De schade door woekerpolissen woekert maar voort. Zelfs binnen de verzekeringsbranche roepen wanhopige stemmen om een oplossing. Gastauteur Hubrien Meijaard vindt dat nu de politiek moet zorgen voor het nodige geld. Dat vloeit, aldus Meijaard, in no time terug in de economie. Precies waar het hoort.
“Als er iemand zou zijn die de oplossing zou kunnen geven om dit dossier binnen een jaar op te lossen, dan zouden we die oplossing direct omarmen en dit meteen regelen!”
Kort geleden sprak een topman in de verzekeringsbranche in oprechte wanhoop deze woorden uit tegen mij. Hij is niet de enige. Niet de enige die wanhopig is en niet de enige die oprecht niet ziet hoe het
woekerpolisdossier ooit echt opgelost kan worden.
Laten we eerlijk én duidelijk zijn: als het aan de politiek ligt, en aan vele verzekeraars, gáát het woekerpolisprobleem helemaal niet opgelost worden. De oplossingen zijn al lang bekend, maar kosten naast te veel tijd, namelijk vooral, volgens die partijen, veel en veel te veel geld.
Dus doet u ons maar liever wat surrogaat-oplossingen, is de boodschap. Bijvoorbeeld
compensatieregelingen. En: veel
rapporten en
commissies om de daadwerkelijk benodigde zaken, waaronder ik versta reële schade-compensatie naar het verleden en serieuze kostenbesparende maatregelen naar de toekomst, zo traag mogelijk – of zelfs niet - te realiseren. Zodat, zoals prof dr. Arnoud Boot voorspelt, dit probleem waarschijnlijk pas opgelost is als de
laatste woekerpolishouder is overleden.
Vicieuze cirkel
Het is ook goed om te bedenken, dat in de gehele branche en in de politiek de mensen die met de oplossingen bezig zijn, ook de mensen zijn die deze problemen hebben veroorzaakt. En Einstein was daar al heel duidelijk in: dat werkt nooit! Ook is het goed om te zien, in wat voor een vicieuze cirkel dit dossier zit.
Er zijn tot circa 2008 massaal - misschien wel zeven tot tien miljoen - beleggingspolissen verkocht met te hoge kosten en met
structuurfouten , zoals een hefboom- en een inteereffect. Toen deze euvels door tegenvallende beleggingsopbrengsten aan het licht kwamen, is in
2006 de term ‘woekerpolis’ geboren. Het vertrouwen van de consumenten/polishouders in de financiële branche was weg. Sinds de crises die vanaf 2008 de economie geteisterd hebben, is dat alleen maar versterkt: banken en verzekeraars die overeind werden en worden gehouden met heel veel belastinggeld en gewoon doorgaan met hun oude geldverdienkunstjes: dat kunnen maar heel weinig mensen waarderen.
Geen vertrouwen in goed eindresultaat
Er is derhalve weinig tot geen vertrouwen in het werk van deze ‘probleemoplossers. Iedereen ziet en voelt dat dit dossier niet echt opgelost wordt. Vooral daardoor zijn de omzetten van levensverzekeraars
ingestort. Die hebben dus minder geld beschikbaar om de problemen op te lossen – voorzover ze die problemen dus al willen zien. De politiek hoort dit en wil niet wéér geld op tafel leggen. Dus wordt er zoveel mogelijk gezegd en zo weinig mogelijk gedaan.
De consument zelf dan? Die komt ook niet in beweging: dat is geen nieuws, die consument kan zelf alle veranderingen in zijn financiële zaken
totaal niet aan. Hij weet niet wat hij moet doen, heeft geen vertrouwen meer in verzekeraars die hem zo lang mogelijk aan het lijntje houden (dat heeft hij wel goed door) en denkt dus: ik doe maar niets, want dan doe ik het misschien wel weer fout.
Die laatste gedachte leeft ook bij heel veel adviseurs en bij medewerkers van verzekeraars! En zo verzint iedereen allerlei prachtige, rationele argumenten, volledig gebaseerd op het alom aanwezige angst denken. Argumenten die het laat-ik-maar-niets-doen-standpunt bevestigen. En dus gebeurt er niets.
Tikkende tijdbom
Hoewel, niets…honderdduizenden polissen blijven
leeglopen, miljoenen polissen bouwen maar een fractie op van wat de bedoeling was. We zitten op een stug doortikkende tijdbom. Bijna iedereen denkt: er is nog tijd genoeg voordat hij afgaat. Of er niet naar kijkt, dan bestaat hij niet en gaat hij niet af.
