers schrijven: ‘Een van de bedoelde gevolgen van QE is het opdrijven van de prijs van vermogenstitels. Er is overvloedig bewijs dat dit de vermogensongelijkheid heeft vergroot.’
Klaas Knot constateerde in februari 2022 dat Nederland ‘meer dan andere landen een rentenierseconomie aan het worden is en de hardwerkende Nederlander daarvoor laat betalen’. Hij wijt dat echter aan ons belastingstelsel, en weigert zijn eigen rol daarbij in ogenschouw te nemen.
De ECB ontkent – op basis van eigen onderzoek – dat QE de ongelijkheid vergroot, en negeert daarbij onderzoeken met haar onwelgevallige conclusies. Ook de Bank of England blijft volhouden, ondanks het bikkelharde Britse parlementair onderzoek en een recent onderzoek van de Bank of International Settlements (BIS), dat haar beleid de ongelijkheid juist heeft verkleind en baseert zich daarbij eveneens op eigen onderzoek.
Theo Kocken, hoogleraar risicomanagement aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en oprichter van Cardano risk-management, noemde de logica van de ECB-en de aannames waarop QE gebaseerd al in 2019 ‘gevaarlijk’. ‘De aannames die economen maken zijn dusdanig vaak verkeerd, dat ik zou willen zeggen: stop met het maken die aannames. Ik weet ook niet hoe de wereld werkt, maar als je maatregelen precies het tegenovergestelde bereiken van wat je beoogt, moet je stoppen.’
De grootste belegger van Europa
De effectiviteit van QE wordt door talloze wetenschappers ernstig in twijfel getrokken, en kan niet worden onderbouwd. Intussen stapelt het bewijs zich op dat QE de ongelijkheid heeft vergroot: wie al over vermogen beschikt, zag zijn bezittingen enorm in waarde stijgen; mensen zonder bezit profiteerden niet mee.
Maar QE had nog een ander effect: sinds 2014 zijn de Europese centrale banken niet langer alleen bank, maar zijn ze tevens ‘centrale beleggers’. Of ze wilden of niet, alle centrale banken binnen de eurozone moesten het beleid van de ECB uitvoeren. Tussen oktober 2014 en 2018 kochten ze voor ongeveer 2600 miljard aan staats- en bedrijfsobligaties op. In 2019 werden deze opkoopprogramma’s hervat en tijdens de coronacrisis werden ze uitgebreid met het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP).
In totaal hebben de centrale banken van de ECB voor 3400 miljard opgekocht met de Asset Purchase Programmes en nog eens voor 1714 miljard met het PEPP. Er staat nu voor ruim 5 biljoen euro aan waardepapieren op de balans van de centrale banken van de eurozone. De ECB is de grootste belegger van Europa geworden.
Grotere risico’s, geen grotere buffer
Belegger zijn betekent risico’s lopen. Waardepapieren kunnen immers ook aan waarde verliezen. Maar onze centrale banken zijn er niet op ingericht om het risico daarop in te schatten. Dat bleek voor het eerst eind 2017. De obligaties van de Zuid-Afrikaanse retailgigant Steinhoff, die de ECB in de zomer van 2016 had opgekocht, verloren 50 procent van hun waarde, omdat het bedrijf met de boekhouding bleek te hebben geknoeid.
Dat DNB door QE risico liep op verliezen op haar beleggingsportfolio was bij de start van de programma’s al bekend. In het voorjaar van 2016 informeerde toenmalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) de Kamer daar voor het eerst over. Hij meldde daarbij dat DNB ‘voornemens is in de komende jaren een voorziening van € 3,8 miljard op te bouwen. Dit bedrag [..] is gebaseerd op de huidige inschatting van de risico’s als gevolg van QE op de lange termijn en zal jaarlijks geëvalueerd en zo nodig bijgesteld worden’. DNB zette dat jaar 500 miljoen opzij voor de voorziening.
Volgens de inschatting van voorjaar 2016 moest de voorziening (die bovenop de reguliere reserves komt) in 2021 zijn gegroeid tot 3 miljard – net iets meer dan de 2,8 miljard die DNB eind 2021 daadwerkelijk heeft opgebouwd – en daarna doorgroeien naar 3,8 miljard. De minister tekende in 2016 al aan dat er ‘jaarlijks geëvalueerd’ moest worden of de bufferopbouw wel toereikend was ten opzichte van de toegenomen risico’s.
In 2016 werd een opbouw van 500 miljoen als adequaat gezien, maar toen was QE ‘onconventioneel’ en zou het ‘tijdelijk zijn’. In de volgende acht jaar – waarin de ECB ruim 5 biljoen aan waardepapieren op haar balans zette – hebben DNB en Financiën bij geen enkele jaarlijkse evaluatie geconcludeerd dat de jaarlijkse bufferopbouw van 500 miljoen euro wel eens ontoereikend zou kunnen zijn – en wellicht moest worden opgehoogd, in lijn met de toegenomen risico’s. In tegendeel: in 2019 schreef Wopke Hoekstra, Dijsselbloems opvolger als minister van Financiën, aan de Kamer dat er nieuwe afspraken waren gemaakt en ‘de voorziening in een lager tempo opgebouwd wordt’. Zijn toelichting waarom dat volgens het ministerie en DNB een goed besluit is: ‘Op de korte termijn geldt dat de gecalculeerde risico’s op de balans van DNB aan het afnemen zijn.’
