
Heen en weer met het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk is net zo duur als een retourtje Terschelling. Hoe kan dat? Lees meer
Uit ons onderzoek blijkt dat de luchtvaart ondersteund wordt met talloze subsidiestromen vanuit gemeenten, provincies, ministeries en de Europese Unie. 'Mainport' Schiphol krijgt talloze fiscale en economische voordeeltjes, waar vooral buitenlandse passagiers van profiteren. De economische meerwaarde hiervan lijkt beperkt.
Ondertussen explodeert de vraag naar vliegreizen, omdat vliegtickets door al die voordeeltjes aan de luchtvaartindustrie spotgoedkoop zijn. Dit heeft gevolgen voor het klimaat: terwijl andere sectoren minder CO2 gaan uitstoten, stijgt de CO2-uitstoot in de luchtvaart. En natuurlijk stijgt ook de uitstoot van fijnstof en zitten omwonenden in de herrie.
Megaclaim gloort in slepend arbeidsgeschil bij de KLM
Cold case: hoe een topman van de KLM de staat een poot uitdraaide
Explosieve toename van CO2-uitstoot door luxevluchten, Greenpeace wil verbod
Veel meer privévluchten dan voor corona, vooral naar Europese vakantiebestemmingen
Drukte op Schiphol levert onveilige situaties op
Wanneer vertelt Schiphol dat Nederland deze zomer niet op vakantie kan?
Geen plan, toch een besluit: Maastricht Aachen Airport blijft open
Kabinet zet dure traditie voort: de KLM redden zonder achterliggend plan
Gore grond en dubieuze belangen, Limburgse politici vellen oordeel over vliegveld Maastricht
De KLM misleidt haar klanten over CO2-compensatie
De ministers van Financiën van Nederland (Wopke Hoekstra) en Frankrijk (Bruno Le Maire) na hun gezamenlijke persconferentie over de toekomst van Air France-KLM, 1 maart 2019. © AP/Christophe Ena
Wopkes KLM-miljarden komen nooit meer terug
De Nederlandse belastingbetaler staat binnenkort garant voor een miljardenlening aan KLM. Hoekstra wil dat het bedrijf wordt geherstructureerd, opdat de lening kan worden terugbetaald. Onbegonnen werk, zo blijkt uit de cijfers.
Vijftien maanden geleden investeerde minister van Financiën Wopke Hoekstra honderden miljoenen in Air France-KLM, een bedrijf met op dat moment een eigen vermogen van 2,3 miljard euro. Het levert lof op: De Telegraaf noemt hem 'een potentiële minister-president'. En hij mag als spreker optreden tijdens KLM's eeuwfeest. Sindsdien is het eigen vermogen met meer dan 90 procent gekrompen en hebben Hoekstra's aandelen twee derde van hun waarde verloren. Voor de oud-McKinsey-man, die zichzelf in NRC Handelsblad omschrijft als 'cijferaar', zijn dat geen briljante cijfers.
Toch staat Hoekstra op het punt opnieuw 2 tot 4 miljard euro aan het bedrijf over te maken, ditmaal in de vorm van een lening waarvoor de Nederlandse belastingbetaler garant moet staan. Bovendien speculeert hij al hardop over een nieuwe aandelenemissie, later dit jaar, waarbij hij – namens de staat – weer aandelen wil kopen. Frankrijk maakte bekend 7 miljard in Air France te gaan steken: 4 miljard euro in de vorm van een lening bij 9 banken, waarvoor de belastingbetaler voor 90 procent garant staat, en 3 miljard in de vorm van een directe lening van de staat.
‘Niet mals’
Als Hoekstra en zijn Franse ambtgenoot Bruno Le Maire niet met geld over de brug komen, gaat Air France-KLM onherroepelijk de bietenbrug op. Volgens de laatste kwartaalrapportage heeft het nog tot het derde kwartaal van 2020 voldoende liquide middelen, daarna kan het niet langer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.
Maar ook met de leningen waarvoor Franse en Nederlandse belastingbetalers garant staan, heeft het bedrijf een beperkte horizon. Volgens topman Benjamin Smith zullen de miljarden slechts voldoende zijn om 12 tot 18 maanden op de been te blijven. Daarna is opnieuw geld nodig.
