
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Wie profiteert? En hoe lossen we dit op? Lees meer
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Honderdduizenden trekken naar de steden en de verantwoordelijke gemeenten lukt het niet om genoeg te bouwen om dit op te vangen. Dat die binnenlandse migratie eraan zat te komen was al heel lang bekend. Waarom zijn stadbesturen niet veel beter voorbereid op deze trend? Heeft de regering steken laten vallen? Wie profiteren van de trend? Wat zijn de oplossingen?
Tegen de ambitie van het kabinet in daalt het percentage sociale woningen
Die nieuwe woningen die het kabinet wil bouwen? Alleen Hugo de Jonge gelooft daar nog in
Kun je nog ergens een betaalbare woning kopen, en waar dan?
Rijksbouwmeester Francesco Veenstra: ‘In het wilde weg woonwijken bouwen is niet de oplossing’
Tientallen grote bouwlocaties door klimaatverandering ongeschikt voor woningbouw
De Rotterdamse Pompenburgflat moet wijken voor wolkenkrabbers
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Corporaties bezitten 101 miljard euro en huurders worden steeds armer
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
In de afgelopen jaren kwam bij verschillende woningcorporaties het ene schandaal na het andere naar boven. Lees meer
Het bekendste geval is Vestia, dat door gerommel met derivaten voor bijna 2 miljard euro moest afboeken. De overige corporaties draaiden op voor de schade en berekenden de kosten door aan de huurders. Ook het Rotterdamse Woonbron en het Amsterdamse Rochdale kwamen in het nieuws door schandalen omtrent risicovolle investeringen en graaiende bestuurders. Peter Hendriks volgt het dossier en doet op FTM regelmatig verslag van de ontwikkelingen in deze sector.
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Grote projectontwikkelaars slaan hun slag in de woningcrisis
Vereniging Eigen Huis dupeert leden met ‘uitgeklede schilderdienst’
Corporatie De Key kaapt huurdersstichting en wil nu ook haar vermogen
Voor de gevallen woningcorporatie Vestia is het einde nabij
Covid en de woningmarkt in vijf grafieken
De woningmarkt zakt weg (en daar kan geen ronkende goednieuwsshow wat aan doen)
Corporatie-coup op het KNSM-eiland of: hoe De Key stichting Loods 6 leegzuigt
© ANP / Lex van Lieshout
Het falen van Rutte: niet de crisis, maar het kabinetsbeleid veroorzaakte woningtekorten
Het kabinet-Rutte presenteert het huidige woningtekort als een gevolg van de crisis. Dat klopt maar ten dele: de beleidskeuzes van de afgelopen kabinetten hebben de situatie extreem verergerd. Zowel in de particuliere sector als bij de corporaties is de woningbouw door regeringsmaatregelen ernstig in het slop geraakt.
- In 2010 verwachtte de overheid dat de bouw van nieuwe woningen snel zou toenomen. ‘Dit betekent dat het huidige woningtekort voor een deel zal worden ingelopen. Verwacht wordt dat hierdoor in een groot aantal regio’s een meer ontspannen woningmarkt ontstaat.’
- Het pakte anders uit: de bouw stagneerde juist. Deels omdat de koopwoningenmarkt vast zit, deels omdat de bouwsector het flink te verduren heeft gehad, en deels omdat corporaties minder kunnen investeren.
- Hat kabinet-Rutte wijt deze malaise aan de crisis van 2008. Maar in ons omringende landen staat de woningmarkt er veel florissanter voor dan hier.
- Kabinetsbeslissingen van de afgelopen jaren lijken een veel groter effect op de woningmarkt gehad te hebben: denk aan de beperking van de hypotheekaftrek, invoering van de maximale hypotheek, en de verhuurdersheffing.
Een populair gezegde in bestuurlijke kringen is never waste a good crisis. In tijden van crisis kun je als regering of bestuur van een organisatie maatregelen nemen die nooit worden aanvaard als de conjunctuur meezit. In hoeverre zijn de kabinetten-Rutte I en II bezig geweest met het bestrijden van de crisis, en in welke mate met het realiseren van hun politieke doelen?
Aan de woningmarkt is goed te zien dat Rutte de crisis heeft gebruikt om politieke doelen te verwezenlijken. Dat heeft voor het land helemaal verkeerd uitgepakt. Er is nu een woningtekort van ongeveer 200.000. Eind 2025 moeten er tussen de 600.000 en 700.000 woningen zijn bijgebouwd, en dat wordt een lastige opgaaf. Al was het maar omdat de afgelopen tien jaar veel bouwvakkers hun gereedschap aan de wilgen hebben gehangen: ze gingen met pensioen, verloren door dalende productie van woningen hun baan, of kozen voor een minder zwaar beroep. De overgrote meerderheid zal niet meer terugkeren en een nieuwe lichting (ervaren) vakmensen zal nog jaren op zich laten wachten.
De Primos Prognose 2009 die onderzoeksbureau ABF in 2010 voor de Rijksoverheid maakte, stelde: ‘Volgens de raming wordt tussen 2010 en 2020 een groei van de [totale] woningvoorraad verwacht die wat hoger zal zijn dan de groei van de woningbehoefte. Dit betekent dat het huidige woningtekort voor een deel zal worden ingelopen. Verwacht wordt dat hierdoor in een groot aantal regio’s een meer ontspannen woningmarkt ontstaat, zodat daar in volgende jaren kan worden volstaan met een uitbreiding van de voorraad die geleidelijk afneemt en vanaf 2019 overeenkomt met de groei van de woningbehoefte.’
Dat klonk heel geruststellend. Met een woningtekort van 121.000 in 2009 en een bouwproductie van 87.000 dat jaar zou het inderdaad snel gaan, als dat tempo tenminste kon worden gehandhaafd. Maar vier jaar later bereikte de recessie haar dieptepunt en werden er slechts 45.100 nieuwe woningen opgeleverd.
Naweeën
Zien de productiecijfers er ondertussen beter uit? Wel iets, maar nog niet goed genoeg. Voordat je kunt bouwen, moet je al jaren van tevoren plannen en voorbereiden. Daardoor kampen we nu nog met de naweeën van de slechte periode. In 2017 zijn volgens het Centraal Bureau voor Statistiek 62.000 woningen gebouwd. Dat terwijl er behoefte is aan minimaal 75.000 nieuwe woningen per jaar.
Zijn de grote woningtekorten en de lage bouwproductie wel aan de crisis te wijten?
Hoe kan het dat we, acht jaar na dat geruststellende ABF-rapport, in zo’n dramatische situatie verkeren? Voor de regering is de verklaring eenvoudig: het komt allemaal door die vermaledijde crisis. Die boodschap staat met zoveel woorden ook op de Engelstalige woningmarktwebsite van de Rijksoverheid, bedoeld om buitenlandse investeerders te interesseren in de Nederlandse woningmarkt. ‘Als gevolg van de crisis vertraagde de productie van nieuwe woningen.’
Dat klinkt logisch, maar klopt het ook? Zijn die enorme jaarlijkse tekorten aan nieuwe woningen en de nog steeds veel te lage woningproductie een direct gevolg van de crisis?
Dat mensen tijdens, of net na een recessie niet snel een nieuwe woning kopen, ligt inderdaad voor de hand. Door die inzakkende vraag daalt de huizenprijs en komen er woningen onder water te staan. Je zou verwachten dat die goedkopere woningen extra vraag uitlokken, maar eigenaars verkopen liever niet in een dalende markt. En potentiële kopers aarzelen als de prijzen dalen: ze vrezen te duur uit te zijn, en wachten liever af.
Stijgende prijzen
In 2010 merkten projectontwikkelaars dat ze hun nieuw gebouwde woningen slecht konden slijten. Ze begonnen dus minder nieuwe projecten. Het aantal nieuw gebouwde woningen nam sterk af, het aantal faillissementen in zowel de ontwikkel- als de bouwsector nam snel toe. De eerste bouwvakkers verloren hun baan. Dat hing allemaal direct samen met de crisis.
Maar er was iets aan de hand met de prijsontwikkeling van Nederlandse koopwoningen tijdens de crisis (zie grafiek). Die crisis was wereldomvattend. Als de dalende woningprijzen puur het gevolg waren van de economische crisis, zouden die dalingen in de hele EU te zien zijn geweest.