Tussen 2015 en 2021 nam de balansomvang van DNB met liefst 460 procent toe, terwijl de kapitaalbuffer (het eigen vermogen plus de opgebouwde voorziening) slechts met 35 procent steeg
De balans van DNB groeide sinds de invoering van de euro van 63 miljard euro in 1999, via 110 miljard in 2015, naar 510 miljard euro in 2021. De balansomvang verdubbelde in de eerste 16 jaar van de euro en de buffer groeide adequaat mee: van 4 miljard in 1999 naar 8,5 in 2015. De ongewogen kapitaalratio van DNB lag in die periode (met uitzondering van de Griekenland-problematiek in 2012 en 2013) dus tussen de 6 en 8 procent.
Maar tussen 2015 en 2021 nam de balansomvang van DNB met liefst 460 procent toe, terwijl de kapitaalbuffer (het eigen vermogen plus de opgebouwde voorziening) slechts met 35 procent steeg. Ondanks de balansgroei en de toegenomen beleggingsrisico’s is de bufferopbouw van 500 miljoen per jaar nimmer verhoogd en zelfs naar beneden bijgesteld, waardoor de totale buffer nu slechts 2,2 procent van de balansomvang is.
Einde looptijd
De afgelopen jaren heeft Follow the Money meermaals gepubliceerd over de wankele onderbouwing van het QE-programma en de toegenomen risico’s op de DNB-balans. (Centraal)bankiers kwamen dan steevast met het argument dat beleggingsrisico’s op de balans van de ECB of DNB in de praktijk geen écht probleem vormen.
Hun redenering: een centrale bank kan, anders dan private banken, niet in de situatie terechtkomen waarin ze wordt verplicht om direct verliezen te nemen op haar beleggingsportefeuille. Zelfs wanneer de 5 biljoen aan staats- en bedrijfsobligaties op de ECB-balans 10 (of zelfs 20) procent van hun marktwaarde zouden verliezen, is dat nog steeds geen directe ramp. De centrale bank hoeft immers niet te verkopen, maar kan zulke obligaties gewoon tot het eind van hun looptijd op haar balans laten staan. En dan moeten de leningnemers de geleende bedragen volledig terugbetalen. Dat de marktwaarde in de tussentijd flink kan wegzakken, is voor een centrale bank dus minder risicovol dan voor marktpartijen, die tot tussentijdse verkoop kunnen worden gedwongen.
Doordat de centrale banken als centrale belegger moesten optreden, raakten ze hun grip kwijt op hun belangrijkste instrument om de inflatie te controleren
Het risico waarvoor Knot minister Kaag nu waarschuwde, is echter een ander risico: ‘We zien met de onverwacht snelle kentering van het inflatiebeeld en de stijgende beleidsrentes de vergoeding toenemen die DNB betaalt op de deposito’s die banken bij DNB aanhouden. Dit terwijl de inkomsten op de aangekochte obligaties niet meestijgen.’
Wat Knot hier meedeelt, raakt centrale banken in hun diepste kern: doordat DNB en de andere centrale banken als centrale belegger moesten optreden, is hun rente-instrument (het basisgereedschap in hun monetaire gereedschapskist) niet langer bruikbaar om hun kerntaak – het bewaken van de prijsstabiliteit – uit te voeren, zonder daarbij de belastingbetaler met verliezen op te zadelen. Met andere woorden: de centrale bank raakt de grip kwijt op haar belangrijkste instrument om de inflatie te controleren.
Het verdienmodel van de centrale bank is gecorrumpeerd
Wat maakt dat dit probleem zich nu manifesteert?
Voor QE was het gesloten geldcircuit van de centrale bankreserves, waar alleen gelicenseerde banken toegang toe hebben, op systeemniveau altijd in evenwicht. Er was slechts één manier waarop DNB haar centrale bankreserves creëerde: door krediet te verstrekken aan een van de aangesloten banken. Alle centrale bankreserves die ergens op een rekening bij DNB stonden, waren tegelijkertijd een lening van een van die banken.
Dat leverde de centrale bank een overzichtelijk en controleerbaar bedrijfsmodel op, een model dat identiek is aan het ijzersterke verdienmodel van een ouderwetse bank. DNB vraagt voor de leningen die ze aan de Rabobank of ING verstrekt, een hogere rentevergoeding dan ze zelf uitkeert over de tegoeden die bij haar worden aangehouden. Hierdoor was DNB 100 procent verzekerd van een positieve rentemarge. De winst voor de aandeelhouder – in ons geval: de Nederlandse staat – was gegarandeerd.
Aan die rentemarge is feitelijk niets veranderd. Momenteel is de rente die DNB op centrale bankreserves uitkeert 0,75 of 1,25 procent, terwijl de rente die ze rekent op het lenen van bankreserves 1,50 procent is. Maar ondanks die rentemarge wordt er geen winst gemaakt, maar verlies. Hoe kan dat?
