Een wispelturig 2015

5 Connecties
4 Bijdragen

Een oude beurswijsheid zegt dat de eerste vijf handelsdagen de toon zetten voor de rest van het jaar. Dat belooft wat... In deze donkere dagen ziet belegger Jan Dwarshuis toch een lichtpuntje.

Valutaschommelingen zijn altijd een goed recept voor onrust op de financiële markten. Samen met de crash van de olieprijs vormen ze een explosieve cocktail. In mijn laatste column gaf ik aan dat uw zenuwen dit jaar regelmatig op de proef gesteld zullen worden. U wordt op uw wenken bediend.

De S&P 500 kende de slechtste start in meer dan 60 jaar. Betekent de recente pull back dat 2015 een slecht beleggingsjaar wordt? Een oud gezegde op de beurs is dat de eerste vijf handelsdagen aangeven hoe het jaar verder zal verlopen. Het is raadzaam om dit jaar terughoudend te handelen.

Margin

Het landschap is voor beleggers flink door elkaar geschud. Daarnaast begint de huidige bull markt in de VS op leeftijd te komen, hetgeen niet wil zeggen dat deze nu abrupt eindigt. Niemand weet wanneer het feest over is, maar er zijn wel degelijk kanttekeningen te plaatsen.

Illustere beleggers als Buffett en Soros houden bergen cash aan

De marginverplichtingen zijn op de NYSE tot het hoogste niveau ooit gestegen. Dit gebeurde recentelijk twee keer eerder, te weten in 2000 tijdens de dot.com bubbel en in 2008, vlak voor het uitbreken van de grote recessie. Illustere beleggers als Buffett en Soros houden bergen cash aan of hedgen hun portfolio; dit doen ze niet voor niets.

Margindebtindex

Japan

Een ander aardig aandachtspunt zijn de ontwikkelingen in Japan. Grofweg een jaar geleden gaf ik aan dat het opkopen van assets in Japan de no-brainer van 2014 zou zijn. Het tij heeft zich echter gekeerd door de extreem ruime geldpolitiek van de Japanse premier Shinzo Abe. Buitenlandse beleggers zetten daar steeds meer vraagtekens bij.

De short posities op de beurs van Tokyo zijn momenteel het hoogste sinds 2008. 'Shock and awe' zal dit jaar volgens velen niet werken in Japan. Onnodig te vermelden dat wij Japan al jaren mijden, ook al zijn sommige investeerders in deze regio al jaren uiterst succesvol.

Never sell Shell...

Collega columnist Hans de Geus boorde afgelopen week het aandeel Royal Dutch Shell de grond in. Shell wordt volgens veel beleggers gezien als de hoeksteen van een portfolio. Nu de olieprijs gedaald is zijn het de first level thinkers die in Shell de buitenkans van dit moment zien.

Shell rendeert onderliggend slecht en lijkt in mijn ogen op een tikkende tijdbom

Ik heb jarenlang een portfolio gerund die slechts en alleen om het aandeel Shell draaide. In die jaren heb ik me goed kunnen verdiepen in deze materie. Mijn conclusie is dat De Geus een punt heeft. Shell rendeert onderliggend slecht en lijkt in mijn ogen op een tikkende tijdbom, al wil niemand dit natuurlijk horen. Grote getallen maken immers altijd indruk. Geld lenen om dividend uit te betalen en zodoende aandeelhouders zand in de ogen te strooien is geen duurzaam beleid.

Waarom wij nooit in Shell zullen investeren heeft overigens een andere reden. Ik ben van mening dat de business van Shell in het algemeen te competitief is. Dat geldt ook voor bedrijven als Chevron en ConocoPhillips. De vraag is of deze oliemaatschappijen ooit iets terug zullen zien van hun enorme investeringen.

Lichtpuntje

Voor beleggers opzoek naar buitenkansjes door de sterk gedaalde olieprijs is het wellicht een idee research te doen naar de solar industrie. Veel solar aandelen zijn afgestraft, maar dat is vaak onterecht. Zeker als er wordt gekeken naar de onderliggende waarde van sommige solar bedrijven en de voortschrijdende technologische ontwikkelingen in ogenschouw worden genomen.

Als value investor ben ik dol op dit soort situaties en heb daarom mijn watchlist in deze sector maar eens afgestoft.

Rest mij u een goed weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.