Maar in buurlanden Duitsland en België stegen de prijzen van woningen tijdens de crisis juist. In Zweden daalden ze in 2008 eventjes, maar in 2009 was het leed alweer geleden. Eind 2017 lag de verkoopprijs van de gemiddelde Zweedse woning ruim 70 procent hoger dan in 2008. De woningprijzen in het Verenigd Koninkrijk gingen onderuit, hoewel minder hard dan in Nederland; in 2014 waren ze weer op het niveau van 2008. In Nederland duurde dat tot 2017. Nederland presteerde al met al ver onder het EU-gemiddelde. Hoe kwam dat?
Hypotheekrenteaftrek
Nederlanders zijn altijd verguld geweest met de mogelijkheid hun hypotheekrente volledig af te trekken voor de belasting, waardoor de overheid meebetaalde aan hun woning. De gemiddelde koper stond er zelden bij stil dat diezelfde aftrek de prijs van koopwoningen in de loop der jaren enorm had opgedreven. Per saldo leverde die aftrek vooral de banken geld op, in de vorm van hoge inkomsten uit het hypotheekbedrijf.
Sindsdien is de hypotheekrenteaftrek niet langer heilig: ook Rutte III is verder gegaan op het ingeslagen pad
Die opgepompte woningprijzen veroorzaakten een stuwmeer aan hypotheekschulden. Daar werd Nederland ook voortdurend op gewezen door organisaties als de OESO en het IMF. Sinds de kredietcrisis stond de schuldkwestie overal hoog op de agenda; schuld maakt een economie immers kwetsbaar voor rentestijgingen. Ook de Nederlandse AAA-kredietwaardigheid moest overeind blijven. Het werd daarom tijd om die hypotheekschuld te verlagen.
Tijdens Rutte I vatte het idee post dat dit het moment was om de aftrek van hypotheekrente af te bouwen. Het kabinet besloot met ingang van 2014 het tarief waartegen hypotheekrente mag worden afgetrokken met een half procent per jaar te verlagen. Het af te trekken percentage zou in 28 jaar tijd teruggebracht van 52 procent tot 38 procent. Sindsdien is de hypotheekrenteaftrek niet langer heilig: ook Rutte III is verder gegaan op het ingeslagen pad.
Verkoop gehalveerd
In 2012 kwam Stef Blok, tijdens Rutte II minister van Wonen, met een aanscherping van de loan-to-value. Dat is de hoeveelheid geld die een koper mag lenen ten opzichte van de waarde van het huis. In jaarlijkse stapjes zou het te lenen bedrag worden teruggebracht. In 2018 zou de loan-to-value op 100 procent van de waarde van de woning bij aankoop staan; daar moesten de banken zich aan houden. Meer ruimte bieden aan mensen met een veelbelovende loopbaan in het verschiet kon niet langer.
Dat was een grote schok. Nederlanders hadden de gewoonte ontwikkeld om hun eerste woning met een hoge hypotheek te kopen. Eerst jarenlang sparen om eigen geld in te brengen, was ongebruikelijk. Met de nieuwe regeling was het niet langer mogelijk om extra geld te lenen voor een nieuwe keuken of badkamer. Vanwege die maatregel is volgens cijfers van het Kadaster de aankoop van woningen door de groep van 25 tot 45 jaar tijdens de crisis gehalveerd.
Een halvering van deze groep, waaronder veel mensen vallen die hun eerste woning kopen, betekent dat de doorstroming ernstig wordt belemmerd en de prijzen verder dalen. Mensen die een typische starterswoning bezaten, konden die moeilijker verkopen om naar een groter huis te gaan. De doorstroming stagneerde.
De prijseffecten waren dramatisch. In 2013 lag de gemiddelde woningprijs niet langer circa 5 procent onder de prijs van 2008, maar 19 procent. Die extra daling was niet te wijten aan de crisis, maar aan twee kabinetsmaatregelen. Dat werkte vervolgens door in de bouwsector, die zijn orderportefeuille helemaal zag leeglopen. Personeel werd op grote schaal ontslagen.
Timing
Waren de maatregelen van Rutte zo onverstandig? Op zich niet: beide maatregelen drukken de groei van de totale Nederlandse hypotheekschuld. De hypotheekrenteaftrek moest sowieso op de schop, en ook de aanpassing van de loan-to-value was op zijn plaats. Die laatste maatregel maakt mensen financieel minder kwetsbaar, zeker in combinatie met een verplichte aflossing.
Je repareert je dak wanneer de zon schijnt, maar Rutte II verving de dakpannen in de stromende regen
Maar de timing van deze maatregelen kon haast niet beroerder. De diepste recessie sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw was het slechtst denkbare moment om ze door te voeren. Je repareert je dak wanneer de zon schijnt, maar Rutte II verving de dakpannen in de stromende regen en geeft nu het weer de schuld van de waterschade.
Daar komt bij dat de waarde van een woning zwaar weegt voor het consumentenvertrouwen. Wie een flinke overwaarde op zijn huis heeft, voelt zich rijk en durft geld uit te geven; wie zijn belangrijkste bezit in waarde ziet dalen, wordt voorzichtig. De dalende woningprijzen hebben de recessie zonder twijfel verdiept.
Had het kabinet nu, bij de huidige overspannen woningmarkt, de loan-to-value verlaagd, dan zou die maatregel de markt gepast hebben en afgekoeld. Maar in 2012 veroorzaakte de maatregel een enorme prijsval en raakte de ontwikkel- en bouwsector zwaar gehavend.
Marktverstorend systeem
Voor de bouwsector was de gifbeker nog niet leeg: er kwam meer. Ongeveer 70 procent van de woningen is in particuliere handen; de resterende 30 procent is corporatiebezit en bestaat overwegend uit sociale woningen. Bouw en exploitatie van corporatiewoningen kosten de overheid geen cent: corporaties moeten hun eigen broek ophouden. De overheid levert alleen borg via het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW), dat garant staat voor alle schulden van de corporatiesector. Het is onwaarschijnlijk dat ooit een beroep wordt gedaan op die garantie, maar het bestaan ervan maakt dat corporaties goedkoop kunnen lenen.
Hoewel het stelsel de staat niets kost en haar tegenwoordig via heffingen en belastingen juist geld oplevert, heeft de VVD een diepe afkeer van de corporatiesector. Het is een marktverstorend systeem, vindt de VVD. Corporaties verhuren mooie woningen tegen veel te lage prijzen, meent de partij, in veel gevallen aan mensen die te veel verdienen voor een sociale woning, maar dankzij huurbescherming blijven zitten waar ze zitten.
Het ideaal van de VVD – en eigenlijk van alle partijen met een neoliberale inslag – is een sector met sobere woningen, waarin alleen mensen met een inkomen binnen de normen van de sociale sector terecht kunnen. Op het moment is dat een gezamenlijk inkomen van 36.789 euro bruto per jaar. De corporaties hebben altijd een veel bredere taakopvatting gehad, en vinden dat ze er ook voor de middenklasse zijn.
Verhuurdersheffing
Tijdens het kabinet-Rutte I ontstond een plan: de verhuurdersheffing. De corporatiesector moest bijdragen aan het verbeteren van de staatsfinanciën. Bij corporatiekoepel Aedes begrepen ze al snel het werkelijke doel: de corporaties verder onder druk zetten. Die heffing moest pijn doen, enerzijds om de corporaties efficiënter te laten worden en anderzijds om ze te dwingen zoveel mogelijk woningen te verkopen aan particulieren en beleggers. Zodra een huurder vertrokken was, kon de belegger de woning verkopen of in de vrije sector gooien.
Rutte II zette het plan door en na wat schermutselingen werd overeengekomen dat de heffing geleidelijk zou oplopen van 1,165 miljard in 2014 tot 1,7 miljard euro in 2018. De beide Kamers gingen akkoord.
Zijn ambtenaren waarschuwden Blok dat de hele sector van slag zou raken door de invoering van de verhuurdersheffing. Reorganiseren en middelen vrijmaken om de heffing te betalen, zou prioriteit krijgen boven investeren in nieuwbouw. De minister sloeg de waarschuwing in de wind. Met 2,4 miljoen corporatiewoningen en een doelgroep van 1,8 miljoen, vond Blok minder bouwen geen enkel punt.