Het natuurlijke evenwicht in dit circuit, waarbij de centrale bankleningen en de centrale banktegoeden altijd even groot waren, bestaat niet meer
De oorzaak ligt bij de balansgroei als gevolg van QE. Bij de aankoop van al die obligaties werden tegelijkertijd centrale bankreserves uit het niets gecreëerd. Die kwamen, in ruil voor de overgenomen obligaties, op de balans van de commerciële banken te staan. Er is dus niet alleen voor 5 biljoen aan obligaties van de markt gehaald, maar daardoor tegelijkertijd voor 5 biljoen aan centrale bankreserves in het gesloten geldcircuit van de bancaire sector gepompt. Het natuurlijke evenwicht in dit circuit, waarbij de centrale bankleningen en de centrale banktegoeden altijd even groot waren, bestaat niet meer.
Toen de depositorente op die centrale bankreserves nog nul was, leek er geen vuiltje aan de lucht. Op de activa-kant van de centrale bank stonden de niet (of nauwelijks) renderende obligaties, met daartegenover de niets (of nauwelijks iets) kostende centrale banktegoeden van de aangesloten banken.
De centrale bank heeft geen enkele troef meer in handen om de overtollige centrale bankreserves in het systeem weer ‘op te dweilen’
Nu de ECB de inflatie probeert te beteugelen door de rente te verhogen en daarmee de geldcreatie door private banken probeert af te remmen, treedt echter een gigantisch probleem op: het ‘verdienmodel’ van de centrale banken klopt niet meer. DNB moet ineens 0,75 procent meer rente betalen over die enorme hoeveelheid centrale bankreserves die de banken bij hen hebben uitstaan, maar die geen enkele bank heeft geleend. De inkomsten uit de obligaties zijn onderwijl gelijk gebleven.
De marktwaarde van die opgekochte waardepapieren is intussen bovendien onder de aanschafwaarde gezakt. Dat betekent dat de centrale bank geen enkele troef meer in handen heeft om de overtollige centrale bankreserves in het systeem weer ‘op te dweilen’. Dat kan immers alleen door de obligaties aan de banken terug te verkopen. Maar zou DNB dat doen, dan moet zij per direct een nog groter miljardenverlies nemen – veel meer dan de 11,5 miljard van de totale buffer.
Daarbovenop zou dan mogelijk een nog groter probleem ontstaan: de hele markt voor staatsobligaties zou instorten, overheden zouden zich niet meer kunnen financieren, en ook alle andere financiële partijen met obligaties in handen (zoals banken, pensioenfondsen en verzekeraars) zouden failliet gaan.
Niet-gehoorde onheilsprofeten en gratis geld voor banken
Knot bestempelt de huidige situatie nu als iets wat ‘we eind vorig jaar [2021] een extreem maar plausibel rentescenario achtten’. Maar er zijn ettelijke geldexperts die jaren geleden al uitlegden dat dit scenario geenszins extreem is; het ligt eigenlijk al sinds 2015 in lijn der verwachtingen.
Edgar Wortmann, de jurist van de stichting Ons Geld, is zo’n niet-gehoorde onheilsprofeet. Hij stippelde nauwgezet uit hoe centrale banken bij stijgende inflatie verlies zouden maken, omdat hun rentebetalingen niet meer werden gedekt door meegroeiende rente-inkomsten uit de kredietverlening. Hij voorspelde daarbij ook wie zich dan wel in hun handen konden wrijven: ‘Een netto kasstroom van de centrale bank stroomt dan naar de [private] banken in een poging om de inflatie te beteugelen.’
Dat is exact de situatie waar we in zijn beland. Het beleid dat centrale banken nu voeren om de inflatie te bestrijden, betekent in de praktijk ‘gratis geld’ geven aan private banken, en de rekening door de belastingbetaler laten betalen. Het adagium ‘geen cent belastinggeld meer naar de banken’ blijkt opnieuw een loze kreet.
Full disclosure: Martijn Jeroen van der Linden is een van de oprichters van de stichting Ons Geld.
65 Bijdragen
Roland Horvath 7
De ECB hoeft geen eigen vermogen aan te houden. En ze creëert geld uit het niets.
Dat moet ook de structuur worden van de DNB. De DNB is geen private bank en ook geen overheidsbank, die boven alle anderen staat en als uiteindelijke redder optreedt.
Met nadruk moet opgemerkt dat een bank die geld uit het niets creëert zoals de ECB onder de bevoegdheid moet staan van de politiek. En dat rampzalige grappen als de geldcreatie van de ECB om de euro te redden moeten voorkomen worden. En de nul rente politiek was al helemaal een domme farce. Beide maatregels hadden als gevolg dat miljarden verdwenen zijn in de zakken van de aandeelhouders van banken.
En dan te bedenken dat de ECB prijsstabiliteit als enige taak heeft. Anders dan de FED in de VS die ook volledige tewerkstelling als haar taak moet behartigen.
De geschetste verandering moet uiteraard op Europees niveau geregeld worden.
Een mogelijke constructie is dat in iedere EU staat twee overheidsbanken/ collectieve - banken worden opgetuigd: Een bank voor sparen en betalen en los daarvan een bank voor het verlenen van krediet en subsidies/ schuldvrij - krediet aan burgers, ondernemingen en aan de overheid/ regering voor projecten in de eigen staat. De limiet voor de krediet verlening is dan niet het eigen vermogen van de krediet bank maar de mogelijkheden van de productie, die de bestedingen moet aankunnen zonder een prijs inflatie te veroorzaken. FTM heeft o.a. met dit artikel daarvoor de aanzet gegeven.
