Woensdag gehaktdag voor Facebook?

5 Connecties

Relaties

Verlies Aandeel Nasdaq Flop

Organisaties

Facebook Inc.
5 Bijdragen

Facebook is al bijna een kwart minder waard dan tijdens de eerste handelsdag op Nasdaq. Gisteren verloor het aandeel 9,6 procent. Wat wordt het vandaag? Gehaktdag of toch niet?

Twaalf dagen geleden begon Facebook aan zijn beursavontuur met een waarde van 38 dollar, maar inmiddels is de social mediamultinational 24 procent minder waard. Gisteren sloot het aandeel Facebook de dag af op Nasdaq met een koers van 28,84 dollar.

 

Gisteren werd ook het startsein gegeven voor de optiehandel in aandelen Facebook op de beurzen van New York en Chicago. De opties vonden in grote getale gretig aftrek, zo meldt The Wall Street Journal. Volgens de in New York vervaardigde en grootste zakenkrant ter wereld werden dinsdag meer dan 73.000 puts verhandeld.


Overnamegesprekken Opera

Volgens beurshandelaren zou het forse koersverlies van de sociale netwerksite aangejaagd zijn door geruchten dat Faceboook overnamegesprekken zou voeren met de Noorse softwarefabrikant Opera, vooral bekend van de gelijknamige internetbrowser. De waarde van Opera zou tot meer dan een miljard dollar kunnen worden opgeschroefd door concurrentie met onder andere Google.

 

Dat neemt niet weg dat de koers van Facebook steeds meer weg lijkt te hebben van een "Faceplant" : sinds de beursintroductie verloor het aandeel al in de eerste week 22 procent aan waarde. De IPO van Facebook verliep chaotisch. Om maar te zwijgen van het feit dat de op de beurs debuterende onderneming van Mark Zuckerberg nog niet eens in de buurt kwam van de hooggespannen verwachtingen. De eerste handelsdag van Facebook dreigde zelfs uit te draaien op een regelrechte flop, ware het niet dat op het nippertje een bescheiden plusje kon worden genoteerd.

 

Maar de tweede handelsdag op dinsdag 21 mei ging het aandeel Facebook fors onderuit. De beurskoers dook naar 32 dollar en bleef de rest van de week daar niet meer los van te komen.

 

Onderzoek door beurswaakhond

Daarnaast ligt de grootste beursgang aller tijden van verschillende kanten onder vuur. Zo heeft de Amerikaanse beurswaakhond SEC aangekondigd een onderzoek naar de gang van zaken bij de beursintroductie te overwegen.


Bovendien heeft een groep beleggers laten weten Facebook en een aantal banken, waaronder de begeleidend bank Morgan Stanley, voor de rechter te slepen. Inzet van de juridische procedure: Facebook en Morgan Stanley zouden belangrijke informatie over de beursgang hebben achtergehouden. Verder is de technologiebeurs Nasdaq gedaagd, omdat er technische problemen waren door de overweldigende belangstelling.

 

Ondertussen kijkt de beleggerswereld met argusogen naar de zevende beursdag van het IPO-imperium van Zuckerberg & Co. Vertoont het aandeel Facebook veerkracht of wordt het woensdag gehaktdag voor de populairste sociale netwerkpagina? Vanaf vanmiddag vier uur Nederlandse tijd komt er pas antwoord op deze billion dollar question.

 

(L)