Maar die tijdbom gaat wel af, nu al. Miljoenen huishoudens leven in financiële onzekerheid en grote stress door alle financiële problemen. De meeste van die miljoenen huishoudens gaan straks ook gigantische tekorten zien als ze hun hypotheek moeten aflossen, of hun pensioenen moeten aankopen. Er is dus, nu en later, veel, heel veel geld nodig om te voorkomen dat de woekerpolisbom nog meer schade aanricht dan hij al gedaan heeft.
Geld dat nu hoognodig is, maar door verzekeraars en politiek liefst zoveel mogelijk doorgeschoven wordt naar later. Waarbij partijen zich, misschien zelfs wel oprecht verbaasd, afvragen waarom de consument geen vertrouwen heeft in al hun maatregelen. En waarom de consument niet zelf zijn problemen gaat oplossen. Let wel:
zijn problemen - niet die van de makers, verkopers en toezichthouders van de polissen.
Zolang alle partijen zich blijven bewegen in deze vicieuze cirkel, zal er inderdaad niets veranderen
Wel een wil, maar geen weg
Daarom is het de hoogste tijd dat de bal weer gaat rollen. Dat kan namelijk wel - als alle betrokken partijen dat willen en ook doen: verzekeraars, banken, adviseurs, consumenten en consumentenorganisaties. Maar op dit moment vooral: de politiek.
Ik ken binnen alle organisaties genoeg mensen die oprecht heel graag en zo snel mogelijk echt aan de gang willen. Maar dit vaak niet doen vanwege de pet die ze op hebben, door hun angst voor de gevolgen.
Als de politiek nu eindelijk echt zijn regierol pakt, echt goed kijkt naar dit probleem en ziet dat de oplossing niet ligt in pappen en nathouden, maar door gewoon heel plat veel geld beschikbaar te stellen. Voor serieuze kostencompensaties. Voor serieuze oplossingen naar de toekomst. Waar mogelijk met voorlichting, ondersteuning en financiële vangnetten. Waar nodig met wetgeving om onwilligen mee te krijgen.
Er gaan dan twee dingen gebeuren:
- de bal komt verassend snel in beweging: iedereen zal – ook weer oprecht - verbaasd staan dat eigenlijk maar een heel kleine groep mensen - uit pure angst - de oplossingen heeft tegengehouden, waar vervolgens heel veel mensen aan gaan meewerken en van gaan profiteren.
- de financiële injecties van de overheid richting de consument zullen zorgen voor financiële rust, duidelijkheid en daardoor voor beweging. Uiteindelijk leiden de maatregelen tot bestedingen door de consument: de achterkant van een luciferdoosje volstaat om te berekenen dat die financiële injecties
in no time weer in de economie terechtkomen. Dus daar waar dat geld het hardst nodig is en waar iedereen dat geld zo graag naar toe wil krijgen.
Oh ja: voor de andere mensen die net als ik gewoon stug doorgaan in dit dossier en weten dat het probleem goed opgelost gaat worden en dus niet als de laatste polishouder dood is: blijf je ding doen, waar je ook zit, blijf mensen helpen, blijf iedereen informeren. Kortom: blijf in beweging en laat zien dat als je over je angstschaduw heenstapt, de ontwoekerweg daarna bijzonder goed begaanbaar is.
31 Bijdragen
goof
Verdienmodel van de huidige banken en verzekeraars is bedonderen en stelen en dat zal met hulp van de politiek voorlopig zo blijven tot de zaak met een enorme klap uit elkaar ploft en misschien kun je dan als bankenmedewerker beter even gaan emigreren voordat het gepeupel verhaal komt halen .
jefcooper
goofDit is geen grap.
MF
jefcooperJoost Visser
jefcooperAmoreel is immoreel
goofDe gebroeders De Witt uit Dordrecht zijn in Den Haag eens in handen gevallen van het gepeupel.
Wat hen in 1672 is overkomen komt nogal plastisch in beeld in de spektakel-film 'Michiel de Ruyter'.
Wellicht moet dat stukje van die film eens worden uitgezonden in een tv-spotje van de Consumentenbond met de boodschap:
"Een boos volk doet niet aan hoor en wederhoor"
jefcooper
Amoreel is immoreelEn dat terwijl de De Witts degenen waren die onze republiek overeind hadden gehouden.
