Wir wollen unser Gold! Jetzt!

2 Connecties

Relaties

Goud Middelkoop
5 Bijdragen

Duitsland maakt zich ernstig druk om zijn goudvoorraad, die grotendeels in de VS ligt. De centrale bank moet in New York de staven gaan controleren. En ja, ook smelten.

Paranoïde of niet? Duitsland vraagt zich opeens af of zijn goudvoorraad, de op een na grootste ter wereld, nog wel in tact is. Daarom is de eigen voorraad van 82857 staven in Frankfurt door de centrale bank gecontroleerd en gewogen. Parlementsleden mochten onlangs zelfs de schatkamer in om vast te stellen dat de staven er echt liggen. 
 
Maar daarmee zijn de zorgen niet weggenomen. Het grootste deel van de voorraad ligt immers in de VS, in de kluizen van de Federal Reserve (Fed) in New York. De Duitse rekenkamer heeft de centrale bank daarom nu opdracht gegeven de staven in het buitenland met regelmaat te controleren op echtheid en authenticiteit, schrijft Der Spiegel. En dan wel met Duitse degelijkheid: door enkele staven te smelten om zo de samenstelling te testen. 
 
Om hoeveel goud het precies gaat in het buitenland is niet bekend. Volgens schattingen van de Süddeutsche Zeitung ligt er 1500 ton bij de Fed, en nog eens 800 ton bij de Britse en Franse centrale bank. De waarde van de totale goudvoorraad - 3396 ton in 2011 - bedraagt ongeveer 142 miljard euro.
 
Wilde speculaties 
De laatste controle van het goud vond plaats in 1979-1980, schrijft Eurointelligence. Sindsdien is de Bundesbank wel in de kluis geweest in New York, maar hebben de Duiters niet daadwerkelijk toegang gekregen tot de dozen waarin de staven opgeborgen liggen - aanleiding voor allerlei wilde speculaties en complottheoriën.
 
Volgens de Bundesbank is er geen enkele reden tot onrust. Om de gemoederen te bedaren heeft de bank gezegd 50 ton goud uit de VS te repatriëren ter controle. De Süddeutsche is er nog niet gerust op: de krant pleit in een hoofdredactioneel commentaar voor open toegang tot de kluizen voor inspecteurs. Hoezo paranoïde?
 
Dat Duitsland nog steeds zoveel goud heeft, houdt vermoedelijk verband met de sleutelrol die het land heeft in het eurosysteem. De goudvoorraad zou nog wel eens goed van pas kunnen komen, als de euro uit elkaar valt of als er nog eens een zuidelijk Europees land gered moet worden.
 
En het Nederlandse goud dan?     
In Nederland maken we ons niet zo druk om ons goud, ook al ligt verreweg het grootste deel in het buitenland. Hoeveel precies is een goed bewaard geheim. 
 
De Amerikaanse publicist Jim Rickards vindt dat Nederland wel degelijk moet oppassen. Het is niet uitgesloten dat de Amerikaanse overheid het buitenlands goud in beslag neemt, als het vertrouwen in de dollar wegvalt, zei hij begin dit jaar in nieuwsuur. Omdat de goudvoorraad tijdens een recessie een belangrijke buffer kan vormen, vindt oprichter van het Gold&Discovery Fund Willem Middelkoop dat Nederland het goud zo snel mogelijk moet terughalen. 
 
In de kluizen van De Nederlandsche Bank (DNB) ligt volgens DNB-president Klaas Knot voor 67 ton aan goud, ter waarde van zo’n 3 miljard euro.
 
Lees hier een mooi overzicht van de top tien-landen met de grootste goudvoorraden, waarin Nederland een mooie negende plek inneemt.