Karige productiecijfers
De ambtenaren kregen gelijk. De woningproductie van de corporatiesector zakte helemaal in. Werden er in 2009 nog 40.000 corporatiewoningen gebouwd, in 2011, toen de eerste plannen over de verhuurderheffing uitlekten, waren dat er 35.300. In 2015 bouwden de corporaties 14.700 woningen, in 2016 15.000. Dat zijn zeldzaam karige productiecijfers.
De corporaties zijn grotendeels ongevoelig voor de conjunctuur
In het verleden gaf de overheid de corporatiesector bij het eerste teken van een recessie meestal de ‘opdracht’ meer te investeren. De corporaties zijn grotendeels ongevoelig voor de conjunctuur: gewaarborgde financiering is voor een normale, gezonde corporatie verzekerd en voor elke nieuwe woning zijn wachtlijsten vol gegadigden. Om te zorgen dat de werkgelegenheid in de bouw op peil bleef, voerden de corporaties hun bouwactiviteiten in crisistijd altijd op en kon de bouw redelijk aan het werk blijven. Zo dempten de corporaties de gevolgen van recessies.
Daarvan was deze keer geen sprake. De opdrachten uit de particuliere woningbouwsector droogden op. Dat gebeurde nu ook in de corporatiehoek. Het resultaat: een veel te lage bouwproductie, faillissementen en ontslagrondes bij ontwikkelaars, plus een enorme uitstroom van vakmensen uit de bouwsector.
En daar zitten we nu. Veel ontwikkelaars zijn verdwenen of hebben te diep ingeteerd op hun eigen vermogen om grote projecten aan te kunnen. Veel bouwbedrijven kampen met een gebrek aan goede vakmensen, waardoor de kosten nu snel oplopen. Kwestie van vraag en aanbod.
Fiscale lasten
De corporaties zijn bereid om vol gas te geven. Daar zou de overheid van kunnen profiteren, desnoods door met de corporatiesector af te spreken een percentage van die woningen in de vrije sector te verhuren zodra ze leegkomen.
Op Prinsjesdag werd definitief duidelijk dat de fiscale lasten voor de corporaties de komende jaren enorm zullen oplopen. Het kabinet begroot dat deze sector in 2021 bijna een miljard meer moet afdragen dan in 2018. Je kunt er gif op innemen dat dit opnieuw negatieve gevolgen zal hebben voor de bouwprojecten van de corporaties.
In april 2017 meldde de voorzitter van Aedes, Marnix Norder, dat de corporaties in 2021 op een bouwproductie van 34.000 woningen willen staan. Het fiscale drama dat zich nu aftekent, stond toen nog niet op de radar. De corporaties zullen aan die 34.000 woningen geheid een bijzonder zware dobber krijgen.
Tijdens de crisis kwam voor Rutte de bouw van voldoende woningen absoluut niet op de eerste plaats: allerlei politieke doelstellingen wogen zwaarder. Nu de crisis voorbij is en de woningnood hoog is, belijdt de regering het belang van het bouwen van nieuwe woningen met de mond.
In werkelijkheid wijst alles erop dat het kabinet de corporatiesector zo graag wil beknotten, dat ze voor lief neemt dat het zijn eigen doelstelling van 75.000 nieuwe woningen per jaar ondermijnt.
213 Bijdragen
Guido Leenders 6
MaartenH 10
Guido LeendersIk denk niet alleen bij beslissers. Waar waren de economen van naam om duidelijk te maken dat dit slecht beleid was op het moment dat hiertoe werd besloten en waar waren de media om ruim baan te geven aan publicaties hierover?
Peter Hendriks 7
MaartenHMaartenH 10
Peter HendriksHet lijkt me ontzettend belangrijk om heel goed duidelijk te maken, wat het beleid van Rutte ons heeft gekost en daarbij ook te kijken naar hoe dat mogelijk is. Was dat bijvoorbeeld ook mogelijk geweest als economen van naam eensgezinder en luider hadden verkondigd hoe slecht dat beleid was? Welke economen hebben Rutte gesteund, wie hebben hun mond te weinig open gedaan?
Zou FTM niet eens een soort "crisis analyse artikel" kunnen maken en dit soort zaken op een rij zetten?
Berend Pijlman 13
MaartenHVoor mensen met kapitaal heeft de crisis heel goed uitgepakt. Er kon goedkoop worden gekocht. Door de krapte op de woningmarkt is vastgoed nu snel stijgende. Huuropbrengsten zijn zeer zeer aantrekkelijk. De crisis heeft werknemers angstig gemaakt waardoor ze minder goede arbeidsvoorwaarden eisen. Dus lagere kosten bedrijven, nu ook belasting op bedrijven lager dus winsten hoger. Door quantitative easing hebben bedrijven een hogere prijs gekregen voor obligaties dan ze waard waren/zijn. Met de liquide middelen die zo zijn verkregen zijn eigen aandelen gekocht waardoor de beurskoers is opgelopen. Banken zijn gered en door stijgende woningprijzen komen ze, tot dit weer omslaat, niet in de problemen.
Om als kapitalist niet van de crisis te hebben geprofiteerd moest je al al je geld in Lehman Brothers of Icesave hebben geïnvesteerd. Voor het overige was de crisis voor mensen met geld werkelijk een feest.
[Verwijderd]
Berend PijlmanDit kwam ook vanmorgen. Als een dief in de nacht. Consequenties hiervan zullen groot worden. Er komen gezinnen op straat te staan hierdoor.
Berend Pijlman 13
[Verwijderd]Komt er op neer: iedereen moet zijn loon inleveren om te kunnen wonen. Vrij besteedbaar inkomen is iets uit het verleden en voor de happy few (waaronder ikzelf overigens, ik heb een koopwoning, maar kan me heel boos maken over deze vormen van rentenieren door kapitalisten over de ruggen van iedereen die wel werkt voor hun centen of door welke omstandigheid dan ook niet kan werken of niet meer hoeft te werken).
Hoe zien ze dat voor zich met al die flexbanen die door VVD/PvdA zijn gecreëerd? Elke keer na afloop van een contract verhuizen en dan weer verhuizen wanneer je weer werk hebt? Over bureaucratie gesproken!
[Verwijderd]
Berend PijlmanIs mijn visie van 'De Citadel en de Onderstad' nog altijd raar, denk je?
Berend Pijlman 13
[Verwijderd][Verwijderd]
Berend Pijlman[Verwijderd]
Berend PijlmanSnap je nu dat gelijksheidsbeginsel?
Ze zien niets voor zich. Als iemand het niet redt is het de schuld van die persoon. Kortom.. als het mis gaat leg je de fout en de schuld bij de gedupeerde. Altijd goed... :(
[Verwijderd]
MaartenHMaartenH 10
[Verwijderd]De groepen die jij noemt hebben in de hoek gezeten waar de klappen vielen.
[Verwijderd]
MaartenHRutte probeert wel de laagste inkomens overal van te beschuldigen in de hoop die boos wordende middeninkomens voor zich te winnen, maar ik merk dat langzaam aan meer en meer mensen merken dat ook zij de dans niet kunnen ontspringen. Rutte houdt alleen van hele rijke mensen. De rest komt uiteindelijk in een loonslavernijpositie met hele slechte inkomens. Herhaling van zetten dus: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRI-3qq5DJ86VELwhDAHvZmJl3_3jgYP-bf2ofH2DAdge3jNLJz
MaartenH 10
[Verwijderd]Ik had een tijd terug een discussie met een Amerikaan die een woning zocht in Nederland. Hij zocht een 'gated community'. Heb hem verteld dat we die hier niet hebben, omdat dat hier niet nodig is.
Rijke mensen lijken niet te beseffen dat ze een prijs betalen voor een extreem scheve inkomensverdeling, namelijk dat een land ook voor hun uiteindelijk niet fijn wordt om in te wonen. Dat een eerlijke verdeling voor iedereen een heel groot goed is.
[Verwijderd]
MaartenHPS: We hebben wel degelijk Gated Communities. De vraag is of jij dat kan betalen en of hij verder weg van de Randstad wil wonen.
[Verwijderd]
MaartenHPeter Hendriks 7
MaartenHMaartenH 10
Peter Hendriks[Verwijderd]
MaartenHMz59 7
[Verwijderd]Dinet Koopman 3
MaartenHMichel Fleur 6
Peter HendriksHet afbouwen van de solidaire maatschappij en andere gevolgen van beslissingen gaat zeker maar langzaam met kleine stapjes. Het gebeurt elke dag. Daarom hebben ze geen nieuwswaarde. Is dat misschien de reden dat we in het nieuws geen deskundigen horen zoals Bas Jacobs?