Zakelijke reizigers hebben geleerd dat ze prima kunnen vergaderen via Zoom of Hangouts
Hoekstra lijkt ervan overtuigd dat hij de luchtvaartonderneming op het droge kan trekken. Hij wil voorkomen dat de staatshulp in een bodemloze put verdwijnt en streeft naar een herstructurering die 'niet mals' zal zijn. Follow the Money kijkt over zijn schouder mee en concludeert: de kans dat Hoekstra's miljarden nog worden terugbetaald, is nagenoeg nihil.
De coronacrisis raakt het luchtvaartbedrijf namelijk hard. In de eerste twee kwartalen van 2020 daalde de omzet met respectievelijk 20 en 95 procent. Voor 2021 wordt rekening gehouden met een minimaal 20 procent lagere omzet, maar zelfs dat lijkt een te zonnige prognose. De anderhalvemetersamenleving noopt tot vluchten waarop veel minder mensen dicht op elkaar gepropt kunnen worden; in The Great Lockdown hebben veel zakelijke reizigers geleerd dat een deel van hun vergaderingen prima via Zoom, Hangouts, Skype of Teams kan worden afgewerkt; en het Klimaatakkoord van Parijs dwingt simpelweg tot een kleinere luchtvaartsector.
Geen drukmiddel
Het zijn allemaal ontwikkelingen die de sector als geheel raken, maar Air France-KLM staat er ook ten opzichte van de concurrentie beroerd voor. Neem de hedgecontracten: Air France-KLM heeft zijn toekomstige kerosineverbruik grotendeels afgedekt tegen een waarde van omgerekend 78,50 dollar per vat olie. Lufthansa zou zijn kerosinecontracten tegen slechts 63 dollar per vat gehedged hebben. Beide luchtvaartondernemingen zitten nu met brandstofkosten waar ze niet vanaf komen, maar bij Air France-KLM zijn die lasten een stuk hoger.
De Tweede Kamer heeft inmiddels een motie aangenomen waarin wordt gesteld dat het een 'harde inzet' moet zijn dat 'aan KLM gerelateerde bancaire financiers, aandeelhouders, leasemaatschappijen en oliehandelaren meebetalen aan de steunoperatie.' Hoekstra wil de onderhandelingen daarover aan de KLM-directie laten. Maar omdat hij al te voor en te na heeft gecommuniceerd dat KLM koste wat kost gered gaat worden, heeft KLM's directie daarin geen enkel drukmiddel. Die 'bancaire financiers, aandeelhouders, leasemaatschappijen en oliehandelaren' weten immers al dat de staatssteun toch wel komt. Dus tempert Hoekstra inmiddels de verwachtingen van de motie: 'Het is niet gezegd dat dit overal lukt of zelfs redelijk is.'
De schuldenlast van Air France-KLM had verlicht kunnen worden – als een dreigend faillissement langer boven de markt had gehangen. Ook hadden de kosten voor de steunoperatie deels bij de aandeelhouders terecht kunnen komen, zoals afgelopen maandag gebeurde bij Lufthansa. De overheid houdt de Duitse luchtvaartmaatschappij op de been, maar neemt in ruil daarvoor een belang van 20 procent. Er worden nieuwe aandelen gecreëerd, waardoor de bestaande aandeelhouders hun belang zien verwateren.
Scheef van de schulden
Hoekstra en Le Maire kiezen echter voor een andere strategie: het luchtvaartbedrijf nog eens extra volstoppen met schulden. In totaal wordt er vanuit Nederland en Frankrijk 9 tot 11 miljard euro aan leningen in het bedrijf gepompt, wat natuurlijk rentelasten en aflossingsverplichtingen met zich meebrengt. Terwijl de luchtvaartcombinatie vóór de crisis al scheef hing van de schulden: 93 procent van het balanstotaal was volgens de laatste jaarrekening gefinancierd met vreemd vermogen.
De concurrentie heeft daar minder last van. Neem Ryanair. De low cost carrier had voor de crisis een balanstotaal dat voor 60 procent was gefinancierd met vreemd vermogen. Bovendien kreeg Ryanair sinds het uitbreken van de coronacrisis alleen een kapitaalinjectie van 671 miljoen euro (waarvoor de Britse belastingbetaler garant staat).
