Woekeraar Scheringa wil eerherstel

De woekeraar van Wognum wenst zich niet te excuseren voor zijn daden en gaat DNB aanvallen om eerherstel te verkrijgen

Bij Pauw en Witteman mocht Dirk Scheringa - gesteund door zijn advocaat Gert-Jan Knoops - zijn meelijwekkende verhaal voor de bühne brengen. De Woekeraar uit Wognum vond het "heel bijzonder" wat hij had meegemaakt. Het leek op een "tsunami". Van de ene op de andere dag was hem zijn bedrijf afgenomen. Hij ging vervolgens op zoek naar "warmte", "een huis" (Scheringa heeft er drie te koop staan) en een "inkomen". Zijn vrouw had ook geleden. ze werkte in het museum en bezocht vele kunstenaars, dat werd haar ook afgenomen. Zijn zoon - televisiemaker bij AZ - had een rugzak gepakt en maar op wereldreis gegaan. "Heel bijzonder", zo voegde Scheringa daar aan toe. Er was hem een groot leed berokkend. En naast hem vele klanten van DSB.

Gelukkig waren bijna alle vrienden hem trouw gebleven. "Verzetshelden" noemde hij ze. Mensen als Louis van Gaal, Marianne Timmer maar ook iemand als VVD'er Robin Linschoten waren mensen waar je in tijden van oorlog wel bij kon schuilen.

Dirk is ook weer aan het ondernemen geslagen met DS Factoring. Dirk koopt net als vele andere bedrijven, debiteuren op. Hij geeft er in P&W een mooie draai aan: hij werpt zich op als redder van het MKB. Scheringa vertelde dat hij dankzij vermogende vrienden - gefortuneerde verzetshelden - het bedrijf heeft kunnen opzetten. "Ze staan te dringen om mij geld te verstrekken". Ze kunnen prachtige rendementen halen. En jawel: "De risico's zijn bijna nihil"

Verzetsheld Linschoten - voormalig DSB commissaris - heeft er ook weer een baantje aan overgehouden. Hij zit in de stichting - de stichting pandrecht - die toezicht houdt op de activiteiten van Dirk. Dat gaat dus goed komen.

Voor Scheringa is het dus oorlog en hij hoort vanzelfsprekend bij het 'goede' kamp. De vijand: "De toezichthouder die het faillissement heeft veroorzaakt", aldus advocaat Knoops. De De Nederlandsche Bank dus. Die had in 2009 "een oorlogsverklaring" uitgevaardigd. "Dirk Scheringa moest coute que coute verdwijnen", "het veld ruimen".

 

Met de kennis van nu
"Er is onrechtmatig gehandeld", zo vertelde Knoops. DNB had misbruik gemaakt van bevoegdheden. Scheringa maakten duidelijk dat ze diepgravend onderzoek over genoeg "bewijsstukken" beschikken om het onrechtmatige handelen van DNB te kunnen bewijzen. Onderzoeksjournalisten van RTL zouden ook al het nodige materiaal boven water hebben gehaald. Scheringa haalde de de Griekse mythologie erbij om zijn betoog kracht bij te zetten. Hij wil echter eerst de hoofdrolspelers in het drama - Nout Wellink, Wouter Bos - als getuigen horen. De civiele procedure moet in het voorjaar een aanvang nemen. Doel: "eerherstel". Pas in tweede instantie zal Scheringa mogelijk een schadeprocedure starten.

Aan het einde van het interview vroeg Witteman of hij zichzelf op een of andere wijze nog ergens schuldig aan achtte. Hij had immers de nodige woekerpolissen verkocht. Scheringa vond niet dat hij alleen maar had gedaan wat "alle bankiers deden". En: "Wij hadden maar twee procent marktaandeel" in de woekerpolissen. "Met de kennis van nu, had je het anders kunnen doen", voegde hij er aan toe, maar wat hij had gedaan was "marktconform".

 

Pieter Lakeman zal in de komende dagen op FTM zijn commentaar geven op het volgens hem "leugenachtige" betoog van Scheringa en Knoops.

 

Hier het (zuigende) interview dat Ischa Meijer bijna 20 jaar geleden met Scheringa deed. Wellicht iets voor interviewers Pauw & Witteman om nog eens naar te kijken (met dank aan Arnoud Veilbrief).