[1]
https://decorrespondent.nl/8657/lees-of-luister-vergeet-nepnieuws-echt-nieuws-is-minstens-zo-misleidend/597763971431-76090b2a
Co Pater 7
Michel FleurHet neoliberalisme is nooit als politieke richting gepresenteerd en geaccordeerd door de politiek. Het hele politieke democratische gedoe is afleiding en sust ons in slaap. wakker worden dus.
Peter Waalkens 7
Die man heeft vanuit (politieke?) bewustzijnsvernauwing een Mega drama veroorzaakt als minister van Wonen waar iedereen in zijn omgeving de gevolgen van ziet of zelf de gevolgen van ervaart.
En de pers maar roepen dat het een uitglijder was en dat hij het zo goed gedaan heeft in het vorige kabinet. Slaap maar lekker verder jongens.
Ferry de Boer 7
Peter WaalkensPeter Waalkens 7
Ferry de Boer't Haasje 5
Peter Waalkens[Verwijderd]
't HaasjeJan Ooms 10
[Verwijderd]En dan Paul de Leeuw die zichzelf zó goed vond dat hij z’n bovenmatig riante gage dubbel en dwars waard was. 25 jaar hetzelfde kunstje uitvoeren in programma’s die alleen af en toe van naam veranderden. Iedere andere Nederlander met zo weinig creativiteit en veranderingsvermogen was 20 jaar geleden al ontslagen. Nu mag ‘ie het niveau van RTL4 nog verder verlagen....
Ferry de Boer 7
Peter WaalkensEn wat ‘t Haasje zegt. Ik denk dat ze voor kritiek al helemaal weinig betaald krijgen. Dus wat zit daar dan weer achter?
Ik ben blij met wat FTM doet, maar het voelt soms wel als prediken voor eigen parochie wat ze doen. Meer onafhankelijke journalistieke platformen of een YouTube kanaal met bite size samenvattingen zou kunnen helpen nog meer aandacht te krijgen.
Marla Singer 7
Ferry de Boer't Haasje 5
Marla SingerMaartenH 10
't Haasje't Haasje 5
MaartenHMaartenH 10
't Haasje't Haasje 5
MaartenHMaartenH 10
't Haasje't Haasje 5
MaartenHJan Smid 8
Peter Waalkens[Verwijderd]
Jan SmidMartin van den Heuvel 1 11
Peter WaalkensHet is geen competentie probleem, maar een empatisch probleem.
De (neo-)liberale partijen willen zo graag van alle sociale (huurwoningen) voorzieningen af om hun eigen belastingtarieven (en die van bedrijven) fors te kunnen verlagen, dat het ze geen fluit interesseert wat hun plannen met de samenleving doen. Als je alle regeringsbesluiten van de afgelopen 40 jaar op een rijtje zet, kun je geen enkele andere conclusie trekken.
www,rijnlandmodel.jouwweb.nl
Peter Hendriks 7
Martin van den Heuvel 1In de VS worden veel mensen gek als je een systeem invoert waardoor iedereen gezondheidszorg kan krijgen. Daarmee beloon je ondermaats economisch presteren. Solidariteit hoort niet door de staat te worden georganiseerd volgens neoliberalen. En dat is een legitieme standpunt. Het nadeel is dat er geen oplossing is voor de 10 procent die niet meekan en een maatschappelijke onderklasse vormt.
Will 14 2
Peter HendriksMartin van den Heuvel 1 11
Peter HendriksDat legitieme standpunt van de liberalen is trouwens makkelijk onderuit te halen. Homo Sapiens is een sociale diersoort. Dat betekent dat ze in groepen leven, zodat alle individuen kunnen meeprofiteren van het eetbaars dat de jagers en verzamelaars mee naar huis nemen en dat ieder individu hulp kan krijgen van vele anderen, bij wat dan ook. Als wij dit systeem NU zouden introduceren, zou dat communisme zijn. Het is gebleken dat communisme niet werkt zoals het bedoeld was, dus blijft er nog maar 1 optie open: het Rijnlandmodel. Of datgene wat de VVD in gedachten heeft, maar dat is wat mij betreft net zo'n slecht idee als communisme.
[Verwijderd]
Peter HendriksArjan 7
Peter HendriksDie scheefwoners ontvangen geen huurtoeslag en genieten ook geen rente-aftrek op de hypothecaire lening. Dus dan ben je wel benieuwd wat die subsidie is.
De redenatie van Daniel Koerhuis:
Een woning van dezelfde kwaliteit in de sociale huursector wordt in de vrije markt voor een veel hogere prijs verhuurd.
Betaal je via de sociale sector bv 600 euro huur, dan kan dat in de vrije markt wel 1000 euro huur zijn, dus is er volgens Daniel een subsidie van 400 euro verstrekt aan de scheefwoner.
De vraag die bij mij dan rijst is, hoe is die woning die voldoet aan de kwaliteitsnormen van de sociale huur in vredesnaam in de vrije markt terecht gekomen?
Stel je huurt een woning van 600 euro huur in de sociale huursector. Vervolgens ga je een huis kopen, en komt je huurhuis vrij voor de doorstromer. Maar komt er een doorstromer? Nee, dat huis gaat vanuit de sociale huursector naar de vrije markt. Dat huis wordt gekocht door een vastgoedfonds of een rijke particulier en wordt vervolgens aangeboden voor 1000 euro huur. De scheefwoner is vertrokken naar de vrije markt, en zijn woning die bestemd was voor doorstromers is hem gevolgd naar de vrije markt!
Maar wat betekent dit voor de buren van die scheefwoner? Die huren nog steeds tegen 600 euro. En daarvan zegt Daniel Koerhuis dat die nu een subsidie van 400 euro ontvangen. Want het huurhuis wat vrij kwam is in handen gekomen van de vrije markt en wordt verhuurd voor 1000 euro.
Dit is het broodje Aap verhaal over subsidies die worden verstrekt aan scheefwoners. Er wordt geen euro subsidie verstrekt door de overheid aan scheefwoners, maar men ziet subsidie in het prijsverschil in de sociale huursector en wat de vrije markt vraagt voor een soortgelijk huis, terwijl men zelf die huizen heeft overgeheveld naar de vrije markt, maar waar het was bedoeld voor doorstroming.
[Verwijderd]
ArjanNiet alle woningen waarvoor 600 plus gevraagd wordt is 1000 euro waard. Merendeel zit ergens tussen de 710 en 850 als je de Marktwaarde ervan zou berekenen. Wie er meer voor vraagt doet hetzelfde wat in de grote steden gaande is, bv Amsterdam. Dan jaag je de woningmarkt op tot de bubbel barst. Amsterdam zit er dichtbij las ik van de week.
Voor zover mijn kennis strekt krijgen de buren van zo'n te dure woning, geen subsidie van 400 euro. Hij generaliseert en altijd te nadele van de sociale huurders. Er zijn regel voor de Huurtoeslag en die blijven gewoon nagevolgd worden. Wat wel gaat gebeuren is dat de huren van alle bewoners die nog onder de 710.68 betalen zo snel mogelijk zoveel mogelijk verhoogd gaan worden. M.a.w. ze worden uitgepond. Dat er geen woningen beschikbaar zijn voor lage(re) en lage middeninkomens zal hem worst wezen.
Ik vind dat je dat goed uitgelegd hebt hier. De doorstroom is verstopt, door toedoen van dit soort handelen.
Arjan 7
[Verwijderd]Het gaat erom dat onterecht de indruk wordt gewekt dat scheefwoners voor vele miljarden aan subsidies profiteren ten nadele van de belastingbetaler. Je ziet nu dat heel veel scheefwoners (en dat ben je dus al vanaf inkomen dat geen huurtoeslag meer krijgt) worden gezien als profiteurs van belastinggeld. Zij genieten echter geen huurtoeslag en kunnen geen hypotheekrente aftrekken, en genieten dus geen subsidie van de overheid.
Het verschil tussen de vrije marktprijzen en de sociale huurprijzen voor hetzelfde huis is GEEN subsidie. Dat uitgangspunt is in het geheel niet correct. De woning waar de scheefwoner woont kan hooguit bedoeld zijn voor iemand met een lager inkomen die op dit moment in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Daardoor maakt het voor woningcorporaties in het geheel niet uit of iemand met een hoog of laag inkomen daar woont, waardoor inkomsten worden gemist.