Met andere woorden: voor iedere euro waarmee de schuldenberg bij Air France-KLM toeneemt, groeit die bij Ryanair met slechts 6 cent. En de schuldenberg was bij de Frans-Nederlandse combinatie al zoveel groter dan bij de geel-blauwe prijsvechter. Na de coronacrisis zal Ryanair dus worden geconfronteerd met relatief lagere financieringslasten en gemakkelijker weer kunnen opstarten.
Dat de Fransen meteen staken als een loonoffer wordt gevraagd – dat is maar de helft van het verhaal
Daar komt bij dat Air France-KLM te maken heeft met enorme loonkosten. Bij de Nederlanders bestaat weleens het idee dat dit wordt veroorzaakt door de Fransen, die meteen zouden gaan staken als van hen een loonoffer wordt gevraagd. Dit is slechts de helft van het verhaal.
KLM betaalt namelijk alleen zijn laaggeschoolde werknemers een lager salaris dan Air France. Dat is doelbewust Nederlands beleid. In een poging om van Schiphol de goedkoopste transferluchthaven van Europa te maken, vindt in de Haarlemmermeerpolder een concurrentieslag plaats tussen maar liefst zeven (!) verschillende bagage-afhandelaars, waarvan KLM's grondbedrijf er een is. Het gevolg van deze felle concurrentie is dat de arbeidsvoorwaarden van afhandelaars en ander grondpersoneel, in de woorden van vakbond FNV: 'tot op het bot' zijn uitgekleed.
In Parijs zijn er slechts twee afhandelbedrijven (net als op de meeste andere Europese vliegvelden), waardoor de concurrentieslag er minder hevig is. Hierdoor zijn de arbeidsvoorwaarden van het grondpersoneel van Air France beter dan die van KLM. Op de lonen voor het laagbetaalde personeel heeft KLM dus inderdaad meer weten te bezuinigen.
Vlieguurtarief
Bij het duurdere personeel zien we juist een spiegelbeeld. Zo schrijft De Telegraaf dat KLM-piloten met een brutojaarsalaris tot zo'n 291.000 euro in internationaal opzicht grootverdieners zijn: 'Een KLM-piloot verdient gemiddeld genomen zo’n 70 procent meer dan een piloot werkzaam bij een low-budget airline. Bovendien maakt een gezagvoerder van KLM minder vlieguren, waarmee het vlieguurtarief van een piloot in dienst van de koninklijke luchtvaartmaatschappij ruim 95 procent hoger ligt dan bij een prijsvechter.' KLM heeft naar eigen zeggen 2.700 piloten in dienst, die dus voor een deel een salaris genieten dat hoger ligt dan dat van Mark Rutte en óók hoger is dan dat van hun collega's bij Air France.
'KLM-piloot verdient gemiddeld zo’n 70 procent meer dan een piloot van een low-budget airline’
Bovendien krijgen KLM-piloten iedere maand hetzelfde bedrag overgemaakt, waar het salaris van Air France-piloten voor een deel is gekoppeld aan de vlieguren die ze maken. Nu covid-19 een groot deel van de vliegtuigen aan de grond houdt, brengen Air France-piloten dus al automatisch een loonoffer, terwijl KLM-piloten daar vooralsnog maar matig toe bereid lijken.
De pogingen van KLM om de loonkosten onder controle te krijgen, waren de laatste jaren vooral gericht op het lager geschoolde personeel. De pilotensalarissen bleven tot dusver grotendeels buiten schot. Als Hoekstra nog iets van zijn miljarden wil terugzien, dan lijkt snijden in deze topinkomens een onvermijdbare eerste bezuinigingspost.
Zinloze concurrentieslag
Daarnaast zal hij de samenwerking tussen Air France en KLM kritisch tegen het licht moeten houden. Het is een verstandshuwelijk waarin veel geld en energie verloren gaan aan het bewaren van een wankel evenwicht. Er zijn bijvoorbeeld twee hoofdkantoren, twee Raden van Commissarissen, twee ceo’s, twee onderhoudsbedrijven, twee Transavia's (een Frans en een Nederlands deel, met ieder een eigen directeur) en twee totaal verschillende vloten (KLM vliegt voornamelijk met Boeing en Embraer, Air France met Airbus en Bombardier). Hierdoor kunnen piloten van KLM niet zomaar worden ingezet bij Air France. Om een Airbus te mogen vliegen, moeten de meeste KLM'ers immers eerst opnieuw worden getraind. Hierdoor ontstaat de bizarre situatie dat Air France op zoek is naar nieuwe piloten terwijl KLM-vliegers werkloos thuiszitten. Hier gaat dus veel geld verloren.
