Woningmarkt

In de afgelopen jaren kwam bij verschillende woningcorporaties het ene schandaal na het andere naar boven. Lees meer

Het bekendste geval is Vestia, dat door gerommel met derivaten voor bijna 2 miljard euro moest afboeken. De overige corporaties draaiden op voor de schade en berekenden de kosten door aan de huurders. Ook het Rotterdamse Woonbron en het Amsterdamse Rochdale kwamen in het nieuws door schandalen omtrent risicovolle investeringen en graaiende bestuurders. Peter Hendriks volgt het dossier en doet op FTM regelmatig verslag van de ontwikkelingen in deze sector.

174 Artikelen

Woningcorporaties dreigt boete tot 50 miljoen euro

Enkele woningcorporaties verzetten zich tegen de verkoop van 3800 sociale huurwoningen aan een Britse vastgoedbelegger. Ze vinden de verkoopprijs veel te laag. Maar in de al gesloten overeenkomst zit een bittere gifpil: een boeteclausule tot 50 miljoen euro als de deal niet doorgaat.

Nederlandse sociale woningbouw blijkt een buitengewoon aantrekkelijke en lucratieve belegging. Terwijl minister Stef Blok, minister van Wonen en Rijksdienst, het liefst zoveel mogelijk sociale huurwoningen verkoopt, zien gewiekste Britse beleggers er handel in. Het heeft er alle schijn van dat Nederlandse corporatiebestuurders er zijn ingestonken. In 2014 besloot het Wooninvesteringsfonds (WIF) 3800 sociale huurwoningen van verschillende corporaties te verkopen aan Round Hill Capital, een in Londen gevestigde vastgoedbelegger. Met deze deal ter waarde van 365 miljoen euro wil het WIF een lening van 290 miljoen euro aan de banken aflossen.
Volgens enkele woningcorporaties is de verkochte portefeuille niet 365 miljoen, maar minimaal 500 miljoen euro waard
Op het eerste gezicht lijkt die verkoop lucratief uit te pakken voor de woningcorporaties die lid zijn van het WIF. Maar daar denken ze zelf anders over: de verkochte portefeuille is volgens hen minimaal 500 miljoen euro waard. Zij eisen dat de deal met de schatrijke Britten wordt doorgehaald. Vooral de Rotterdamse woningcorporatie Woonbron, een van de grootste certificaathouders van het WIF, verzet zich met hand en tand tegen de verkoop.

Boeteclausule

Uit onderzoek van Follow the Money blijkt dat aan het schrappen van de verkoop aan de Britten mogelijk een hoog prijskaartje hangt. Navraag bij het Wooninvesteringsfonds leerde dat er in de deal een boeteclausule van 45 tot 50 miljoen euro verpakt zit. Opmerkelijk: Woonbron blijkt van die gifpil niet op de hoogte. De Rotterdamse corporatie verkeert in de veronderstelling dat de kill fee hoogstens 500.000 euro zal bedragen. Hoe kon het zover komen? Voor Follow the Money reconstrueerde Peter Hendriks de deal die de in doodsnood verkerende corporatie WIF van de ondergang moest redden, maar het fonds in een loopgravenoorlog met zijn eigen leden heeft gestort. Lees 'Britse beleggers wonen Nederlandse sociale woningmarkt uit'.