Woningcorporaties kunnen slechts inkomstenderving zien als zij als doelstelling hebben huizen over te hevelen naar de vrije markt, maar dat dit wordt geblokkeerd door bewoners die niet willen verhuizen. Dat lijkt me nogal een idiote benadering van subsidies willen zien. Woningcorporaties moeten voorzien in woningen voor mensen die volgens de inkomennormen daar aan voldoen, en niet om de voorraad sociale huurwoningen over te dragen aan de vrije markt waardoor men een winst kan realiseren, maar waarvan ook het resultaat is dat we geen sociale huursector meer kennen.
[Verwijderd]
ArjanIk krijg er vaak spijt van. Zoals nu.
Arjan 7
[Verwijderd]Arjan 7
Peter HendriksEn de investeerders hebben het geld op de planken liggen om te investeren. Maar wie houdt het bouwen tegen? Onze overheid, want die willen geen bouwgrond beschikbaar stellen.
Die Daniel Koerhuis moet eerst eens gaan regelen dat de overheid de mogelijkheden gaat bieden dat doorstromingen ook kan plaatsvinden, en pas daarna nadenken hoe het prijsmechanisme kan worden ingezet om dat te stimuleren. Dit is bizar beleid, wat helemaal niks gaat oplossen. De meeste scheefwoners kunnen geen kant op, wat de maatregel om huren gelijk op te trekken naar 710 euro niks anders maakt dan een ordinaire cashcow als gevolg van falend woningbeleid.
[Verwijderd]
Peter WaalkensFerry de Boer 7
Maar iemand merkte hier laatst al op dat woningnood eerder de regel is dan de uitzondering. In de jaren 90 stegen de prijzen ook absurd. Dat geeft je te denken wie er werkelijk aan de knoppen zit?!
Jan Smid 8
Gaan al deze mensen zelf hun kraantje repareren als dat lekt?
https://www.youtube.com/watch?v=330xnoXWBc4
't Haasje 5
Jan Smid[Verwijderd]
't HaasjeJan Ooms 10
't Haasje[Verwijderd]
Jan SmidPieter Jongejan 7
Het gevolg hiervan is weer dat er bij de VU in Amsterdam nu 6 operatiekamers leeg staan, omdat er te weinig goed opgeleid personeel te vinden is, terwijl er lange wachtlijsten bestaan voor operaties. Wat een kost een leegstaande operatiekamer per dag?
En dus proberen ziekenhuizen buitenlands personeel te werven door ze een langjarig contract aan te bieden en een woning. Ziekenhuizen (en politie) willen voorrang bij het zoeken naar betaalbare woningen voor hun onderbetaald personeel. De rekening van dit beleid wordt neergelegd bij de middeninkomens die geen werkgever hebben, die dit voor hen kan regelen. (bv de ZZPers die onze economie volgens Rutte flexibeler moeten maken).
Jan Smid 8
Pieter JongejanMartin van den Heuvel 1 11
Pieter JongejanDat is heel eenvoudig uit te leggen, Pieter.
De huren moeten zó hoog worden voor middeninkomens dat het goedkoper is om een woning te KOPEN. Zo gauw een te duur geworden huurwoning wordt verlaten door een gezin dat een huis gaat kopen, wordt ook de verlaten woning verkocht, zodat per saldo het aantal corporatiewoningen snel daalt. Met als uiteindelijk doel: NUL
Er wordt gesuggereerd dat de corporatie piepkleine huisje moet bouwen voor de lage inkomens, maar dat gaat niet gebeuren omdat die huizen niet rendabel zijn.
Ik ken een man die al meer dan 30 huizen heeft opgekocht om ze te verhuren per kamer. In een stad hier in de buurt zijn in sommige wijken al regels van de gemeente: tussen 2 kamerverhuurbedrijven moeten minimaal 3 "normale" huizen staan.
Maar wat is nou eigenlijk de oorzaak van al die problemen?
74 % Van de bevolking stemt op een liberale partij.
www.rijnlandmodel.jouwweb.nl
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Dit is niet het laatste. De huurders die DUUR scheef wonen moeten uit die woningen en verhuizen naar een kleine woning, slechter/niet geïsoleerd met een huur onder de 600 euro. De grote huurwoningen MOETEN verkocht worden aan buitenlandse investeerders. Ik mag bv niet blijven wonen hier. Mijn woning is eigendom van mijn verhuurder, maar de regering eigent zich het recht toe de woning te verkopen.
Tel erbij op dat de rechtsbijstand ons ook ontnomen zal worden en wat kunnen we dan nog? De citadel waar niemand op reageerde, komt er dus gewoon aan.
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Aan buitenlandse investeerders is niet direct het doel, maar verkoop wél.
Jouw woning is wel het eigendom van iemand anders, maar jij hebt huurbescherming. Je mag er niet worden uitgegooid, behalve als je de huur niet meer kunt betalen. Via een omweg word je er dus toch uitgegooid.
Dit kabinet gaat de pensioenen "hervormen". Ik gok dat de premiebetalers straks duurder uit zijn en de ontvangers minder krijgen. Wellicht dat een aantal mensen dan eens gaat nadenken. Alhoewel ze dan ook op PVV of Forum kunnen stemmen, want "die zitten niet in de regering". Want wie begrijpt dat niet de coalitie, maar de tweede kamer de baas is?
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1De Tweede Kamer mag de baas zijn, maar vooralsnog steunen ze de coalitie. Dat moet voorkomen worden. Te allen tijde.
Als ik jouw huis te koop zet, zonder dat jij dat weet en opeens krijg je bericht dat je niet langer koper bent, maar huurder van e.o.a. buitenlands bedrijf, wat doe je dan?
Zo niet natuurlijk, maar de overheid zet de corpo's klem. Ze nemen ze zoveel mogelijk af, waardoor ze gedwongen worden hun voorraad te verkopen, anders kunnen ze geen nieuwbouw plegen. Zo denkt de coalitie. Corporaties weten dat en verzetten zich met hand en tand. De meeste dan. Helaas zijn er ook die meegaan hierin. Die bv flex huurcontracten goed vinden. Wat die bestuurders doen bij een woningcorporatie is mij onbekend. Of ze moeten daar proberen een soort van coup te plegen.... Hoe meer corpo's zo gaan denken ( met een ander MT dus) des te minder 'volkshuisvesting' nog zal bestaan. Oud en ziek, gehandicapt, zorg nodig hebbende... maakt niet meer uit. Als zij willen dat je op straat komt, dan gebeurt dat dus. Ik heb een verhuurder waar ik behoorlijk trots op ben. Die gaan hierin niet mee.
R. Eman 8
[Verwijderd]Discriminatie is niet alleen voorbehouden aan 1 persoon, zoals Martin denkt. Ook een organisatie kan zich schuldig maken aan discriminatie. Echter als je hier rechten aan wilt ontlenen zul je dat via de rechter moeten afdwingen. Je staat als eenling dan tegenover een machtige organisatie en dat wordt alleen al financieel een verloren strijd.
'Als ik jouw huis te koop zet, zonder dat jij dat weet en opeens krijg je bericht dat je niet langer koper bent, maar huurder van e.o.a. buitenlands bedrijf, wat doe je dan?'
Ik neem aan dat je probeert aan te geven dat je een huis huurt van een corporatie en ineens te horen krijgt dat je een andere huurbaas hebt (en dat is dan een buitenlandse investeerder geworden)? In zo'n geval zou formeel kunnen gelden dat de corporatie eerst toestemming zou moeten hebben van de huurders. Het huurcontract valt onder het BW en daarin is dat opgenomen. Echter kan je niet als huurder te verkoop tegen houden, want dan loop je tegen het recht van ondernemen aan. Wel heb je het recht om het huurcontract eenzijdig ontbinden, maar dan moet je dus ook het huis verlaten.
'Als zij willen dat je op straat komt, dan gebeurt dat dus.'
Als je op straat komt te staan moet je ergens anders gaan wonen. Op straat leven in nederland wordt formeel gezien als landloperij en is aldus strafbaar. De vraag is alleen of men dit gaat handhaven. Zodra je nergens meer ingeschreven staat verlies je ook alle rechten (dus ook op uitkeringen). Dit is natuurlijk veel goedkoper dan iemand op te sluiten voor landloperij.....