Robert Schipperhein 3
Ik wil aanraden met balanstabellen van een paar regels te gaan werken om posities inzichtelijk te maken voor dit soort artikelen. Alles in verhalende tekst vraagt veel van de lezer.
Kunnen jullie iets zeggen over de gewogen looptijd van de QE portfolio? Ik hoop nog een beetje dat deze er materieel in 1-2 jaar uitloopt..
John Janssen 4
Dus een balans nam geweldig toe, daarmee het risico ook, en je 'zekert' dit niet terdege af met een toename van een (risico) buffer, maar je bouwt je buffer juist af!?
Ik ga er vanuit dat Klaas aanstaande Zondag in Buitenhof zit om een heldere toelichting te geven. Krijg een 'troebel' gevoel bij het woord helder.
Nico Janssen 7
John JanssenGerard van Dijk 6
Stel dat er geen centrale banken waren dan zou er een vrije markt van geld zijn en zou er in 2008 een veel grotere crisis geweest zijn. Maar de markt zou alles wel weer in balans brengen. De rente zou oplopen, banken failliet gaan. Ja, ook systeembanken. En veel spaarders zouden hun geld kwijt zijn. Maar er zouden wel wat banken overblijven. Door de banken te redden hebben we soevereine landen aan het wankelen gebracht. Maar alles hebben we weer weten te redden met meer en meer schulden. Wat zijn nu de mogelijke oplossingen om van onze torenhoge schulden af te komen? Volgens mij hebben we de volgende keuzes:
1. Via hyperinflatie
2. Kwijtschelding van schulden met het effect van Moral Hazards
3. CBDC met een gesloten geldsysteem kan je met dit programmeerbare geld hogere rente rekenen op spaargeld en daarmee het lenen aan uiteraard uitsluitend multinationals voor hoge negatieve rente. Bijvoorbeeld-5%. Aangezien je het geld niet meer van de bank kan halen is dat mogelijk. Uiteraard ontstaat dan wel het gevaar dat mensen hun geld in goud of bitcoin gaan investeren. Logisch dat goud verboden gaat worden en bitcoinexchanges verboden word om klanten hun bitcoin op een hard wallet te parkeren.
4. Ik roep op tot aanvullende opties!
Een collectieve vraag:
1. Voor welke oplossing denk jij dat er gekozen word?
2. Welke optie zou volgens jou het beste voor de samenleving zijn?
Mark de Boer
Gerard van Dijk"The inmates are running the asylum."
Daarnaast heeft de VS een groot probleem gecreeerd met de dollar als World Currency en het verdwijnen van de goud-standaard. We zien nu de effecten van de tapering van de FED: de Euro en de Pond en andere munten verliezen allemaal waarde tov de dollar en ik vermoedd dat dat nog wel even doorzet want die inflatie is nog lang niet voorbij. Dat maakt de problemen voor Amerika uiteindelijk alleen maar erger want Amerikaanse export krijgt daar enorme klappen van.
Hyperinflatie is een logisch gevolg en als onze president van de DNB al verrast is door super logisch verklaarbare en te voorspellen inflatie, en de FED zelf ook als je de tijdlijn van uitspraken van J Powell volgt. Dan zie ik maar 1 logisch eind: het pad naar hyperinflatie wordt pas herkent/erkend als het te laat is.
Marc de Wit 1
Mark de BoerDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Andries Munnik 3
Vragen die mij wel bezighouden.
Gerard van Dijk 6
Andries MunnikJe noemt het basisinkomen… wist je dat wanneer je gemiddeld 3 uur per week gewerk je uit de werkloosheid statistieken valt? Dus vanaf €150,- per maand ben je formeel gezien niet werkloos.
Onze taal en de cijfers die onze overheid ons voorgespiegelen zijn betekenisloos geworden.
Gerard van Dijk 6
1. In het stuk las ik dat de ECB ook in Zuid Afrika belegde. Welk belang heeft Europa daarbij? Of ligt het primaire belang op rendement ipv Europese belangen?
2. Er werd aangegeven dat het mkb veel hogere rente betaald dan bij hypotheken. Ik heb begrepen dat de leencapaciteit afhangt van het risico op het terugbetalen van de lening. Waar bij hypotheken deze 1 op 1 is , is deze bij voor hypotheken 1 op 7. Het gaat uiteindelijk om de dekkingsgraad. Tegen 1 lening van bijvoorbeeld €400.000 aan een mkb’er kunnen er 7 x € 400.000 voor hypotheken op woningen verkocht worden. Alleen voor multinationals die een bankvergunning hebben kunnen nog voordeliger lenen dan de hypotheekrente.
Dat multinationals dus groter en groter zijn geworden ten koste van mkb’ers lijkt mij een bewuste strategie geweest.
Maar wie bepaalt die risico’s, de overheid, de bank of de centrale banken?
Wanneer de waarde van de woningen veel harder stijgen dan lonen dan lijkt mij het logisch dat de risico ook stijgt op de hypotheken. Het lijkt mij ondenkbaar dat de risico nog steeds 1:1 is. Hoeveel is deze opgeschoven?
Want zou hoe hoger de huizenprijzen worden het risico stijgen dat de hypotheken uiteindelijk nooit meer afbetaald kunnen worden of zelfs de rente niet betaald kan worden.