Herbert H. Rowen, 'John de Witt, Statesman of the "True Freedom"', Cambridge 1986.
Buitenlandse geschiedenisboeken zijn vaak heel anders dan de onze.
jefcooper
De V&D oplossing, terugbrengen van de exorbitante beloningen bij de banksters, die mag er niet komen.
De rellen in Frankfurt gister zijn nog maar het begin, denk ik.
Joost Visser
jefcooperKo Pernicus
Ik heb mijn les geleerd - m'n schade genomen met als winst nooit meer iets te maken te hoeven hebben met mijn goede vrienden van Aegon. En meer in het algemeen loop ik alleen nog bij een bank of verzekeraar naar binnen als het ECHT ECHT E.C.H.T. niet anders kan.
En alternatieven - die zijn misschien nu nog wat duister, maar ik denk dat die er op termijn echt wel aan gaan komen. En met vreugde zal ik dan zien dat de rol van banken en verzekeraars afneemt. We hebben nou eenmaal een financieel systeem opgebouwd dat mensen aantrekt die niet te vertrouwen zijn.
Erkend Financieel Adviseur
Ko PernicusHet provisie verbod enerzijds en verplicht aflossen van hypotheek anderzijds zorgt ervoor dat het klantbelang centraal staat en dat iedere Nederlander gegarandeerd vermogen opbouwt.
Banken en verzekeraars verkopen hun shit nog wel rechtstreeks aan klanten. Misschien dat dit alleen via een goed opgeleide onafhankelijk professional zou moeten. Wellicht dat ik nu voor eigen parochie preek. Maar ik heb echt het idee nu de perverse prikkel is verdwenen en er dus niet meer transactie gericht wordt gedacht dat het belang van de klant werkelijk centraal staat.
MF
Erkend Financieel AdviseurEVA
MFEr zullen ongetwijfeld verzekeraars zijn die afkoop penalty's berekenen. Daar moet een verbod op komen. Dat is de oplossing. Mooier dan dat gaat het nooit worden.
Speculaas
EVAWillem is een Aegon-hater
Ko PernicusOptimus
In de zakken van de aandeelhouders? En wie zijn die aandeelhouders?
Wisten zij van de hoed en de rand? Zo ja, waarom zitten ze dan niet (langdurig) achter de tralies?
Wat is dat voor eng gestoord volk, dat vindt dat je de bevolking (London City: 'muppets') mag leegzuigen en beroven?
Waarom hebben we zoveel laffe ego-gestuurde 'onderzoeksjournalisten', die nul waarde toevoegen aan onze samenleving door doortastend onderzoek met dito publicatie?
Wat is dat voor overheid, die dat leegzuigen en beroven ziet gebeuren en niets onderneemt, ook niet als ze door mensen met kennis van zaken met den neus op den feiten wordt gedrukt?
Hoe corrupt is dat VVD kliekje eigenlijk? Hoe corrupt is NL eigenlijk?
Criminele kakkers zijn waarschijnlijk 'by far' de schadelijkste diersoort op aarde.
Witteboordencriminaliteit: vrijwel altijd onzichtbaar en op zeer, zeer grote schaal. Tientallen zo niet honderden miljarden geroofd.
Waar zijn de mensen die wel door hebben wat moreel juist handelen is?
Of is de mensheid toch een evolutionair mislukt veldexperiment, dat zichzelf zal doen ten onder gaan?
jefcooper
OptimusNiets bijzonders, Monsanto wil precies hetzelfde.
Boeren moeten betalen voor het gebruik van hun eigen zaad.
De bestorming van de Bastille in 1789 kwam voort uit hetzelfde, vier jaren misoogst deed de aristocratie de belastingen in natura verhogen, zij moesten door kunnen feesten.
Wij in Nederland hebben als probleem dat wij tot Rutte regeringen hadden die zich voor de gewone mensen interesseerden, daarom weten we niet dat regeringen die zich alleen voor zichzelf interesseren de overhand hebben.
Een uit Moldavié gevlcuhte Russiche vrouw legde me dat eens in gebroken Nederlands uit.
Joost Visser
jefcooperEen van de argumenten om met de VN Malimissie mee te doen was ´om het internationale imago van Nederland op te poetsen'. Ga dat maar eens uitleggen aan de twee omgekomen helicopterpiloten. Het was blijkbaar een technisch mankement, maar toch. Ophet momento dat het echt schieten wordt, vallen de doden voor het ´imago van Nederland´. Tekenend.
jefcooper
Joost VisserZo houd ik goed voor mogelijk dat Rutte gewoon doorgaat, met steun van Jan en alleman, omdat vrijwel geen Nederlandse politicus tegen Brussel durft in te gaan. Terwijl de PvdA de afstraffing aller tijden heeft gekregen, komt Diederik aan met belastinghervorming.