Of neem de onderhoudsbedrijven, die beide hoog staan aangeschreven en ook klussen aannemen van andere luchtvaartmaatschappijen. Deze klanten spelen de Franse en Nederlandse tak tegen elkaar uit: ze vragen eerst een offerte bij de een en gaan dan naar de ander met de vraag of die daaronder kan gaan zitten. Deze zinloze concurrentieslag raakt natuurlijk de winstgevendheid van de luchtvaartcombinatie als geheel.
De machtsstrijd aan de top brengt ook onnodige kosten met zich mee. Uit angst voor Franse overheersing stak Hoekstra vorig jaar 744 miljoen euro in een poging om de machtsbalans te herstellen. Die investering is inmiddels een half miljard minder waard. Ook de nieuwe kapitaalinjectie van 2 tot 4 miljard euro is volgens Hoekstra expliciet bedoeld voor KLM, en mag niet naar het Franse deel vloeien. Een dergelijk oormerk staat een optimale besteding natuurlijk in de weg.
Dossier
Dossier: Luchtvaartindustrie
Heen en weer met het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk is net zo duur als een retourtje Terschelling. Hoe kan dat? Follow the Money brengt de geld- en subsidiestromen in kaart.
Wil je niets missen? Volg dit dossier, dan sturen we je een seintje als er een nieuw artikel online staat.
De machtsstrijd wordt mede aangewakkerd door het populaire idee bij veel KLM-medewerkers dat zij het geld verdienen, en dat de Fransen het uitgeven. Een blik op de jaarrekening leert waar dat beeld zijn oorsprong vindt: de operationele winst van Air France-KLM bedroeg in 2019 1,1 miljard euro, waaraan KLM 853 miljoen bijdroeg. KLM maakte dus driemaal meer winst dan Air France, terwijl de omzet juist 31 procent lager was (11 om 16 miljard euro).
'Nieuwe couppoging'
Toch trekt KLM hier een prestatie naar zich toe die het niet helemaal aan zichzelf heeft te danken. Eerder schreef Follow the Money al dat een belangrijke oorzaak van de winstgevendheid van KLM gelegen is in het Nederlandse luchtvaartbeleid, dat er expliciet op is gericht om van Schiphol de goedkoopste luchthaven van Europa te maken. Daardoor liggen de totale ‘aeronautical opbrengsten’ op Schiphol bijna 42 procent lager dan die op Charles de Gaulle (875 miljoen euro om 1,5 miljard), terwijl het aantal passagiers nagenoeg gelijk is (72 om 76 miljoen). Dat KLM meer winst maakt dan Air France, wordt dus mede veroorzaakt door een Schiphol dat minder winst maakt dan Charles de Gaulle.
Dinsdag bleek hoe serieus Hoekstra's inbreng wordt genomen: met 81 procent van de stemmen werd Smiths bonus akkoord bevonden
Ondertussen gaat de machtsstrijd gewoon door, crisis of niet. Zo probeerde Hoekstra afgelopen dinsdag een bonus van bijna 770.000 euro voor topman Ben Smith tegen te houden. Juist om in aandeelhoudersvergaderingen een Nederlands geluid te kunnen laten horen, nam Hoekstra vorig jaar een belang van 14 procent in Air France-KLM. 'Hiermee krijgen we nadrukkelijk een stem aan de tafel en worden de Nederlandse belangen beter gewaarborgd,' zei hij toen.
Dinsdag bleek hoe serieus zijn inbreng wordt genomen. 'Dit is niet de tijd voor bonussen voor bestuurders van bedrijven die we moeten steunen,' zei Hoekstra in een toelichting op zijn tegenstem. Om vervolgens moederziel alleen achter te blijven. Vrijwel alle andere aandeelhouders, waaronder de Franse overheid, stemden voor. Met 81 procent van de stemmen werd Smiths bonus akkoord bevonden.
