
Robin Fransman rekent u in detail voor hoe u rijk kunt worden met zonnepanelen. 'Ik verwacht een explosie van de markt. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd'.
In 2012 zat ik in het ‘Groene Panel’ van NRC Handelsblad en mocht ik af en toe schrijven over de financiële rendementen van duurzame techniek. Ook over zonnepanelen. Mijn conclusie toen, het rendement is circa 0% tot licht positief, maar je kan het toch doen voor het milieu en een minder warme zolderverdieping.
Sindsdien is de wereld nogal veranderd. Zonnepanelen zijn zo goed, en zo goedkoop geworden, dat ze niet alleen een geweldig rendement bieden, maar je kan er ook steeds meer van kopen en dus kun je ook meer geld er in stoppen dat allemaal goed rendeert!
Dat zal ik even uitleggen.
Dat is door de lagere prijzen en beter efficiëntie totaal omgeslagen. Zonnepanelen zijn zo goed geworden dat ze nagenoeg overal goed renderen. Zelfs op het Noorden. Zelfs verticaal als gevelbekleding op het zuiden, westen of oosten. En op een plat dak kun je er nu veel meer kwijt, want je kan ze plat leggen en nog steeds een uitstekend rendement maken (wel af en toe schoon spuiten). Of in een Oost-West configuratie met een hellingshoek van 10%. Op een plat dak kun je er dan veel meer kwijt, ongeveer zo:
Op hetzelfde platte dak van 20 vierkante meter kun je, in plaats van 9 panelen, 16 panelen kwijt.
Dat is mooi, maar wat zijn die rendementen dan? Als basis nemen we een optimaal georiënteerd zonnepaneel op een plek langs de Noordzee kust of aan het IJsselmeer, daar schijnt de meeste zon in Nederland. Per kilowatt piek aan vermogen produceer je daar per jaar 1 KwH aan stroom. Het rendement ligt dan tussen de 11% tot 13%, afhankelijk van hoe je de zonnepanelen financiert. De berekening is als volgt:
We hebben nu de rendementen van het ideaal geplaatste zonnepaneel in kaart. Die efficientie, die stroomproductie, zetten we op 100%. Nu kunnen we ook kijken naar panelen met andere hellingshoeken en zon orientaties. Voor dat zonnepaneel verloopt het efficiëntie verlies voor reguliere zonnepanelen dan als volgt als je de ligging en hoek verandert:
De rendementen komen dan als volgt uit als je de zonnepanelen met je spaargeld koopt:
Als we uitgaan van het negatieve scenario, zonnepanelen in Twente of Zuid-Limburg, waar de zon wat minder schijnt, en je betaalt ze door een verhoging van je hypotheek in plaats van met spaargeld, dan krijg je de volgende rendementen:
Zoals u ziet zijn nagenoeg alle windrichtingen en hellingshoeken rendabel en veel en veel rendabeler dan een spaarrekening. Overigens zijn deze berekeningen gemaakt voor zonnepanelen op basis van silicon technologie, dat is de meest verkochte vorm. Inmiddels is ook de dunne film, of CIS technologie sterk in opkomst. Die doen het net iets beter bij bewolking, in de winter, bij een sub-optimale plaatsing, bij schaduw, hoge temperaturen en indirect licht, en hebben daardoor een marginaal hoger rendement dan silicon panelen. De rendementen liggen dan circa 0,2% hoger bij pal zuid ligging tot 0,5% bij meer ongunstige plaatsing. Daar staat tegenover dat ze net wat minder stroom leveren per vierkante meter paneel. Laat je trouwens niet misleiden door de geciteerde Wp capaciteit, want dunne film panelen zijn veelal ook iets kleiner; 1,25 vierkante meter versus 1,6 vierkante meter voor een silicon paneel.
