
Witteboordencriminaliteit wordt veronachtzaamd, terwijl daar absurd veel geld in omgaat. Lees meer
Dankzij de talloze belastingverdragen met andere landen is Nederland in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de voornaamste belastingparadijzen op aarde.
Niet alleen lopen de geldstromen van de grootste bedrijven op aarde langs de Amsterdamse Zuidas, ook is de Nederlandse wet- en regelgeving zeer geschikt voor fraudeurs en witwassers. Tegelijkertijd is door onderbezetting in het opsporingsapparaat de pakkans voor deze financiële misdaden minimaal. FTM gaat op zoek naar de witteboorden die hun diensten verlenen aan criminelen, onderzoekt waarom de politiek geen hardere maatregelen neemt en hoe het ‘woud’ aan onderzoeksinstanties beter zou kunnen functioneren.
Oliver Bullough: ‘Je hoeft geen butler van kleptocraten en witwassers te zijn’
Het Spaanse openbaar ministerie heropent witwaszaak ING
Europees Hof schrapt de openbaarheid van het UBO-register
Van de schurken van het betaalbedrijf Wirecard valt veel te leren
Podcast | Anti-witwasbeleid levert te weinig op
Anti-witwasbeleid kost miljarden en levert weinig op
Orde van Advocaten misleidde minister over problemen bij Houthoff
Poetin-criticus Bill Browder: ‘Die sanctie-aanpak van Nederland is zo ontzettend oppervlakkig’
Ambtenaar Justitie kraakt berekening witwascijfers
Schrijver en journalist Roel Janssen: ‘Rol Nederland in internationale belastingontwijking is beschamend’
Wat voor de bovenwereld geldt, is net zo waar voor de onderwereld: wie wil weten waar de macht zit, volgt het geld. Lees meer
Criminaliteit stopt niet als er een kopstuk achter de tralies verdwijnt of een drugslijn wordt opgerold. De miljoenenwinsten dienen als smeermiddel voor een bestaan in de bovenwereld, met hulp van corrupte ambtenaren en gedienstige financieel dienstverleners. En dat is niet de enige grote geldstroom: er vloeien miljarden belastinggeld naar criminaliteitsbestrijding.
Zaak tegen maffiakopstuk Raffaele Imperiale legt Nederlandse cocaïnehandel bloot
Dilan Yeşilgöz, de juiste vrouw op Justitie met een vervelende VVD-erfenis
Het Spaanse openbaar ministerie heropent witwaszaak ING
De lelijke achterkant van de kroongetuigendeal: Nabil B. klaagt over zijn ex-advocaat
Follow the Money duikt in de wereld van de georganiseerde misdaad
OM-topman: ‘We onderschatten wat de georganiseerde misdaad in dit land bereikt’
Justitie worstelt met kroongetuigen, maar de minister wil er juist meer
Het ‘super-rechercheteam’ van Grapperhaus was van meet af aan kansloos
Politie en OM wisten al in 2018 dat advocaat en neef van Taghi niet deugde
Een ING-filiaal in Zaandam. © Kim van Dam / ANP
Het Spaanse openbaar ministerie heropent witwaszaak ING
Het Spaanse openbaar ministerie licht ING opnieuw door, bevestigen documenten in handen van Follow the Money. ING zou transacties hebben doorgelaten van een bank van de Bandenia groep, een notoire ‘shell bank’, gebruikt door verschillende criminele organisaties om geld wit te wassen.
Het Spaanse openbaar ministerie gaat ING toch onderzoeken voor het niet naleven van de Spaanse anti-witwaswetgeving, blijkt uit documenten in handen van Follow the Money.
Eerder onderzocht het Spaanse OM al het handelen van drie banken – ING, CaixaBank en Ibercaja – vanwege hun betrokkenheid bij de zogenoemde Bandenia-zaak. Na het vertrek van de onderzoeksrechter in 2019 kwam hier een einde aan. Zijn vervanger zag geen heil in verder onderzoek en sloot de zaak, een beslissing waartegen het Spaanse OM in beroep ging.
Het Hooggerechtshof van Madrid stelde dat die beslissing ‘voorbarig’ was, waarna het onderzoek werd heropend voor een periode van minimaal zes maanden. De openbaar aanklager heeft nu toestemming verkregen om vertegenwoordigers van CaixaBank, Ibercaja en ING te verhoren over het verstrekken van rekeningen en het doorlaten van malafide transacties. De transacties zouden te maken hebben met drugsgeld en prostitutie, aldus het eerdere onderzoek.
Het Spaanse openbaar ministerie stelt in zijn pleidooi om de zaak te heropenen voldoende aanwijzingen te hebben dat ING zich niet hield aan zijn eigen anti-witwasbeleid en dat het ‘niet duidelijk is wie tussen 2015 en 2017 verantwoordelijk was voor het witwasbeleid en fraudepreventie’ bij de Spaanse tak van de bank.