Dezelfde Smith benoemde onlangs een commercieel directeur. Een nieuwe functie: werden de commerciële verantwoordelijkheden voorheen verdeeld tussen een Nederlander en een Fransman, nu krijgen zij beiden iemand boven zich. In Nederland wordt dit al uitgelegd als een 'nieuwe couppoging'. Of dit terecht is, valt niet te controleren. Maar het is in ieder geval duidelijk dat de aandacht van het bedrijf bij méér ligt dan alleen het doorstaan van de coronacrisis.
Air France-KLM is dus een bedrijf dat scheef hangt van de schulden terwijl het wordt verscheurd door een interne machtsstrijd. Om het straks weer winstgevend te krijgen, wil minister Hoekstra dat KLM wordt geherstructureerd. Maar de knoppen waaraan kan worden gedraaid, zijn schaars. Hoekstra wil dat de KLM-directie met financiële instellingen en de Ierse leasemaatschappijen gaat onderhandelen over nieuwe afspraken, maar hijzelf heeft de onderhandelingspositie bij aanvang al ondergraven. Ook bij staatsbedrijf Schiphol heeft hij niet zoveel knoppen meer. De luchthaven is al de goedkoopste van Europa en de grondafhandelaars werken al tegen minimumlonen.
Dan kun je duizendmaal herstructureren; maar er helpt geen moedertjelief meer aan
Blijft over: een loonoffer vragen van KLM-piloten (die daar geen zin in hebben), en snijden in de overhead door Air France en KLM verder te integreren (waar KLM's directie, de ondernemingsraad én Hoekstra zelf geen zin in hebben). Twee magere opties, die samen een zeer wankele basis vormen voor de herstructurering die van Air France-KLM een winstgevend bedrijf zou moeten maken.
Hypercompetitieve markt
Ook bij beleggers slaat de twijfel toe. Ondanks expliciete toezeggingen van Hoekstra en Le Maire dat de luchtvaartonderneming absoluut niet failliet zal gaan, daalde de koers van het aandeel. Sinds het begin van dit jaar heeft Air France-KLM al bijna twee derde van zijn waarde verloren. De hele holding heeft op dit moment nog een beurswaarde van iets meer dan 1,8 miljard euro.
De cijferaar in Wopke Hoekstra zal ook beseffen dat er een levensgrote kans bestaat dat zijn lening aan Air France-KLM niet terugkomt. Er wordt 11 miljard euro gestoken in een bedrijf met een beurswaarde van 1,8 miljard, dat voor meer dan 90 procent is gefinancierd met schulden, en dat zich moet zien te handhaven in een krimpende maar hypercompetitieve markt. Dan kun je duizendmaal willen herstructureren, maar er helpt geen moedertjelief meer aan. Het is echter de vraag of de politicus in Wopke Hoekstra uit deze cijfers de logische consequentie durft te trekken.
Naschrift: Oorspronkelijk werd in de alinea over pilotensalarissen verwezen naar een onderzoek van Consultancy.nl. Dat blijkt niet correct. De vergelijking van pilotensalarissen is gemaakt door onderzoeksbureau HKP Groep en kwam naar buiten via De Telegraaf. Daarnaast verdienen niet 'alle' piloten in dienst van KLM meer dan de minister-president. In de lopende tekst is dit aangepast.
40 Bijdragen
[Verwijderd]
En " NL moet niet vergeten dat het geld van de belastingbetaler is"
Annemiek van Moorst 11
[Verwijderd]S. Blom
Annemiek van MoorstWalter van Dijk 3
[Verwijderd]Farilde
Het valt me op dat er voor eind juni alweer retourvluchten nar Berlijn kunnen worden geboekt voor 100 euro op de KLM site. Hoe kan je dat de prijs zo laag is terwijl vliegtuigen toch maar een fractie van de stoelen kunnen verkopen?
Ook zie ik dat zowel KLM als Schiphol op hun site geen teksten plaatsen die reiziger zouden moeten ontmoedigen om reizen te maken die niet strikt noodzakelijk zijn. Op de NS site kan je niet om deze teksten heen. Waarom lijkt er zo'n groot verschil te zijn in de verantwoordelijkheid die de KLM en de NS nemen in deze crisis? De NS lijdt ook onder de crisis en heeft zelfs al aangekondigd te moeten krimpen.