Platleggen
In 2012 hadden zonnepanelen een zodanig laag rendement dat je ze allemaal optimaal op de zon moest richten. In Nederland betekent dat zoveel mogelijk op het zuiden, en met een hellingshoek van rond de 38 graden. Platleggen, of op het oosten of westen, of verticaal op de gevel, het leidde allemaal tot zodanig efficiëntie verlies dat ze zelfs negatief gingen renderen.Zonnepanelen zijn zo goed geworden dat ze nagenoeg overal goed renderenDat maakte een heleboel daken totaal ongeschikt voor zonnepanelen. Je had immers een dak nodig dat zuiden, of op zuid-west tot zuid-oost was gelegen. En op een plat dak kon je maar weinig panelen kwijt. Omdat panelen op een plat dak onder een hoek van 38 graden moesten worden geplaatst, schepten die panelen ook hun eigen schaduw. Tussen elke rij had je dan ook een flinke tussenruimte nodig. Op een plat dak van 20 vierkante meter kon je maar 9 panelen kwijt. Ongeveer zo:






het gaat niet meer op rendement maximalisatie, maar veelal om opbrengst maximalisatieIn 2012 ging het nog om ‘hoeveel panelen kan ik kwijt met een positief rendement’. Maar nu, met de veel betere en goedkope panelen gaat het niet meer om rendementmaximalisatie, maar veelal om opbrengst maximalisatie. In het voorbeeld met het platte dak van 20 vierkante meter, met 9 panelen pal zuid, maak je weliswaar 13% rendement, maar is je maximaal mogelijke investering beperkt tot circa 3000 euro, waar je dan elk jaar een kleine 400 euro aan verdient. Je kan immers niet meer panelen kwijt. Plaats je echter zo veel mogelijk panelen, in een oost-west opstelling, dan is je investering circa 5200 euro, waar je elk jaar 520 euro aan verdient, voor een rendement van circa 10%. Aangezien er niet of nauwelijks alternatieven zijn die zo goed renderen, en zo weinig risico met zich meebrengen als zonne-energie, is meer panelen dus vaak beter, zelf als je rendement daardoor daalt.
Meer panelen
Natuurlijk moet je niet meer panelen aanbrengen dan je zelf verbruikt. Die mag je immers niet salderen. Het gemiddelde huishouden gebruikt circa 3500KwH per jaar. Dat zijn circa 14 panelen. Maar het gemiddelde huishouden is maar 2,1 personen groot en er zijn een hoop 1-persoonshuishoudens. Wie met kinderen woont (wasmachine, droger, afwasmachine), een wat groter huis heeft, een boiler heeft voor warm water elektrisch kookt, airconditioning of een straalkachel in de badkamer heeft, gebruikt al snel veel meer en dan kan je dus ook meer panelen kwijt.Al met al verwacht ik een explosie van de markt. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijdAl met al verwacht ik een explosie van de markt. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Nederland ligt nogal noordelijk en er is relatief weinig zon. Op plekken met meer zon zijn de kosten van zonne-energie fors lager en de rendementen dus nog fors hoger. Scheelt zo maar een factor 2.

Opgelet!
