Wisseling van de wacht

4 Connecties

Relaties

Presidentsverkiezingen

Personen

Donald Trump

Organisaties

Verenigde Staten

Werkvelden

Economie
5 Bijdragen

De verkiezingsoverwinning van Donald Trump heeft wereldwijd tot vele verontruste reacties geleid. Jan Dwarshuis is minder somber. Trump wil tenminste politieke middelen inzetten om de economie te laten groeien, in plaats van monetaire verruiming door de centrale bank.

Wat vrijwel niemand voor mogelijk hield heeft zich toch voltrokken: Donald Trump wordt de 45e president van de Verenigde Staten. Opvallend is de berichtgeving rond de Amerikaanse verkiezingen en het Brexit-referendum. Beide keren stond de uitkomst haaks op peilingen in de media en dat geeft te denken. Feit is dat er met de keuze op Trump een nieuwe politieke wind over de aardbol waait. Een verzoenende overwinningsspeech van Trump doet daar niets aan af.

Veel economen vrezen een periode van grote onzekerheid die het broze consumentenvertrouwen schaadt en de VS versneld in een recessie duwt. Daarnaast zullen bedrijven wellicht terughoudend opereren en het eventueel aantrekken van personeel uitstellen. Het verleden heeft bovendien aangetoond dat een wisseling van de wacht vaker gepaard is gegaan met problemen op de beurs. Dat was zo toen Bill Clinton het stokje overgaf aan George W. Bush en ook toen Bush aftrad en Barack Obama het Witte Huis betrok. In dat laatste geval was de crisis overigens al een halfjaar aan de gang. Toch zorgde Obama’s aantreden niet direct voor een verbetering: de echte kentering op de beurzen kwam pas een paar maanden na de inauguratie.

Steeds grotere groepen zijn ontevreden omdat het zuur maar niet zoet wil worden

Eerst het zuur

Het is een logisch proces, waarbij de opvolger zijn kans schoon ziet om alle vervelende maatregelen naar voren te trekken. Onze oud-premier Jan-Peter Balkenende noemde dit ‘eerst het zuur en dan het zoet’. Het probleem is echter dat steeds grotere groepen ontevreden zijn over het politiek functioneren in het algemeen omdat het zuur maar niet zoet wil worden. De winst van Trump speelt ondertussen de Franse Marine Le Pen in de kaart, en het oprukkende populisme zal ook van invloed zijn op de aanstaande verkiezingen in Italië.

Over vier jaar zal blijken of de aanpak van Trump succesvol is geweest. Een voordeel is wel dat hij de economie wil laten groeien vanuit politieke stimulans in plaats vanuit de centrale bankier. De tijd is er rijp voor dat de politiek het stokje overneemt om de economie een flinke zet in de goede richting te geven. In die zin moet Trump niet worden afgeschreven, al twijfelt het IMF openlijk aan hem. Trump heeft een aantal uitstekende adviseurs om zich heen verzameld. Daar zal het dus niet aan liggen. De hamvraag is of Trump de handelsrelaties met machtsblokken als China, Rusland en de EU niet in de waagschaal zal stellen.

Hoe dan ook, een wisseling van de wacht brengt op veel vlakken in eerste instantie onzekerheid met zich mee. Dit is nooit anders geweest. Wereldwijd leeft echter bij een groot publiek de diepe behoefte om af te rekenen met het zittende establishment. Dit is een nieuwe trend die al langer sluimert, maar niet langer te ontkennen valt. De ontevreden kiezer heeft nu in de Verenigde Staten gekregen wat hij wilde.

Rest mij u een goed weekend te wensen.

Over de auteur

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees verder Inklappen