Annemiek van Moorst 11
FarildeJoost Kroeb 1
Dezelfde Ryanair die compleet schijt heeft aan het personeel en deze om elke cent uit te knijpen laat verhuizen naar andere landen. Dezelfde Ryanair die sinds 2006 al subsidie ontvangt om op sommige locaties te vliegen. Dezelfde Ryanair die geen cent belasting betaalt op Kerosine (evenals de andere).
Ja, ze hebben oppervlakkig gezien de boel beter op orde maar de industrie en het bedrijfsmodel is gewoon bizar.
De gehele industrie wemelt van de eigen belangen met perverse prikkels. Ryanair zelfde laken een pak.
r. ansems 2
Joost KroebMaarten WK 1
r. ansemsNico de Smidt 1
Maarten WKS. Blom
r. ansemsRenée Zondervan 3
Joost KroebApril: The Guardian: Ryan Air Asks for Bailout...
Tja....hoe snel kan het verkeren hè😉
Annemiek van Moorst 11
Joost KroebNico Janssen 7
Joost KroebJoost Kroeb 1
Nico JanssenTies Joosten 5
Joost KroebDat zo'n bedrijf beter bestand is tegen de crisis, geeft wmb juist te denken over de weerbaarheid van de sector an sich. Soms denk ik dat, vanwege de talloze nationale belangen en emoties rondom de flag carriers, er heel veel nationaal verzet is tegen internationale, overkoepelende luchtvaartregels. Hiervan profiteert dan weer een prijsvechter als Ryanair.
Wietze van der Meulen 6
De aandeelhouders en schuldeisers hebben dan de keuze tussen meedoen of niet meedoen. Maar volgens mij staan zowel de aandeelhouders als de schuldeiser met de rug tegen de muur (hebben in wezen de keus tussen weinig of niets).
Wat je dan vervolgens met KLM moet is weer een ander verhaal want een nieuw verdienmodel is nog niet zo snel gevonden.
Maar ook een Lufhansa denk dat ze nog de "rolroeren van de carriers" kan bedienen ondanks dat het bedrijf aan de grond zit...
https://www.zeit.de/wirtschaft/unternehmen/2020-05/lufthansa-corona-krise-rettungspaket-milliardenhilfen-bundesregierung
Maar goed, zowel KLM als Lufthansa gaan de ruimte gebruiken die de overheid ze biedt. En Hoekstra betaalt niet uit eigen beurs dus ik ben bang dat dit spel voor de belastingbetaler niet zo goed uitpakt.
Nagekomen
En dan wil EasyJet ook nog 30% van de banen “streichen” (zie link). Als zo’n Billigflieger al zo gaat snijden om te overleven, hoe zal het dan KLM wel niet vergaan?
https://www.spiegel.de/wirtschaft/corona-krise-easyjet-will-bis-zu-30-prozent-der-jobs-streichen-a-2d45207a-c6cd-429e-8bb9-438deea20781
Guido van Spall 1
Wietze van der MeulenMarco Fredriks 4
Guido van SpallNico de Smidt 1
Guido van SpallLiliane Bouma
We hebben zelf een bedrijf en een bedrijf gehad die in enkele jaren fors konden groeien doordat we via Schiphol zo gemakkelijk zaken kunnen doen met landen van Azië, Australië tot Amerika. Het reizen zal wel wat minder worden, maar persoonlijk contact in de verkenningsfase en tijdens de uitvoering van orders is zo essentieel dat het wel in enige vorm zal blijven.
Ik begrijp dat er wel onderzoek gedaan is naar de baten van KLM en Schiphol op deze manier maar dat het erg moeilijk blijkt om dit betrouwbaar te kwantificeren. Uit persoonlijke ervaring kan ik toch wel zeggen dat het voor de concurrentiepositie van ons eigen bedrijf erg belangrijk is om veel rechtstreekse en frequente verbindingen te hebben.
Ik vind het wel schadelijk dat FTM dit aspect in dit artikel zo onderbelicht laat, ik neem aan dat jullie er wel van op de hoogte zijn dus het lijkt een bewuste keuze om de steun aan KLM zo negatief neer te zetten. FTM zou een genuanceerder beeld moeten geven om een betrouwbare bron te blijven.