Zijn het ook de centrale banken die de dekkingsrisico’s bepalen? Het lijkt mij logisch dat inmiddels ook voor de hypotheekrente de leencapaciteit 1:7 zou moeten zijn. Ik betwijfel het namelijk dat iedere huizenbezitter bijvoorbeeld in Amsterdam de huizenprijzen ruim een half miljoen waard zijn zij dus minimaal €125.000,- verdienen. Ook al is dit alleen op papier de waarde en hebben de bezitters een veel lagere hypotheek dan nog vormt het een systeem risico. Omdat uiteindelijk de huizen naar de volgende generatie doorgeschoven moet worden en zij zullen die bedragen echt wel moeten ophoesten.
Adosh van der Heijden 4
Dat tekort zou moeten worden verhaald op de verkopers van die junk-leningen, die DNB heeft gered.
Mentor Palokaj 6
Adosh van der HeijdenRoland Horvath 7
De krediet verlening werd sedertdien door de private banken slechts gedeeltelijk gedekt door hun eigen vermogen. Dus voor het grootste deel werd het uitgeleende geld gecreëerd uit het niets. In een geolied imperialistisch monopolie kapitalisme kon men zich niet voorstellen dat het creëren van geld uit het niets niet aan private banken kan/mag opgedragen worden. Daarin zit de moeilijkheid sedertdien. De private banken hebben zich voorzien van een verzekering: De overheid of beter de belasting betaler. De banken hebben er voor gezorgd dat het spaargeld van de burgers door hen in gijzeling is genomen, het wordt gebruikt als onderpand.
Geld is het bezit van alle burgers. Daarom moet de wanorde in de bankwereld sedert 1944 opgeruimd worden. Een ordening die zou kunnen voldoen is de bank bevoegdheden splitsen in 3 delen. Bijvoorbeeld: 1/ Aandelen en obligaties zijn het domein van de private banken. Geen overheidsverzekering. 2/ Sparen en betalen wordt de bevoegdheid van een overheid -/ collectieve bank. 3/ En krediet en schuldvrij krediet/ subsidies is het terrein van een 2e overheid -/ collectieve bank. Hoekstra en Draghi waren tegen een sparen/ betalen bank los van de private banken omwille van de belangen van de banken. Nu moet er iets gebeuren. Er is genoeg bedrog en corruptie geweest. En de grap is dat telkens opnieuw de overheid moet tussen komen, zonder dat die in de praktijk enige inspraak heeft.
Leo Ambtman 2
Roland HorvathEveline Bernard 6
Erwin de Waard 6
Eveline BernardJan Ooms 10
Hoe ver moet je doorgeleerd hebben of beter, hoe ontzettend achterlijk moet je zijn om dit als president van DNB te durven uitkramen…
Had meneertje Knot enkel de artikelen die FtM aan dit onderwerp gewijd heeft gelezen, dan had hij dit niet kunnen/mogen/durven zeggen.
Zie hier de uitwassen van 40, 45 jaar neoliberaal beleid.
Hoe lang laten we de daders hier nog mee wegkomen…?
Leo Ambtman 2
Jan OomsJan Ooms 10
Leo AmbtmanWant dat is nl. precies waar dit artikel over gaat.
Eveline Bernard 6
Jan OomsLeo Ambtman 2
Jan OomsRoland Horvath 7
Jan OomsMentor Palokaj 6
Als de QE portfolio tot "maturity" wordt aangehouden, is er dan per definitie een probleem omdat rente op CB geld niet met commercieel geld betaald kan worden?
Of mag een CB rente betalen in commercieel geld?
Of mag een CB commercieel geld altijd tegen 1:1 ruilen tegen CB deposits van banken?
Leo Ambtman 2
Mentor PalokajMentor Palokaj 6
Leo AmbtmanLeo Ambtman 2
Mentor PalokajMentor Palokaj 6
Leo AmbtmanOverheidsgeld bestaat in twee vormen: cash en centrale bank reserves. De burger kan alleen bij cash en niet bij reserves. De hoeveelheid daarvan wordt veelal door beleid bepaald.
Commercieel geld wordt gemaakt door banken. Een ING euro en een ABN euro zijn maar waarden in hun interne spreadsheets. Onder elkaar betalen ze elkaar in de regel met centrale bank reserves. Als een bank een hypotheek verstrekt dan *maken* ze dan geld. Ex nihilo.
Leo Ambtman 2
Mentor PalokajMarc Noway 2
Leo AmbtmanDe ECB creërt wél geld maar heeft de commerciele banken nodig om dit in omloop te brengen.
En de commerciele banken hoeven maar enkele % aan reserves aan te houden, dus voor jouw €1000 spaargeld mogen vele tienduizenden uitlenen. Dat lijkt toch op geld creeren?
Leo Ambtman 2
Mentor PalokajMentor Palokaj 6
Leo Ambtman- bank of England paper "money creation in the modern economy"
- stichting ons geld
- podcast van deze week met Thomas Bollen bij de nieuwe wereld (war on cash geloof ik)
- prof Steve Keen
Leo Ambtman 2
Mentor PalokajMentor Palokaj 6
Leo AmbtmanPrivate/commerciële euro's zijn idd claims op de bank, maar dat is een vorm van geld (gezien we er prima boodschappen/huizen mee kopen).