[Verwijderd]
R. EmanTrouwens, ik bedoelde echt dat ik jouw huis te koop kan zetten en jouw tot huurder kan maken van de koper van je woning. Wat ik wil is dat je op zijn minst probeert dat gevoel te begrijpen. Naast het idiote feit dat de overheid helemaal geen RECHT heeft om andermans eigendommen te verkopen.
Als dus de buitenlandse investeerder via die website bij de Overheid terecht komt, kan hij dus huurwoningen kopen. Dat houdt in dat de corporatie van wie die woningen zijn, gepasseerd worden. Nou jij weer.
Oh...dit: 'Als je op straat komt te staan moet je ergens anders gaan wonen. Op straat leven in nederland wordt formeel gezien als landloperij en is aldus strafbaar.'... Je begrijpt het echt niet. hè? Even in koeienletter dan maar: ER.ZIJN.GEEN.WONINGEN.BESCHIKBAAR!!!!
R. Eman 8
[Verwijderd]De kern van het probleem is dat je tracht een juridische strijd te gaan voeren tegen de wetgevende macht. De wetgevende macht is gerechtigd om tussentijds de regels aan te passen en daarom zal je dat niet winnen. Dan moet je iets gaan verzinnen waar de wetgevende macht weinig of veel minder macht heeft. Ik zit daarbij te denken aan het Europese hof voor de rechten van de mens bijvoorbeeld. Als je aan kunt tonen dat mensen als gevolg van dit beleid echt dakloos worden lijkt mij dat zeker een mogelijkheid.
'Als dus de buitenlandse investeerder via die website bij de Overheid terecht komt, kan hij dus huurwoningen kopen. Dat houdt in dat de corporatie van wie die woningen zijn, gepasseerd worden. Nou jij weer.'
De corporaties worden niet gepasseerd, maar via het beleid gedwongen tot verkoop. Daarbovenop heeft de corporatie geen invloed op dat beleid zelf. In die zin kun je stellen dat belanghebbenden worden gepasseerd.
'Oh...dit: 'Als je op straat komt te staan moet je ergens anders gaan wonen. Op straat leven in nederland wordt formeel gezien als landloperij en is aldus strafbaar.'... Je begrijpt het echt niet. hè? Even in koeienletter dan maar: ER.ZIJN.GEEN.WONINGEN.BESCHIKBAAR!!!!'
Misschien begrijp je mijn waarschuwing niet helemaal. Door mensen tot de straat te dwingen ontstaat de 'legale manier' om uitkeringen te stoppen.
[Verwijderd]
R. EmanKees 199
R. EmanMartin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Dat huis te koop zetten, zonder dat jij dat weet, is ons al diverse malen overkomen. En je kunt er niets tegen ondernemen.
Als zij willen dat je op straat komt, inderdaad, maar dan zullen ze je eerst financieel zodanig de duimschroeven aan moeten draaien dat je de huur niet meer kan opbrengen. Dat dit plan echt wel gaat werken, moge ondertussen duidelijk zijn, want volgens mijn informatie is de huurtoeslag bevroren.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Wat de huurverhogingen betreft heb je gelijk. Dat is dan ook de bedoeling: segregatie. Lage(re) inkomens in aparte wijken. Geen rechtsbijstand meer, huurtoeslag verlaagd. Kortom... ONDER STAD.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]nick 4
Martin van den Heuvel 1(Maar toch nog even een terzijde: het woord liberaal bestaat allang niet meer in zijn oorspronkelijke betekenis.)
Martin van den Heuvel 1 11
nickIk hou mij aan datgene wat er in de beginselverklaring van de VVD staat: de kerntaken van de overheid zijn orde, rechtsorde en veiligheid (politie, justitie en leger). Al het andere wordt aan het bedrijfsleven overgelaten.
Het ontstaan van dit idee ligt in de tweede helft van de negentiende eeuw, toen de bedrijfseigenaren hun personeel zodanig schandelijk behandelden dat de regering zich er mee ging bemoeien. Toen die bemoeizucht volgens de bedrijfseigenaren uit de hand begon te lopen, gingen ze naar de regering toe en zeiden letterlijk: "Jullie hebben je als regering niet te bemoeien met onze zaken."
Ik beschouw dit als het "liberalisme" van NU. Dat de VVD ooit de bijstandsuitkering uitvond om de mensen onafhankelijk van een of ander kerkgenootschap te maken, klinkt de meest Nederlanders dan ook in de oren als "fake news". Dus inderdaad, wat jij als "liberaal" beschouwt, bestaat niet meer. By the way, in de Verenigde Staten van Armoede wordt er weer een heel andere betekenis aan "liberaal" gegeven. Een betekenis die niets met jouw of mijn liberaal te maken heeft. Dus daar zie je al aan dat het woord voor meerdere uitleg vatbaar is.
Wat mij de laatste tijd opvalt, is dat het woordje "rechts" wordt gebruikt in de betekenis van "buitenlanderhaat". Dus als ik de gelegenheid krijg, vertel ik het volgende. De PVV is extreem rechts, maar CDA, VVD, D666 en Forum OOK. Want rechts = liberaal. Daarbovenop is de PVV ook nog eens "nationalistisch". Wat is het verschil tussen Hitler en Wilders? Hitler was een nationaal SOCIALIST. Wilders is nationalist en liberaal, dus hij heeft niet alleen de pest aan buitenlanders, maar ook aan Nederlanders met een laag of midden inkomen.
nick 4
Martin van den Heuvel 1Ik ga vergaand met je verhaal mee. Dat de VVD meent 'dat de kerntaken van de overheid zijn orde, rechtsorde en veiligheid (politie, justitie en leger)' dat mag zij vinden.
Dat door de VVD 'al het andere aan het bedrijfsleven wordt overgelaten' beaam ik niet. Al het andere wordt aan het particulier initiatief overgelaten.
Kwalijk neem ik het VVD-ers dat zij waar andere overheidsbemoeienis dan op genoemde terreinen hen voordelig uitkomt zij (meer dan) gretig daarvan gebruik maken. Zie het in hun kringen royale gebruik van belastingaftrek wegens hypothecaire leningen en het tot voor kort te vuur en te zwaard verdedigen van die aftrekmogelijkheid.
Martin van den Heuvel 1 11
nickHet land bestaat uit overheid, burgers en bedrijfsleven.
Als een particulier (burger) een initiatief neemt om bijvoorbeeld een thuiszorgorganisatie op te richten, wordt die burger automatisch "ondernemer". Nu zou die burger dat geheel belangeloos kunnen doen en van die thuiszorgorganisatie een stichting of vereniging maken. Maar ja, dan krijgt die burger niet zo heel veel centjes uit dat initiatief. En volgens mij was het hem daar nou juist om begonnen.
Conclusie: met particulier bedoelt de politiek: een burger die ondernemer wordt. Mee eens?
Er zijn er maar weinig die dat door hebben, chapeau dus.
De VVD (en diverse anderen) belijdt met de mond het ouderwetse liberalisme, maar ondertussen eten ze van 2 walletjes.
Volgens de politiek worden al die mensen van buiten Europa hier naar toe gehaald vanwege de vergrijzing. Dat betekent: onze vrouwen krijgen te weinig kinderen. Maar wat wil het geval? Zo gauw die mensen een tijdje hier zijn, krijgen ze net zo veel kinderen als Nederlandse vrouwen: te weinig. Het enige dat ze bereiken is méér gezinnen met te weinig kinderen. Maar deouders van die gezinnen worden ooit ook oud en dus blijft het probleem bestaan.
Maar het hier naar toe halen van die mensen is overheidsbemoeienis. Waarom? Omdat elke regering na een crisis bang is dat er te weinig werkvolk overblijft en de lonen te hard stijgen, zodat wij onze producten in het buitenland niet meer aan de straatstenen kwijt kunnen.
Dus inderdaad, als het hun goed uitkomt, mag er plotseling wél door de overheid worden ingegrepen. Maar ja, ga dat die sufk***en die uit gewoonte VVD stemmen, maar eens uitleggen.
nick 4
Martin van den Heuvel 1'Conclusie: met particulier bedoelt de politiek: een burger die ondernemer wordt. Mee eens?