De Spaanse autoriteiten zeggen dat ING minimaal 1,7 miljoen euro heeft doorgesluisd, afkomstig van de Bandenia Banca Privada. Deze financiële dienstverlener opereerde op papier vanuit het Afrikaanse eiland Mohéli, vlakbij Mozambique. Bandenia bankierde bij ING en bediende een schare aan dubieuze klanten.
Onderzoek naar de cocaïne-koningin
In 2017 opende de Spaanse FIOD een onderzoek naar de Bandenia Banca Privada, omdat de bank werd verdacht van het witwassen van grote hoeveelheden crimineel geld van onder andere de beruchte Spaanse drugshandelaar Ana María Cameno, ook bekend als ‘de cocaïne-koningin’. In september dit jaar werd zij veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf.
Tijdens het strafrechtelijk onderzoek naar Cameno ontdekten de autoriteiten dat Bandenia meer criminele organisaties bediende, zowel in Spanje als daarbuiten. De bank zou een spil zijn geweest in een netwerk van transacties tussen Panama, Zwitserland en Hong Kong.
Bandenia Banca Privada is een zogeheten ‘shell bank’: een bank zonder fysieke aanwezigheid in welk land dan ook. Volgens documenten in handen van Follow the Money sluisde deze bank geld van onbekende oorsprong in en door het Europese banksysteem, via contante stortingen en internationale overschrijvingen. De focus lag op valutatransacties: bijvoorbeeld dollars werden geruild voor euro’s om de oorsprong van het geld te verhullen. Bandenia liet deze transacties lopen via ING, Caixabank en Ibercaja.
Terug in het vizier
Tussen 2016 en 2018 was ING ook al onderwerp van een groot witwasonderzoek in Nederland. De bank werd destijds onderzocht voor het ‘jarenlange en structurele overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme’ (Wwft) omdat het de interne controle op dubieuze transacties niet op orde zou hebben.
De bank kreeg een boete en ontneming van in totaal 775 miljoen euro opgelegd. Toenmalig CEO Ralph Hamers is ook na deze boete nog altijd onderwerp van onderzoek door het Nederlandse openbaar ministerie.
Het functioneel parket zegt geen uitspraak te kunnen doen over of de Spaanse Bandenia zaak toen is meegenomen in het onderliggende strafrechtelijke onderzoek. ING laat Follow the Money weten geen commentaar te geven op de ‘lopende zaak’.
19 Bijdragen
Roland Horvath 7
De negatieve rente van de ECB was er zo een. Het maakt alles kapot. Het zou een verademing zijn als geld niet zo vluchtig zou zijn. Geld moet meer ter plaatse blijven. Bijvoorbeeld moet winst en belastingen op arbeid of op winst veel meer toekomen aan de plaats waar de activiteit heeft plaats gehad. Dat is tegen de idee van de hele wereld omspannende ondernemingen, het imperialistische monopolie kapitalisme.
Maar als de geld stromen op de beurs en elders niet getemperd worden, is dat vragen om moeilijkheden. Als we naar een egalitaire en leefbare wereld toe willen dan moeten we het geld en de geldstromen -veel- beter onder controle hebben.
De huidige geldstromen bijvoorbeeld de winst van ondernemingen in Afrika kanaliseren naar Europa is zo'n anomalie. Ook hier minder globaal meer lokaal.
In het artikel worden ook drugs en terrorisme genoemd. Drugs moeten geaccepteerd, gelegaliseerd, gereguleerd en gecontroleerd worden door de overheid. Zoals dat nu gebeurt met alcohol en tabak. We moeten af van het onvolwassene en kwaadaardige van het onderdrukken van drugs wat neerkont op het onderdrukken van de 99,99% door de superrijken.
John Janssen 4
Roland HorvathRoland Horvath 7
John JanssenDrugs legaliseren kan NL niet alleen doen, er moet minstens een aantal staten aan deelnemen.
Maar bijvoorbeeld Portugal doet pogingen om drugs niet nodeloos duur, gevaarlijk en met veel geweld verspreid te laten zijn.
In juli 2001, heeft Portugal het persoonlijk gebruik en bezit van alle illegale drugs gedecriminaliseerd. Maar Portugal heeft slechts één buur.
Uruguay legaliseerde als eerste land ter wereld recreatief en medicinaal cannabisgebruik. Door deze wet kunnen volwassenen die ouder zijn dan 18 maximaal 10 gram per week bij hun plaatselijke apotheek halen.
Een snel groeiende miljardenindustrie op het Afrikaanse continent: Cannabis. Het wordt al volop illegaal gekweekt maar nu legaliseren steeds meer Afrikaanse landen het commercieel groeien van het gewas. Voor medicinaal gebruik.
Als drugs niet gelegaliseerd worden blijven we sukkelen. Dan zal de drugs maffia steeds rijker en machtiger worden. Het begin van het verbod op drugs komt uit de VS. Een land dat in alles fundamentalistisch is. En conservatief, op het reactionaire af.