De hier genoemde rendementen gelden zolang je mag blijven salderen tegen de totaalprijs. Dus terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet tegen dezelfde prijs als je zelf betaalt. Nu circa 22 cent per KwH. Dat is gegarandeerd tot 2020, maar in 2017 vind een evaluatie plaats. Er is dan een kans dat het salderen na 2020 geleidelijk wordt afgebouwd, of gemaximeerd. In plaats van de totale stroomprijs van 22 cent krijg je dan voor stroom die je aan het net levert waarschijnlijk alleen de groothandelsprijs, ergens tussen de 3 tot 5 cent. De rendementen worden dan dus onzeker. Maar dat is niet onoverkomelijk. Als je niet meer mag salderen kun je nog steeds die 22 cent per KwH verdienen voor stroom die je niet meer afneemt, maar zelf opwekt en gebruikt. Dus als je dan je systeem met een batterij uitbreid kun je rendement blijven halen. Zo kost een batterij, waar je een hele dag stroomverbruik in kunt opslaan, en die sterk genoeg is voor je wasmachine en droger, een slordige 6.000 euro. Je kunt dan s’avonds de was doen, drogen, afwasmachine, oven laten draaien op energie die overdag is opgewekt.Het is de verwachting dat de komende jaren de prijzen van batterijen sterk zullen dalenHet is de verwachting dat de komende jaren de prijzen van batterijen sterk zullen dalen. Net als zonnepanelen zelf neemt de productie sterk toe en door schaalvoordelen en betere technologie verwacht men een halvering de komende 5 jaar. Juist vandaag heeft Tesla een nieuwe batterij aangekondigd van circa 3.000 euro. Dat is al een halvering. Dus als in 2020 het meest negatieve scenario uitkomt, een onmiddellijke stop op salderen voor iedereen, dan moet je wel een batterij kopen. Als die tegen die tijd nog steeds 3.000 euro kost gaat je rendement over de totale levensduur van je zonnepanelen met circa 5% omlaag. Is de prijs van de batterij dan nog een keer gehalveerd naar 1500 euro, dan daalt het rendement met circa 3,5%. Vergeet ook niet dat je in 2020 al ongeveer de helft van je zonnepanelen hebt terugverdiend. Overigens is ook daarom een oost/west-oriëntatie van je zonnepanelen wenselijk. Het productieprofiel over de dag (iets minder midden op de dag en meer in de ochtend en vroege avond) sluit beter aan bij het directe verbruik, waardoor je de batterij efficiënter kan gebruiken. Maar in één keer stoppen met salderen is niet heel waarschijnlijk, het is technisch moeilijk uitvoerbaar voor de energiebedrijven, en zonnepaneeleigenaren zijn ook kiezers. U kunt dus nu met groot vertrouwen rijk worden met zonnepanelen. Meer informatie over dunne film zonnepanelen vindt u hier. Zelf precies uitrekenen wat zonnepanelen aan stroom gaan produceren op jouw locatie en jouw windrichting kan hier. Meer informatie over oost/west orientatie staat hier. Meekijken wat zonnepanelen in de praktijk produceren kan hier. Meekijken wat alleen dunne film zonnepanelen in de praktijk produceren kan hier. -o- Robin Fransman is bereikbaar op Twitter: @RF_HFC
49 Bijdragen
jefcooper
Waarom niet ?
Een wereld zonder olie- en gasgedoe, zonder electriciteitscentrales, en vooral zonder windmolens, lijkt me ideaal.
Ian
WtW
IanApekool
WtWNico
ApekoolApekool
Nicobos
WtWze zijn in DenHaag als de dood dat elke burger zijn eigen energie opwekt : dan wordt elke burger als ZZP ér gezien:)
daar zal tax over geheven "mogen " worden ?
wat moet er dan gebeuren met de grote Energie reuzen ?
Watching the Wheels
http://www.milieucentraal.nl/media/2065/1573-graphicverdeling03.png?anchor=center&mode=crop&quality=90&width=654&slimmage=true&rnd=130728978040000000
WtW
Watching the WheelsForce 9
- Tesla Powerwall, met een capaciteit van 7kWh :3000 dollar omgerekend zo'n 2676 euro.
-10kWh-versie 3500 dollar wat overeenkomt met 3122 euro.
http://tweakers.net/nieuws/102834/tesla-energy-toont-accu-voor-thuisgebruik-en-voor-bedrijfsleven.html
bos
Force 9Anton
Een link:
http://www.businessinsider.com/solar-price-terrordome-chart-2014-4?IR=T
David
Een kleine aantekening voor de toekomst is wel dat de prijzen van energie door deze exponentiële ontwikkelingen ook zullen gaan crashen. Er wordt niet voor niets een revolutie voorspeld die voor nagenoeg gratis energie gaat zorgen. Als dit inderdaad in de praktijk zal blijken, betekent dit natuurlijk ook dat je rendement omlaag gaat. Dan wordt de prijs van panelen (nog) belangrijker voor het rendement. Gelukkig zullen de prijzen van panelen ook nog wel een flinke tijd blijven dalen. Wanneer energie nagenoeg gratis wordt (wat ik verwacht) heeft het ook niet heel veel zin om meer panelen te leggen dan je nodig hebt, het levert immers weinig op.