Renée Zondervan 3
Liliane BoumaCorona heeft juist aangetoond dat vliegen in veel gevallen juist kostenpost verhogend werkt. Werken via internet, conference calling etc is sneller, effectiever en kostenbesparend. Nu Nog een alternatief voor ZOOM, die data rooft...en je business plan zo ook aan de hoogste bieder kan doorverkopen..
Nico de Smidt 1
Renée ZondervanGuido Leenders 6
Liliane BoumaS. Blom
Liliane BoumaHet vreemde is, dat in betere tijden iedereen zegt 'je moet de markt zijn werk laten doen' en als het even tegenzit moet de burger opeens de bedrijven helpen. Bedrijven gaan er van uit, dat de markt altijd zal groeien (daar zijn leasecontracten en andere hedge-overeenkomsten op gebaseerd). Als als deze lagere school rekensom niet meer opgaat moeten anderen het gelag betalen. Is dat een salaris van rond de miljoen voor een bestuurder waard?
Ties Joosten 5
Liliane BoumaMaar...ik geloof wel dat die kosten-baten-analyse scheef is. De economische baten van de gigantische NLse luchtvaartsector worden constant overschat (zie bv mijn verhaal over de werkgelegenheid), de kosten onderschat. Hierdoor heeft de luchtvaart een status aparte gekregen, waarbij het allerlei belastingvoordelen en subsidies mag opstrijken, en enorme kostenposten worden geëxternaliseerd (klimaat, milieu, geluid).
Ik geloof best dat het voor jullie bedrijf handig is om naar Azië, Australië tot Amerika. Maar ook bij een kleiner Schiphol zij die continenten nog steeds bereikbaar, eventueel moet je voor kleinere bestemmingen ergens overstappen. Ik geloof best dat een overstap minder wat welvaartswinst oplevert, maar ik denk ook dat die welvaartswinst overdreven wordt. Een keertje overstappen is ook het einde van de wereld niet he.
Anderzijds is de zakelijke markt _niet_ de reden dat er constant gepleit wordt voor groei op Schiphol. Het aandeel zakelijke reizigers daalt juist, het is vooral (goedkoop) vakantievervoer dat zorgt voor de extra vliegbewegingen de afgelopen jaren.
Renée Zondervan 3
Alles wat we denken, wensen, doen, online opzoeken, elkaar vertellen, online kopen.. maar blijven doen via GOOGLE, Facebook, Twitter, WhatsApp, AMAZON enz. En ZOOM...zullen we dmv dataroof steeds verder gemanipuleerd worden richting wanhoop en depressie en faillissementen.
Daar staat Bill Gates (Google) met Big Pharma (= samen de WHO) ons op te wachten voor een nutteloos, zelfs schadelijk 'nieuw' vaccin... Tot ze doorhebben dat we wel weer een nieuw vaccin kunnen gebruiken...
Corona is gebruikt vanwege de handelsoorlog tussen de VS en China.
Google filtert steeds meer onwelgevallige informatie/wetenschappelijke onderzoeksuitslagen en doet dat af als FakeNews... Plaatsers Worden zelfs geblokkeerd door Facebook!
Voor wie dit systeem echt wil begrijpen, zal zich in het fenomeen Psychopathie/zwaar Narcistische Persoonlijkheids-Stoornissen moeten verdiepen.
Wat voor personen geldt....geldt m.i. ook voor Bedrijven en Organisaties.
Alle symptomen kloppen!!!
Van de Verleiding, de leugens, het manipuleren, de Silent Treatment, het Gaslighten ....tot aan de Narcissistic Rage, die niet zelden dodelijk is, aan toe!
Wij, de burgers, zijn ongemerkt Flying Monkeys!
Ik daag jullie uit!
FTM, ik heb jullie al vaker de vraag gesteld, waarom jullie niet overstappen op de alternatieven die geen data roven en beveiligd zijn. Tegenlicht gaf onlangs een uitstekend stappenplan.
Nog geen antwoord gekregen...terwijl jullie zelf zeggen via Protonmail info te willen...
