Woningverkoop in juli maakt opvallende sprong

Juli 2014 vormde een uitschieter op de woningmarkt. Columnist Jasper Du Pont zet de cijfers weer in historisch perspectief én blikt vooruit op de afschaffing van de schenkingsvrijstelling.

De woningmarkt is zich verder aan het herstellen. In juli 2014 registreerde het Kadaster 13.883 verkochte woningen en dat is een stijging van 43,7 procent ten opzichte van juli 2013 (9.659). Waar de verkopen dit jaar steeds maar iets hoger waren dan de afgelopen jaren, schiet juli 2014 er overtuigend bovenuit. In onderstaande grafiek zie je de juli-maanden van de afgelopen jaren. Houd er hierbij rekening mee dat in juli 2012 de overdrachtsbelasting weer omhoog zou gaan, zodat er in die maand ten opzichte van de rest van dat jaar erg weinig woningen werden getransporteerd.    

Post-crisis record gebroken

In de eerste zeven maanden van 2014 zijn er 76.920 woningen getransporteerd. Dat is het beste getal sinds het uitbreken van de crisis en inmiddels ruim 5 duizend meer dan in 2010 – het jaar dat tot voorheen het beste post-crisis jaar was. Wel liggen de transactieaantallen nog ruim onder die van 2008 en daarvoor.    

Tegen de verwachting in

Afgelopen maand maakt het aantal transacties een tamelijk opvallende sprong ten opzichte van de gemiddelde julimaand, waarmee deze maand het totaal op jaarbasis getransporteerde woningen - tegen mijn verwachting in - toch flink oploopt naar 132.154.    

Te vroeg gejuicht

Hoewel de meeste berichten over de woningmarkt al sinds vorig jaar juli ronduit lyrisch zijn, kun je in onderstaande grafiek zien dat eigenlijk pas vanaf november vorig jaar het aantal geregistreerde verkopen een beetje afstand neemt van het aantal waar we sinds 2009 aan gewend waren geraakt.  

Schenkingsvrijstelling

Deze 'echte' stijging is volgens mij dan ook rechtstreeks te herleiden naar het zoveel mogelijk ontlopen van de eigen bijdrage voor de AWBZ in combinatie met de aandacht die de schenkingsvrijstelling kreeg ten behoeve van een eigen woning. Vorig jaar oktober is de schenkingsvrijstelling verhoogd van 50 duizend euro naar een ton. De hoogte van de toegestane schenking lijkt mij overigens van ondergeschikt belang. Zelfs als de schenkingsvrijstelling in 2015 weer omlaag gaat (waar ik nog helemaal niet gerust over ben), verwacht ik dat een dreigende eigen bijdrage aan de AWBZ velen zal doen besluiten spaargeld in huizen te stoppen.