Ondanks dat we nog in de beginfase van deze revolutie zitten, verkeerd de conventionele energie-industrie al in een existentiële crisis. Afgebouwde kolencentrales worden niet aangezet, sommige oudere centrales gaan gewoon uit. Er zijn al zomerdagen waarop Duitsland een vloedgolf van zonnestroom de markt opgooit, waardoor prijzen in elkaar storten. De discussie over kerncentrales is sowieso al dood, want de industrie kan dit niet meer winstgevend vormgeven. Louter goed nieuws dus. Alleen het installeren van een smartgrid is nog een bottleneck.
Edwin Res
Alleen hetgeen hierboven geschetst is natuurlijk wel alleen voor de mensen met een eigen dak, en waarbij dat dak ook nog eens geschikt moet zijn. Voor de ruim 3 miljoen huishoudens die geen eigen dak hebben zijn wij https://www.zonnepanelendelen.nl/ gestart. Waarbij je direct kunt investeren in zonne-energie en jij als investeerder recht heb op jouw deel zonne-rendement.
Het meest interesse is nu, nadat wij bijna 1500 mensen op ons platform hebben en totaal meer dan anderhalf miljoen euro hebben gecrowdfund voor de verschillende projecten, we zien dat onze 'ZonneDelers' vaak wel ook een eigen huis en dak hebben. Toch zijn er flinke barrières door nabije verhuizingen, het totale investeringsbedrag of simpelweg te veel gedoe met installatie en belastingen.
Wij juichen elk nieuw zonnepaneel toe in Nederland en hopen ook daaraan onze bijdrage te kunnen leveren door zoveel mogelijk drempels weg te nemen om te investeren in zonne-energie. De toekomst zit er zonnig uit. ;-)
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
WtW
GuestWtW
WtWPeeters1
jsmid
Dan kan de subsidie dus gewoon verdwijnen want bij massaproductie zakken de prijzen altijd,
Maar er staat wel een ernstige misser in het verhaal van Fransman en dat betreft de teruglevering van opgewekte stroom middels zonnepanelen aan het net. Als iedereen dat massaal gaat doen moet het distributienetwerk veel zwaarder worden gemaakt, vanwege grote schommelingen van energielevering.Wie gaat dat betalen, zoete lieve Gerritje?
Daarnaast wordt het echt goedkoop als nu vastgelegd wordt dat huizen dusdanig gebouwd worden dat de woonkamer met veel glas altijd op het zuiden is gericht en de slaapkamer altijd op het noorden.
Het probleem van die elektrische auto's en plug-in hybride is dat er geen goede mogelijkheid is om de eigenaren te dwingen dat ze de accu enkel via zonnepanelen en windenergie gaan opladen, Zodoende moet er straks in de nacht meer stroom worden opgewekt.
Jeroen
Molenaer
JeroenIk snap alleen in een aantal reacties en trouwens ook het artikel niet het gezeur over wat het oplevert. Wat is er nou mooier dan geen enegierekeningen meer krijgen en een stuk onafhankelijkheid wat dat aangaat?
Nogmaals: als ik de kans had zou ik het ook doen.
Henk Daalder Pak de Wind
JeroenHank.Rearden
Bram
- Hoe gevoelig is het rendement voor de rentestand (neem een wat meer historisch gemiddelde)?
- Hoe gevoelig is het rendement voor de vermogensrendementsheffing heffing (actuele discussie en er is een grote groep Nederlanders die deze heffing niet betaald)?
- Bij een explosie van de markt is de kans op prijsstijgingen groot door de sterk toegenomen vraag, wat betekent een 10% toename voor het rendement?
'Assumption is the mother of al fuck-ups'.