Leo Ambtman 2
Mentor PalokajHank Rearden
Mentor PalokajMentor Palokaj 6
Hank ReardenFisca List
De zin is op zo een manier geformuleerd dat het lijkt alsof de verwachting van het gezamenlijke verlies afkomstig is van DNB. Dit is echter een bierviltjesberekening van de redactie, hetgeen verwarring kan opleveren bij de lezer.
Ten aanzien van de berekening heb ik een vraag. De winstwaarschuwing houdt verband met de operationele activiteiten van DNB en niet met resultaten als aandeelhouder van de ECB. DNB kan zich wellicht als aandeelhouder aangesproken zien worden voor schulden van de ECB om zo tekorten aan te zuiveren, maar dit is niet waar de winstwaarschuwing op ziet. Wellicht dat ik iets over het hoofd zie, maar waarom wordt het totale verlies van de centrale banken in de eurozone door jullie afgeleid van de operationele verliezen DNB in relatie tot hun aandeel in de ECB?
Dit is temeer een aparte aanname vanwege de volgende passage in de brief van Knot, waarin hij laat doorschemeren dat de verliezen in het geval van Nederland relatief hoger zijn dan in landen waarin geinvesteerd is in minder kredietwaardige eurolanden. Als de benadering van de berekening al zou kloppen zou er dus een correctie moeten worden aangebracht voor de renterisico's per land om een overzicht te krijgen van de totale exposure.
'De negatieve gevolgen gelden voor alle centrale banken die
aankoopprogramma’s uitvoeren, zowel in het eurogebied als daarbuiten.2 In het
kader van de aankoopprogramma’s van het Eurosysteem heeft DNB met name
Nederlandse staatsobligaties aangekocht. De verliezen zijn groter voor nationale
centrale banken die obligaties hebben gekocht van overheden met een relatief
hoge kredietwaardigheid zoals DNB. Staatsobligaties uit die landen hebben
immers de laagste rentes, en zijn dus eerder verlieslatend hij toenemende
financie
John Janssen 4
Fisca Listsquarejaw 5
Ten tweede is de neoliberale economie gebaseerd op een sektarische aanbidding van het begrip economische groei hetgeen heeft geleid tot groei tegen elke prijs, in de vorm van een nog veel grotere groei van de schulden.
Combineer deze twee en het resultaat is de schuldenbom waar we nu met z'n allen bovenop zitten. Inmiddels zijn er alleen nog maatregelen te bedenken die het definitieve, onontkoombare einde nog even kunnen uitstellen, tegen de prijs dat de problemen daardoor alleen nog verergeren.
Leo Ambtman 2
squarejawsquarejaw 5
Marc de Wit 1
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Leo Ambtman 2
Marc de WitJohn Janssen 4
Leo AmbtmanZou ook bizar zijn als de banken weer 'gered' moesten worden. Waarvan?
Thomas Bollen 7
Leo AmbtmanLeo Ambtman 2
Thomas BollenRoland Horvath 7
Sparen en betalen en krediet/ subsidies moet gebeuren door de overheid of door 2 collectief bestuurde banken. Geld, veiligheid, defensie, zorg/ziekte verzekering en - verlening zijn alle het bezit - of het recht van iedereen.
Het artikel schetst duidelijk wat er kan misgaan door het feit dat de nationale banken een kapitaal/ eigen vermogen, minimaal 2,22% van het balans totaal, moeten aanhouden en dat dat bedrag de grens bepaalt van het te verlenen krediet. Daardoor worden de nationale banken zoals de DNB in NL en de NBB in BE beïnvloed door de markt terwijl ze die markt moeten regelen. Ze kunnen failliet gaan, dat is geen zuivere toestand en het kan anders. De banken moeten wat dat betreft een structuur hebben zoals de ECB, los van de markt. Geen kapitaal alias eigen vermogen. Alles heeft voor - en nadelen.
Het eigen vermogen van de nationale banken is nu een maat voor de limiet van het totale te verstrekken krediet bedrag. De grens zit bij de bron, bij het middel. Bij de nieuwe structuur is de limiet, de grens van het totale krediet bedrag de mogelijkheid van de economie om te voldoen aan alle bestedingen van consumenten en investeerders zonder dat er een prijsinflatie wordt gecreëerd. Hier zit de grens bij het doel. Zulk een bank kan niet falen. Aan het toezicht daarop zijn er ook wel haken en ogen maar een dergelijke bankstructuur bij de nationale banken heeft voordelen ten opzichte van de onstabiele structuren nu, die dan nog door de overheid gered worden.
Roland Horvath 7
Een nadeel, de EU verdragen moeten veranderd worden. Een positief punt, het is evident dat FTM in de ontwikkeling van de monetaire EU structuur een sleutel rol speelt. En het is ook evident of toch te verwachten dat het huidige monopolie kapitalisme tegen zal zijn. Het is genoeg geweest en dit keer mogen de ECB en de NL overheid zich innovatief en positief opstellen.
Pieter Jongejan 7
De oplossing voor de huidige probvlemen is om de belasting op energie niet te verlagen zoals nu gebeurt (want dan krijgen de olieboerern extra inkomsten door een hogere afzet en gaat het milieu nog verder achteruit) maar door de belasting op energie te verhogen en die te gebruiken vccor inkomenssteun aan mensen en bedrijven in Nederland die de dupe zijn van het goedkoop geld beleid.
