Sinds het einde van Koude Oorlog heeft Nederland fors gesneden in Defensie. De opeenvolgende kabinetten gebruikten de kaasschaaf om te beknibbelen op budgetten. Tegelijkertijd moest de gemankeerde krijgsmacht wel alles kunnen. Met de grote jongens meedoen, naar Afghanistan. De kaasschaafmethode raakte het bot van de krijgsmacht en Nederland maakt nog steeds geen echte keuzes op basis van visie.

Wat willen we met de krijgsmacht in de toekomst? De regering komt eerst met een budget en daarna volgt ‘visie’, in de praktijk een boekhoudkundige invuloefening. De kaalslag bij de Nederlandse krijgsmacht is inmiddels van vooroorlogse proporties.

33 artikelen

Word lid en ontvang het ebook 'De kaalslag bij Defensie'

'Een onmisbaar boek voor iedereen die het "pang‐pang!"‐gevoel wil begrijpen.' Bij het afsluiten van een Follow the Money jaarlidmaatschap krijg je nu 'De kaalslag bij Defensie', geschreven door FTM-redacteur Krijn Schramade, cadeau!

Sinds het einde van de Koude Oorlog is onze krijgsmacht niet alleen slachtoffer geworden van bezuinigingen, maar ook van politieke visieloosheid, aldus onderzoeksjournalist Krijn Schramade. Het gevolg: een op papier multifunctionele krijgsmacht, maar in de praktijk amper inzetbaar.

De kritiek neemt toe: De Algemene Rekenkamer oordeelde genadeloos over de gang van zaken bij het ministerie van Defensie en de NAVO laakt de lage inzetbaarheid van de Nederlandse krijgsmacht. Minister Jeanine Hennis moest toegeven dat deze sinds vorig jaar ‘niet volledig voldoet’ aan deze meest fundamentele inzetbaarheidsdoelstelling: ‘de verdediging van het eigen en het bondgenootschappelijke grondgebied’.

Krijn Schramade

Nederland heeft een armzalige krijgsmacht in een roerige wereld

De Nederlandse krijgsmacht piept en kraakt. En dit terwijl gevaren snel dichterbij komen. Europese steden worden geraakt door terroristische aanslagen. Poetin laat regelmatig zijn spierballen zien. In Oekraïne is het oorlog, het Midden‐Oosten explodeert en vanuit Libië heeft IS naar eigen zeggen Rome in het vizier. In deze veiligheidscontext dobbert Defensie al jaren op een zee van visieloze politiek, ondoordachte bezuinigingen en hoge ambities.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen? En is de (op de tekentafel) multifunctionele JSF onze reddende engel?

'Krijn Schramade reist in sneltreinvaart door de deconstructie van de Nederlandse Defensie sinds het einde van de Koude Oorlog. Een onmisbaar boek voor iedereen die het "pang‐pang!"‐gevoel wil begrijpen. Of het nu om "sloopkogel" Hans Hillen gaat of de Joint Strike Fighter: niets blijft Schramades scherpe pen bespaard.' - Christ Klep, militair historicus

Lees ook de recensie van FTM columnist Dieuwertje Kuijpers over het boek. 

Word lid

>> Sluit je aan bij Follow the Money en word lid

Voor €80 per jaar en ontvang:

  • Diepgravende journalistiek die de onderste steen boven wil halen
  • Met feiten onderbouwde opinies die uitnodigen voor debat
  • Gratis het e-book ‘Blad voor de mond’ over persvrijheid
  • Toegang tot alle content, volg auteurs & dossiers en lever zelf een bijdrage!
Lees verder Inklappen

(Actievoorwaarden: de actie liep van 23 juni 15:00 uur en geldt bij afname van een nieuw jaarlidmaatschap. De actie eindigt zodra het maximum aantal ter beschikking gestelde boeken (25) en ebooks (50) bereikt is. De actie geldt niet in combinatie met kortingsacties. Follow the Money neemt per e-mail contact op met de leden die recht hebben op een boek voor het adres. De verzending van het boek wordt verzorgd door de uitgeverij van het boek, Amsterdam University Press. De downloadlinks voor het ebook worden door FTM per mail verzonden.)

Verkoopinformatie

Het boek 'De kaalslag bij Defensie' (paperback €17,95) en het ebook (ePUB en PDF €8,99) zijn te koop via de site van Amsterdam University Press.

Lees verder Inklappen