Rene Vroemen 2
Ik zou zeggen, verkoop de aandelen (met zwaar verlies) en stop verdere investeringen in een bedrijf waarvan nu al bekend is dat nog heel veel extra geld nodig is, dat het aantal passagiers - ook op lange termijn - zal afnemen en dus niet levensvatbaar is op de manier zoals het nu georganiseerd is!
Peter Lodder
1 - “ is het eigen vermogen met meer dan 90 procent gekrompen en hebben Hoekstra's aandelen twee derde van hun waarde verloren. Voor de oud-McKinsey-man, die zichzelf in NRC Handelsblad omschrijft als 'cijferaar', zijn dat geen briljante cijfers. “
Is dit voor of na Corona ? Zou voor moeten zijn als je cijfers wil beoordelen
2 - “ 'Een KLM-piloot verdient gemiddeld genomen zo’n 70 procent meer dan een piloot werkzaam bij een low-budget airline. Bovendien maakt een gezagvoerder van KLM minder vlieguren, waarmee het vlieguurtarief van een piloot in dienst van de koninklijke luchtvaartmaatschappij ruim 95 procent hoger ligt dan bij een prijsvechter.”
- piloten op zelfde soort vliegtuig qua hoeveelheid passagiers?
- piloten op zelfde soort vluchten? (binnen Europa bv, intercontinentaal moet je in totaal minder uren vliegen ivm jetlag, zijn er überhaupt price fighters die intercontinentaal doen? Intercontinentaal misschien ook meer toeslagen zoals normaal ook voor mensen in ploegendienst.
3- is er onderscheid tussen bonus 2019 en 2020? 2019 is het werk voor verricht en doelstellingen al dan niet bereikt. 2020 ligt anders ivm allemaal Inleveren ivm Corona .
Dank.
Jan Rooijakkers 1
Leningen aan een slecht gefinanciers bedrijf met een lage beurswaarde lijkt onzinnig. Waarom niet een van de volgende twee opties:
- failliet laten gaan en daarna een doorstart maken in afgeslankte vorm; kun je wel concurrerend zijn, óf
- meteen via aandelen vrijwel de gehele zeggenschap nemen; dan komt een eventueel voordeel later ook ten goede aand e belastingbetaler.
R. Eman 8
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-airlines-china/chinas-domestic-aviation-recovers-but-only-mildly-from-virus-shutdowns-idUSKBN21K0N0
Wat voor zin heeft het om een hele bedrijfstak op basis van het pré-corona tijdperk in leven te houden, terwijl de verwachtingen beduidend lager liggen?
Safe Sorry 2
Frans van Essen
Safe Sorry 2
Marc Piek
Stefanie Mar
Maar wie weet wat de olieprijs volgend jaar is? Of hoeveel salaris de piloten bereid zijn in te leveren? Of hoe snel de zakelijke vliegmarkt weer aantrekt? Niemand. Kan dus ook allemaal reuze meevallen. Waarmee ik de miljardensteun overigens niet direct wil goed praten. De zorgen die uit dit artikel spreken zijn terecht, m.i. alleen te negatief weergegeven, op het tendentieuze af.
Mike Vis 3
Stefanie MarBlijkbaar vinden investeerders die dat wél doen, t zo risicovol dat ze t niet eens willen doen met ANDERMANS geld zonder garanties van de OVERHEID.
Die 2 zaken alleen al zouden een teken aan de wand moeten zijn, hoe rooskleurig de toekomst ook moge zijn.
Marc Fahrner 7
Natuurlijk valt ons, door Google, Amazon, Bookings en nog een rijtje illustere prijsvechters, verpeste consumenten ook veel te verwijten. We willen immers alles. en menen daar ook recht op te hebben. En alle gadgets én verre reizen én een mooi huis én elk weekend uit. en dat allemaal van hetzelfde slaris. Dus weten we niet beter dan te zoeken naar goedkoop en nog eens goedkoop. Wanneer we onze consumptiedrift eens een beetje wisten in te perken en wat meer nadachten wie de prijs betalen van dat lekkere goedkope ticket..
Dat Hoekstra geld in een bodemloze put gooit en dat nog mag ook. Ik snap er weinig van. Old boys netwerkje waarschijnlijk weer.
Mike Vis 3
Erkan Zorlu