Woningverkoop daalt verder

2 Connecties

Organisaties

Kadaster

Werkvelden

Woningmarkt

Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat de trend op de woningmarkt nog steeds neerwaarts is.

Het Kadaster kwam vandaag met nieuwe cijfers over de woningverkoop in april. Met 6554 verkopen was april een slechte maand, de daling op jaarbasis bedroeg ruim 20 procent. Op jaarbasis staat het aantal woningverkopen op het laagste punt sinds er cijfers bij worden gehouden. Het zou in het huidige verkooptempo nog zo'n 28 maanden duren voordat het gehele woningaanbod op Funda verkocht is. Pas vrijdag worden ook de cijfers over de prijzen bekendgemaakt.
 
Terwijl er in de maanden vóór 2013 sprake was van een lichte opleving door de run op woningen in verband met de striktere hypotheekregels per 1 januari lijkt de trend inmiddels weer neerwaarts te gaan. De hypotheekproductie alsmede de woningmarktomzet (het aantal transacties maal de gemiddelde woningprijs) daalt alweer.
 
Grafiek 1: Hypotheekproductie en woningmarktomzet (Bron: Kadaster) 
 
De cijfers op woningmarktwebsite Funda laten zien dat de woningverkoop in de komende maanden hoogstwaarschijnlijk ook zal dalen. De cijfers van het Kadaster lopen meestal 2-3 maanden achter op de actuelere cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Funda. De cijfers over de maand april gaan dus eigenlijk nog over de maand januari. 
 
Grafiek 2: Woningverkopen bij het Kadaster en Funda op jaarbasis (Bron: Kadaster en Funda)
 
Probleem is nog steeds dat mensen niet bereid zijn om met een verlies te verkopen. Dat bleek nog maar eens uit recente cijfers van technologieberijf Calcasa. Uit hun cijfers blijkt dat het verschil tussen de vraagprijs van een woning en de uiteindelijke verkoopprijs steeds verder oploopt. In 2007 was dit verschil slechts 5 procent, inmiddels is dit opgelopen tot een dikke 12 procent. Dit indiceert dat de vraagprijs van woningen nog altijd veel te hoog ligt.