Je kunt bewijzen dat de arbeidsinkomensquozte omhoog gaat als de belasting op energie omhoog gaat en de reele kapitaalmarktrente weer positef wordt. Bij een inflatie van 8%, een dalende euro en een nominale rente van 3% zal de nominale rente dus nog fliink omhoog moeten of maw de euro steeds verder omlaag in een negatieve waardespiraal.
Roland Horvath 7
Pieter JongejanGeld geven aan ondernemingen is geen oplossing om meer productie te creëren. Het geld verdwijnt als dividenden. Investeren gebeurt uitsluitend als door een grotere koopkracht de productie capaciteit niet toereikend is. De ECB heeft -zogenaamd- die fout gemaakt. En de EU Raad en Commissie maken die fout nu, ze willen hun beleid niet veranderen. Door de MPS methode van prijszetting per KWh gaan -onwettige- miljarden van de klanten -ook van de armen- rechtstreeks naar de centrales om hen toe te laten te investeren in groene energie. Die niet groen en duurzaam is: Verspilling van materialen en een zeer korte levensduur, 15 à 20 jaar. Het geld verdwijnt ook veelal als dividenden. Is dat bewuste corruptie van het EU bestuur of onbekwaamheid. Of beide.
Pieter Jongejan 7
Roland HorvathHet opblazen van de gaspijplijnen North Stream 1 en 2 door de Amerikanen (hun vloot verliet de Baltische zee kort voor de expoosies plaatsvonden) hebben een enorme milieuramp veroorzaakt door het vrij komen van methaan in de atmosfeer (Opvallend is dat de NRC van gisteren deze milkieuramp onvermeld laat).
Amerika is er alles aan gelegen om een economische relatie tussen Duitsland als motor van Europa en Rusland als grondstoffenland nummer 1 tegen te gaan. Duitsland moet gedwongen worden om mee te betalen aan de Amerikaanse grondstoffenoorlog tegen Rusland in de Oekraine. Er vloeit nu nog gas van Rusland naar Europa via de Oekraine. Vul de rest zelf maar in.
Om oorlog te voeren heb je geld, veel geld nodig. Hiervoor kan Amerika nog (maar hoe lang nog?) een beroep doen op de petrodollar. Door fossiele energie duur te maken (opblazen pijpleidingen) wordt niet alleen vervuilend schaliegas winstgevend, maar wordt vooral de petrodollar duurder. Dit effect wordt nog versterkt door de Amerikaanse rente te verhogen. Dit verklaart de hoge koers van de dollar en de lage koers van de euro en vooral het Britse pond. Zo wordt Europa gedwongen om mee te betalen aan de Amerikaanse grondstoffenoorlog. De assetbezitters boeken oorlogswinsten, het volk moet in de kou staan van onze Shell regering.
Erwin de Waard 6
Pieter JongejanRusland , niet de VS , heeft zijn legers uitgestuurd naar Oekraïne en heeft daar veel schade aangericht.
Roland Horvath 7
Erwin de Waard- In 1991 wordt UA onafhankelijk en de UA regeringen stellen in het openbaar steeds dat ze wat Oost en West militaire zaken betreft, een neutrale status willen. Zoals CH en AT dat hebben.
- In april 2022 wil Zelensky dat ook, RU is akkoord. De VS en de EU verhinderen dat.
- In 2014 destabiliseren de VS de UA staatstructuur met o.a. 5 miljard VS dollar o.a. voor de omkoping van de UA elite. En veroorzaken de VS zo dat ze UA in een wurggreep kunnen houden. Ook met de medewerking van de Azov militie. Die Zelensky met de dood bedreigd hebben.
- In 2015 begint de UA regering de oostelijk provincies te bombarderen, met zo'n 13.000 à 14.000 doden als gevolg. Nu reeds vergeten in de MSM.
- Op 24 februari is de dreiging van de VS/NAVO onaanvaardbaar voor RU en er komen vijandelijkheden van. De EU overheid en de 14 lidstaten van de NAVO van 1949-1955 doen niets. Behalve dat DE een diplomatieke oplossing tracht te bereiken. De VS niet akkoord. En dat Turkije TR nu oproept tot onderhandelingen. Ook China CN en India IN doen dat.
Niet NL en BE, in naam van de beschaving willen die, NL en BE, meer van het zelfde in UA, meer wapens, meer vernielingen, meer doden, meer ruïnes en meer stuk geschoten/ gebombardeerde infrastructuur.
- Een mogelijke rampzalige waarde daling van de VS dollar door de sancties tegen bank tegoeden van RU miljardairs in de EU en in de VS, en de toenemende armoede in de VS kunnen de VS doen ophouden oorlog te voeren.
Roland Horvath 7
Erwin de WaardOok om schade aan te richten in UA en aan RU.
Roland Horvath 7
Pieter JongejanWilfred Repko
John Janssen 4
Wilfred RepkoWillem Timmer 4
Wilfred Repkobeide routes komen altijd uit bij mensen die inkomen genereren door enige vorm van werk te verrichten
Bart Klein Ikink 6
Het goede nieuws is, dat als de rente ooit weer negatief wordt, de centrale banken op een winst zitten. Dat is het wonder van verdisconteren.