'Assume makes an ASS-of-U-and-ME'.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Simon le bon
GuestHet aantal Ah zegt dus feitelijk niets over de beschikbare capaciteit, het aantal Wh daarentegen wel. In een 72V10Ah pack zit meer energie dan een 20V30Ah pack.
Met 7kWh kun je heel wat voeden; Hier is een link waarbij uitgerekend wordt hoeveel batterijcapaciteit je feitelijk nodig hebt om volledig off-grid te zijn: http://www.olino.org/articles/2013/02/16/onbetrouwbare-zon-en-wind-dan-maar-batterijen-voor-het-grid
Met energiezuinige apparatuur kom je ook een heel eind; als vervanger van je desktop PC zou je kunnen denken aan een Intel NUC of laptop. De meeste winst haal je uit de 24/7 verbruikers zoals koelkast/vriezer, ventilatiesystemen en sluipverbruikers zoals modem internet, trafo deurbel, TV, computer en andere apparaten die in standby staan. Elke Watt verbruik betekent 8,766 kWh op jaarbasis. Dat kan behoorlijk aantikken.
J. Friesland
JBF
Robin
JBFPlushuis
JBFDrNomad
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
jt
Guestrichard
https://logicfreezone.wordpress.com/2015/05/03/lying-with-statistics-zijn-zonnepanelen-wel-zo-voordelig/
johannV
Renke
Jan
Otto Willemsen
KMarijs
Dat is wel erg rooskleurig gerekend. In de praktijk zal dat meer richting de 6500 - 7000 euro gaan vrees ik, als je geen rommel wilt.
Daarnaast; er wordt gerekend met een afschrijving over 25 jaar. Na 25 jaar hebben die panelen (als ze al niet stuk zijn) nog maar een rendement van 82%. Dus gemiddeld over die periode mag je nog eens 9% van je productie aftrekken.
En dan; als we massaal zo gaan besparen op de energierekening, wie gaat dan de belasting betalen? Want dat is toch het grootste deel van je energierekening. Dat deel gaan we dus via een andere weg alsnog betalen...
Rob
Force 11
jSunnyreports : dit gratis in Java geschreven programma kan
de data die zonnepaneelomvormers opslaan in logbestanden gebruiken om
een website te genereren waar in overzichtelijke grafieken het verbruik en rendement wordt weergegeven.
Art Deco
Bud
Bud
Erwin
Joris
Afname van de panelen
Onderhoudskosten omvormer
Schoonmaak kosten
Om het eerlijk tegenover geld op de bank af te zetten, moet je eigenlijk het eindkapitaal nemen / de kosten en dan de 25e macht wortel nemen. Dan kom je op een rendement van +/- 5,6% per jaar. Immers als je geld op de bank zet, ben je het niet kwijt. Als je het in zonnepanelen stopt wel.
In dit voorbeeld dus:
beginkapitaal = 5200 euro.
Eindkapitaal = 880 * 25 jaar * 0,9 (gemiddeld rendement in 25 jaar na degradatie) - 1200(omvormer na 12 jaar)-+ 5*60 euro (schoonmaak om de 5 jaar) = 20.500
20.500/ 5200 = 3,94
25e macht wortel uit 3,94 = 1,056.
Dus gelijk aan 5200 euro tegen 5,6% rente op de bank zetten gedurende 25 jaar.
Dus nog steeds een goede investering!
Quirine de Kok
Henk Daalder Pak de Wind
Dat er nu zo veel reclame gemaakt wordt, is omdat iedereen nu eerst veel zonnepanelen moeten kopen, voordat de goedkope stukjes windpark op de markt komen.
Als straks iedereen zonnepanelen heeft, kunnen bedrijven die goedkope windparken kopen, voor eigen gebruik. Dan hoeven ze hun dak niet vol te leggen met dure zonnepanelen.
Laat elk huishouden een eigen stukje windaprk kopen, voor het huidige verbruik
Voor de warmtepomp
en straks voor de elektrische auto
Met een stukje windpark van 2400 EUR wek je 4000 kWh per jaar op
20 jaar voor een kostprijs van 3 cent.
José Maertens