Ik fulmineerde tegen de VVD-ers met een dubbele moraal, niet tegen de 'politiek'.
'Volgens de politiek worden al die mensen van buiten Europa hier naar toe gehaald vanwege de vergrijzing.'
Je begrijpt dat ik ook hier het gebruik van het woord politiek een stap te ver vind gaan. Er zijn stemmen die zeggen..... zou mijn voorkeur hebben.
Zo zijn er ook stemmen die zeggen dat al die mensen van buiten Europa hier naar toe gehaald worden om werk te doen waar geen Nederlanders voor te krijgen zijn.
Ooit werden wel Berbers (laag opgeleide Marokkanen) aangemoedigd hier heen te komen om zwaar vuil werk te verrichten. Destijds werkte ik zelf als vakantiewerker in een fabriek een zestal weken als enige 'witte' met een groep van zo'n 23 Marokkanen.
Grote bewondering kreeg ik voor hun werklust. Ik meld het maar even als ook een ervaring van een Nederlander met buitenlanders.
Maar we wijken wel erg af van het onderwerp wonen. De vruchtbaarheid van de Nederlandse vrouw laat ik dus maar even zitten.
Martin van den Heuvel 1 11
nickDat werk heb ik ook gedaan, met diverse nationaliteiten. Daarom boeit die Wilders mij niet, het zijn allemaal mensen.
Dat zware, vuile werk bestaat bijna niet meer. Ik heb nog met zakken meel van 50 kilo gesjouwd, dat mag nu max 20 zijn.
Mijn ervaring is dat het werkeloos zijn van veel mensen meer aan de werkgevers ligt dan aan de werkelozen. Mensen met een verkeerde achternaam, kleur, leeftijd, religie, te lage opleiding of gat in hun cv willen ze niet hebben.
Natuurlijk zijn er ook werkelozen die niet willen, omdat je niet veel hoeft te doen, naast je uitkering, om aan een netto minimum loon te komen. Mocht je niet in een grote stad wonen en een auto nodig hebben om 's morgens in de vroegte op je werk te komen , dan levert het minimum loon netto minder op dan een uitkering.
Maar goed, wonen. Het woningtekort is niet ontstaan door de crisis of wat voor reden dan ook, maar door politieke keuzes. keuzes die worden gemaakt door lieden die op het pluche kwamen omdat een aantal Nederlanders op hun stemde. Dus zou ik eens willen onderzoeken hoeveel procent van de geen betaalbare woning vindende woningzoekers op een liberale partij stemde. Het resultaat zou wel eens verrassend kunnen zijn.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Het is al behoorlijk wat jaren geleden, dat we 2 turkse vrouwen op de televisie zagen. Die vertelden dat ze hier naar toe waren gehaald omdat ze in Turkije veel kinderen hadden en de regering van Nederland er van uit ging dat ze daar hier mee door zouden gaan. Die vrouwen lachten zich een ongeluk. In die kleine kabouterhuisjes, met 7 kinderen? Hahaha, ik dacht van niet. En inderdaad. google: "geboortecijfer allochtonen".
In de jaren '60 was in Den Haag al bekend dat wij binnenkort een probleem zouden krijgen.
https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/bevolkingspiramide
Op dit moment hebben we 252.000 mensen van 50 jaar, die over 17 jaar met pensioen gaan (hopen ze).
Op dit moment hebben we 178.000 kinderen van 3 jaar, die over 17 jaar als 20 jarigen die met pensioen gaande mensen moeten vervangen. Jij kunt ook rekenen, dat zijn er 74.000 te weinig.
Nu kunnen we dus elk jaar het aantal mensen dat we tekort komen, van buiten de EU halen. Maar die mensen worden ooit ook oud. De aantallen oud geworden "vluchtelingen" komen dus bovenop de ouderen van Nederlandse afkomst, waardoor we WEER een heleboel mensen tekort komen. Tja, zo kan je wel aan de gang blijven. Wanneer houdt het op? Heel simpel.
We verlagen de AOW en de pensioenen, zodat die ouderen steeds minder te besteden hebben, want dat is het probleem. Vervolgens maken we de ziektekostenverzekering zo duur dat een groot deel van de (straatarm gemaakte) bevolking de premie niet kan betalen en niet wordt behandeld bij een dodelijke ziekte. Die mensen zijn dan dood voordat ze met pensioen kunnen.
Klaar. Probleem opgelost.
En bedankt meneer Rutte.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1En wat nu? Is toch wat ik al zei?
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Waarom zijn die straatarme landen uit het voormalig oostblok "geannexeerd"? Omdat de kapitalisten willen dat arme mensen uit streken zonder werk, naar streken mét werk migreren. Dan kunnen de bazen BLIJVEN roepen: voor jou 100 anderen en blijven de lonen dus dalen.
Wat de liberalen willen, is de zelfde situatie als in Amerika: mensen die leven in een stacaravan (trailer), die door het hele land kan worden verhuisd naar elke plek waar werk te vinden is.
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Zeer kwalijk dus.
[Verwijderd]
Pieter JongejanCitadel versus Onderstad.
Caspar Minning 1
in minder dan 2 jaar tijd ging men van 100 medewerkers naar 20 medewerkers. (deze mensen werkten er vaak al 25+ jaar) Wie niet kon worden gedwongen naar een vroeg pensioen, kreeg vanuit het niets opeens een reeks negatieve beoordelingen, en na pure pesterijen via de ww geloosd.
Alle service richting de huurders werden of stopgezet, of het werd uitbesteed (maar de uitvoerende partijen kregen wel een enorme bezuiniging mee).
Daarna kwam voor de huurders ook het andere kabinetsbeleid om de hoek kijken: stijgende huren (want inkomenspolitiek)
Nu zit de betreffende stichting er alleen nog maar met een afdeling : "Goede woning" er is in de afgelopen 4 jaar nauwelijks gebouwd, al helemaal niet voor starters. en de gemiddelde wachttijd voor een huurder was in 2010 al 2 jaar....
De visie van het kabinet Rutte is klaarblijkelijk om de woningbouwsector permanent om zeep te helpen. Ik denk dat Aedes destijds ook gewoon koehandel met minister Blok heeft gedreven: smeer de daadwerkelijke executie wat verder uit in de tijd, dan kunnen de leden van Aedes (lees de directeuren van de stichtingen) veelal nog met alle regelingen met pensioen.
[Verwijderd]
Caspar MinningJan Willem de Hoop 12
1) Het beleid van de afgelopen ca. 10 jaar om kwetsbare ouderen langer thuis te laten wonen, en dat in 2015 nog eens extra streng i geworden. Hierdoor komt een grote groep woningen niet meer vrij voor de mrkt / c.q. later vrij voor de markt.
2) Het vrije werkverkeer binnen EU en ook arbeidsimmigranten van buiten EU. Los van of je dit goed of slecht vindt, je zal er in de planning van aantal beschikbare woningen mede rekening mee moeten houden.
3) Toestroom vluchtelingen / asielzoekers. Je zal er op de een of andere manier planmatig rekening mee moeten houden.
4) Toestroom buitenlandse studenten Universiteit en Hogescholen.
Jan Smid 8
Jan Willem de HoopInzake je laatste punt, je zult ook iets moet doen om die toestroom te stoppen en strengere eisen te stellen en je ook grenzen eens gaan bewaken en het akkoord van Schengen gaat opgeven want onhoudbaar.
Eigenlijk vreemd te noemen dat iemand die maar door blijft procederen, hoewel haar verteld was dat Armenië relatief een veilig land is en haar kans om een verblijfsvergunning te krijgen nul is, toch die na 8 verloren procedures wél krijgt. Puur vanwege de kinderen die vernederlandst zijn. Aan de ene kant te begrijpen en aan de andere kant gaat het knagen.
Jan Willem de Hoop 12
Jan Smid[Verwijderd]
Jan Smid[Verwijderd]
Jan Smid[Verwijderd]
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop 12
[Verwijderd]Peter Hendriks 7
Jan Willem de Hoop[Verwijderd]
Peter Hendriks- grond
- geld
- menskracht en bouwmaterialen
En dat hebben ze niet. Grond wordt lastiger en lastiger, omdat gemeenten liever minder dan meer sociale huurwoningen hebben.
Geld raakt op door der Verhuurderheffing en de ATAD (Vennootschapsbelasting die niet bedoeld is voor corpo's, maar die ze WEL moeten betalen om de Dividendbelasting te betalen)
Menskracht en materialen zijn een levensgroot probleem.