Gerben Gerrits 7
Bart Klein IkinkBart Klein Ikink 6
Gerben GerritsDit zijn de opties:
- Crediteuren (mensen met positieve saldi) geven een deel van hun saldo uit, zodat kredietnemers de rente kunnen betalen.
- Sommige kredietnemers gaan in gebreke, zodat een deel van het saldo niet wordt teruggegeven.
- Kredietnemers lenen meer.
- De overheid leent meer (fiscaal beleid).
- De centrale bank creëert het tekort uit het niets (monetair beleid).
Al deze dingen gebeuren en vaak samen. Als te veel kredietnemers in korte tijd in gebreke blijven, kan dit escaleren tot een financiële crisis en vervolgens tot een economische depressie. Financiële instellingen moeten dan hun kredietverlening stopzetten omdat hun kapitaal niet toereikend is, zodat het creëren van nieuwe schulden om de rente te betalen tot stilstand komt. En dan moet de overheid lenen of de centrale bank moet geld bijdrukken.
Rente op geld en schulden was een belangrijke oorzaak van de Grote Depressie. Rente op geld en schulden is een belangrijke reden waarom het financiële systeem en de kapitalistische economie inherent instabiel zijn.
Roland Horvath 7
Bart Klein IkinkRente is er nu o.a. omdat de crediteuren/ degene, die het geld uitlenen, een deel van de groei van de productie willen. Als de rente reëel meer -of veel meer- is dan de productie stijging, gaat de economie kapot.
Als de rente negatief wordt, doet zich uiteraard het tegendeel voor van wat een positieve teweeg brengt.
Bij een positieve rente gaat het om een verdeling van het resultaat, de productie, tussen de lener van het geld en de crediteur/ de uitlener van dat bedrag.
Bij een negatieve rente gaat het om een vermindering van de waarde van het middel, van het geld bedrag zodat degene, die geld leent, minder moet terug betalen. Er komt in de regel nog een essentieel element bij, de private banken lenen in zo'n geval veel krediet aan de rijken, en veel minder, bijna niets, aan de minder rijken. De rijken worden rijker en de armeren armer. Resultaat een blijvende miserie.
Bart Klein Ikink 6
Roland HorvathDus als mensen meer sparen dan nodig zou zijn om het kapitaal in stand te houden, dan kan de rente omlaag, en kan er meer kapitaal zijn (want bij lagere rente is meer kapitaal winstgevend).
Mensen sparen vaak niet om een deel te krijgen van de groei van de productie. Veel mensen sparen voor later, bijvoorbeeld een pensioen. Dus als de rente omlaag gaat, sparen ze misschien zelfs meer.
Hank Rearden
Hahahahaha, dan is Knot volstrekt ongeschikt voor zijn functie, of een aperte leugenaar/psychopaat (wat bankiers doorgaans zijn).
2 seconden naar het onderstaande plaatje kijken waarin de hoeveelheid M2 kapitaal (voor de eenvoud totaal aan cash) t.o.v. inflatie laat zien dat M2 toename tijdens de "covid-jaren" (zegge banken-bailouts 2.0) groter was dan in de 150 jaar ervoor (1, x-as aanpassen naar "All").
De pieken in M2 toename na WOI en WOII (ca. 16-17%) laten vervolgens ook piekinflatie zien van 20-22%.
M2 toename in 2021 was al boven de 22%, met daarbij al een veel grotere absolute hoeveelheid cash in circulatie na 2008 kredietcrisis, ergo inflatie in 2022-2023 kan nog steeds toenemen en heeft alles te maken met (centrale) bankiersbeleid, en de geplande oorlog tegen Rusland, die wordt gefinancierd met door de Fed, BoE en ECB gecreeerd kapitaal tussen 2020-2022) (2,3).
Nu wordt een kleine afname van centrale bankbalanzen gezien, echter dit was ook zo in 2009 na Lehman, waarna hoeveelheid weer exponentieel toenam (3).
1. https://www.longtermtrends.net/m2-money-supply-vs-inflation/
2. https://www.forbes.com/sites/peterpham/2017/12/01/how-to-finance-a-war/?sh=4667e719581a
3. https://www.yardeni.com/pub/balsheetwk.pdf
Wim Verver 5
Lang geleden, toen Draghi druk bezig was met quantitative easing heb ik eens gepost dat dit feitelijk valsmunterij betrof. Vertel waar al dat geld heengaat. Erik Smit reageerde hierop en meende dat hij hiervan afstand moest nemen in zijn verantwoordelijkheid. Dat vertellen is altijd nauwkeurig gebeurd. Daarvoor dank. Maar het verhaal werd bijna onleesbaar door alle afkortingen gebruikelijk in de sector voor de genomen maatregelen ter ondersteuning van de economie, wat altijd resulteerde in nog meer miljarden schuld aangaan omdat de schulden niet konden worden weggeinflateerd. Nu dit door de hoge inflatie wel kan moet de ECB rente verhogen om een recessie te voorkomen. Maar eens moet de schulden betaald worden samen met de inflatie is nu er moment van de waarheid de EU burger betaalt de opgelopen schulden van speculanten en speculerende banken van vóór de financiële crisis. Erik kom er maar in.