Nadat het Nederlandse volk niet langer in Afghanistan wilde medeplichtigen kwam de veilingmeester met 'het internationale aanzien van Nederland oppoetsen', dus toch weer militairen naar Afghanistan.
Wat betreft de twee doden, tja, je kiest er voor militair te zijn of niet.
De VS verwijt ons dat de Europese legers 'paid holiday adventures' zijn.
Overigens vertelde me ooit iemand die het kon weten dat onze Apache piloten in Afghanistan zo nu en dan even Amerikaan werden, om op z'n Amerikaans te kunnen schieten, zodat Den Haag kon zeggen dat wij alleen verkenden en zo.
Het zou me niet verbazen als het in Mali niet anders gaat.
Speculaas
MF
MF
MFMF
Jan-Hein Strop
Alwin
Hilterman
Dat zie ik niet gebeuren. Voor zover die woekerpolis verkocht werd om tzt een hypotheek af te lossen zullen mensen het geld dat vrijkomt bij het beëindigen van de polis in de aflossing van hun hypotheek storten.
Anderen zullen proberen een bestemming te vinden voor hun geld dat nog iets oplevert bij de lage rentestand.
Puur consumptief zal er weinig besteed worden.
Waarom opnieuw de belastingbetaler laten opdraaien voor de oplichtingspraktijken van banken en verzekeraars? Procedeer ze kapot, laat ze failliet gaan. Dat is de enige methode die bij dit tuig enige verandering kan bewerkstelligen. Nu verschuilen al die krijtstrepen zich achter hun algemene voorwaarden. Maak het mogelijk de verantwoordelijken ook persoonlijk aansprakelijk te stellen. Laat er gewoon pluk ze wetgeving op los.
Maar bovenal laat niet de belastingbetaler opdraaien voor dit soort schandalen. Die heeft er niets mee te maken.
Alwin
HiltermanHilterman
AlwinOok de arbitrage is dus corrupt in de financiële sector.
Komt me bekend voor, bij Fortis ooit slaande ruzie gehad met de meneer die verzekeringsrisico's moet beoordelen.
Mijn aanvraag werd afgewezen, dat is geen probleem. Maar meneer A v W vond het nodig mij als ongewenst risico aan te melden op de zwarte lijst.
Daar sta je dan wanneer je zonder van iets te weten afgewezen wordt bij de volgende aanvraag.
Toen aan deze clown even gevraagd hoe het ook weer zat met de woekerpolissen van Fortis. Dat had ik niet mogen zeggen volgens meneer v W.
Hoe durft Fortis een aanvrager van een verzekering zo te duperen terwijl Fortis de hele boterberg op zijn hoofd heeft. Over moraliteit gesproken.
De gluiperd wilde niks schriftelijk vastleggen, bang voor een claim natuurlijk.
Die heeft Fortis toch gekregen en betaald. Slapen doen we 's-nachts.
Martin007
www.isditvrijheid.nl (nee dus)
jefcooper
Inkomens van boven het miljoen per jaar worden tot één miljoen teruggebracht.
Mijn idee is dat er dan genoeg geld vrijkomt voor het compenseren van de woekerpolissen.
Gerrit
Hubrien Meijaard
Ik lees ook in de reacties (hier en op andere social media) dat ik niet helder genoeg ben geweest in mijn denkrichting voor een oplossing. Wat ik voorstel, is dat de overheid nu financieel inspringt. En dat dan niet later weer op ons als belastingbetalers te verhalen. Nee wat mij betreft mag alles wat nodig is om de financiele problemen van de woekerpolisbezitters op te lossen verhaald worden op de verzekeraars en banken die deze foute producten gemaakt en verkocht hebben. En nu niet wensen mee te helpen aan de zo broodnodige "terugroepacties". Dus net zoals bij een aantal banken het geld voorschieten en via langlopende leningen (met rente) de winsten afromen.
En uiteraard geen enkele bonus of salarisverhoging meer. Splitsing in nutsbanken en zakenbanken. Al die zaken die al lang geregeld hadden moeten zijn....Volgens mij is de tijd hiervoor meer dan rijp...!