De bedoeling van de VVD is dat corpo's hun sociale huurwoningen met een huur boven de 600 euro, gaan verkopen. Dan genereren ze geld om kleine woningen te bouwen. Wel volgens het Bouwbesluit, maar dat loopt ver achter w.b. isolatie.
wim de kort 8
[Verwijderd]
[Verwijderd]
[Verwijderd]Dit kwam ook vanmorgen. Als een dief in de nacht. Consequenties hiervan zullen groot worden. Er komen gezinnen op straat te staan hierdoor.
't Haasje 5
[Verwijderd]Berend Pijlman 13
't HaasjeEn het had allemaal geen probleem hoeven zijn als corporaties verplicht zouden zijn om te bouwen in plaats dat ze verplicht werden om geld in de schatkist van NL te deponeren.
't Haasje 5
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
't Haasje't Haasje 5
Berend Pijlman[Verwijderd]
't HaasjeWie geeft u het recht om te oordelen over mensen in een sociale huurwoning die moeten verkassen? Omdát ze huren? Dus u maakt duidelijk verschil tussen kopers en huurders en kopers zijn betere mensen dan huurders?
Wat een bijzonder rare manier van denken.
Aah.. vervelend dat ik dwars tegen u in ga? Dat ik zeg dat ik het gek vind dat u denkt te kunnen oordelen over andere mensen? Wat slap zeg.
't Haasje 5
[Verwijderd]Je bent geen moderne Robin Hood, slechts een egoïst die ervoor zorgt dat mensen die het aantoonbaar slechter hebben (lager inkomen) geen woning kunnen vinden.
Mocht je problemen hebben met de wetgeving dat zijn er andere paden te bewandelen. Iemand die steelt omdat hij de prijs van een product te hoog vindt/ de bijstand te laag vindt blijft evengoed een dief ;)
[Verwijderd]
't HaasjeZielig hoor om me weg te duwen hier. Ik spreek u met U aan, omdat u bij het soort mensen hoort dat denkt de baas te mogen spelen over mensen die minder rijk zijn. Ik vind dit een akelige manier van denken. Als u het zo naar vindt, kunt u overwegen naar zo'n duur gebied te emigreren. Scheelt hier weer een eng persoon.
En mij uitmaken voor egoïst bewijst dat u geen laars verstand van zaken hebt.
[Verwijderd]
't Haasje't Haasje 5
[Verwijderd][Verwijderd]
't Haasje't Haasje 5
[Verwijderd][Verwijderd]
't HaasjeIn onze Grondwet staat dat iedereen in dit land mag wonen waar zij of hij dat wil. Als dat in centrum Amsterdam is, naast een woning die verkocht is en doorverhuurd wordt voor het driedubbele, houdt dat niet in dat de sociale huurder er dan uit moet. Die woonde daar al. Deze casus is recent hier aan de orde geweest. Het rijk zijn en duur wonen in Amsterdam is geen reden om je buren eruit te wensen, omdat die daar al 30 jaar o.i.d. wonen. De A-locatie is iets nieuws. Zolang het sociale huurwoningen zijn blijven deze mensen wonen. Het idee om mensen die minder geld hebben te verbannen naar plekken waar rijken ze niet kunnen/hoeven (?) zien is in strijd met de Grondwet.
nick 4
't HaasjeDe rijken in Londen, de Arabische oliesheiks die de duurste panden bezitten -en dan praten we echt over tientallen miljoenen ponden voor een huis- wonen daar slechts een paar weken per jaar. Zij komen met de kerstdagen wat shoppen. Tussentijds verhuren? Niet aan de orde. Maar mocht er ooit een echte Arabische revolutie uitbreken dan hebben zij in ieder geval vast een aardig onderkomen.
[Verwijderd]
't HaasjeEr is niet bepaald veel keus. In de sociale sector kun je dan niet meer terecht, in de vrije sector zijn de huren echt veel hoger, dan zou je een huis moeten kopen. Zie jij mensen die 10-15 jaar voor hun pensioen zitten en dus een inkomensterugval krijgen nog een huis kopen ? Ze zijn gevangen in het huis waarin ze zitten, het is geen kwestie van bewust blijven hangen.
Berend Pijlman 13
Er was dus voldoende werk dat gedaan moest worden en voldoende mensen om dit uit te voeren. Waar ging dit dan mis? Welk bedrijf laat werknemers uit hun neus eten wanneer er meer vraag is naar hun producten dan zij produceren?
En kom niet aan dat geld het probleem is. Een overheid kan een rendabele investering altijd betalen. Zeker wanneer de rente 0% of zelfs negatief is zoals dat het geval was/is.
[Verwijderd]
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
[Verwijderd]Bij de ambtelijke stukken over de dividendbelasting blijkt dat de ambtenaren heel goed inschatten dat afschaffing politiek lastig gaat worden. Dat is ambtelijke taal voor dat het een compleet belachelijk plan is.
Als politici echter per se niet voor de burger maar voor bedrijven op korte termijn willen werken dan is daar voor de overheid niets tegen te doen. De overheid is geen tegenmacht. Dat het de vierde macht is, werkt alleen als er politici zijn die voor rede vatbaar zijn. Zie Rutte die een "belachelijk plan" wel doorvoert omdat hij dat nu eenmaal heeft belooft.
Voorstel van Dijkhoff om in bepaalde wijken harder te straffen is ook zoiets. Het zou hem gaan om de bewoners te beschermen tegen ondermijning zoals lui die mensen benaderen om wiet te gaan kweken. Ik denk dan: "als dat het probleem is waarom ga je daar niet op rechercheren en maak je het benaderen van mensen om wiet te telen strafbaar of voor zover dat al strafbaar is, zet je daar meer straf op?" Maar aanpakken van georganiseerde misdaad is blijkbaar niet het doel.
R. Eman 8
Berend PijlmanPrecies. Het werkelijke doel is om voor te sorteren op toekomstige tijden. Het lijkt mij evident dat als mensen steeds meer worden gekort en in het nauw gedreven de kans van oproer en onlusten het eerst ontstaat in die bepaalde wijken. Deze smoes geeft ze legitimiteit om alvast de stellingen te gaan betrekken.
[Verwijderd]
Berend PijlmanPS: Roem050: het is geen smoes (meer). Het is bittere werkelijkheid geworden, en/of aan het worden.
Eminem2 5
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
Eminem2Op een feestje kom je er mee weg wanneer je je werkloze zwager verwijt beter zijn best te moeten doen met het krijgen van een baan. Maar als je als land mensen die willen werken niet aan het werk krijgt terwijl er voldoende behoefte is, dan is er sprake van mismanagement.
[Verwijderd]
Dit kwam ook vanmorgen. Als een dief in de nacht. Consequenties hiervan zullen groot worden. Er komen gezinnen op straat te staan hierdoor.
Niek Gort 1
Maar over dat deel van de hypotheekaftrek zie ik graag een aanvuliing
De nederlanders mochten met een WOEKERPOLIS extra geld lenen bij de bank om een woning te kopen. Daarom kochten mensen grotere en duurdere huizen
Omdat mensen meer geld konden lenen gedekt door de woekerpolis werden de huizen ook duurder
Dubbelop dus
De woningmarkt was in beweging
Het vervelende was dat de woekerpolis niet deed wat er was beloofd en waar je dus die extra 100.000 euro voor had kunnen lenen!!
Het bleek een zeer fout product
De politiek namens Wouer Bos en later Dijsselbloem keken weg en wilden de klant niet compenseren
Gevolg is dat we nu nog steeds de gevolgen voelen van deze grootste roof in onze geschiedenis
Stel we hebben 7 miljoen polissen die allemaal 25000 euro te weinig opleveren dan is dat 175 miljard euro
Ik heb wel eens een brief gehad waar ik 50000 euro tekort kwam op de einddatum
Dan praat je al over 350 miljard euro
Kijk eens naar de hypotheekschuld en schat in hoe hoog deze was geweest als de woekerpolis wel zijn geld uit had betaald
Precies
Op normaal niveau!!
Dus nu schijnheilig de hypotheekrenteaftrek versneld kleiner maken??!!
Onze politiek is er niet voor de burger
Waarom vergeten mensen die in dit dossier duiken de woekerpolis?