John Janssen 4
Roland HorvathMartijn Jannink 1
John JanssenTekort aan blauw op straat ben ik met je eens, maar als iets legaal is geworden, hoeft er geen politie achteraan en blijft er juist meer tijd voor andere dingen over, toch?
Zou de troep van druggebruik niet op legale plekken met het juiste toezicht en beleiding juist minder ellende op kunnen leveren? Veel drugs doen minder fysieke schade dan alcohol... Als het legaal met extra belasting verkocht wordt, blijft er misschien ook wel een marge over om het onder controle te houden.
De hoeveelheid toeristen die op pretsigaretten af komen, moet toch ook te sturen zijn? Alle Chinezen die de bootjes in Giethoorn bezet hielden, heeft ook vooral met de reclames van bepaalde bedrijven te maken. Via toeristenbelastingen en goed overleg met die sectoren over de overlast zijn een hoop van die dingen vast wel bij te sturen. Efficiënte communicatie is het enige wat in NL een probleem is, wat mij betreft.
John Janssen 4
Martijn JanninkMartijn Jannink 1
John JanssenMijn link met Chinese toeristen zat in de ergernis van de omgeving, omdat er plekken zijn waar het te veel wordt voor de bewoners in de omgeving; Giethoorn voor Chinese, jouw pretsigaretten voor andere typen toeristen. De toeristen worden door reclames naar Nederland gelokt. Die reclames zijn vast wel te beïnvloeden/sturen als we socialer met elkaar om willen gaan. Maximum aantal vs flexibele prijs i.p.v. maximale aantal vs vaste prijs werkt misschien ook om een markt mee te creëren? De limiet moet dan uit overleg met omgeving i.p.v. flexibele interpretatie van regels van de overheid komen.
We zouden om zoiets met drugs uit te proberen inderdaad 'Proeftuin' zijn. Voor Nederlanders zelf denk ik dus dat het minder overlast op kan leveren, als we het in kleine stappen toestaan en goed de gevolgen controleren en misschien kostendekkend houden. Als we er belastinggeld voor de politie aan besteden, rollen we voor miljoenen op... maar zien we er geen cent voor terug omdat het sowieso niet verkocht mag worden.
De kennis van bijna alle soorten drugs is er echt al wel. Sommigen leveren gezondere oplossingen dan uit de farmaceutische industrie. Vroeger stond NL bekend als open voor nieuwe ideeën, aanpak en technologieën. Dat heeft veel van ons imago en welvaart opgeleverd. Wij zijn een klein land en snel bij te sturen als iets fout gaat. Duitsland of de VS totaal niet, dus daarom kunnen wij voor veel dingen wat mij betreft nog steeds de ideale proeftuin zijn, in plaats van een schoothondje van de grote landen.
Maar goed, mijn mening is tegenwoordig niet meer representatief voor de gemiddelde Nederlander.
Suzy Willemsen
Martijn JanninkDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Josephine Tusveld 1
Roland Horvath(again, haha)
Het Spaanse OM is niet gek. Wellicht hebben zij aldaar ook kennis genomen van het onlangs gepubliceerde werk van Whitney Webb: "One Nation Under Blackmail". (Vol I en Vol II).
Hannie Groen 5
John Janssen 4
Hannie GroenWalter Boer 3
Hannie GroenPetrus Harts 3
En verder is het vervelend en voelt het hypocriet. De ING bank maakt het hardwerkende eerlijke ondernemers erg lastig, zeker zodra ze buiten het SEPA gebied iets willen ondernemen, en opereert dus zelf dus met banken die geen enkele vorm van substance hebben.
Eveline Bernard 6
Petrus HartsLukas Kotkamp 2
Petrus Harts1.7 miljoen is op zich niet meteen een schokkend bedrag voor dit soort zaken. Maar omdat dit onderzoek naar ING dus pas net van start is kan het bedrag hoger uitvallen. Belangrijker is natuurlijk het feit dat ING mogelijk verzaakt heeft in het uitvoeren van zijn beleid om dit soort dingen op te sporen. Ik zal de zaak nauwlettend volgen en jullie op de hoogte houden van ontwikkelingen.
Gr,
Lukas
Petrus Harts 3
Lukas KotkampIk volg mee.
John Janssen 4
Als je na x jaar de zaak nog niet rond krijgt/hebt gaat het heul erg lijken op "linksom of rechtsom" resultaat 'forceren'!
Vergat ik nog bijna; als het Spaanse OM dan alle dubieuze 'geldstromen' wil onderzoeken, kan men zich gaan uitleven op de eilanden waar grote hotelketens heule bakken 'grijs geld' uitgeven aan de avondploegen (employees die na dagtaak bijbeunen in hotels en horeca)!
Herman van Rijn 1
Lukas Kotkamp 2
Herman van Rijn